Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 769
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 1 020
  • Мнения: 10 874
Меденки на midkoо

2бр. яйца
1ч.ч. 0лио
1/2 ч.ч. захар
1 ч.л. сода бикарбонат или бакпулвер
2 ч.л. канела на прах
4 с.л. мед
брашно до меко тесто.
пекат се върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 180гр. до леко зачервявяне

Последна редакция: сб, 29 дек 2018, 02:50 от Лале в дъжда

# 1 021
  • Мнения: 10 874
Капама на 2в1

Капама със сармички, свинско, телешко, пилешко и суров суджук правя. На дъното редя сармички с ориз и кайма, отгоре овкусените телешки пържоли, после ред гъбки, свинско, пак гъбки, пилешко и най-отгоре суджука. Покривам с няколко листа кисело зеле, заливам с чашка вино и евенуално малко водичка и във фурната на ниска температура за цяла нощ. Много е хубаво и вкусно, но е за повечко хора. Иначе ще трябва да се яде цяла седмица.

# 1 022
  • Мнения: 10 874
Гюзлеми на viliandar
Разточват се кори-от брашно, сол, вода и лъжичка оцет. Във всяка кора се слага сирене, сгъва се на квадрат и се пече на тиган намазан с олио. Нещо като печена баничка на тиган. Баба ми ги правеше уникално вкусни и хрупкави.

Гюзлеми на Алечка
Купувам ръчно точени кори, режа една на две. Слагам вътре каквото дийде -сирене, кашкавал, мръвка или от всичко. Завивам да стане правоъгълник. В нагорещен тефлонов тиган (нямам сач) сипвам обилно мазнина, но не да ги потопи се пак. Слагам гюзлемата да се накваси с мазнина,  обръщам и пържа до златисто.  После обърщам пак и воала. Ядеш и ривеш.

Рогачки на elleni
Преди няколко дни правих банички с Одрински кори. Намазвам един лист с разтопено масло, наръсвам сирене, сгъвам на плик. После пържа в смес от олио и масло, ама да не е много мазнината в тигана. Много хубави станаха, много! Като бабините "рогачки" едно време, но тя си точеше сама корите и понякога ги печете на туча на печката вместо да ги пържи. На тези наши "рогачки" някъде им казват "гюзлеми".

Последна редакция: сб, 19 окт 2019, 11:55 от Лале в дъжда

# 1 023
  • Мнения: 10 874
Капама на Sunny29

Слагам малко нарязано зеле на дъното на гювеч, редя станимашки сарми, пържоли, пак зеле, наденица, пак зеле. Забравям във фурната за няколко часа на слаба температура.

# 1 024
  • Мнения: 10 874
Тиросалата – гръцка разядка със сирене, препоръчана от Бърди

Необходими съставки
сирене - 500 г твърдо
кисело мляко - 200 г
зехтин - ¼ ч.ч.
люти чушки - 1 - 2 бр. (според големината им)

Начин на приготвяне
Почистете чушките от семената им и ги поставете в блендер, смилете ги на ситно. Добавете киселото мляко и направете две-три завъртания с ножа. Натрошете сиренето и го добавете към тях, разбийте докато сиренето стане на малки и ситни гранулки.

В купа сипете сместа и на струя добавете зехтина при непрекъснато и продължително бъркане с шпатула, докато зехтинът се усвои много добре от сместа. Съхранявайте тиросалатата в кутия за храна с капак в хладилник. Превъзходна разядка са си измислили гърците с неповторим вкус.

Тази разядка в съседна Гърция ще я намерите под много наименования - Тиросалата, Тирохтипити, Тирокафтери, но разядката е една и съща.

# 1 025
  • Мнения: 10 874
Тирокафтери на mariat

Тирото у дома го правя без киселото мляко. Много го тачим. Особено с изварата от Лидл в големите кофи.
Извара, сирене, зехтин. Пасирам. Добавям още струйка зехтин и пресни люти чушлета на малки парченца(изчистени от семки и ципи). Друг вариант е с печени чушки.

# 1 026
  • Мнения: 10 874
Ябълкова баклава, препоръчана от viliandar

Необходими продукти:
1 пакет точени кори
200 мл топла вода
1 ч. л. канела
1 ч. ч. захар
2 ч. ч. смлени орехови ядки
3 ябълки
30 мл ром
80 г стафиди
125 г масло
1 ч. ч. мед   

Начин на приготвяне:
Стафидите се заливат с ром. Ябълките се обелват, почистват се и се нарязват на малки кубчета.
В купа се смесват нарязаните ябълки, ореховите ядки, захарта, ароматизираните стафиди и канелата. Разбърква се.
В намаслена правоъгълна тава се нареждат 4 кори, като всяка се намазва с разтопено масло. Отгоре се разпределя половината плънка, покрива се с още 4 кори, всяка от които също се намазва с масло. Слага се останалата плънка и се покрива с последните 4 намаслени кори.
С нож се изрязват квадратни парчета, за да диша баклавата. Пече се около 30 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна.
Водата се налива в тенджерка, добавя се медът и се оставя да кипне. Баклавата се залива с горещия сироп.

# 1 027
  • Мнения: 10 874
Капама на Бобулина

Понеже гювеча ми не е голям, на дъното сложих нарязано зеле и поръсих с ориз, черен пипер на зърна , няколко дафинови листа, червен пипер и наредих домашен суджук и свинско месо /врат/, после пак зеле, ориз и подправки и пилешките мръвки. Отгоре сложих нарязано зеленце , няколко скилидки чесън и покрих с цели зелеви листя. Залях с олио /на око/ и 1 кафеена чашка вино. Сложих капака и на 220 С във фурната, докато заври, след това го намалих на 150 С и  го пеках още 4 часа. Общо около 5 часа. Само дето при мен беше доста сместта и покапа от мазнината във фурната и доста се размириса. Крайния резултат беше одобрен от всички, а аз най-много харесах зелето с ориза, така хубаво беше задушено, че само него ядох.

# 1 028
  • Мнения: 10 874
Морковена торта на her_76

За кекса
450ml олио
400гр брашно (пресято)
2 с.л сода бикарбонат
550гр захар
5 Яйца
½ с.л сол
2½ с.л канела
525 гр настъргани моркови
150гр натрошени орехи ( на едро )
За отгоре на кекса
200 гр маскарпоне
150гр пудра захар
100гр меко масло ( не разтопено )

Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 180С/160С с вентилатор /Газ 4

Намажете с масло и покрийте с хартия дъното на 26 см форма за блат .
Всички ингридиенти (без морковите и Орехите ) смесете в купа докато получите хомогенна смес , след което разбъркайте в това и морковите и Орехите .
Изсипете във формата за блат и печете за 1.15 минути . Пробвате за готовност с дървена клечка -трябва да излиза суха ори бъчване.
Извадете от фурната и оставете да се охлафи за 10-15 минути , после извадете внимателно и охладете напълно .

В това време разбъркайте крема за отгоре като разбиете всички ингредиенти до пухкава смес . Покривате “ тортата” и размазвате навсякъде . Отгоре може да се украси с ядки.

# 1 029
  • Мнения: 10 874
Морковена торта на Светълчо

Блат:
300 г брашно
4 яйца
300-350 г ситно настъргани моркови
100 г смлени орехи
50 мл олио
300 г захар
1ч. л. сода, 1 бакпулвер, 1 ванилия
100 г стафиди, накиснати за няколко часа в ром
1 портокал -сока и кората
Кората на портокала се обработва така: портокалът се измива  много хубаво със сода за хляб, след това се отделя кората, изрязва се вътрешната бяла част и само оранжевото се накълцва много ситно.

Крем:
2 кутийки Филаделфия, обикновена
1 малка кутия маскарпоне (250 г)
1 голяма кофичка заквасена сметана
200 г ( и повече) пудра захар, ванилия, портокалов аромат (може и настъргана кора)

Приготвяне на блата:
Яйцата+захарта+олиото се смесват. Брашното се смесва с набухвателите и се прибавя към тях. Прибавят се морковите, орехите, изцедените стафиди и портокаловата кора. Разбърква се хубаво, без миксер! и се добавя ванилията, отново се разбърква. Пече се във форма, покрита с хартия, в предварително загрята на 180 С фурна около 40-50 мин. Изважда се да изстине върху решетка поне 3-4 часа. Реже се на 2 или три части по хоризонтала. Блатът трябва да е изстинал напълно, тогава се реже.

Приготвяне на крема:
Всички продукти трябва да са със стайна Т. Филаделфията, маскарпонето и ароматите се разбиват с пудра захар с миксер. Към тях се прибавя сметаната и се разбърква с лъжица.

Сглобяване: Сокът от портокала+ рома от стафидите се разбъркват и с тях леко се напръсква всеки блат, намазва се щедро с крема, после цялата торта отстрани и отгоре се намазва с крем и се поръсва с орехи или настърган шоколад. (Аз я правих с ягоди отгоре и много добре се получи.) Оставя се в хладилник за поне 10-12 часа.

Захаросани моркови за украса:
100г захар + 100 мл вода завират, добавя сет се нарязани на чипс моркови, пак завира, намалява се Т на котлона и се оставят, докато водата изври напълно. С тях се украсява тортата. (Това не съм го правила.)

# 1 030
  • Мнения: 10 874
Саралията на баба, препоръчана от alina_si

Само добавих смлени орехи и лимон.

Необходими съставки
кори за баница - 1 п.
яйца - 5 бр.
брашно - 100 г
захар - 100 г
олио - 100 мл
масло - за намазване
ЗА СИРОПА
вода - 1 л
захар - 250 г
ванилия - 2 бр.

Начин на приготвяне
В голяма купа се разбиват яйцата, към тях се добавят захарта, брашното и олиото, бърка се до получаване на еднородна смес.

Слагат се 2 кори и от плънката и се навива на руло. Нареждат се в правоъгълна тава. Така, докато свърши сместа или корите.

(В случая използвам готови кори, но може и да се разточат, ако имате повече време).

Саралията се намазва с масло и се слага на 180° да се пече .

В тенджера сипваме водата със захарта да заври и добавяме ванилията.

Саралията трябва да е изстинала, когато я поливаме с горещия сироп.

Сервира се студена, нарязана на хапки.

# 1 031
  • Мнения: 10 874
Руло Bûche de Noël, препоръчано от alina_si

Продукти:

300 г бутер тесто
400 г меко масло
1 консерва подсладено кондензирано мляко
ванилия
какао за поръсване
шоколадови или бадемови люспи за украса

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 180* и покрийте тава с хартия за печене. Нарежете бутер тестото на ленти с желана от вас големина. Примерно 20X1,5см. Подредете ги в тавата и изпечете до златисто за около 20-25 мин.

* Разбийте добре маслото с миксер докато стане на пухкав побелял крем. Прибавете кондензираното мляко и ванилията. Разбийте отново за кратко, колкото да се смесят съставките.

* Върху работния плот поставете няколко ката найлоново фолио. Върху него намажете малко от крема и сложете няколко изпечени пръчици бутер тесто. Покрийте с крем и поръсете с какао. В същата последователност бутер тесто-крем-какао наредете тортата докато свършат продуктите. За край оставете малко крем за измазване на сладкиша. Сами изберете формата на тортата. Може да я направите като мен триъгълна, като редите пръчиците бутер тесто пирамидално. Може да я направите кръгла или дори съвдем квадратна.

* След като измажете тортата с крем я увийте във фолиото и загладете с ръце. Приберете в хладилника за 12 часа. Развийте я от фолиото и поставете в чиния. Покрийте с шоколад или бадеми. Поръсете с какао и сервирайте. Да ви е сладко!

*** Тортата е най-вкусна на стайна температура. Нарежете я докато е още студена. Така парчетата ще са равни и правилни, но ги оставете да отдъхнат за 15-20 минути преди да ги сервирате. Класическото подсладено кондензирано мляко може да замените с карамелизирано. Кремът може да овкусите с портокалова кора, кафе или канела. Препоръчвам точно този крем, тъй като не е влажен и дори след няколко дена бутер тестото остава хрупкаво и придава усещане за въздушност. Тортата става голяма и е достатъчна за поне 12 порции.

# 1 032
  • Мнения: 10 874
Идеи за бързи салати

Бобулина
1. Айсберг, риба тон и млечно-майонезен сос.
2.Катък, печени пиперки, чесън и малко зехтин.
3.Печен патладжан с майонеза.

Лилянa
Това с печените чушки и аз го правих за нова година, но със сирене, сварено яйце, кисело мляко и чесън. Аз му казвам разядка.
Обичам подобни бъркочи. още правих - червен боб, кисели краставички, праз лук и лютеница.

alina_si
Снежанка. Няколко краставици на дребно и цедено кисело мляко. Чесън на прах, зехтин и сол.

landlake5
много приятна салата с пене, рукола, моцарела, пармезан, каперси, орехи, песто и зехтин.

Флорче
Айсберг, рукола, бейби спанак (или просто зелении от пакетче), чери доматчета и пармезан, овкусени със зехтинче и някакъв по-засукан оцет (малинов ползвам аз).
„Зимна салата“ – настъргани ябълка, ряпа и морков, овкусени със сол, зехтин и лимон.

# 1 033
  • Мнения: 10 874
Гранола, препоръчана от Бърди



# 1 034
  • Мнения: 10 874
Пилешко по сечуански, препоръчано от landlake5

Видео с рецептата

Общи условия

Активация на акаунт