За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

  • 94 015
  • 754
  •   1
Отговори
# 345
  • София
  • Мнения: 1 239
Момичета, да се похваля, днес съседка ми донесе домашни череши, набързо спретнах няколко бурканчета сладко. Аз го правя с кафява захар. Понеже едното от децата ми много обича сладко с цели плодове, а другото - никак не обича, реших да смеля 3/4 от черешите, а останалата 1/4 оставих цели плодчета. Уникално се получи, много съжалявам, че камерата не може да предаде прекрасния наситеночервен цвят.
Скрит текст:
Сурови ли ги смели или първо ги вари със захарта и пласира?

# 346
  • Мнения: 1 669
Винаги меля плодовете сурови.

# 347
  • София
  • Мнения: 1 239
Винаги меля плодовете сурови.
Благодаря, утре се захващам.

# 348
  • Мнения: 1 600
Момичета, аз да питам, кога е сезона на тиквичките - в смисъл да има евтини? Че всяко лято ме няма в България, но този път съм тук, и искам да направя една зимнина от тях, но като не знам, кога е сезона на евтините тиквички, че ми трябват много...

# 349
  • Мнения: 9 114
ей сега е. Щом в градината тези, засадени направо в земята раждат, значи им е време

# 350
  • Мнения: 1 600
пеп-4o, благодаря, утре ще излизам и ще се мина през пазара да видя какви са и на каква цена.

# 351
  • Мнения: 6 750
Момичета, аз да питам, кога е сезона на тиквичките - в смисъл да има евтини? Че всяко лято ме няма в България, но този път съм тук, и искам да направя една зимнина от тях, но като не знам, кога е сезона на евтините тиквички, че ми трябват много...
Би ли споделила рецептата, че ние имаме много тиквички и нямат изяждане. Благодаря! bouquet

# 352
  • Мнения: 6 025
Краставичките които засяхме се оказаха корнишони, е сега вече съм с 5 буркана готови.Имам проблем - последните два точно в момента на завиране газта свърши.Тенджера която мога да поставя на стъклокерамичния плот и бурканите да се съберат нямам.Няма как и до довечера да заредя бутилката.Ако ги оставя в горещата вода дали ще им е достатъчно за стерилизация?

# 353
  • Мнения: 9 114
сложи ги на два пъти в тенджерата. Не знам дали ще им е достатъчно да стоят в топлата вода, щом не са успели да поврат дори 2 мин.

# 354
  • Мнения: 4 303
Как да си сваря кайсии на компот, та да останат като купените?
Аз варих 15 мин, но докато извадя последния сигурно минаха 20 мин. Като ги извадя на вид са добре, но като изстинат и се сбръчкват. Пробвах с бързовар 10 мин, пак същото. Плодовете не са презрели, та и това не е причината.

# 355
  • Мнения: 9 114
Вася, онези завират бързо, не са като нашите в казани/тенджери/кутии - дори с бързовара И това е от значение.

# 356
  • Мнения: 4 303
Да, така е, пеп-4o. Преди много години бяхме на бригада в консервна фабрика. Там видях как след като извадиха бурканите с кошовете, веднага започна охлаждането с вода.

# 357
  • Мнения: 1 117
 Здравейте! Търся рецепта за приготвяне на зимнина - пастет от тиквички.
Бях срещала една рецепта съдържаща моркови и тиквички, но не успявам да я намеря. Можете ли да ми помогнете?

# 358
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Хайвер от тиквички за зимата.
3 кг тиквички
1 с.л. сол /на вкус/
0,5 кг доматено пюре или 1кг домати
0,5 кг моркови
5-6 скилидки чесън
1 к.ч. захар /може и без/
100 мл олио
150 мл ябълков оцет
1 връзка копър
1-2 дафинови листа
Тиквичките се настъргват на ренде и се отцеждат от сока, чесъна се нарязват на ситно, а морковите се настъргват на ренде;
В голяма тава се загрява част от олито и се задушават чесъна и морковите. Добавят се настърганите и отцедени тиквички и се разбърква. Ако се приготвя с доматено пюре се добавя след като са поомекнали тиквичките, ако се приготвя с домати то се смилат с машинка с накрайник за отделяне на люспите и семките ,може и да се настържат. Доматения сок се прибавя заедно с тиквичките. Вари се на тих огън около 30. 40 мин. като се разбърква периодично. Овкусява се с оцет, олио, дафинов лист, захар, ако е необходимо се добавя и сол на вкус, добавя се и ситно нарязания копър. След като заври овкусената смес се разпределя в затоплени буркани. Стерилизарат се  5 мин. от завирането.

# 359
  • Мнения: 1 600
Момичета, аз да питам, кога е сезона на тиквичките - в смисъл да има евтини? Че всяко лято ме няма в България, но този път съм тук, и искам да направя една зимнина от тях, но като не знам, кога е сезона на евтините тиквички, че ми трябват много...
Би ли споделила рецептата, че ние имаме много тиквички и нямат изяждане. Благодаря! bouquet
Това е рецептата:
https://www.russianfood.com/recipes/recipe.php?rid=119217
Извинявам се, че чак сега отговорям, нямам време да влизам във форума напоследък. И преди съм я правила по тази рецепта, но сме я изяждали почти веднага, и не съм затваряла. Иначе долу в коментарите има упътване, как да се затвори в бурканите, ама голяма хамалогия ми се вижда Sad Тази година правих, но пак я изядохме. Ако намеря още тиквички, ще пробвам да направя и да затворя, че искам и за зимата да има. Иначе е страхотна, като студена в/у филия с поръсен отгоре копър.

Общи условия

Активация на акаунт