Спомени и впечатления за социализма в България

  • 489 763
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 7 350
  • Paris, France
  • Мнения: 14 032
Темата не беше ли за комунизма ?!?!

Все още е. Радвам се, че Пони сподели за сладкарницата. Обезателно ще заведа децата. Дъщеря ми тази вечер се похвали, че яли пици от тези до НДК, на спирката на тролеите откъдето започва Витошка, от тези дебелите като питки и меки, дето ги пекат в едно мазе и ги продават на парче навън. И сина не беше недоволен. "В България има толкова вкусни неща, мамо" възкликна детето. Сигурно и пастите ще им харесат.

На мене тогавашните тулумби ми харесват повече от турските. Турските сладкиши са много, много сладки. Всъщност балканските сладкиши са еднакви. Саралии не помня да съм яла. Обожавах тригуни.

Парфетата в Кристал бяха много хубави и с кеф бих изяла едно.

Любимият ми десерт от тогавашния време беше бадемови крем в Сладкарницата на хотел Сердика. Майка живееше в хотела докато специализирал е и като ходех да я видя ядяхме такъв крем. Прилича на бадемова Пана Кота, залят с шоколадов сос и поръсен със смлени бадеми. Даже в крема май имаше такива. Някой помни ли го

# 7 351
  • Мнения: 10 382
Май не забелязвате, че писах улица "Пчела". По-различна е от другите пчели тази сладкарница. Първият път отидох, защото ми бяха надули главата, че такива толумбички никъде няма. Купих - толумбички като толумбички. Пастичките са приятни - не могат да се сравнят с "Вила Росиче" например, точно напомнят тези от соца.

# 7 352
  • Мнения: 14 635
Как ми липсва сградата х-л на кино ''Сердика''. ooooh!Много ми харесваше.
Има и една сладкарница Малина на ул. Лидице, същиъе евтини.соц сладкиши. Обслужването е като в соца - лели, гледащи лошо и раздават заповеди.
Браво на тях!В някои пощенски клонове също го докарват мотамо с едновремешните служителки. Sick

# 7 353
  • Мнения: 28 538
Да, Невена, помня го, в крема имаше бадеми, беше неописуем! Heart Eyes Heart Eyes
Сердика и мен ми липсва, адски......просто все едно не е моя град, това си е моят район, гимназията, паметника Sad Колко филми съм изгледала там!

# 7 354
  • Майничка
  • Мнения: 12 582
Спомням си един уникален млечен сладолед - бял и с кафе, от машина в х-л "България" в Пловдив, там сега е "Хепи". Правеха го на място, продаваха за граждани от 14,30 до 17ч., преди и след това - само за клиенти в сладкарницата на хотела. Опашките не докарваха тези за банани, само тези за червени чушки за печене наесен. Laughing
Отскоро на Главната пуснаха подобен, пак от машина. Е, без кафе е, но колкото пъти мина оттам, все се засичаме до машината с някого от старата махала. Да видим дали собственикът ще ни върже и за кафето...

Рецептата за бадемов крем я имам от учебника ми по сладкарство (в УПК-то):

    
Скрит текст:
550 мл. прясно краве мляко
    600 мл. млечна сметана
    300 гр. кристална захар
    90 гр. бадемови ядки, бланширани, обелени, запечени и нарязани на ситно
    35 гр. желатин +  120 мл. студена вода за желатина
    10 гр. ванилия
    50 мл. бадемов ликьор (амарето)

Млякото се сварява с 2/3 от захарта и се охлажда до стайна температура.

Желатинът се разтваря във водата до набъбване, после се разтопява на водна баня, като мехурите се пукат с клечка за зъби. Добавя се с бъркане към охладеното мляко. Оставя се да стегне.

Охладената сметана се разбива с останалата захар и към нея се прибавят млякото с желатина, ванилията, ликьорът и парченцата бадеми. Разбърква се и количеството се разпределя на 10 порции, които се охлаждат за 6 часа. Гарнира се по желание.

# 7 355
  • Мнения: 3 826
Рецептата може и да е тази, но вкусът няма да е същият- няма го Тодор Живков и Партията-майка, които придаваха вкус на храната ни и смисъл да живота ни !!

# 7 356
  • София
  • Мнения: 24 839
Рецептата може и да е тази, но вкусът няма да е същият- няма го Тодор Живков и Партията-майка, които придаваха вкус на храната ни и смисъл да живота ни !!

Напротив, вкусът е такъв, какъвто ти си го почувстваш и направиш.
Ама, като чакаш все някой друг да ти го направи, дори и смисълът на живота ти ще е никакъв. hahaha

# 7 357
  • Мнения: 28 538
Гаргамела, Полезни работи сте учили в УПКто, не като мен hahaha hahaha hahaha, доста съученици пък изкараха УПК помощник фармацевт и нищо че после завършиха друго, сега си работят това! За яденето и лекарствата винаги ще има работа.....! hahaha hahaha

# 7 358
  • Майничка
  • Мнения: 12 582
Рецептата може и да е тази, но вкусът няма да е същият- няма го Тодор Живков и Партията-майка, които придаваха вкус на храната ни и смисъл да живота ни !!

Дреме ми за гореспоменатите, обмяната на веществата не е същата... и килата...

# 7 359
  • Мнения: 28 538
Рецептата може и да е тази, но вкусът няма да е същият- няма го Тодор Живков и Партията-майка, които придаваха вкус на храната ни и смисъл да живота ни !!

Дреме ми за гореспоменатите, обмяната на веществата не е същата... и килата...
Демек крем няма да ядем....аз тамън се затирнах да чета рецептата и да питам млечна сметана заквасена ли значи или готварска? newsm78 Щото мен ич ме няма по сладките неща, язък че при бай Тошо не изкарах едно полезно УПК! Wink Лелее, сега се сетих, че Тошо го нямаше вече, а ние си имахме също УПК Rolling Eyes

# 7 360
  • Майничка
  • Мнения: 12 582
Течна, но не растителна. Макар че вероятно и с растителна ще стане.

# 7 361
  • Мнения: 28 538
Течна, но не растителна. Макар че вероятно и с растителна ще стане.
Таквоз нещо като растителна сметана не признавам и не ям! Simple Smile Фалшименти, боклуци.....не съм станала веганка.... Party Трудно се намира, но в Метро винаги има течна животинска.....с нея правя тирамисуто! Flutter

# 7 362
  • Paris, France
  • Мнения: 14 032
УПКто си беше добро. Мои съученички, които жертваха още една година и завършиха със специалност медицинска сестра се уредиха на платена работа на запад млн го лесно. Някои и до сега това работят. Имам съученичка, която все още работи тук като сестра, кара нощните смени петък, събота и неделя, по 12 часа на държавна работа и това е. През седмицата работеше 2 дни по специалността си, която завърши тук, но се отказа, понеже не е платено. Тя започна работа, когато още не признаваха бг дипломите и доучва и държа изпити. Но си намери работа веднага, при това по-платена и удобна от тази на политолог, журналист, учител по английски и подобни. Ето, Гаргамела е научила полезни неща в УПКто.

гаргамелче, много ти благодаря. Непременно ще пробвам. Само не знам каква е сметаната. Тогава продаваха заквасена само май. Тук има течна и по-гъста. Аз правих пана кота с белтъци и докарват  вкуса.Сърбятъстчетата да пробвам. Понеже ти даде рецептата за крема, аз пък да дам за соса. Елементарна е: равни количества вода, захар и неподсладено какао се бъркат на котлона с тел. Кипва се водата, като заври се слага Захарта и най-накрая какаото и се бърка. Не бива да се прегаряне. Разтвори ли се какаото се маха от котлона. Аз слагам по-малко захар, наполовина, да речем и става горчиво. Може да седи в хладилник до 3-4 дена. Правя винаги двойна доза, която излапвам сама. С бадемови крем, който може да се налее в чаши, дуралексови, за да е малко соц стила и този сос млад студент без фурна обира овациите. Този десерт е мой специалитет и се радвам, че мога да пробвам нова рецепта. Бяха ми дали една с жълтъци, ама не е същото. Благодаря ти отново, соц съратничке.

# 7 363
  • Мнения: 28 538
Лелеее ама и дуралексовите чаши ли са от соца, на нашите пишеше произведени във Франция, ама си мислех че са от по късен период! newsm78

# 7 364
  • Мнения: 10 382
Тогава течна сметана имаше само в заведенията. Аз не знаех какво е, познавах само заквасената. Като четяхме чуждестранни рецепти и се чудехме. От майка ми бях чувала за течната сметана, която била истинската.
Отделен въпрос е, че май никога не мога да я разбия без да се пресече - става дума за животинската течна. Растителната се разбива идеално, но на вкус ми го докарва на сапун малко

Общи условия

Активация на акаунт