Веган кулинария и рецепти

  • 27 671
  • 130
  •   1
Отговори
  • Мнения: 8 163
Както показва заглавието, това е тема, в която да споделяме веган рецепти и кулинарни идеи, да задаваме въпроси и да обсъждаме растителни продукти.

Много хора, сред които и аз, готвят “на око”. За други са нужни мерки и теглилки. Какъвто и да е вашият метод, споделяйте резултатите си. Така ще се учим едни от други.

А ако имате снимки на блюдата, още по-добре!

Рецепти

На български
The Vegan
Кулинарно с ТОни
Веге БГ
Деси (сурови)
Fork, Fork, Fork
Mix of Figs (домашни салами, кренвирши, наденици, кашкавали, сирена)

WFPB (от цели растителни продукти)
Center of Nutrition Studies
Engine 2 Diet
10-дневен хранителен план и рецепти на д-р Макдугъл

Без добавени мазнини или с до 10 продукти
Fatfree Vegan Kitchen
Holy Cow
Minimalist Baker

Сурови (високомазнинни)
Rawmazing
The Raw Chef
Nouveau Raw

Евтини
Forks over Knives
Choose Veg
Plant-Based on a Budget
The Plant Philosophy

Разни
How Do I Go Vegan
Forks over Knives
Straight-up Food
Clean Food Dirty Girl
Avant-garde Vegan
I Love Vegan
Emilie Eats

# 1
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
О,Фея, отново много актуално Peace
Аз само запис,нищо ново не съм правила/снимала. Тази сутрин пасирах круша, замразен банан и замразени ягоди.  Стана вкусно. Отсега нататък ще снимам Peace

# 2
  • Мнения: 8 163
Данилу! Hug Нали отдавна споменаваме кулинарна тема във Веганството Simple Smile

Надявам се да се включат и потребители, които живеят в България. Ние с теб нямаме ясна представа какво е разнообразието на растителни продукти на тамошния пазар, но основните неща - грудкови, бобови, цели зърнени, зеленолистни, плодове, семена, зеленчуци, семки и ядки - би следвало да са съвсем достъпни. Ежедневното веган хранене не изисква екзотични съставки, нито трябва да е засукано и трудоемко.

Ето пример: пълнозърнести препечени филии, авокадова размазня, рукола и домати

# 3
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Вчера правих палачинки с много съставки-овесени ядки, просено брашно, брашно от кестени, от гроздови семки,кисело мляко от соя(собствено производство  chef) ленено семе,олио,солчица и вода. Пасирах и изрекох на тиган без мазнина. Станаха много вкусни.


А това са печени тиквички на същият тиган без мазнина.

# 4
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Днес най-обикновен нахут/ в смисъл само вода и сол.
Вчера пълнени печени чушки с тофу и варен картоф.
Торта с печени патладжани и пълнеж с ориз. Май изтрих снимките. Embarassed

# 5
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733


O,останала е една снимка.

# 6
  • Тракия
  • Мнения: 7
Картофите са ми основната храна от доста време, като най-любимото си остава печени върху хартия за печене (без никаква мазнина) картофи поръсени с къри.


Към сайтовете на български може да добавиш Vegan Holistic и xcat. Green Heart Flowers Banana Flowers Herb Flowers Watermelon Nature Boom

# 7
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Печени чушки и цял патладжан на жив огън. За обяд салата тоест.
За десерт пасирани ягоди,малко бяха омекнали та ги смляха и добавих чия и домашно бадемово мляко. Няма снимки Wink
Ако не ме измори много жегата ще сваря и малко червена леща,или отново качамак. Вчера направих и стана много вкусен.

# 8
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Вчера зърнах на двора избили лози. С крехки примамливи листа. Е,не мога да подмина таз съблазън. Още повече че е мнооого био. Мои са и нищо химическо не ги е докосвало. Набрах и свих невероятни постни сърмички. Малки колкото кутре. Щях да пнавя снимки,но не успях. Ще ги снимам днес преди обяд Wink

# 9
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Днес правих пастет от тиквички, сварени на пара. Стана приятна на вкус разядка.
Напоследък ми подаряват много тиквички. Вече се чудя какво да ги правя. Днес, освен пастата, направих и мусака.
Ако ми подарят още ще трябва да търся о други разрешения.
Вчера панирах цвят от тиква. Много обичам, но си е голяма врътня.
Тук никой ли не пиша вече?

# 10
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Данилу, аз ги правя като пататаник в тигана, слагам малко овесени ядки да оберат водата.
слагам ги и в кекс.
може и тиквеник да направиш с тях, става вкусен. Peace

# 11
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Данилу, аз ги правя като пататаник в тигана, слагам малко овесени ядки да оберат водата.
слагам ги и в кекс.
може и тиквеник да направиш с тях, става вкусен. Peace
Уау,колко навреме  bouquet Днес ми донесоха още три тиквички. Решила съм да забравя,понеже са биологични и откъснати точно тази сутрин. Едната ще я изям още тази вечер chef

# 12
  • Мнения: 2 641
как тиквеник с тиквички? солен или сладък вариант?

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
вместо тиква се слага настъргана тиквичка, евентуално се изцежда водата. останалите продукти са си като при тиквеника.

ако е солено, бих го нарекла баница с тиквичка, но веган незнам дали ще е вкусно. Peace

# 14
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
След прилошаване при ядене на салата от сурови тиквички  Sick, вече не смея и да опитам. Толкова ми стана лошо,че нямам  никакво желание да повторя. Аsyalein,уви,снощи направих банички със спанак и малко щрудел,та нямам вече тънки кори  Crossing Arms Затова днес направих мусака с тиквички и ориз. Добавих малко домати и орехи.
Замразените тиквички станаха като ледени дискчета. Не знам като ги размразя какъв ще е резултата,ама не искам да ги попарвам, варя,или с две думи да ги подлагам на топлинна  обработка. Дори на консерва.дано не ми подаряват повече тиквички ooooh!
Вчера салата от сурови печурки и шницели пак от печурки. Уви,не успявам да ги сплескам, без да ги разчупя,обезформя  newsm78Но пък станаха много вкусни. Не знам дали да не ги нарежа на ситно следващият път,така или иначе се сцепват  ooooh!

Последна редакция: пн, 26 юни 2017, 12:05 от danilu

# 15
  • Мнения: 3 743
Тиквичките като се размразят им става по-водниста структурата, според мен стават само за готвене, но все пак е въпрос на вкус Peace
Друг начин за съхранение на тиквичките е ферментирането, подобно на краставичките Peace

# 16
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Понеже пак ми подариха 3 току що откъснати тиквички, днес ще сложа да изсуша на слънце. Преди време така изсуших патладжани. Виж,за тиквички не знам дали ще има проблем. Те са соста по-водни,но ще пробвам.
Тиквичките като се размразят им става по-водниста структурата, според мен стават само за готвене, но все пак е въпрос на вкус Peace
Друг начин за съхранение на тиквичките е ферментирането, подобно на краставичките Peace
тц, не искам ферментирали тиквички. Благодаря ти за идеята bouquet

# 17
  • Мнения: 713
danilu, може ли рецептата за печуркините кюфтета? chef
Ето нещо идейно с тиквички - крутони: http://gotvenetovsashnosteliubov.blogspot.bg/2017/06/blog-post_24.html
Тараторът може да е веган, или пък да са добавка към салати.

# 18
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
danilu, може ли рецептата за печуркините кюфтета? chef
Ето нещо идейно с тиквички - крутони: http://gotvenetovsashnosteliubov.blogspot.bg/2017/06/blog-post_24.html
Тараторът може да е веган, или пък да са добавка към салати.
chef bouquet bouquet bouquetмного съблазнително изглеждат още тази вечер ще пробвам  chef
Ами те са по-скоро котлети,но понеже им се отчупиха разни части стъкмих и едно кюфте. Измивам печурките, подсушавам ги,махам пънчето, слагам малко сол, после ги завивам в прозрачно домакинско фолио и ги минавам с горчилката,докато станат плоски. Минавам ги с олио, галета овкусена с магданоз, джоджен и чесън. После пека в незалепващ тиган с капак и после без,за да добият златист цвят. Стават много вкусни.

# 19
  • Мнения: 713
Супер, ще се пробва!  Heart Eyes
Аз подправям гъбките с мащерка или риган (плюс чесън и черен пипер) и обикновено ги пека на фурна. Наистина са много вкусна, лека храна.

# 20
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
после ги завивам в прозрачно домакинско фолио и ги минавам с горчилката,докато станат плоски. Минавам ги с олио, галета овкусена с магданоз, джоджен и чесън. После пека в незалепващ тиган с капак и после без,за да добият златист цвят. Стават много вкусни.

с точилката ги правиш плоски. после как ги минаваш с тази галета? ръсиш ли я или ги панираш? newsm78
не се ли разпадат?

аз скоро ядах бъргър с кюфте от гъби и кюфтето беше само гъби. беше полуготово, вакуумирано, после само го запържиха леко от двете страни. по време на пърженето имаше форма, като почнах да ям и взе да се разпада. не изглеждаше много апетитно Rolling Eyes
иначе беше вкусно.

# 21
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Ами мажа със зехтин/олио, после в галета и после пека. Не се разпадат,но трябва да престоят малко поръсени със сол,за да се поотпуснат. И да се притискат много внимателно с точилката, иначе се накъсват. Ето защо ги завивам хлабаво,за да има място да се сплеска ,разстрела гъбката. Въпреки всичко обаче, понякога се разпадат  ooooh!, та затова поомесих с малко брашно,олио и галета и оформиха едно кюфте. Ако ядете яйце може да добавите и при панирането и при омесването. Аз май я помня тази рецепта от далечният ми Дюкан  период.

# 22
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
благодаря. при следващите гъби ще го пробвам...

# 23
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Забравих да споделя, че вчера суших диня.  Wink  Laughing После я замразих,а на обяд ще я пасирам заедно със замразени банани. Нямам идея какво ще се получи, но при всички случаи ще ви разкажа резултата.
Днес суша тиквички  Peace Стискайте палцииииии

# 24
  • Мнения: 713
В Билла видях нишесте от тапиока.  Съвети? Thinking

# 25
  • Мнения: 3 743
У дома не го харесват нишестето от тапиока. Така че и аз се нареждам за идеи Blush

# 26
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
веган идеи за него нямам, аз правя от него едни бразилски хлебчета с жълто сирене, ароматно: Pão de Queijo

# 27
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
В Билла видях нишесте от тапиока.  Съвети? Thinking
Имам го,но не му намирам кой знае какво практическо приложение. На опаковката пише за сгъстяване на супи. Тия дни съм на чистене на разни продукти,които не намирам изключително незаменими за начина ми на съществуване като например - брашно от гроздови семки, нишесте от тапиока, месо и други подобни. Трябва да изчистя шкафовете, за да не плъзнат буби.
Тиквичките почти изсъхнаха
Скрит текст:
то и аз ще се свърша в скоро време,ако продължава да е все така жегаво
.
За пасираната диня не остана време,но тази вечер ще я направя непременно. Тук правят гранита от диня, така че не би трябвало да има проблеми  chef

# 28
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
веган идеи за него нямам, аз правя от него едни бразилски хлебчета с жълто сирене, ароматно: Pão de Queijo
писали сме едновременно.  Simple Smile
Рецепта, моля!

# 29
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
не е веган. Peace
къде да я пускам, тук или във вегетарианската тема?

# 30
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
не е веган. Peace
къде да я пускам, тук или във вегетарианската тема?
Ами както решиш. Аз и в двете теми надничам. Peace
danilu, може ли рецептата за печуркините кюфтета? chef
Ето нещо идейно с тиквички - крутони: http://gotvenetovsashnosteliubov.blogspot.bg/2017/06/blog-post_24.html
Тараторът може да е веган, или пък да са добавка към салати.
пробвах крутоните от тиквички и станаха много вкусни chef

# 31
  • Мнения: 713
Радвам се, danilu! Simple Smile

Аз може да добавя нишестето към овесена каша, да видим що за чудо е. Ако на вкус е ОК, може да го ъпгрейдна до веган малеби?! Crazy
Имаше и перли тапиока на рафта, но за тях бях чела, че са капризни - ако не се измиели съвършено, били отровни... нещо подобно.

# 32
  • Мнения: 3 743
Ей, запалихте ме сега с тази тапиока Laughing Довечера ще пробвам това, нямам кашу, но пък имам тахан от кашу и с него ще пробвам и без това основната съставка според мен е нишестето, кашуто е само за вкус Peace
https://vedgedout.com/2013/03/11/individual-vegan-margherita-piz … moxarella-cheese/

# 33
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Радвам се, danilu! Simple Smile

Аз може да добавя нишестето към овесена каша, да видим що за чудо е. Ако на вкус е ОК, може да го ъпгрейдна до веган малеби?! Crazy


пшеничното нишесте има ли на нещо вкус? Wink с тапиоката не е по-различно.


Pão de Queijo

Скрит текст:
1 кг    брашно от тапиока
200 мл    олио
500 гр    ароматно жълто сирене (пармезан, мачего, ементалер, може и смес от тях)
3     яйца
400 мл    мляко
125 мл   вода
1 с.л.    сол

водата, олиото, млякото и солта се слагат в тенджерка и се оставят да заври. маха се от котлона и с започва да се бърка като малко по малко се добавя брашното.
след това се оставя да почине, добавят се яйцата и пак се бърка. накрая се слага настърганото сирене и се омесва добре. тестото трябва да е меко. ако лепне се слага още брашно.
с лъжица за сладолд се оформят топчета и се слагат в намаслена тава.
печат се на средна фурна до златисто, да се следят, че бързо изгарят.
надуват се и е добре да се слагат на разстояние едно от друго.
аз купувам тапиока само заради тази рецепта.

иначе има тапиока на зрънца, от нея се прави bubble tea, но на мен ми стана само един път, другите пъти се слепваше. въобще това не е някакъв много супер продукт, най-обикновено нишесте.

# 34
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Благодаря! bouquet Ще пробвам,макар че нямам килограм тапиока,но ще направя малка доза.
Тиквичките изсъхнаха. Мисля да ги съхраня във фризера. Не знам обаче. Никога на съм служила. Ще видя.
Пасирах замразената диня със замразен  банан и стана като сладолед. Вкусно се получи.

# 35
  • Мнения: 3 743
С пъпеш също е разкошно Heart Eyes

Аз направих измишльотината с кашуто Mr. Green Консистенцията ми хареса, вкусът не чак толкова, но ще пробвам да го направя сладко, мисля, че много добре ще се получи Flutter

# 36
  • Мнения: 713
пшеничното нишесте има ли на нещо вкус? Wink с тапиоката не е по-различно.

Така е, права си! Simple Smile Експериментът ми от днес е успешен и ще продължа да "си играя" с нишестето и в по-сложни композиции. На опаковката пише, че се запазвали етеричните му масла, което малко развинти въображението ми, но... носът ми бързо ми подсказа да заложа на повечко ванилия и канела.
Уважавам неутралните продукти. Дават ти свобода да реагираш в последния момент на сладко <-> солено.

# 37
  • Мнения: 8 163
Хах! Живнала темата, докато ме е нямало. Благодаря, момичета!  bouquet

***

Басмати, червена леща с къри, чесън, моркови и дайкон. Поръсено с апартаментски магданоз.

Най-сетне хванах цаката на доброто лещено къри май. Ръснах му малко берберска подправка (етиопска смес от 12 сухи билки)  Simple Smile

# 38
  • Мнения: 545
Имам един глупав въпрос. Накиснах нахут (1:4 ) (така пишеше в един сайт да се накисва в такава пропорция.)
Та въпроса ми е в каква пропорция да го варя.
Имам въпрос и за елдата. В каква пропорция я варите и какви подправки и слагате за да стане по-вкусна.
Мерси много !

# 39
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
накиснат нахут варя с около 2-3 пръста вода над него.
той вече е поел доста вода и не му трябва кой знае колко много.
варя в тенджера под налягане и водата не извира, в нормална теджера можеш да доливаш, ако не достига вода.

за елдата нямам пропорция, варя и прецеждам после. взимам само от бледата, а не от кафявата елда (не ми харесва вкуса й).
само елда отдавна не ям, слагам я в плънка на сарми или пълн. чушки, в разни смеси за кюфтета. комбинирам с ориз,просо, булгур, кус-кус.

# 40
  • Мнения: 3 743
Фея, добре се завърнала Hug

Нахут варя в обикновена тенджера с 1 пръст вода отгоре и сменям като заври 2-3 пъти. После оставям на силен котлон без капак поне 15 мин и после намалявам котлона и варя до желана степен на свареност Peace

Елда, вземам и кафява и зелена (2:1 с водата). Подправки само сол и чубрица. Напоследък правя кюфтенца от елдата, но аз им слагам яйце, предполагам, че и с чия яйце ще се получи. Ако се правят само с елда, пак стават, но са трошливи Peace

# 41
  • Мнения: 8 163
Фея, добре се завърнала Hug
Hug

Зелена елда тук май не съм виждала. Кафява съм взимала винаги и не я варя. Само я кисна за една нощ.

Накиснах нахут (1:4 ) (така пишеше в един сайт да се накисва в такава пропорция.)
Та въпроса ми е в каква пропорция да го варя.
Ако си го киснала 24 часа, при варене нахутът набъбва относително малко.
Ако го свариш в по-малко вода, тя ще съдържа повече белтъчини и ще е подходяща за ползване като заместител на белтъците (акуа фаба).
Нахутът се сварява много бързо, така че внимавай да не ти се разкашка.

# 42
  • Мнения: 545
Сварих нахута успешно Simple Smile Сложих малко вода да покрие нахута и се получи. Сега само трябва да реша как да го готвя. Ще се разровя за рецепти. Благодаря за съветите Simple Smile Следва елдата Simple Smile

# 43
  • Мнения: 8 163
Сварих нахута успешно Simple Smile Сложих малко вода да покрие нахута и се получи. Сега само трябва да реша как да го готвя. Ще се разровя за рецепти. Благодаря за съветите Simple Smile Следва елдата Simple Smile
Нахутът е много универсален. Можеш да го добавяш към ориз, салати, да го поръсиш с малко солчица и подправки като снак... Моите фръцли ядат нахута с шепи.

Ето един пример за обяд, който съм давала за училище: розов ориз (може и бял или кафяв) с нахут, лук и пресен, домашен магданоз. Чушки за снак.

# 44
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Кълнове от соя(готови Embarassed),домат,зелена чушка,лук,краставица.
Тази сутрин сусамово  мляко с малко маково семе(смляно) и банан.

# 45
  • Мнения: 8 163
Преди няколко месеца ММ купи две хидропонни саксийки. В едната имаме билки и подправки, а в другата - чери домати. Ето част от реколтата, заедно с пумперникел и Kite Hill веган крема сирене.

# 46
  • Мнения: 9 991
Я каква темичка имало. Цопвам тук.

# 47
  • Мнения: 8 163
Я каква темичка имало. Цопвам тук.
Hug

***

Салата от зелении, репички и балсамов оцет с печени небелени картофи и червен боб.

Тези картофи са правени по рецептата, която най много харесвам. Нарязаните картофи се пускат в подсолена вряща вода за около 30-60 сек (зависи от дебелината на резенчетата), вадят се с решетъчна лъжица и се прехвърлят както са мокри и капещи в леко намазнена нагорещена тава така, че да не се припокриват. Пекат се на 200 С до зазлатяване и правят чудесна, дебела, хрупкава коричка с нежно мека средичка.



Ситно нарязани домати, краставици, чушки, зелен лук, апартаментски магданоз и веган кашкавал с купешка франзела


# 48
  • Мнения: 8 163
Къри (червена леща, небелени картофчета, царевица) със сотирана бакла



Геврече с веган сирене крема, домат и зелена салата



Веган омлет с аспержи, домати, леко сотиран чесън, краставица и чорбаджийска чушка

# 49
  • Мнения: 1 600
И аз да се цопна тук.
Фея Кръстница, може ли да споделиш как правиш веган омлет?

# 50
  • Мнения: 8 163
И аз да се цопна тук.
Фея Кръстница, може ли да споделиш как правиш веган омлет?
Добре дошла!

Обикновено следвам тази рецепта, но не слагам тахан. Снимката по-горе обаче е направена със заместител на яйца, чиито вкус не ми допадна толкова, колкото този на омлета от рецептата.

# 51
  • Мнения: 1 600
И аз да се цопна тук.
Фея Кръстница, може ли да споделиш как правиш веган омлет?
Добре дошла!

Обикновено следвам тази рецепта, но не слагам тахан. Снимката по-горе обаче е направена със заместител на яйца, чиито вкус не ми допадна толкова, колкото този на омлета от рецептата.
Благодаря! Flowers Sunflower

# 52
  • Мнения: 4
Огретен с тиква и щир.Не съм правила тази рецепта само заради щира - за него знам че го ядат прасетата.
http://www.recipes-bg.com/2017/09/ogreten-s-tikva-i-shtir.html

# 53
  • Мнения: 1 600
Закуската днес: елда, краставички, тофу със соев сос и червен пипер на тиган.

# 54
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Огретен с тиква и щир.Не съм правила тази рецепта само заради щира - за него знам че го ядат прасетата.
http://www.recipes-bg.com/2017/09/ogreten-s-tikva-i-shtir.html
Ами като пише амаранто, което е от същата фамилия, никой не се стряска. Вкусен си е щира.
И на мен тофуто ми харесва,когато е панирано на тиган. За първи път го ядох в Лисабон и беше невероятно на вкус. После започнах сама да го правя. Иначе не ми допада много на вкус.
Благодаря за рецептата, Фея. Свалих си я и ще пробвам нов веге омлет.

# 55
  • Мнения: 1 600
Да, тофуто е доста безвкусно, поне за мен, ако трябва да го ям без нищо. Панирано не съм пробвала, трябва да опитам, обаче, ако измисля с какво да го панирам. Пробвах пастет с пушено тофу (пускаха го в Лидъл през веганска/вегетарианска седмица), и направо останах без думи - страхотно е. Сега искам да пробвам само пушеното тофу.

# 56
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Да, тофуто е доста безвкусно, поне за мен, ако трябва да го ям без нищо. Панирано не съм пробвала, трябва да опитам, обаче, ако измисля с какво да го панирам. Пробвах пастет с пушено тофу (пускаха го в Лидъл през веганска/вегетарианска седмица), и направо останах без думи - страхотно е. Сега искам да пробвам само пушеното тофу.
Ами панирано в смисъл овкусено с червен пипер,олио,сол,черен пипер и малко брашно,за да не олее тигана със суроватка. Пушеното е много вкусно,но рядко попадам на такова.

# 57
  • Мнения: 1 600
Да, тофуто е доста безвкусно, поне за мен, ако трябва да го ям без нищо. Панирано не съм пробвала, трябва да опитам, обаче, ако измисля с какво да го панирам. Пробвах пастет с пушено тофу (пускаха го в Лидъл през веганска/вегетарианска седмица), и направо останах без думи - страхотно е. Сега искам да пробвам само пушеното тофу.
Ами панирано в смисъл овкусено с червен пипер,олио,сол,черен пипер и малко брашно,за да не олее тигана със суроватка. Пушеното е много вкусно,но рядко попадам на такова.
Аааа, аз значи го правя панирано, но без брашно, при мен не пуска суроватка, защото го отцеждам предварително.

Днес за вечеря фалафели и веганска майонеза:

# 58
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Днес си закупих куп веге продукти. Ще ям готови неща. Имам си и кръгла краставица. Не съм квасила кисело соево мляко за таратор,ама довечера ще правя.
Имам и тофу,ама искам нещо да го пасирам. Или ще правя омлет на Фея.

# 59
  • Мнения: 1 600
Аз гледах една рецепта за пастет от печени патладжани и тофу, май ще опитам да го направя утре, ако ми остане време, че имам и патладжани, и тофу. Омлета пробвах, и много ми хареса!

# 60
  • Мнения: 1 329
От мен един веган* оризови бисквити. В случая моите са с мед, но можете да ползвате сироп от агаве, петмез, меласа за пълен веган вкус Simple Smile



# 61
  • Мнения: 9 991



Елда сготвена като пилаф и салата от цвекло, морков и краставица.

# 62
  • Мнения: 8 163
Брех, брех, какви вкуснотии!

Данилу, какво направи с тофуто?

Asmegin, и аз много обичам пушено тофу.

***

Домашен пълнозърнест селски хляб с авокадова размазня (авокадо, зелен лук, лимонов сок, счукани сушени люти чушки, черен пипер, сол) и два вида апартаментски магданоз



Басмати, доматена салата, хрупкаво тофу и аспержи



Обедна почивка с книга, леко ферментирало червено зеле + едамаме + царевица и музика.



Чери домати, църнати брюкселски зелки и карфиол, пълнозърнест кускус

# 63
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Привет и от мен! Flowers Hibiscus
За утре вечер съм замислила женско парти с изцяло веганско меню.
От няколко дена се чудя за сос към фалафелите от *Кулинарно с Тони*,освен тахановия,който се предлага към рецептата.Дали със сос с авокадо ще се съчетае добре?
Мисля да предложа и кюфтета от картофи,тиквички и моркови,печени във фурна,пресните салати са задължителни.За десерт-постен ябълков сладкиш с грис и веган Рафаело,които вече са готови.Много съм доволна от резултата Blush
Приемам всякакви съвети,за които предварително благодаря! Blush
Flowers Hibiscus Flowers Hibiscus Flowers Hibiscus

# 64
  • Мнения: 8 163
max-mama, Рафаелото изглеждат много апетитно. Чудесно меню си направила!

# 65
  • Разград
  • Мнения: 3 110
max-mama, Рафаелото изглеждат много апетитно. Чудесно меню си направила!

Благодаря! Flowers Hibiscus
Тази сутрин приготвих двете смеси за кюфтенцата,много обещаващо ухаят.Приготвих и соса с авокадо-чудесен вкус.Обаче......сладкишът ми е малко сух отдолу и на места има зелено оцветяване....напръскано такова.Иначе е много вкусен.Та,чудя се,от бакпулвера мисля,че е така,но вече няма какво да направя.Въртеше ми се идея леко да сиропирам,но се отказах,от ябълките си е сочен.Оставих го такъв,какъвто е.Ще разчитам на другите неща от менюто да замаскират десерта Smiley

# 66
  • Мнения: 9 991
Да кача моя идея, която се оказа много сполучлива. Царевична пърленка с гуакамоле:

# 67
  • Мнения: 8 163
max-mama, хм. Чудя се от какво са се получило зеленото оцветяване... Дали в темата има някой, който знае?

Аделинда, вкуснотия. Какво царевично брашно купуваш? При вас има ли masa harina? Нейният протеин е по-лесно усвоим.

# 68
  • Мнения: 3 743
max-mama, напиши ако искаш съставките за сладкиша да видим от какво може да е станал зелен

А може ли да те помоля и за рецептата за веган Рафаело, ние в офиса ще правим cookie-exchange и тъкмо умувам какво да занеса

# 69
  • Мнения: 9 991
Фея, обикновено царевично брашно,  фино като от едно време. Тестото не е само с царевично, защото не стана хубаво резтегливо та сложих и пшенично. Не знам за това брашно което питаш, предполагам е ГМО. Има разни скъпи брашна, но точно царевично мисля не съм виждала.

Последна редакция: нд, 26 ное 2017, 09:55 от adelinda

# 70
  • Разград
  • Мнения: 3 110
max-mama, напиши ако искаш съставките за сладкиша да видим от какво може да е станал зелен

А може ли да те помоля и за рецептата за веган Рафаело, ние в офиса ще правим cookie-exchange и тъкмо умувам какво да занеса

Сладкиша беше чуден на вкус след еднодневния си престой.Съставките-брашно,грис,бакпулвер,ябълки,канела,олио....това са.Струва ми се от бакпулвера,следващият път ще го пропусна или ще сложа мъничко.
Фалшиви  бонбони Рафаело(рецептата е от нета и не мога да кажа автора,само мога да го поздравя за това)
5-6 с.л.разтопено кокосово масло
3 с.л. мед(сложих от този,който още не се е захаросал)
1 ч.ч.кокосови стърготини и още 4 с.л. за овалване
1 капсула ванилова есенция на Доктора
Използвах леко запечени орехи за в средата на бонбона.
Течните продукти се смесват,прибавят се кокосовите стърготини и сместа се обърква добре,рохкава е,но позволява оформяне.Оставя се в хладилник за 30 минути,след което се оформят бонбони,като в средата се поставя ядка,в случая орехче,по рецепта бадем.Според мен и с други ядки ще се получи добре.Овалват се в кокосови стърготини.
След това ги оставих на хладно,но не в хладилник,да не се стегнат прекалено.
Като за първи път всичко,което приготвих за вечерта се получи добре,имам си забележки,които ще коригирам следващият път. Blush

# 71
  • Мнения: 3 743
Възможно е, да. Аз обикновено слагам сода, повече ми харесва и на вкус и добавям малко лимонов сок за да бухне

А бонбоните са истинска находка. Много благодаря, че сподели рецептата Simple Smile

# 72
  • Мнения: 384
Мерсаж, незнаех ще пиша където ми падне, идеята ми беша да показваме продукти и резултат и как-що сме приготвили. Утре тук са отворени магазините и ще съчиня менюто ,набързо за ден-два напред.
Приятна вечер👻

# 73
  • Мнения: 8 163
Фалшиви  бонбони Рафаело(рецептата е от нета и не мога да кажа автора,само мога да го поздравя за това)
5-6 с.л.разтопено кокосово масло
3 с.л. мед(сложих от този,който още не се е захаросал)
1 ч.ч.кокосови стърготини и още 4 с.л. за овалване
1 капсула ванилова есенция на Доктора
Използвах леко запечени орехи за в средата на бонбона.
Течните продукти се смесват,прибавят се кокосовите стърготини и сместа се обърква добре,рохкава е,но позволява оформяне.Оставя се в хладилник за 30 минути,след което се оформят бонбони,като в средата се поставя ядка,в случая орехче,по рецепта бадем.Според мен и с други ядки ще се получи добре.Овалват се в кокосови стърготини.
След това ги оставих на хладно,но не в хладилник,да не се стегнат прекалено.
Супер рецепта!

Само да припомня, че медът е животински продукт и това го прави невеган. Може да бъде заместен с агаве или кленов сироп.

В тази връзка наскоро открих фантастични заместители на меда, направени от кленов сироп. Не знам дали в България се внасят подобни, но ако ги има ги препоръчвам горещо. Става дума за кленово тафи и бит кленов сироп. И на цвят, и като консистенция напомнят на висококачествен мед: тафито е като филтриран мед с цвят на тъмен кехлибар, а битият сироп - като нефилтриран. И двата продукта са в пъти по-добри от Bee Free Honee.

На този кадър са в компанията на френски хляб (купешки), кленови перлички с оцет (заместител на хайвера от сьомга) и сладки кленови перлички.

# 74
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
 tiptoe

# 75
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Бре бре,какви вкусотии сте натворили. Аз съм в кулинарен застой. Готвя мого набързо и все простички неща.
Тофуто май го панирах половината, а другото го направих на крем супа.

# 76
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Здравейте и за много години!
Един технически въпрос - споделете с какъв блендер правите смутита? Изчетох доста за нутрибулет и не мога да преценя кое е по-добре - нормален блендер, нутрибулет или друга марка хранителен екстрактор....?

# 77
  • Мнения: 9 991
И с пасатор става. Имаме нутрибулет, не мога да кажа че е уау.

# 78
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
мъжът ми си купи един на Филипс. искаше смутите, а аз отказвах да даваме супер много пари за още една машинария, която да ми заема място в кухнята.

на промоция го е взел за 100Е, с 2 кани: една пластмасова и една стъклена.
има и доп. приставка за мелене на подправки, но се купува отделно. аз сега си меля подправките в една стара кафемелачка, като се развали, ще си взема приставката на Филипс...

за 100Е е супер попадение. малко е шумен, но май всички са така.
слагам в смутите даже моркови и всичко си излиза гладко.

# 79
  • Мнения: 3 743
Шумен е защото е силен мотора, така трябва да е, за да върши работа Wink

# 80
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Шумен е защото е силен мотора, така трябва да е, за да върши работа Wink

да знам, но сутрин дразни... Whistling
вдигам цялата къща.
ето този имаме

# 81
  • Мнения: 551
Запис в темата да следя рецептите  Wink

# 82
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Запис и от мен.

# 83
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Знам, че темата е за рецепти, но не знам къде другаде да питам. Споделете моля, когато станахте веган това отрази ли се на теглото ви и ако да как. Знам че веганството не е диета, но ме интересува отговорът на този въпрос. Предварително благодаря.

# 84
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Видх,че в другат тем вече са ти отговорили. Веган е по скоро начин на съществувне,на убеждение. Аз лично свалих доста,но не това ми беше целта. Не ядях нищо готово закупено от магазин,нищо с мляко,масло,което ми предлагаха да опитам. Сега съм вегетарианец,защото не искам да компенсирам витамини и минерали с хапчета и интегратори. Малко качих тегло,но сега започвам да си възвръщам формата.

# 85
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Моите килограми не са се променили. Според мен в днешно време както и да се храни човек, нуждата от хранителни добавки я има. Освен това от здравословна гледна точка е по-добре да се яде месо, отколкото мляко. А за животните е еднакво лошо.

Аз напоследък правих много сполучливи веган варианти на популярни рецепти като шоколадова торта, крем карамел, таратор и др, намерени в нета. Но по-често купуваме готови или полуготови храни- при нас има много голямо разнообразие. Преди няколко дни бях в София и само в Хит намерих веган продукти.

# 86
  • Мнения: X
От мен една идея, която търпи много вариации, така че се получават поне 10 разновидности. Базовите съставки са три- бобови (боб, нахут, червена леща), семена или ядки (от белен слънчоглед, през тиквени семки, кашу, орехи и каквито ядки ви дойдат на ум) и хранителна мая. Сваряваме боба/нахута/червената леща или там каквото бобово нещо сме избрали. Отцеждаме. Семената/ядките накисваме за една нощ във вода и изплакваме. После с чесън и сол ги пускаме в чопъра, добавяйки постепенно зехтин, докато придобие консистенцията на майонеза. Тогава добавяме и отцедения боб/нахут/червена леща и врътваме чопъра, докато се получи консистенция на хумус. На финала добавяме хранителна мая. Пушен пипер или лют червен пипер е чудно допълнение. Боба може и да не се пасира, а да се оставят цели зърната и да се смесят с ядковата майонеза. Много вариации търпи, но все са вкусни.

# 87
  • София
  • Мнения: 5 190
Последната "рецепта" е нашия начин на изхранване. С едно мързеливо решение - сос тахини от сусамов тахан. Използваме за заливка на отцедените бобови.

# 88
  • Мнения: X
Много обичам сусамов тахан, но като имам предвид какви гадости му добавят, вече го избягвам и залагам на собственоръчно смлени ядки или семена.

# 89
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Много обичам сусамов тахан, но като имам предвид какви гадости му добавят,
Какви?  newsm78

# 90
  • Мнения: X
Много обичам сусамов тахан, но като имам предвид какви гадости му добавят,
Какви?  newsm78
Например, когато аз приготвя сусамов тахан, неговата трайност е не повече от 3-4 дена в хладилника. След това вкисва. В магазина сусамов тахан стои по рафтовете в пластмасови кутии с месеци, без да се развали. Следователно са му добавени консерванти и стабилизатори, които бих предпочела да избегна.

# 91
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Или е пакетиран по начин, не позволяващ влизане на въздух в буркана и оттам на окисляване

# 92
  • Мнения: X
В буркан, да, най-вероятно е вакуумиран.

# 93
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Аз го купувам в стъклен буркан и според етикета няма гадости...  newsm78

# 94
  • Мнения: X
Аз осъзнавам, че съм свръхподозрителна, защото дори на етикети нямам вяра.

# 95
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
То и аз много не вярвам на етикети, но нямам избор. Все нещо трябва да се яде, а не мога да правя химически анализ на всяка хапка. Като си купя ядки и семена аз да си го правя, знам ли те пък с какво са обработвани. Чувала съм, че с някакви химикали и газове ги обработват...  ooooh!

# 96
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
И аз съм свръхподозрителна... явно обща болест ...

# 97
  • Мнения: 7 006
Много обичам сусамов тахан, но като имам предвид какви гадости му добавят,
Какви?  newsm78
Например, когато аз приготвя сусамов тахан, неговата трайност е не повече от 3-4 дена в хладилника. След това вкисва. В магазина сусамов тахан стои по рафтовете в пластмасови кутии с месеци, без да се развали. Следователно са му добавени консерванти и стабилизатори, които бих предпочела да избегна.

За направата на домашен тахан ползвайте масла с по-дълга трайност.Отделно някои рецепти са за печено семе,което също удължава трайността на продукта.

# 98
  • Мнения: X
На мен с печен сусам ми е по-вкусен, но нали уж суровият бил по-здравословен...

# 99
  • Мнения: 7 006
На мен с печен сусам ми е по-вкусен, но нали уж суровият бил по-здравословен...

Правиш малки дози ..Аз правя в бурканче бебешко пюре..3-4 лъжици суров сусам + 1 л. зехтин + няколко капки вода ..

# 100
  • Мнения: X
Да, от всичко правя в дози за едно-две хапвания.

# 101
  • Мнения: 9 991
Сусамовото олио не гранясва, една от причините да го ценят толкова много в арабския свят, където е много горещо. Аз купувам натурален само на Тръндеви. Нямам забележки в качеството. Естествено че ако вземете овкусен в пластмасова кутия няма да е хубав.

# 102
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
И аз си правя собствен сусамав тахан. Но не вкисва:sunglasses: Не му стига времето да се развали.
Слагам зехтин. Защото е собствено производство, а и не гранясва  бързо. С препечен сусам е по-вкусно и по-трайно.
П.П. А и защото е студено пресован нашият зехтин.

# 103
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Един въпрос за тофу и сусамов тахан. Искам да ги ям, защото са полезни. Но не мога да преодолея отвратителния им вкус. Насилвам се, но повече от 2-3 хапки не мога. Някакви идеи за рецепти, които ги правят с по-приличен вкус?

# 104
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Има пушено тофу, има с люти чушки, има с босилек, има с гъби, е разбира се има и съвсем обикновено - много меко което е като недопечен крем-карамел - то става за десерти или в смути да се сложи, или пък по твърдо тофу което е за готвене. Ако ядеш чесън, сложи нарязан чесън в тиган с малко олио. Остави го да започне да къкри и добави соев сос (малко ако е много солен), като почне да се редуцира соевия сос, слагаш тофу на филии, и обръщаш докато загори тофуто от всички страни. Можеш да добавиш и малко лют едър червен пипер за пикантност. Така направеното тофу може да го добавиш към салати, към макарони, към зелен боб, броколи, тиквички, задушени зеленчуци, суров или на пара или леко сотиран спанак, ориз, жито... изобщо каквото се сетиш, а може и просто така да го хапваш с 1 шише вино.  Crazy  Аз често го правя по този начин, като преди да сложа тофуто съм сложила или зелен боб от тънкия, или броколи, и оставям да се редуцира соса, накрая слагам тофуто, колкото да поеме от соса и да се овкуси.

Супата за която написах в предния си пост става много лека и вкусна.

Сусамов тахан не ям.

# 105
  • Варна
  • Мнения: 1 596
Аз сусамовия тахан много го обичам на закуска с манов мед(също и с класически, но мановият има по-интересен вкус за мен), банан. Много приятна и вкусна комбинация е. Понякога вместо банан слагам накиснати лимец, орехи, боровинки. Много полезно и вкусно.

# 106
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Аз пък не ям тофу. Освен, че не ми харесва на вкус, не мисля, че е здравословно- както и всички преработени соеви продукти. А и е противопоказна при проблеми със щитовидната жлеза.

Преди ядях сусамов тахан с мед. Но откакто не консумирам мед, не съм и тахан.

# 107
  • Мнения: X
Сусамов тахан с мед и много какао е страшно вкусно. Вместо мед може кленов сироп.

# 108
  • Мнения: 9 991
Taхана ми лепне по зъбите неприятно и аз не го ям гол. Слагам с хумус или разбивам с вода и банан.

# 109
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 733
Taхана ми лепне по зъбите неприятно и аз не го ям гол. Слагам с хумус или разбивам с вода и банан.
И аз задължително добавям още нещо към сусамовият тахан.

# 110
  • Мнения: 3 743
Тофуто го мариновам, сусамовият тахан ми е още по-вкусен с рожково брашно и задължително му добавям вода или друга течност и го разбивам на крем

# 111
  • Мнения: 9 991
На мен рожков не ми хареса. Правих на кекс, но какото си е какао. Добро попадение, за внучето на колежка което умира за шоколад, но пък било алергично милото. Може да има тайна в приготвянето която аз не знам, но като заклет люботел на какаото, поне за мен не можа да го измести.

# 112
  • Мнения: 3 743
Когато го използвам самостоятелно аз търся по-скоро карамеления му вкус и лично на мен много ми харесва комбинацията рожков + сусамов тахан, но ако правя фъстъчен тахан например слагам и рожков и какао. Обикновено какаовия вкус не се губи, ако смесиш рожков : какао 1: 2 или поне такива са моите вкусови усещания Wink

# 113
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
какаото е супер вкусно и полезно, защо трябва да се заменя?

# 114
  • Linz
  • Мнения: 11 619
какаото е супер вкусно и полезно, защо трябва да се заменя?
Алерген е.

# 115
  • Мнения: 7 006
Един въпрос за тофу и сусамов тахан. Искам да ги ям, защото са полезни. Но не мога да преодолея отвратителния им вкус. Насилвам се, но повече от 2-3 хапки не мога. Някакви идеи за рецепти, които ги правят с по-приличен вкус?

Предвид това,че соята и белия ориз /наред с царевица и пшеница/ са едни най-генно модифицираните продукти,отдавна съм ги изключила като полезни от менюто си
Ориз най- вече кафяв или черен,много рядко бял жасминов..

# 116
  • Мнения: 9 991
Kekса го бях правила с рожков и какао, но се усещаше. Какаото освен алерген, прави по-активни децата и доста родители, не го дават на малки деца. Също не може да се консумира с така популярната хомеопатия напоследък.

# 117
  • Мнения: 3 743
И за мен какаото е стимулант и съм съгласна, че е въпрос на вкус

# 118
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Благодаря на всички за идеите!  Hug

# 119
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Вчера за пръв път опитах хранителна мая и съм възхитена от вкуса й. Поръсих я върху спагети с доматен сос. Така че приемам всякакви идеи къде другаде може да се използва, че освен пица и спагети май не се сещам друго.  newsm78

# 120
  • Мнения: X
Савина, някъде назад бях пускала една рецепта, която търпицмного вариации и импровизации. В нея вкусът идва най-вече от хранителната мая. Не че и без нея не е вкусно, с хранителна мая е убийствено вкусно. Слагам я в скрит текст.
Скрит текст:
От мен една идея, която търпи много вариации, така че се получават поне 10 разновидности. Базовите съставки са три- бобови (боб, нахут, червена леща), семена или ядки (от белен слънчоглед, през тиквени семки, кашу, орехи и каквито ядки ви дойдат на ум) и хранителна мая. Сваряваме боба/нахута/червената леща или там каквото бобово нещо сме избрали. Отцеждаме. Семената/ядките накисваме за една нощ във вода и изплакваме. После с чесън и сол ги пускаме в чопъра, добавяйки постепенно зехтин, докато придобие консистенцията на майонеза. Тогава добавяме и отцедения боб/нахут/червена леща и врътваме чопъра, докато се получи консистенция на хумус. На финала добавяме хранителна мая. Пушен пипер или лют червен пипер е чудно допълнение. Боба може и да не се пасира, а да се оставят цели зърната и да се смесят с ядковата майонеза. Много вариации търпи, но все са вкусни.
Много харесвам и салата от зеле, поръсена с хранителна мая. Всъщност, мога да ям хранителна мая даже без нищо, като чипс.

# 121
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Благодаря! Много добре звучи. Задължително ще се пробва.
Има ли ограничения в количеството хранителна мая, което може да се яде на ден?  newsm78

# 122
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Днес направих нахутени палачинки- само брашно от нахут+ вода...
Престояват половин час и после на тигана с незалепващо покритие, капвам точно 3 капки мазнина и пека...по 4 минути от първата страна и 2 от втората...

Станаха супер.

# 123
  • Мнения: X
Има ли ограничения в количеството хранителна мая, което може да се яде на ден?  newsm78
На опаковката пише препоръчителната дневна доза. Ето и една идея, на която все ѝ се каня, а още не съм пробвала, но ми звучи много вкусно. Веган пармезан:
Необходими продукти:
1 ч.ч. сурови бадеми (обелени или не) Може да се замени с кашу.

2 с.л. хранителна мая

1 ч.л. чесън на прах

Щипка сол

Начин на приготвяне:
Поставете всички съставки в кухненски робот или блендер.

Блендирайте до желаната консистенция.

# 124
  • Мнения: X
..

Последна редакция: вт, 30 ное 2021, 17:21 от Анонимен

# 125
  • София
  • Мнения: 11 116
Здравейте,
препоръчайте ми мая за хляб, която да е веган, ако може да се купи и от масов магазин ще е супер!
Благодаря предварително!

# 126
  • Мнения: 2 641
А какво и е невеган на маята??? По чиста мая има в ДМ.

# 127
  • София
  • Мнения: 11 116
А какво и е невеган на маята??? По чиста мая има в ДМ.

Може да съдържа части от яйце. Wink

# 128
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 073
Маята е жив организъм, следователно не е веган. Ползвай бакпулвер.

# 129
  • София
  • Мнения: 11 116
Растенията също са живи организми. Wink
Не съм ползвала бакпулвер в хляб и не ми се експериментира точно за посрещане на гости.
Но благодаря.

# 130
  • Мнения: X
Бакпулвер е ОК за ирландски соден хляб. Иначе, може да замениш маята с квас, но е много пипкава работа.

Общи условия

Активация на акаунт