За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 7-а тема

  • 94 120
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
# 106
  • Мнения: 9 120
Ако се получи вакум на бурканчетата ти - може да изкарат много. месеци.

точно и аз това се чудех. сега имам 3 буркана,но съм ги сложила в хладилника.
пробвала ли си нестерилизирана лютеница, извън хладилника?
колко месеца?

аз загрявам празните буркани в микровълновата (вадя ги с ръкавица), пълня клокочещата лютеница, затварям и обръщам.
искам 10 да направя... newsm78

Щом е за 10 - пробвай. Хотата масово така затварят. Аз затварям много и не смея

# 107
  • Мнения: 475
Да попитам и тук, че малко ми е спешно. Правих камби по тази рецепта http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/09/blog-post_6.html, но плънката не ми стигна. Как мога да консервирам камбите, които вече са попарени? Мислех да ги попаря пак, за да ги стопля, и после с аспирин, но дали няма да се разкашкат съвсем?

# 108
  • Русе
  • Мнения: 5 222
Да попитам и тук, че малко ми е спешно. Правих камби по тази рецепта http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/09/blog-post_6.html, но плънката не ми стигна. Как мога да консервирам камбите, които вече са попарени? Мислех да ги попаря пак, за да ги стопля, и после с аспирин, но дали няма да се разкашкат съвсем?

Виж какво количество са - притегли ги. Направи марината по тази рецепта или тази за съответното количество. Можеш да добавиш моркови или карфиол, нарязано прясно зеле. Ще стане чудна туршийка. Успех!

# 109
  • Мнения: 29 667
Да се отчета и аз с малко мармалад от 1 и нещо  кг праскови и 2 бр. круши /толкова имах/.

Прасковите попарих за 4-5 мин във вряща вода. Бяха леко неузрели, затова повечко ги държах. Всичко обелено и във фурната, после захар и лим. киселина. Излезе 1 буркан от 0,5 л. и едно бебешко бурканче.

# 110
  • Благоевград
  • Мнения: 2 868
Здравейте!
За първи път съм решила да правя зимнина и тъй като много обичаме тиквички,  реших да ги пека на грил тигана с подправки и мазнина и така да затварям в буркани. Направих днес 2 бурканчета, от 5 тиквички ми излязоха 2 буркана по 320 грама. Пълних бурканчетата почти до ръба, предупредиха ме, че не се пълнят до горе, затворихме ги с винтови капачки и ги сложих в студена вода в тенджера, обаче бурканите са много леки и се надигнаха във водата. Натиснах хубаво с купи, за да може водата да покрие бурканчетата. Варих 20 минути от кипването на водата, извадих ги и ги оставих с капачките надолу. Почаках да изстинат и отворих едното бурканче. При отварянето леко изсъска, но много слабо и се притеснявам дали няма да се развалят или нещо не сме направили както трябва.
Ще съм благодарна за съвети Simple Smile

# 111
  • Мнения: 892
Привет на всички в хубавата тема!
Миналата година правих нещо подобно, но плюс патладжан и червена чушка- минах на грил тигана, червената чушка изпечена и обелена, всичко на едри парчета, овкусих с олио, оцет, сол, чесън, магданоз без определени пропорции, на вкус, после в бурканчета и варих 15 минути. Стана чудесно, няма да ти се развали. Щом капачката е изсъскала, няма проблем.

# 112
  • Мнения: 19 326
Някой правил ли е лютеница без много варене/пържене? Има ли друг начин да се сгъсти, без да се развали вкусът? Например с нишесте?

# 113
  • София
  • Мнения: 1 832
Някой правил ли е лютеница без много варене/пържене? Има ли друг начин да се сгъсти, без да се развали вкусът? Например с нишесте?
Вчера направихме 34 буркана. На 6 кг. чушки 1 буркан доматено пюре от 700 гр., 200 мл. загрято олио, сол, захар /малко/, черен пипер на зърна. Изтърбушват се чушките, изпичат се и се обелват, смилат се и се загрява олиото. Изсипва се върху чушките /да  "цвърчи"/ и се разбърква, добавя се голям буркан доматено пюре.  Слагат се подправките и пак се разбърква хубаво. Насипва се в сухи бурканчета, които се стерилизират 15-20 мин., от завирането.
Чушките трябва добре да се отцедят от сока, който пускат преди да се смелят.
На една от дозите добавихме и люти чушки, а една я направихме вместо с доматено пюре с изварени домати..

# 114
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 115
Някой правил ли е лютеница без много варене/пържене? Има ли друг начин да се сгъсти, без да се развали вкусът? Например с нишесте?

така сгъстяват купешките, но ние искахме да си е лютеница от зеленчуци, а не с добавки.
чувала съм за кипване на домата и след това прецеждане през гевгир - отделя се гъстото, а водата се изхвърля, но не съм опитвала.

# 115
  • София
  • Мнения: 1 832
При мен беше останала малко вода от доматите след изваряването и ги сложих в гевгир. Много добре се бяха отцедили. На доста доматени пюрета гледах състава и най-накрая открих няколко, които бяха без нишесте.

# 116
  • Мнения: 19 326
Верабел,а доматеното пюре купуваш ли го? Освен да пробвам да махна вътрешната част на доматите и да смеля само твърдата част.
Добри, продължителното пържене ми се струва много по-вредно от няколко лъжици царевично нишесте. Мога да потърся и някакво био, за да не е гмо евентуално.

# 117
  • Мнения: 4 303
Днес реших да си направя нектар от праскови, но се получи пюре, като едновремешните, пък може и сегашни. Грешката разбира се е в мен. Сложих захар на вкус и запечатах в малки шишенца от сокчета. Чак като ги сложих да се заварят се сетих, че трябваше да разредя.
От такава смес вчера направих и сладко/мармалад във фурната. Стана чудесно. Прасковите бяха добре узрели, измих и ги обелих. После с робота ги нарязах на пюре, прецедих и с малко захар във фурната до желана гъстота.
Лимонена киселина не слагам. Имам от минали години сладка, не помня да ми са се захаросвали. Все си мисля, че това е било необходимо, когато не са се заварявали, пък може и да греша.

# 118
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 39 115
дъждец, изваряването не е пържене.
не знам как го правят другите, но аз сгъстявах само доматения сок до намаляване наполовина.
след това добавих чушките и патладжана.
пак изварявах.
последно сложих олиото и подправките.
но си права - всеки сам си решава Simple Smile

# 119
  • Мнения: 19 326
Навремето баба ми вареше до сгъстяване всичко заедно с олиото. Затова казвам пържене.
А продължителното варене на доматите увеличава киселинността. Затова искам да го намаля.

Общи условия

Активация на акаунт