Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 4

  • 143 555
  • 732
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 2 420
на много хубаво място попаднах Simple Smile Mirella_, благодаря за отговора. Явно ще трябва още да чета, докато се спра на тиган Simple Smile Още не ми е съвсем ясно кои са най-безвредните, може би чугунените .. май май

Може и от въглеродна стомана. Те също са супер и са безвредни.
Аз още нямам такъв, но смятам при поява на изгодно предложение да се обзаведа и с такъв.

Искам да ви покажа какво открих вчера.
Става дума за икейските съдове за готвене.
В БГ на тези -
IKEA 365+ Тенджери и тигани, SENSUELL Готварски съдове, SENIOR Тенджери и тигани, VARDAGEN Tенджери  
им дават 5 години гаранция.

В Германия им дават
IKEA 365+ Тенджери и тигани - 15 години за тенджери, 5 за тиганите с покритие
SENSUELL Готварски съдове - 25 години гаранция
SENIOR Тенджери и тигани - 25 години
VARDAGEN Tенджери - 15 години  

От тук
http://www.ikea.com/ms/de_DE/campaigns/services/garantien.html

Не ми се вярва, че за България произвеждат по-некачествени тенджери и затова гаранцията е по-малка.
Според мен става въпрос за решения на франчайз-партньора на Икея в Бг, който така си опростява работата.
Горното като инфо.
И вече всеки сам си преценява дали ще вземе Икейска или WMF. И двете са MADE in China.

По отношение на съдовете от Биол, които се предлагат в Бг от чугун.бг.
Тук имаше положителни отзиви, а и цената е доста привлекателна.
Но...Моето мнение след собствен опит вече е твърдо НЕ.
Вчера пристигна вторият тиган за палачинки на Биол. И при него ръбът е ужасно неравен.
Некадърна след-съветска изработка.
На рекламацията и на този тиган ми беше отговорено, че се пестяло от фината обработка след изливане на метала и затова тиганът бил толкова евтин, затова да не съм очаквала по-високо качество. Отговорих, че си искам парите обратно.
Обаче не е само изработката, която ме притеснява. Самият чугун, материалът не ми харесва.

# 301
  • Мнения: 4 754
Добре, че изчаках с поръчката. Sad
Никак не съм запозната с производителите на качествени чугунени съдове. А и като гледам какво сте купили- доста скъпо ми се вижда да дам 300-400 лв. за една тенджера.

Сега гледам тези Lodge
https://www.amazon.de/Brat-Pfanne-Gusseisen-Durchmesser-inches/d … ron+pan&psc=1

# 302
  • Мнения: 2 420
Ами скъпо е, обаче се ползува всеки ден и то цял живот. Затова се проучва хубаво. Хубави тенджери на Staub (емайлиран чугун) има в Амазон  24см за 130 евро или 26 см за 150 евро. Само трябва да се проверява редовно.

Тиганът на Лодж е хубав, цената е съвсем умерена.
Ето това имам, (по едно време беше на 65 евро)
https://www.amazon.de/gp/product/B0009JKG9M/ref=oh_aui_detailpag … ie=UTF8&psc=1.
Много удачна покупка. Сега мога да го комбинирам  с капака на новата ми тенджера.
https://www.amazon.de/gp/product/B008I38O90/ref=oh_aui_detailpag … ie=UTF8&psc=1

Става още по удобно, ако тигана(горният капак) ми е зает.

Имайте предвид, че суровият и емайлираният чугун имат различия.
Емайлираният загаря, суровият е почти като тефлонов.
В емайлиран се готвят кисело зеле и доматени ястия без проблем, в суровия чугун само за кратко време. Ако оставиш във фурната за два-три часа кисело зеле, то патината ще е нарушена. Същото е с доматените сосове.
Суровият чугун НЕ става за съхраняване на храната, емайлираният става.

# 303
  • Мнения: 702
Икейският чугун само отвън ли е емайлиран? Не мога да разбера от описанието и снимките.

# 304
  • Мнения: 498
и аз съм се заканила да отскоча до ИКЕА да ги видя тези техни съдове. чугунът трябва да се видина място.

# 305
  • Мнения: 892
Икейският чугун само отвън ли е емайлиран? Не мога да разбера от описанието и снимките.
Не само отвън.

# 306
  • Мнения: 4 754
Икейският чугун само отвън ли е емайлиран? Не мога да разбера от описанието и снимките.
Не само отвън.
Това как да го разбираме? Като "Не, само отвън са емайлирани" или "Не само отвън, а и отвътре са емайлирани"?

# 307
  • Мнения: 892
Както е написано- не само отвън, а и отвътре.

# 308
  • Мнения: 4 754
А какво ви е мнението за едно времешните тенджери? Имам няколко чисто нови, емайлирани, бели тенджери (чинкови им казва майка ми).

# 309
  • Мнения: 2 420
Икейският чугун само отвън ли е емайлиран? Не мога да разбера от описанието и снимките.

Ако не се лъжа, отвън е трислоен емайл, а отвътре двуслоен.
Така е и при Staub. От този вид има и Ле Крюзе.
В никой случай не е суров чугун.
Съветвам ви ако купувате от Икея хубаво да огледате на място ръбовете дали няма наранено и дъното дали стои стабилно върху стъклокерамиката. Срещнах в немски форуми много добри отзиви, но дамите споделяха, че е добре хубаво да се оглежда.

# 310
  • Мнения: 702
Много Ви благодаря за отговорите!

# 311
  • Мнения: 4 754
А тези метални сламки, някой ползва ли ги?
https://www.amazon.de/s/ref=sr_pg_1?rh=i%3Aaps%2Ck%3ATrinkhalm+e … mp;qid=1516867593
Пречупените лесно ли се почистват?

И този сайт vivre.bg
Понеже имам спешна нужда от тиган и тенджера, ама наистина спешна.
https://www.vivre.bg/p-813435/%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD_cas … 268&ch_type=3
И тази тенджера.
http://www.chrom.bg/product/144/%D0%A2%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D … D1%8A%D0%BD%D0%BE
В Билла има само малки (3 литра) от немските Elo.

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 11:08 от йоко

# 312
  • София
  • Мнения: 10
Здравейте! Може ли да ми препоръчате чугунен тиган за палчинки. По възможност ако от другата страна е оребрен като за паржоли/кюфтенца ще е още по—добре, нп главната цел е да се правят палачинки с него. Имахме на Tefal тънък уж за палачинки, но след 2-3 години в средата се надигна и сега сместа бяга по краищата.

# 313
  • Мнения: 4 754
Ето този тиган си поръчах и вчера ми го доставиха: https://www.vivre.bg/p-813435/%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD_cas … h_24_%D1%81%D0%BC
Понеже това ми е първият чугунен тиган, не знам до колко ще е обективно мнението ми, но е много добра изработка. Дълбок е. Няма нещо, което да прави лошо впечатление откъм изработка, че не е като трябва.
Само не знам дали правилно съм го обработила- нагрях го добре, дръпнах го от котлона, капнах малко слънчогледово олио и с помощта на хартиена салфетка втрих добре по дъното и стените на тигана. Това го направих 3 пъти. След като ползвах тигана, го измих с топла вода и малко веро, сложих го на котолна за да изсъхне добре. След като изсъхна и се нагря добре, сложих зехтин и с помощта на хартиена салфетка втрих добре по стените и дъното на тигана.

# 314
  • Бургас
  • Мнения: 10 348
Ползвате ли тави за пица и за какво трябва да се внимава при избора им?
Повечето, които гледах са с незалепващо покритие.
Тези например дали са ОК? - https://www.amazon.co.uk/gp/product/B005615ZHQ/ref=oh_aui_detail … ie=UTF8&psc=1

Общи условия

Активация на акаунт