15-минутни ястия - идеи и рецепти - 2

  • 185 213
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
  • София, България
  • Мнения: 5 597
А какви подправки слагате на тази паста?

# 721
  • Мнения: 252
Най-често използвам мултикукъра именно, за да варя паста, много е удобно, защото изобщо не се занимавам да я наблюдавам.

# 722
  • Варна
  • Мнения: 1 366
Извинявам се за спама, но просто не се удържах.
Колкото поборници за "здравословен живот" познавам, всичките са доста изнервени, агресивни (в налагането на своята гледна точка относно здравословния живот), и като че прекарват повече време във вторачване кое е вредно и кое полезно (според тях и техните гуру-та), отколкото да се наслаждават на хубавия бял свят.

Чета от доста време тази хубава тема и съм почерпила не една и две чудесни идеи, за което благодаря! Simple Smile

Не помня дали е давана тук тази рецепта, но ние доста често си я правим вкъщи - и като предястие, и като основно:
Макаронена салата.
Съдържа варени макарони - най-добре от мидичките, нарязани шунка, грах (може и от консерва), печени чушки, бяло сирене, майонеза и лютеница, може да се добавят маслини и магданоз по желание.
ОК, калорична е. Но пък доста вкусна и става за десетина минути. Никой от нас не е надебелял.

През лятото често правя и един десерт:
Кисело мляко със захар (или мед, но хубав, не глюкозен) и желатин, плодове (задължително банан, но също - праскови, кайсии, ябълки, горски плодове), след като стегне за половин-един час в хладилника, отгоре се наръсват ядки и кокосови стърготини. Сместа се налива предварително в чаши, за предпочитане по-широчки.


Сега искам някой да ме светне как се работи с този желатин, се не ми се получава

# 723
  • Мнения: X
Доста е лесно.
1 пакетче от 10 гр. стига за 1 кофичка кисело мляко.
Първо се накисва в 1-2 супени лъжици вода и набъбва. После се доразтопява на водна баня, получава се нещо като сироп. След 2-3 мин се изсипва в течността за желиране. Оставя се в хладилник за половин-един час или повече. Става нещо като парфе, но доста по-свежо от сметановото.

# 724
  • Мнения: 10 210
А защо не глюкозен мед, с него не успява ли да стегне кремът?

# 725
  • Мнения: X
"Глюкозен мед" е оксиморон. Това не е мед, а имитиращ продукт, направен от алчни търговци. Нещо като сиренето от палмова мазнина и карагенан.

# 726
  • Мнения: 28 532
за пастата - варя я до някаква степен, после изливам по-голямата част от водата и добавям буркан пасирани домати да я покрие и доварявам в дом. сос. той се сгъстява и става супер. след това може кашкавал, сирене...кой каквото иска.
до каква степен приблизително? да рече на 2/3 от времето за варене или как?
Може направо да се сварят макароните в доматения сос, ако е паста с дупки още по готино, сосчето влиза и в тях!


според мен няма да стане добре изначално да се вари в дом. сос, защото пастата се вари в много течност. така рискуваме или пастата да не се свари добре, или сосът да остане воднист.
да, може би 2/3 варя, след това довършвам с дом. сос. да подчертая, че не обичаме ал денте паста.
с мидички или подобни става супер, защото се пълнят със сосче.
Правила съм ги така безброй пъти и са ставали чудесни! Вкъщи вече все така ги искат...

# 727
  • Мнения: 10 210
"Глюкозен мед" е оксиморон. Това не е мед, а имитиращ продукт, направен от алчни търговци. Нещо като сиренето от палмова мазнина и карагенан.
Да, точно. Но се продава. Надявам се да не разваля рецептата. То е почти същото като захар май, тя нали е глюкоза.

# 728
  • Мнения: X
Няма да развали рецептата, но е гадост. Всъщност, не съм сигурна дали истинският мед и желатинът се "разбират" добре.

# 729
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 003
Няма да развали рецептата, но е гадост. Всъщност, не съм сигурна дали истинският мед и желатинът се "разбират" добре.
Ей затова ползвайте захар да ви е мирна главата. В желанието си да сме "здравословни" можем да съчетаем продукти, които са бомба със закъснител Simple Smile По - добре умерено количество захар, отколкото експерименти. Иначе най - бързия десерт за мен си остава сладкия салам от едно време и всички го обичат Simple Smile

# 730
  • Мнения: X
А, нищо против експериментите. Така се раждат откритията. И здравословното хранене си е ОК, само дето колкото хора, толкова идеи кое е здравословно.

# 731
  • Мнения: 7 924
Само да вметна, че пастата успява да се свари от сурово състояние директно залята с доматен сос - ако е гъст сосът, може малко да се разреди с вода. Рецептите ми на тази основа са обаче на фурна и не са по темата, защото отнемат около час.

# 732
  • Мнения: 10 210
Аз ползвам кокосова захар, понеже плодове с мед/бяла захар ми идва твърде сладко за моя вкус. Освен ако всичките не са по-киселички, но дори и така. А дали се желира - идея си нямам.

# 733
  • Мнения: 216
За пастата- сварява се в по-малко вода от необходимото количество, до полуготово състояние. Когато е по-малко водата няма как да е напълно готова и тогава се прибавят доматите - пасирани, настъргани, домтен сок или доматено пюре. Ако е необходимо се добавя малко вода. Досварява се всичко и се прибавят подправките и малко растителна мазнина. Бързо става и най-вече мързеливо:smile:

# 734
  • Мнения: 28 532
Само да вметна, че пастата успява да се свари от сурово състояние директно залята с доматен сос - ако е гъст сосът, може малко да се разреди с вода. Рецептите ми на тази основа са обаче на фурна и не са по темата, защото отнемат около час.
Да, аз така я правя на котлона, става за около 15-20 минути та може да мине за по темата! Запържвам лук, скилидка чесън, сипвам доматения сос /пасирани от буркан домати/, или купени от тия италианските във високите шишета, ако ми се стори, че е не е достатъчно воднисто добавям още малко водичка, докато доматите поизврат пастата се сварява! После отгоре кой с каквото иска, пармезан, кашкавал, запържена кайма и така....!

Общи условия

Активация на акаунт