Нашите любими торти - покрития, глазури и фигурки за тях - тема 141

  • 10 130
  • 158
  •   1
Отговори
# 15
  • In transit
  • Мнения: 11 819
Барбалена, бих ти препоръчала тези блатове, като замениш нишестето с какао, ще станат шоколадови. Самите блатове са много вкусни и сочни. Обръщам ти внимание, че моята торта е с диаметър 18см, ако правиш стандартна с диаметър 26 см, направи двойна доза.

# 16
  • Мнения: 6 769
Барбалена, ето две рецепти, които ползвам за шоколадов блат, а крем можеш да ползваш какъвто предпочитате. Ние харесваме по-сочни торти и аз винаги сиропирам леко блатовете.

Скрит текст:
Основен шоколадов блат
Продукти:
100 г черен шоколад
100 г масло
75 г пудра захар
100 г кристална захар
5 яйца
100 г брашно
3 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол , ванилия (или друг аромат)
Приготвяне: Застелете с пергамент 24-26 см форма. Разбийте маслото с пудрата захар. Отделно разбийте жълтъците с половината кристална захар и солта. Стопете шоколада и добавете ванилията. Добавете постепено яйчената и шоколадовата смес към маслото като ги редувате и бъркате до пълното им поемане. Брашното, бакпулвера и какаото се пресяват заедно и също се добавят към сместа като се редуват с разбитите на гъст сняг с останалата захар белтъци. Пече се в предварително загрята на 180 С фурна около 50-60 мин. или до суха клечка.
Излиза един блат, който можеш да разрежеш на две или пък да разделиш сместа на две части, които да си изпечеш по отделно.

Шоколадов блат
100 г масло
½ ч. захар
2 яйца
½ ч. кисело мляко (или buttermilk)
60 г шоколад
2 ч.л. какао
1 ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л.сода
½ ч.л. ванилия
щипка сол
Приготвяне: Загрейте фурната на 170 С. Застелете с пергамент 20 см форма. Стопете шоколада на водна баня и го оставете леко да се охлади. През това време разбийте маслото със захарта, добавете ванилията и яйцата едно по едно, а накрая и шоколада. Пресейте брашното, содата, солта, бакпулвера и какаото. Прибавете го към шоколадовата смес като редувате с млякото. Изпечете за около 20-30 мин. или до суха клечка.
Това количество на продутите е за един блат, а ти вече ще си прецениш дали трябва да направиш 2 или 3 блата, в зависимост от това колко висока искаш да е тортата.

Този ефект наистина най-добре се получава с маслен крем, но и с белтъчно-маслен крем (Swiss Meringue Butter Cream) би се получил. Или маслен крем с кондензирано мляко, както и такъв с крема сирене.
И с някаква стабилизирана сметана ще стане, но колко ще издържи е друг въпрос Simple Smile.

# 17
  • Германия
  • Мнения: 511
Решила съм да правя футболна торта, топка или полутопка. Гледах доста клипчета как става, но се чудя за блатовете, предполагам, че трябва да се по-сухи за да се оформи лесно. 🤔
Ако я направя цяла топка, трябва ли да слагам по средата опора както при етажните торти?
Ще се радвам на съвети.

# 18
  • Мнения: 2 496
Мики, 2в1, благодаря ви много, момичета! Още не съм решила каква да е тортата. Ще пиша тези дни какво съм измислила 🤗 Нямам и яснота каква да бъде декорацията. Изобщо... Много съм неподготвена

# 19
  • Мнения: 2 496
Момичета, това десертче дали може да стане на торта с диаметър 26 см или не е добра идея?
https://sunshineskitchen.com/tripple-chocolate-mousse-cakes/

# 20
  • Мнения: 9 526
ще стане, то това си е почти торта три шоколада.

# 21
  • In transit
  • Мнения: 11 819
Тя ще стане, но не съм убедена, че ще успее да се събере в 26см форма...по-скоро тази доза я виждам, като за 18-20 см форма. Но това си е мое мнение.

# 22
  • Мнения: 9 526
малко е за 26 см, да, особено ако се търси и някаква височина /аз не обичам ниски торти например/..

# 23
  • Мнения: 2 496
Благодаря, момичета! Да, може би няма да е добре да е много ниска, но пък и не искам да удвоявам дозата, защото ме плаши какво количество шоколад ще изядем.

Мики, досега се рових из блога ти и Швардцвалската торта също ми изглежда много добре: https://www.mycookingcreations.com/2009/04/la-mia-torta-foresta-nera.html?m=1

Иначе аз правя и ниски торти, ама вярно нямат много примамлив вид така Laughing Пък имам 20 см ацетатна лента, не е да не мога да докарам височина Grinning

Имам още ден, макс два и трябва са действам, че ми трябва за петък вечер.

# 24
  • Мнения: 9 526
ти шоколадова ли търсиш? доста е количеството шоколад, а помоему не е нещо особено тази торта. но въпрос на вкус, разбира се.

# 25
  • Мнения: 6 769
Момичета, това десертче дали може да стане на торта с диаметър 26 см или не е добра идея?
............................................
Всъщност в рецептата пише, че дозата на блата е за квадратна тава 24 см. Ако се направи в кръгла 26 см ще стане една идея по-тънък. Ако, обаче, мусовете се направят по доза и половина мисля, че ще се постигне височина.

За хора, които обичат сметанови торти Шварцвалд не е лоша.
В къщи не сме по чистата сметана и аз добавям маскарпоне към нея или пък сладкарски крем. Знам, че това вече не е истински Шварцвалд, но така я харесваме.


Шоколадът никога не може да е в повече Wink. Ще режеш по-тънки парченца newsm47.

# 26
  • In transit
  • Мнения: 11 819
Барбалена, ако искаш лесна и много шоколадова торта, виж тази: https://www.mycookingcreations.com/2009/02/Torte-Munchen.html

Иначе Швацвалда едно време я правех само със сметана, но сега и аз бих смесила сметаната с маскарпоне, за повече вкус. Т.е ще е по-сметанова, отколкото шоколадова. Grinning

# 27
  • Мнения: 743
Здравейте. Ще правя Френска Селска торта за Рожденния Ден на сина ми (ще става на 14 год). Моля за съвети за някаква по-интересна украса. Дали мога да я измажа с маслен крем и да сложа фондан?

# 28
  • Мнения: 3 295
Здравейте. Ще правя Френска Селска торта за Рожденния Ден на сина ми (ще става на 14 год). Моля за съвети за някаква по-интересна украса. Дали мога да я измажа с маслен крем и да сложа фондан?
Фонданът ще се свлече върху масло. И не мисля, че би отивал на тортата. По-скоро декорация с основния крем и боровинки.

# 29
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852

Фонданът ще се свлече върху масло.
Съвсем не.
Стандартният крем за измазване под фондан е именно маслен такъв.

Вече дали е подходящо, зависи от концепцията за украса на тортата. Ако ще прави торта Майнкрафт, примерно, няма как да направи фигури, цветовете и мотивите на играта от нещо различно от фондан, марципан или друго подобно захарно тесто и бои.

Общи условия

Активация на акаунт