Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 734
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 10 874
Класически френски гофрети на Сбъдваща мечти

От книжката към гофретника ми. С нея издънки нямам.

500 гр. брашно
3 щипки сол
6 яйца
150 грама масло
750 мл. мляко
50 грама захар.

Яйцата се разделят, белтъците се бъркат със солта на сняг, а всички останали продукти се бъркат отделно. После двете смеси се объркват заедно внимателно до хомогенна смес.
Аз добавям и 1 ванилия.

# 586
  • Мнения: 10 874
„Фалшива баклава“ на raja_nikol

Правиш малко пандишпанова смес, 2 листа, намазани с масло, ръсиш малко плънка, нарязан локум и орехи. Печеш и сиропираш.

# 587
  • Мнения: 10 874
Пица-баница на mariat

Та една кора мажа с доматен сос с босилек и зехтин, слагам втора върху нея и разнасям малко майонеза(може и масло, зехтин, може и нищо), слагам шунка/филе минато през рендето и настърган кашкавал и завивам на руло. После минавам рулцата с разбит жълтък и поръсвам със сусам.Не слагам в плънката гъби, чушки и други, които може да пуснат вода.

# 588
  • Мнения: 10 874
Карфиол с гъби и сирена на фурна от Светълчо

Продукти за една вечеря за четирима:
малка глава карфиол, 500 г гъби, 50 г кашкавал, сирена по избор(може и без тях), 1-2 глави лук, сол, чер пипер, масло и олио
За бешамела: масло колкото яйце, около половин литър студено прясно мляко, 2 суп. лъжици брашно

Гъбите нарязваме на филийки, лука на полукръгчета (първо на две по оста и после на тънки филийки), карфиола разделяме на розички с горе-долу еднаква големина и пускаме за 5 мин. във вряла подсолена вода, после отцеждаме.
В дълбока метална тенджера или тиган сипваме малко олио и масло, колкото орех и запържваме лука до леко зачервяване. Изваждаме го с решетъчна лъжица и го изсипваме в плоска йенска или друга тавичка. В същата мазнина слагаме гъбите, добавяме 2-3 с. л. вода и ги задушаваме до омекване.След това ги изсипваме в тавичката при лука. Разбъркваме хубаво. Нареждаме розичките карфиол. Бешамела приговяме така: Приготвяме си студеното  прясно мляко, да ни е наблизо. В дълбок тиган или малка метална тенджерка слагаме масло колкото яйце, добавяме две пълни лъжици брашно и бъркаме бързо, докато брашното порозовее, после наливаме студеното прясно мляко и бъркаме с тел, докато добие гъстота на боза. Продължаваме да бъркаме, докато "клокне". Отстраняваме от котлона. Може да сложите в бешамела топено, синьо или каквото сирене искате на дребни парченца или настъргано и тогава трябва давнимавате със солта. Аз не слагам, икономисвам калории Joy, затова слагам една равна ч.лъжичка сол и чер пипер и разбърквам добре. Заливаме ястието с бешамела и го наръсваме с настъргания кашкавал. Печем в средата на фурната, при включен долен и горен реотан, на 180-200 С.
Много върви с леки вина, със светла бира също.
Може също да си поръсите порцията с няколко капки лимон.

# 589
  • Мнения: 10 874
Паниран карфиол на Светълчо

Аз го панирам много лесно в паланчиково тесто, малко по-гъсто от обикновеното и с повечко сол. Карфиолът бланширан за 5 мин във вряла вода, отцеден и после всички  розички ги изсипвам в тестото, леко разбърквам да се разпредели равномерно тестото, в малка тенджерка сипвам доста олио, да плуват вътре розичките. Добре сгорещено, пускаш розичките, бързо се зачервяват, вадиш и готово. После ги наръсвам със запържено до червени точки масло. А може и с малко настърган чесън, ако обичате.

mariat:
Светалчо, в палачинкова смес, но с добавка И бира(а за карфиол може и малко настъргано индийско орехче) се получава паста патафри. Много е вкусно. Опитай.

# 590
  • Мнения: 10 874
Карфиол на фурна от Ekatеrina

Карфиола го задушавам в тава с малко мазнина и вода, покрита с фолио.После откривам и запичам.
Точно сега извадих тавата от фурната, сложих карфиол, морков, чесън с люспата, гъби и броколи, препекох и поръсих с кашкавал.

# 591
  • Мнения: 10 874
Идеи за оползотворяване на чери домати от 2в1

Тази рецепта

Ако не ти се суши можеш да ги пасираш. Овкусяваш със сол, захар, риган и босилек, изваряваш малко и наливаш в кутийки и във фризера. Така имаш готов сос за спагети, пици и подобни.

Майка ми прави на татко едни киселички. Слага доматчетата в буркан, лъжица-две сол и долива с вода. Оставя ги на терасата на слънце и те "втасват" за няколко дни. Стават кисели и леко като газирани.

# 592
  • Мнения: 10 874
Рецепти за такос

Titina:
Слагаш телешки стейк (NY or T-bone, нарязан на жулиени), лук на жулиени, доматена салса, силантро ( не се сещам бг име в момента) и сметана...

her_76:
Аз правя по два начина
С кайма - запържваме кайма със лук , печени чушки , чесън , люто по избор , доматено пюре и задушаван докато  се сготви . Отделно нарязвам домати , магданоз , лук на ситно и зехтин и омесвам салса . Слагам кайма , салса и маруля и готово .
С пилешко филе - изпичам пилето на скара , правя салса , салата марули и краставици , царевица и пълня с това .

so what?:
Ако си взела от твърдите черупки, сложи ги във фурната за 2-3 мин. преди да ги пълниш.
Не збарравяй върху месото или кахмата настърган кашкавал и заквасена сметана една лъжичка. Аз ги правя кате Хър. Най са ми любими с кайма, отгоре настърган кашкавал, маруля, домат на ситни кубчета, саласа ( по избор колко да е люта), отгоре сметана.
Силантрото е кориандър на български, ако обичаш си е точно за мексикански манджи. Кажкавал и сметана слагат на всичко Simple Smile Аз приготвям нещата по отделно и всеки си сглобява каквото тако му е на сърце. Накулцай и пико де гайо. http://allrecipes.com/recipe/35304/pico-de-gallo/

# 593
  • Мнения: 10 874
Бърз сладкиш с ябълки на 2в1

3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. ванилия
1 1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
1/4 ч.л. кардамон (може да се пропусне, ако нямате)
3/4 ч.л. сода бикарбонат
3/4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
3 ч.ч. ябълки нарязани на кубчета
1 1/2 ч.ч. накълцани орехи
* ч.ч. = 200мл
Фурната се загрява на 180-200 С. Яйцата се разбиват със захарта, добавят се ванилията и олиото. Брашното се смесва с подправките и се прибавя към яйчената смес. Слагат се ябълките и орехите, разбърква се добре и се излива в намазнена и набрашнена тавичка. Пече се около 40 мин.(до суха клечка).
*Тестото изглежда малко гъсто, но няма проблем.

# 594
  • Мнения: 10 874
Ябълкова пита на raja_nikol

4 яйца, 1 ч. захар, 2 ч. брашно 1/ 2 ч олио, бакпулвер. Изсипва се 2/3 от сместа в намазана тава, ръси си настъргани ябъли+ орехи+ канела, 5-6 слагам аз, отгоре се залива с останалата смес и се пече. Най- хубав е на другия ден, като сиропиран

# 595
  • Мнения: 10 874
Мъфини с боровинки на Down Under

Нямам рецепта, малко на око карам. Слагам чаша и половина брашно, 3/4 чаша олио и мляко, половин чаша захар и една чаша боровинки. Слагам  и лъжица бакпулвер. Сместта става доста течна и лепкава, но се изпичат добре, дори и в моята фурна. Пека повече в загрята фурна на нисък градус.

# 596
  • Мнения: 10 874
Гъбена чорба на Светкавица

Аз преди правех често от една книжка за бързи неща. Гъби,моркови, като поомекнат- ориз. След това целина и магданоз, като се подправя с чисто масло, но на мен ми идваше мазна и слагах като на др. супи олио. Аз не обичам никакви застройки, затова е по-скоро чорба, а не сума/ все си мисля, че разликата между двете имена е в застройката, нали казваме- Боб- чорба, а пилешка супа/Но синът ми не обича гъби и взех рядко да я правя.Иначе е много вкусна, може и крутони да се добавят.

# 597
  • Мнения: 10 874
Конфитюр от круши на 2в1

Обели крушите, нарежи ги на парченца, можеш да добавиш и някоя ябълка и дюля, посипваш ги със захар (на кг плод около 700-800 гр) и добавяш малко вода. Сваряваш ги и когато поомекнат ги пасираш. После продължаваш с варенето, докато се сгъсти. Насипваш горещо в сухи буркани и затваряш.

# 598
  • Мнения: 10 874
Спаначена торта с пълнеж от маскарпоне и ягоди, препоръчана от daviz

Блат:

Адаптиран -намалила съм захарта

* 4 яйца
*  195 гр-1 1/2 ч.ч. захар
* 1с.л.екстракт от ванилия
* 200 гр попарен , отцеден спанак (може и  замразен, в този случай отцедете добре )
* 1 ч.ч. олио от гроздови семки или друго без аромат
*   200 гр. -2 ч.ч. брашно
* 1 бакпулвер- 10 гр.

Използвам чаша с вместимост 200 мл
1. Фурната се загрява на 170 градуса без обдухване.  Форма за торта се намазва с меко, но не течно масло и се посипва с брашно. Излишното количество се отстранява като обърнете формата над хартия  и потупате леко дъното. Оставете настрани формата.
2. Спанакът се пюрира с олиото в кухненски робот. Не трябва да се забелязват следи от дръжки и други едри частици.
3. Яйцата се разбиват добре със захарта и ванилията, до получаването на бледожълт крем. Към сместа се прибавя спаначеното пюре. Разбива се до еднородна смес за кратко.
 4. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера. Разбива се на бавни обороти, колкото да се поеме брашното. Тестото се изсипва в намазаната и набрашнена форма за торта.Заглажда се.
5.Пече се до суха клечка. Проверете след 15-20 минути. Аз пекох около 30 минути.
6. След изпичането блатът се оставя да изстине във формата  за около 15 минути. След това внимателно се изважда и се оставя на решетка до окончателното охлаждане.
7. Опечения блат отрязвате на 3 пласта.Най-добре с ножа за хляб или със силно опънат конец. Текстурата е силно ронлива. Продават се и специални приспособления за това, но аз още не съм си купила.

През това време пригответе пълнежа.

Продукти:

* 500 гр маскарпоне
* 200 гр  фина извара (ако нямате такава, пасирайте с ножа на блендера, до степен да не се усеща зърнестта структура)
* 200 гр заквасена сметана
* 10 гр желатин -следващия път ще пропусна или ще намаля количеството.
* 500 гр ягоди
* 4-5 с.л. пудра захар. Може да замените със сироп от агаве, стевия или друг желан от вас подсладител. Ако не обичате сладко може и да пропуснете.

Приготвяне:

1.Желатиньт се накисва. Стопява се на водна баня или в микровьлнова.
2.Маскарпонето се разбива и кьм него се добавят сметаната и изварата. Разбиването продължава докато се получи еднородна, гладка смес.
3.Ягодите се пасират много фино, заедно със захарта или подсладителя, който сте избрали. Добавят се кьм маскарпонената смес.Разбиват се.Прибавя се желатиньт с непрекьснато разбиване.Опитайте на сладост и може да добавите в този момент още захар- пудра за да се разтвори бързо или агаве.
4.С готовия пьлнеж се намазват блатовете, като се оставя и за отгоре.Може да използвате ринг с регулиращ се диаметър. За да се получи относително еднакво количество, разделете предварително на 3 части. Ако искате да намажете тортата и отвън с този крем, тогава разделете на 4 равни части. Аз исках да се вижда красивия зелен блат и нежния розов цвят на крема.Ако използвате ринг, за да отделите тортата от стените, прекарайте внимателно нож между формата и тортата.

Украсявате по желание .
Аз използвах ябьлкови  цветчета.
 Ако използвате свежи цветя, предварително ги измийте грижливо в купа с вода. Извадете и поставете в чиста кърпа.Оставете цветчетата там докато ги сложите на тортата. Евентуално 1-2 часа преди поднасянето на тортата. Влажната кърпа ги запазва свежи. Може да съхраните в кърпата и в хладилника за денонощие.

Добре е тортата да престои няколко часа в хладилника. Най-вкусна е  на следващия ден.
Всеки разрез се прави с чист нож.

2в1:
Моята рецепта е от тук, но крема е маскарпоне+заквасена сметана+крема сирене+ягоди.

# 599
  • Мнения: 10 874
Шницели на Мъ℘♥Мяɣ

Ами то е малко на око, но да кажем днес на 650 гр. кайма сложих настъргана малка глава лук, 2 яйца, 1 к.ч. брашно, 2 с.л. кисело мляко, в което разтворих 1/2 ч.л. сода и подправих със сол, черен пипер, чубрица. Омесих хубаво, то става по-рядка сместа, но трябва все пак да се задържа на дланта и после ще ги овалям в галета (аз в брашно, щото съм свършила галетата), после яйце и пържа до златисто.

Общи условия

Активация на акаунт