Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 7

  • 48 733
  • 540
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 6 882
Ама хартията за печене не е тази за която става дума в статията на Lemy дето ще я забраняват в Дания.
A силикона, който се използва за хранителни цели се прави от силиций, водород, кислород, въглерод. Нито един от тези елементи не може да ти причини вреда.

# 481
  • Мнения: 377
Алуминиевото фолио съм чела,че трябва да се завива от блестящата страна.
Има някаква видео,че китайския порцелан ,не бил полезен при продължително пиене на кафе в него.  Не го изпичали добре,нещо от този род. Знаете ли нещо по въпроса.

# 482
  • Мнения: 9 019
Затова гответе в глинени съдове...

# 483
  • София
  • Мнения: 249
Здравейте, според вас вредно ли е да се пие от кристални чаши направени от оловен кристал? Имам няколко такива сета и сега се чудя дали да продължавам да ги ползвам?

Иначе по въпроса за алуминиевото фолио и аз съм имала случай на храна покрита с алуминиево фолио за през нощта (сготвено кисело зеле в тава) фолиото при контакт с храната беше станало на дупки и имаше петна алуминий върху зелето. Изхвърлих всичко разбира се и от тогава избягвам да ползвам такова фолио.

# 484
  • Мнения: 271
Оказва се вредно. Ето кратка справка с нета (без претенции за научна обосоновка):
"През 50-те години на миналия век бившият Съветски съюз и Чешката република започват да въвеждат вещества като барий, цинк и титан в стъклото, като по този начин изобретяват кристали без олово. Той не само запазва леките и елегантни характеристики на кристалното стъкло, но и избягва потенциалната вреда от отравяне с олово, така че безоловен кристал става все по-популярен. Сега ЕС забрани производството на чаши с оловен кристал, но в моята страна няма съответни разпоредби, така че когато купувате кристални чаши, трябва да разберете дали е оловен кристал или безоловен кристал. Освен че са по-безопасни, безоловните кристални чаши имат няколко предимства пред кристалните чаши, съдържащи олово: Има по-добро пречупване и по-перфектно показва рефракционните характеристики на металното стъкло; Звукът е по-приятен за ухото и има репутацията на "музикална чаша"; По-здрави и по-устойчиви на удар от чашите с оловен кристал, някои от тях могат да се мият в съдомиялна машина."

# 485
  • Мнения: 6 882
Алуминиевото фолио съм чела,че трябва да се завива от блестящата страна.
И аз съм го чел, ама е мит.

Иначе по въпроса за алуминиевото фолио и аз съм имала случай на храна покрита с алуминиево фолио за през нощта (сготвено кисело зеле в тава) фолиото при контакт с храната беше станало на дупки и имаше петна алуминий върху зелето. Изхвърлих всичко разбира се и от тогава избягвам да ползвам такова фолио.
Реагирало е с киселината от зелето. То затова е вредно да се готви в алуминиеви тенджери в които сготвеното остава дълго време. Ама за един час печене на нещо покрито с ал. фолио нищо няма да стане.

# 486
  • София
  • Мнения: 249
Реагирало е с киселината от зелето. То затова е вредно да се готви в алуминиеви тенджери в които сготвеното остава дълго време. Ама за един час печене на нещо покрито с ал. фолио нищо няма да стане.
Е да, и аз предположих, че ще да е от киселината. И все пак доста тъпо ми стана да сготвя цяла тава зеле и после да го изхвърля.. Би трябвало да има някъде по опаковката предупреждения, че при по-дълъг контакт с киселинни храни фолиото се разпада.

# 487
  • Мнения: 6 882
То не е било проблем да се яде зелето дори и след тази реакция. Проблем е ако редовно поемаш алуминий над нормите.

# 488
  • Мнения: 1 020
Здравейте! Предстои ми закупуване на абсолютно всякаква кухненска посуда, общо взето каквото се сетите и не се сетите. Наскоро гледах в Айко този комплект на WMF https://aiko-bg.com/product-56867020049 и много му се чудя. Какво е вашето мнение, дали си заслужава. Всякакви препоръки биха ми помогнали. Някой има ли отзиви и за KING Hoff? https://kinghoff.com/gb/cookware-sets/1565-zestaw-garnkow-6-elementow.html
Разгледах им сайта, но никъде не намерих информация от каква стомана са направени тенджерите им. Благодаря предварително.

# 489
  • Мнения: 2 133
Здравейте! Предстои ми закупуване на абсолютно всякаква кухненска посуда, общо взето каквото се сетите и не се сетите. Наскоро гледах в Айко този комплект на WMF https://aiko-bg.com/product-56867020049 и много му се чудя. Какво е вашето мнение, дали си заслужава. Всякакви препоръки биха ми помогнали. Някой има ли отзиви и за KING Hoff? https://kinghoff.com/gb/cookware-sets/1565-zestaw-garnkow-6-elementow.html
Разгледах им сайта, но никъде не намерих информация от каква стомана са направени тенджерите им. Благодаря предварително.
Най-общо ще ти кажа така:
За тави, тенджери и тигани съм с WMF + форма за кекс на Riess (и техните съдове са хубави);
За чинии, чаши, купи — Villeroy&Boch.

# 490
  • Мнения: 6 292
За комплекта от Айко съм писала назад в темите. Много съм доволна!

Аз ползвам за тави Luminarc писах наскоро. Серията Дивали, имаше и още една и са супер бюджетни, а за мен и много удобни и издържливи.

Тавите на  Riess  също са много хубави, но са значително по-голяма инвестиция.

# 491
  • Мнения: 1 020
А от кои ножове сте доволни? Може ли да ми дадете някакви препоръки? Hug

# 492
  • Мнения: 271
Имам нож от дамаска стомана, голям полупрофесионален, поръчвах го преди години от олх. Имам и някакъв немски комлект, вече 15-та година ги ползвам. Обаче съм най-доволна от ножовете на Fiskars. Инвестиция са наистина, но на мен са ми много удобни, точилото им е качествено, пластмасата на дръжките - също.

# 493
  • Мнения: 2 133
Имам нож от дамаска стомана, голям полупрофесионален, поръчвах го преди години от олх. Имам и някакъв немски комлект, вече 15-та година ги ползвам. Обаче съм най-доволна от ножовете на Fiskars. Инвестиция са наистина, но на мен са ми много удобни, точилото им е качествено, пластмасата на дръжките - също.
+1 за Фискарс
Ползвам техен комплект от години + точило.
Лесно се поддържат остри, мия ги в миялната — не мърдат, не се появяват петна по тях. Дръжката им е стабилна, в същото време — лека и удобна.

# 494
  • Sofia
  • Мнения: 280
Здравейте! Наскоро купих тиган Lodge, но явно някъде бъркам защото яйцата ми залепват, с омлета е същото... слагам малко мазнина колкото да е намазан тигана. С месото нямам проблем, но с яйцата е трагедия. Моля за съвет Heart

Общи условия

Активация на акаунт