Ризото или ориз на фурна?

  • 14 182
  • 102
  •   1
Отговори
# 45
  • MI
  • Мнения: 11 803
Това ми прилича на френските катми, не мога да си спомня името в момента. НАистина добра идея.

# 46
  • София
  • Мнения: 15 464
Това ми прилича на френските катми, не мога да си спомня името в момента. НАистина добра идея.
Креп сюзет или нещо такова, с много масло.

# 47
  • MI
  • Мнения: 11 803
Креп сюзет или нещо такова, с много масло.
Точно креп. Ох, как ми се доядоха.... Много сте лоши Disappointed

# 48
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Честно казано основната причина е че не ми се купува специален тиган за нещо, което ще приготвя два пъти в годината. Simple Smile

аз имам и приготвям много неща в него.
понеже големината му ми е удобна и даже баница правя в него  Mr. Green

Сега погледнах един-та той е с 31см дъно, на два котлона едновременно ли го ползваш?

има най-различни размери  Peace
моят е 26 или 28см...

# 49
  • Мнения: 6 938
Ясно Wink
Скрит текст:
Аз правя "голяма палачинка" в тавата на фурната

# 50
  • Мнения: 27 515
ММ е италианец и прави много хубаво ризото- винаги "запържва" немития ориз на сухо в тенджерата. Peace Ризотото става чудесно даже и с нормален ориз, макар, че с по-специалните сортове е още по-добре...Бъркаме често ориза, но не чак непрекъснато. Grinning

# 51
  • София
  • Мнения: 11 705
Ризотото не е само ориз, а ориз приготвен по специален начин Това е удоволствие за сетивата, аромат, вкус, мекота, крем, всичко събрано е Ризото. Удоволствие е да се приготвя Ризото. Прочетох различни мнения, аз скромно ще пусна моята рецепта, така съм го приготвила, така съм гледала, с такъв ориз съм го приготвяла, Арборио. Може и Карнароли, няма значение.
Прочетох че има разговор и за френските палачинки и тях ги приготвям, едните са "Оригинални френски палачинки, а другите са "Сюзет. Е, мотане около тях си има, но удоволствието е голямо. Имат един недостатък, свършват за отрицателно време.

Скрит текст:
http://recepti.gotvach.bg/r-52779-Моите_френски_палачинки[/spoiler

Скрит текст:
http://recepti.gotvach.bg/r-59760-Палачинки_Сюзет_-_Crepes_Suzette
Скрит текст:
http://recepti.gotvach.bg/r-54113-Ризото_Миланезе_от_моята_кухня
..

За утре или вдруги ден съм решила да приготвя телешко филе с ориз Басмати и зеленчуци. Ако стане прилично ще пусна и рецептата, там в моята си тема при Тайна.

Последна редакция: чт, 31 авг 2017, 22:58 от marchеva14

# 52
  • Мнения: 1 545
За ризотто определено не може да се ползва Басмати. И да не е Арборио, става с обикновен бял ориз с къси зрънца. Винаги се запържва в малко мазнина. Важното е бульона да се прибавя по малко и да се разбърква, но не чак непрекъснато.
На мен ми е любимо ризотто с манатарка и ризотто с тиква и провола (пушена моцарела), и при двете рецепти ориза се вари заедно с останалите продукти. И определено няма нищо общо с ориз на фурна.
И все пак живея от 15 години в Италия с мъж италианец, та затова си позволявам да давам акъл Blush

# 53
  • Мнения: 27
За ризотто определено не може да се ползва Басмати. И да не е Арборио, става с обикновен бял ориз с къси зрънца. Винаги се запържва в малко мазнина. Важното е бульона да се прибавя по малко и да се разбърква, но не чак непрекъснато.
На мен ми е любимо ризотто с манатарка и ризотто с тиква и провола (пушена моцарела), и при двете рецепти ориза се вари заедно с останалите продукти. И определено няма нищо общо с ориз на фурна.
И все пак живея от 15 години в Италия с мъж италианец, та затова си позволявам да давам акъл Blush

За това съм писал тук, за да ми се дава акъл Simple Smile
Благодаря за съветите Simple Smile

# 54
  • Мнения: 9 108
Вкъщи ризото се прави доста често, защото обичаме. Моето става креместо още преди да съм сложила пармезана и въпреки че измивам набързо ориза /еднократно/. Не мога да се пречупя да го слагам неизмит и това е.  

И аз не мога, особено като знам  как се жъне и чисти и стои по площадки и складове. За ризото мия кратко, не докато спре да пуска бяла вода, както за другия ориз в тава, или готвен, който стои на зрънца.   Напоследък правв и с добавено маскарпоне в края, по съвет на Манчев и се харесва, нищо, че не е оригинал

# 55
  • Мнения: 27
Здравейте девойки, благодаря на всички за съветите, чак днес стигнах пак да опитам ризото, и този път беше почти, като истинско Grinning
Смених ориза, не го мих, добавях много бавно водата и т.н. , послушно следвах съветите ви, и се получи доста добре, следващият ще е още по-добре Stuck Out Tongue
И преди бях гледал в нет-а видеа, но не знаех кое колко е важно, преди да ми пишете всички вие Simple Smile

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/22119778_1021516 … 6&oe=59D02890

Не съобразих, че ориза ще изпие още вода, след като го поместя от котлона и стана малко по-сухо от очакваното.

# 56
  • София
  • Мнения: 15 464
Браво, има я кремообразната част.Следващия път още по-кремообразно.И винаги му оставяй малко течност,ако не го ядеш веднага, защото ориза попива.

Аз, подсетена от теб, пробвах ризото със сушени гъби шийтаке.Стана много добре.Само мисля,че ме излъгаха с шийтакето, защото имаше вкус и аромат на кафява печурка.

Скрит текст:

# 57
  • София
  • Мнения: 11 705
Здравейте девойки, благодаря на всички за съветите, чак днес стигнах пак да опитам ризото, и този път беше почти, като истинско Grinning
Смених ориза, не го мих, добавях много бавно водата и т.н. , послушно следвах съветите ви, и се получи .........................
Чудесно  кремообразно   ризото. Не е трудно, а само малко по-бавно.

# 58
  • Мнения: 27

[/quote]
Чудесно  кремообразно   ризото. Не е трудно, а само малко по-бавно.
[/quote]

Повярвай ми, ако опиташ като мен с добре измито Басмати ... е много трудно Grinning даже невъзможно Grinning Grinning
Но така се учи. Ще свикна.
Аз и първият път, когато правих Френска селска торта, исках да хвърля тестото по телевизора, но стана добре, а от 2-ят натам вече става страхотна!

# 59
  • Мнения: 27
Браво, има я кремообразната част.Следващия път още по-кремообразно.И винаги му оставяй малко течност,ако не го ядеш веднага, защото ориза попива.

Аз, подсетена от теб, пробвах ризото със сушени гъби шийтаке.Стана много добре.Само мисля,че ме излъгаха с шийтакето, защото имаше вкус и аромат на кафява печурка.


Ще опитам и аз някога със изсушени гъби, трябва само да намеря хубав микс, но искам да опитам още 2-3 пъти класическото, за да свикна по-добре, като консистенция.В ресторантите никога не е кремообразно, нито ал денте, и не мога да преценя колко твърди се очаква да са зрънцата, но днешното ми хареса.

Общи условия

Активация на акаунт