3 кг тиквички
1 с.л. сол /на вкус/
0,5 кг доматено пюре или 1кг домати
0,5 кг моркови
5-6 скилидки чесън
1 к.ч. захар /може и без/
100 мл олио
150 мл ябълков оцет
1 връзка копър
1-2 дафинови листа
Тиквичките се настъргват на ренде и се отцеждат от сока, чесъна се нарязват на ситно, а морковите се настъргват на ренде;
В голяма тава се загрява част от олито и се задушават чесъна и морковите. Добавят се настърганите и отцедени тиквички и се разбърква. Ако се приготвя с доматено пюре се добавя след като са поомекнали тиквичките, ако се приготвя с домати то се смилат с машинка с накрайник за отделяне на люспите и семките ,може и да се настържат. Доматения сок се прибавя заедно с тиквичките. Вари се на тих огън около 30. 40 мин. като се разбърква периодично. Овкусява се с оцет, олио, дафинов лист, захар, ако е необходимо се добавя и сол на вкус, добавя се и ситно нарязания копър. След като заври овкусената смес се разпределя в затоплени буркани. Стерилизарат се 5 мин. от завирането.