Прилича ми на смес тархана. Прави се супа с тази смес. Турците много я консумират през зимата и твърдят, че е много полезна.
Аз я готвя по мой си начин, тъй като техния не ми харесва особено:
1 малка глава лук
1-2 скилидки чесън
1 ч.л. салча (може и лютеница)
3 с.л. от тарханата
Половин кафяна чаша (от малките чашки за турско кафе) ориз
1 ч.л. мента
Сол на вкус
Чер пипер на вкус
Червен пипер на вкус
1.5л. Гореща вода
По желание може да сложиш и малки топчета кайма, както ние си слагаме в супата топчета. Това в оригиналната рецепта го няма, но аз така си я правя.
Приговяне: запържвам много ситно нарязаните лук и чесън. След това добавям лютеницата. Преди това разтварям сместа на тарханата в отделна купичка с топла вода и бъркам докато стане хомогенна смес подобна на боза. Добавям сместа в тенджерата и бъркайки постепенно добавям топлата вода. Трябва да се бърка постоянно, докато заври, тъй като става на топчета, ако не се бърка постоянно. По-късно добавям топчетата от кайма, подправките и ориза. След като омекне ориза и месото, супата е готова.
Благодаря