Вчерашната салата е днешната супа!

  • 15 910
  • 87
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 760
Под този лозунг работят кухните на доста хотели и ресторанти, както се чува всяко лято от морето  Laughing
 
Въпросът ми е обаче към домакинствата, в които не се яде два пъти поред едно и също ястие  - как префасонирате останалата от вчера храна, за която сте сигурни, че е годна?
Моля споделете любимите си трикове  Peace

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
не остава нищо!  Mr. Green

готвя за едно ядене.
понякога варя повече картофи, но за тях има много възможности: на крем супа, сотирани, настъргани на салата и т.н.

# 2
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 390
В нашата къща се яде и два пъти, че и три пъти, ако е необходимо, едно и също. Храна не изхвърлям, докато не се изяде. Да, налага се понякога да префасонирам.

Онзи ден имахме свински филенца с гъбен сос и за гарнитура китайски спагети със зеленчуци. Префасонирането за следващия ден на обяд беше, че сложих месото, спагетите и зеленчуците заедно в една йена, залях с останалия гъбен сос, метнах едно пакетче моцарела върху всичко и запекох във фурната.

Салата на супа не съм правила  Laughing

# 3
  • Мнения: 46 537
И ние обикновено си ги ядем във вида, в който са си, но ако част от тях само е останала измисляме нещо. Например:
Ако е останал доматен сос от пица на следващия ден правя за обяд на мен и детето кус кус или макарони с него + сирене/кашкавал.

Случи се веднъж да сварим повече спагети, а сос нямаше, затова на другия ден ги полях със сос бешамел и запекох на фурна.

Супа за обяд правя за 2 дни. Първия се яде така, следващите дъщеря ми си я пасира и слага нарязана на кубчета препечена филия.

Ако остане от скара правя домашни хамбургери.

Ако сме пекли нещо цяло - заек, пиле и остане по-сухо месо, което никой не иска го режем на ситно + задушени лук и моркови и слагаме в тесто, става чудесен пай.

Или смилане в блендера + малко майонеза = предястие за мазане в/у препечени филии.

Ако хартисат палачинки от десерта през уикенда, за понеделник в училище си носи с млечна или руска салата.

# 4
  • Мнения: 11 930
    От детството ми майка ми правеше така/ а и днес предлага на детето/:

   Например има пържени кюфтета. Всеки си хапва колкото хапва, остават няколко. На другия ден майка ми прави доматен сос/ обикновено имаме затворени домати в буркани и сосът се сварява бързо/ и ето- кюфтета на яхния.

      По два пъти се случва да ядем едно и също, по три пъти- не.

# 5
  • Мнения: 1 308
В нашата къща се яде и два пъти, че и три пъти, ако е необходимо, едно и също.
И при нас е така предимно със супите и варивата ooooh! Ако е нещо на фурна или на тиган се изяжда, но често се случва лещата/фрикасето да е в повече. Ще ми е интересно да прочета как процедират другите.

# 6
  • Мнения: 2 681
Мой познат редовно рециклира остатъци от мусака на супа.
Приятелка беше сложила да вари леща и се замотала в нета. Лещата позагоря и от остатъците беше направила лещени кюфтета.
Правила съм пиле с бял сос от бялото месо на печено пиле.

# 7
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Мойто "съкровище" е в състояние да направи салатата на супа - буквално  Joy
Няма да предложа практични рецепти, но поне да се позабавлявате с кулинарните ѝ приключения (аз не съм ги пробвала, така и не се престраших)  Hug
Когато пече пържоли събира кокалите и ги прави на супа. В нея слага каквото друго има останало неизядено през седмицата, без значение какво е.
Прави ориз на фурна. Яде се веднъж, максимум два пъти и отново отива на супа.
Работи като медицинска сестра в болница и редовно им дават печени пилешки бутчета, които тя не харесва. Познайте - прави ги на какво? Мдааааа... на СУПА
Не рядко ѝ се случва да има останала супа в която само да добавя по някоя "прясна" манджа.

От 8 години сме с ММ и още не мога да проумея как е успяла да отгледа 2 деца тая жена  newsm78 Нищо чудно, че никога не съм чувала репликата "мама това го готви по-добре"  Joy

# 8
  • Мнения: 3 731
от огризканите пъжоли ли готви супа  newsm78 , аз най много от останали кюфтета да направя мусака, от печено пиле правя дюнер, за друго не се сещам

# 9
  • Мнения: 1 283
Правя колкото за едно ядене, т. като при нас не се яде едно и също две вечери подред. Ако евентуално остане нещо, се изяжда на обяд. Всеки ден готвене... Outta Joint

# 10
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Обявена съм за "ол инклузив готвач" вкъщи, а и от близки приятели, именно заради това префасониране на манджи.  Laughing Един път бяхме за две нощувки в на Илия Павлов хотелите и там ги наблюдавах дефакто 3 дни и веднага знаех кое от предния ден виждам "обърнато" днес. Тогава си казах - я, ама то било лесно, и започнах и аз.

Всеки път измислям нещо с наличностите, не се старая да помня нещата обаче.
Някои хрумки от сега в момента:

- останало пуешко или патешко - с броколи / картофи / каквито имам зеленчуци + сметана и евентуално сирена ги запичам
- варени картофи, или повече останали печени - с бекон на кубчета + сметана и пак във фурната
- останал печен заек (бутчетата се бяха изяли) - обезкостих, че има много остри и доста кости и направих със зеленчуци във фурната - картофи, кръглия зелен боб и броколи
- стар хляб - мнооого рядко ядем хляб и изостава - ползвам за галета или слагам в кюфтета, вкл и зеленчукови
- крема сирене / извара / закв. сметана / всякакви комбинации между тях - правя дипове - с кис. краставички, риба тон, печена чушка, сушен домат...

Когато ми остане от някое ястие повече, но то не търпи префасониране, добавям нещо друго отстрани. Последният пример от тази седмица - зеленчуково тай къри - единия път ядохме май само така, на 2я път добавих телешки хапки, запечени в малки гювечета. Можеше да сложа телешкото директно в кърито, но бързах на този ден, а пък месото ми беше замразено. Но примерно тай кърито с кокосовото мляко, гарам масала и др. типични подправки не бих модифицирала, твърде е особено.

Ще се включвам пак, така, без да имам продуктите пред себе си, не ми хрумват много неща.

# 11
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
от огризканите пъжоли ли готви супа  newsm78
О, да! Точно от тях  Laughing

(да не си помислите, че е от нямане - слава Богу, отлично сме финансово, просто тя е кулинарен... дори не мога да намеря дума!)

# 12
  • Мнения: 9 052
Супер темичка. Аз съм от префасониращите Simple Smile

Спанак/лапад/киселец  или коприва на супа -> с ориз ->  ако не се изяде -> на сърмички  Twisted Evil
Салатата с домати се сготвя идеално в боб или леща   Sunglasses
Останало месо от месо става идеално с картофи или с ориз  chef
Супа става от прясно месо плюс каквито зеленчуци не са влезли в употреба през седмицата и са завехнали . От супата стават много интересни неща вкл. сос за спагети   bowuu

# 13
  • Мнения: 3 731
от огризканите пъжоли ли готви супа  newsm78
О, да! Точно от тях  Laughing

(да не си помислите, че е от нямане - слава Богу, отлично сме финансово, просто тя е кулинарен... дори не мога да намеря дума!)

o това е  Sick , да ям облизани кокали, имах позната която вареше краката на кокошката , тази част след бутчето с нокти и всичко, мироше ужасно и не знам какво им се яде, не бяха зле финансово , просто лудост

# 14
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Това с пилешките крачета не е от нямане, баба ми вареше като дете, дни наред ядях само тази супа с крачета, когато направеше.  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт