Готварската книга на Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай!

  • 3 442
  • 115
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 12 230
Катми от mystic woman

В дълбок съд изсипвам 1 пак.суха мая, малко захар и топла вода. Бъркам и покривам за 10мин. После като шупне слагам малко сол, щипка, чаена чаша, две топла вода и брашно като за гъсто тесто. Боза. Покривам и чакам да се удвои почти. Пека и мажа обилно с масло. Ииии ядем

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 14:37 от Clo - Camille

# 61
  • Мнения: 12 230
Палачинки от Ули

Сирос, ето по тази рецепта правя палачинки. Прескочи дългите писания в началото ако те дразнят  не съм имала случай да не станат, където и да съм ги правила.
Аз слагам зехтин, че олио нямам, само него на око слагам, може би е малко по-малко отколото в рецептата. И не ги мажа с масло като ги извадя.
http://ndtnews.hopto.org/article.php/20141029162158203
Ще чакам и аз рецептата за катми, да си изясня разликата най-сетне

# 62
  • Мнения: 12 230
Добруджански бюрек от Сирос

Ули, заповядай
https://inthebeniskitchen.com/2020/10/23/%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%8 … 1%80%d0%b5%d0%ba/
Много сполучлива рецепта. Откакто я открих, това ми е баницата със сирене.
Скрит текст:
„Добруджански бюрек" се приготвя много лесно, а вкусът е повече от чудесен. Направих я със стандартни „Одрински кори“, но може да използвате и по-фини, като препоръчвам ръчно точените на „Сърбиянка“.
Продукти:
500 гр. кори за баница /използвах продълговати „Одрински“/
125 гр. масло
80 мл. олио
За плънката:
300 гр. сирене
1 с.л. кисело мляко /с връх/
½ ч.л. сода за хляб
1 яйце
За заливката:
4 яйца
250 мл. прясно мляко
Начин на приготвяне:
В метално канче разтопих маслото и го смесих с олиото. В купа разбърках киселото мляко и содата. Когато шупна добре, добавих яйцето и разбърках. Накрая добавих натрошеното сирене и разбърках последно.
За да бъдат точни като размер, корите разрязах по средата на две равни части. Тавата, която използвах е с размер 34х27 см. Сложих една половинка кора, поръсих с мазнина, покрих с втора кора, която също поръсих с мазнина и завърших с трета кора, също поръсена с мазнина. Разпределих малко от сместа и продължих реденето на бюрека в тази последователност. За по-ясно, плънка се слага на всеки три кори. С нея не трябва да се прекалява, за да стигне и за последните кори. Завърших с последните три половинки кори, след което нарязах баницата на триъгълници, както се вижда на снимката. Полях с останалата мазнина. В купичка разбърках яйцата и млякото и с тях залях равномерно бюрека.
Сложих го да се пече в загрята на 170 градуса фурна за около 35 минути, или до апетитен загар.

# 63
  • Мнения: 12 230
Милинки от Баба Яка

Добри, най-добрите милинки които съм правила са тези, само че аз слагам сиренето вътре
милинки душички

# 64
  • Мнения: 12 230
Сладкиш с извара и сметана от Eliff

Добри, веднага за теб Simple Smile  От форума е. Хареса се у дома. Не е много сладък, ако обичате по-сладко, трябва да се увеличи захарта. Аз реших да поръся с пудра захар.
https://bg-mam.ma/p/266133/6849443

Ето и снимка. Затъпеният връх е от младежа.

# 65
  • Мнения: 12 230
Соленки с кашкавал и семки от Eliff

Бърд, аз ги правих по тази
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2013/03/blog-post.html?m=1
Скрит текст:
Забърках ги с пълнозърнесто брашно и добавих различни видове семена, но ето и пълният списък с продуктите:

1.ч.ч. свинска мас
1.ч.ч.кисело мляко
1.с.л. сода
брашно за замесването на средно твърдо тесто
(използвах комбинация на пълнозърнесто и бяло)
микс от семена: ленено, слънчогледово, мак
нарендано сирене и/или кашкавал
1 яйце за намазване

Смесваме киселото мляко със содата и оставяме да шупне. Прибавяме маста, солта и брашното и омесваме средно твърдо тесто. От тестото правим формички по желание - фитили, клечки или ленти или други, които ще намажем с яйце и поръсим със сирене, кашквал и семките. Соленките печем в силно загрята фурна (около 200 градуса с вентилатор) за около 5 минути или докато краищата им почервенеят и кашкавалът се запече. Изваждаме и охлаждаме.

а в Готварския току-що ми пуснаха тази
Цитат
1чч брашно, 1/3 пакет настъргано масло, 1 яйце и щипка лют червен пипер се омесват на топка тесто, разточва се, маже се с жълтък, ръсят се отгоре семки и настърган пармезан или кашкавал някакъв, решеш на ивици или формички по желание, печеш на хатия при 190°С за десетина минути, гледай като се зачервят са готови.

# 66
  • Мнения: 12 230
Сладки балеринки (корекомки) от Anyyyone

1 пакетче крема сирене /125гр./
1 пакетче масло /125гр./
1 яйце
Ванилия
Брашно за меко тесто
Захар за поръсване
Бъркаш всичко,месиш до меко тесто,разточваш на тънка кора и режеш кръгчета с чашка. Сгъваш първо на половина и после още веднъж,да станат като на снимката. Овалваш хубаво в захарта и печеш на 200 градуса до леко зачервяване.
Уточнявам,че не са много сладки! Ако обичате по-сладко,не знам. 😁



корекомки и от wind and fog

Това е рецептата по която ги правя. Изварата я вземам от Лидл, тази на пилос.
Аааа ще удуша коректорааааа
Ени, аз то я на всяко сгъване и стават нормално сладки.

Продукти:
• 125 г крема сирене
• 200 г извара
• 250 г масло
• 3 ч.ч. брашно
• 2 ванилии
• 1 ч.ч. кристална захар
• 5 г бакпулвер
Приготвяне:
Маслото се размеква и се смесва с яйцето, крема сиренето и изварата, добавят се брашното, пресято с бакпулвер, и се замесва тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно.Готовото тесто се оставя да почине за около 15 минути, след което се разточва на тънка кора. С ринг или стъклена чаша се изрязват кръгчета. Захарта се сипва в купа и всяко кръгче се топва в захарта, прегъва се през средата, отново се топва и се прегъва и още веднъж се топва в захарта. Подреждат се в намаслена тава и се пекат на средна скара на 200°С до розово.

# 67
  • Мнения: 12 230
Зелеви постни сарми от Reunion

За зелевите постни:
Сместа я правя с много праз, нарязан на ситно, ориз, не го мия много и ползвам такъв за ризото. Слагам и стафиди.
Задушавам праза в олио (повечко), добавям ориза и леко го запържвам. Слагам пиперът и стафидите и малко вода и зелева чорба, за да набъбне оризът и стафидите. Оставям да се охлажда и да поеме водата.
Зелевите листа разделям на половина и махам това в средата (кочана) стават по-малки, но се навиват лесно. Нареждам в тенджера, заливам със зелева чорба и вода и варя до омекване на листата.

# 68
  • Мнения: 12 230
Бисквити с течен шоколад Нутелоти от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮

Бисквитките се правят много лесно, от замесването до опичането са около 20 минути. Излизат малко бройки - 16-18 от доза и са само с три съставки: течен шоколад, яйце и брашно. По рецепта е с нутела, аз ги правих с течен шоколад, какъвто имах у дома.
Как се приготвят

# 69
  • Мнения: 12 230
Пилешко филе с гъби, сметана и пушен бекон от Сирос

Режа филето на жулиени,  примерно с размер на показалец. Запържвам го в олио/зехтин, каквото ползваш, да хване златист загар. Вадя го и в същата мазнина слагам на ситно нарязан лук и скилидка чесън. Позапържвам и добавям печурки,  нарязани на филийки. Понеже пускат вода, като изври и вземат да хващат и те златисто, връщам филетата,  нарязани на жулиени кисели краставички и сварен марков. После сипвам течна сметана, слагам сол, черен пипер и мащерка. Да клокне малко и това е.
Бива да се сложи при филето и пушено беконче, върви си. Върви и с пресен копър вместо мащерка. За гарнитура- картофено пюре. Количествата са ми на око.

# 70
  • Мнения: 12 230
Мрачното и дъждовно време ми действа кулинарстващо.Днес са на ред маслените бисквити.Предупреждавам,че са пристрастяващи!

Шоколадът е по желание.В случая съм сложила по една "капка",от готовите.Вариации безброй-потопени в шоколад,после може оваляни в ядки, слепени...на кой както му харесва.

# 71
  • Мнения: 12 230
Гръцка спанакопита от Sissy




# 72
  • Мнения: 12 230
Три рецепти за брауни

Лесен какаов сладкиш (брауни) от vaychka

Мярката ми е обикновена чаена чаша.
1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко с лъжичка сода, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. какао, 1 1/2 ч.ч. брашно.
Това е за малка тавичка. Аз го пека обичайно във фраера за 43 мин на 150 градуса. Във фурна предполагам ще стане за около 20-25. Стои леко влажен отвътре и много мекичък.

Монстер Брауни от Ули

От книгата Cynthia Barcomi's Backbuch.
Съставки:
460 гр захар; 5 яйца, добре разбити; 1 с.л. мед; 350 гр. тъмен шоколад; 250 гр масло; 210 гр брашно; 1.5 ч.л. бакпулвер; 3/4 ч.л. сол; 80 гр орехи.
За топинга от крема сирене
360 гр крема сирене; 90 грама меко масло; 130 гр захар; 3 яйца, леко разбити.
За поръсване 180 гр орехи
Загрейте фурната на 180 градусам намаслете форма 24 х 32 см (аз ползвам тавата на фурната).
Добавете захарта към добре разбитите яйца и разбийте, добавете меда.
Разтопете шоколада и маслото и охладете. Тази смес се прибавя към яйцата и захарта и се разбърква с телена бъркалка.
Добавете брашното, бакпувера и сол и разбъркайте колкото да се смесят добре съставките. Отделете 560 гра от тази смес и добавете орехите.
След това разбийте с миксер на ниска степен крема сиренето, маслото, захарта и яйцата.
Изсипете в тавата шоколадовата смес с орехите, отгоре сместа с крема сиренето и отгоре на няколко места сложете с лъжица от заделената шоколадова смес, след това с шишче или нещо остро разнесете двете смеси, за да се получи мраморен ефект. Отгоре поръсете с останалите орехи. Печете 40 минути.

Брауни и от SkyBlue

Панди, моето лесно и бързо брауни е:
1 ч.чаша захар
2 с.л какао
3 яйца
1 ч.чаша брашно
125 г разтопено масло, но не горещо
Сместа е по-гъста от кексова, отгоре ръся щедро орехи, но може и без тях.
Тавичка, хартия за печене, 180 гр. за около 35 мин.

# 73
  • Мнения: 12 230
Мързеливчинки от Eфибуш

Изчаквате да дойде едно слънчево неделно утро, пращате милото да разбие две яйца, през това време загрявате тънкия палачинков тиган с една лъжица олио. Добавяте при яйцата към 6сл брашно и малко сода за хляб, 4сл кисело мляко и малко прясно да стане палачинковото тесто, и ги пържите тънички, стават към шест броя. Давате на милото да завива с каквото сладко е останало, в случая имаше малинко-къпинково, портокалово и две бяха с настърган кашкавал. Казвате на милото да държи готовите палачинки под капак. Накрая в тигана разтапяте лъжица масло с малко ванилия и поливате палачинките, и понеже са поизстинали ги врътвате за 2мин в миковълновата да се стоплят. Бонче апетитче.

# 74
  • Мнения: 12 230
Плачеш кекс от Lavatera (ядеш и ревеш)

Начиии силно се надявам, че означава Ядеш и ревеш от кеф. Иначе се води турски сладкиш, дето блата го напояваш с прясно мляко, което за моя вкус звучи и-де-ал-но. Спряла съм се на тази рецепта, обаче вместо крема отгоре ще туря от останалия крем на френската селска торта, дето ми остана зян.



Необходими продукти
За кекса:
яйца - 4 бр.
пудра захар - 1 ч.ч.
брашно - 1½ ч.ч.
какао - 3 с.л.
ванилия - 1 бр.
прясно мляко - 60 мл + 300 мл
бакпулвер - 1 пакетче
олио - ⅓ ч.ч.
За сметановия крем:
суха сметана - 1 бр.
прясно мляко или течна сладкарска сметана - 1 ч.ч.
За шоколадовия крем:
прясно мляко - 200 мл
захар на кристали - ¾ ч.ч. (150 г)
царевично нишесте шоколад - 1 ч.л.
какао - 1 с.л.
тъмен шоколад - 80 г
Начин на приготвяне
В дълбока купа разбийте четирите яйца със захарта до пухкава светла пяна.
Добавете към яйчената пухкава смес последователно 60 мл хладко прясно мляко, олиото, ванилията. Разбийте добре с миксера  течните съставки. Към тях добавете сухите съставки - брашното и какаото, разбийте добре с миксера.
Последно добавете бакпулвера и разбийте до образуване на мехурчета в сместа.
Добре е да изсипете сместа в намазнена стъклена правоъгълна форма, но ако нямате правоъгълна, и кръглата ще свърши работа.
Изпечете  кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.
Извадете кекса от фурната и го набодете нагъсто с клечка за зъби чак до основата.
Залейте горещия кекс с 300 мл студено прясно мляко. Сипвайте млякото равномерно, лъжица по лъжица. върху кекса. По желание може предварително да разтворите в прясното мляко 2-3 с.л. захар.
Оставете залятия с мляко кекс на студено за няколко часа. През това време кексът добре ще се напои.
Пригответе шоколадовия крем, като в касерола сипете прясното мляко, захарта, какаото и сложите на котлон сместа да заври при непрекъснато бъркане. Добавете начупения на малки парченца шоколад и бъркайте до разтопяването му.
Във врящата на слаб огън шоколадова смес изсипете предварително разтвореното в малко студено прясно мляко нишесте. Оставете сместа да поври на слаб огън при непрекъснато бъркане до сгъстяването и.
Покрийте шоколадовия сос с фолио за свежо съхранение и го оставете на студено до пълното му изстудяване.
Пригответе сметановия крем, като разбиете с миксер сухата сметана и млякото (или течната сладкарска сметана) до твърди връхчета. Оставете крема да се изстуди.
Изстудения кекс покрийте с дебел слой разбита сметана и оставете на студено да се стегне. Изсипете внимателно с лъжица върху сметаната изстудения шоколадов сос, като се стремите да постигнете ефекта на "разплаканост" - нека шоколадовият сос се разтече надолу на струйки.
Оставете напълно готовия сладкиш да престои в хладилника 10-12 часа. Тогава той разгръща истинския си вълшебен вкус.

Общи условия

Активация на акаунт