Меню за Нова година???

  • 91 369
  • 403
  •   1
Отговори
# 75
  • Sofia
  • Мнения: 21 722
У нас няма пиячи, всичките сме амтьори в това отношение, та първо вечеряме после сме на салатки, мезенца и алкохол, сладичко... в очакване на НГ. Simple Smile
Тази година:

Основното е агнешко печено.
Питка
Руска салата
Патладжан с майонеза
Дип с рикота и сушени домати
Мезенца и сирена, зеленчукови солети
Фондю   с грозде  и крутони
"Зимен коледен пудинг"
Портокалово-млечен крем
Баклава
Баница с късмети - късметите отваряме вечерта, баницата хапваме сутринта за закуска.


# 76
  • Мнения: 311
Менюто още го обмислям, но има неща,които за нас са традиционни и без тях не минава нито една НГ.
Това е питката, която всяка година е нова и различна, баклавата и пуйката с кисело зеле( или др. птица),
нали има поверие, че трябва да има нещо хвъркато.
Предлагам ви една салата, основата на която може да бъде и руска салата.
ЗИМНА САЛАТА ''МОРСКА ЗВЕЗДА''http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4536845
 

Аз пък знам, че не трябва да е хвъркато, за да не ти отлети късметът през новата година.

Та си мисля нашето меню да включва:

Плодова салата
Салата Снежанка
Телешко по бургундски /свинските пържоли и сармите ги ядохме на Стефановден/
Наложена баница с късмети
Мезета
Ядки
Баклава

# 77
  • Мнения: 6 333
Ето това ефектно и вкусно предястие направих за Коледната трапеза, което идеално пасва и за НГ
http://prikachi.com/images.php?images/772/8544772W.jpg
Извара - 200 гр.+ сол на вкус, ако изварата е безсолна+2 пакетчета сирене крема+2 стрити скилидки чесън (може и без тях)+ 1 или 2 суп. лъжица кисело мляко. Разбърквам всичко хубаво до хомогенна смес. Сварявам 6 яйца и ги нарязвам на шайби за пълнеж и основа на дядо Коледа. Част от тях използвам за украса на лицето - за мустаци, за очи + маслини, за бузки - тук в случая те са от червена репичка, носът също, печени чушки за шапката и по желание перца от пресен лук за украса на шапката или за шалче и т.н.

# 78
  • Мнения: 7 107
Традиционно аз съм домакинята на Нова Година и трябва да изхраня 10-12 човека. Затова след малко запретвам ръкави  Laughing.

"Селедка под шубой" - задължителна от няколко години, много се уважава в къщи
Снежанка
Печен патладжан с майонеза
Зелена салата с царевица и риба тон за пиещите ракия

Печено свинско бутче с кожичка Simple Smile
Пълнена кокошка
гарнитурата още я мисля, може би "надупени" картофки или зелева салатка  newsm78
Питка

баница с късмети
Руло с йогурт крем + ягоди и банани
Ядки и мезета

Весело посрещане на всички и приятно занимание на домакините, които ще се въртят в кухнята.

# 79
  • Мнения: 1 232
Капама и сармички. Торта за десерт.

http://elkadi.snimka.bg/hobby/vsichko.329590.36420772

На това някой знае ли му рецептата?
Свалила съм снимката, дори не знам салата ли е десерт ли? newsm78

# 80
  • Мнения: 13 604
Капама и сармички. Торта за десерт.

На това някой знае ли му рецептата?
Свалила съм снимката, дори не знам салата ли е десерт ли? newsm78
Ако качиш снимка, може и да помогнем.

# 81
  • Мнения: 1 232
Мама на...
Ти дете седмаче ли си?
Докато редактирам и ти пишеш.
Инак, благодаря за готовността.

# 82
  • Варна
  • Мнения: 433
http://www.bonapeti.bg/recepti/Banska-traditsionna-kapama/

Харесах си тази рецепта за капама. Не съм правила никога и имам няколко въпросчета:
1. Какво пилешко месо е по-удачно за капама - бяло или от бутче.
2. На вентилатор ли трябва да се пече и горе долу на колко градуса?
3. И как да разбера кога е завряла, както пише в рецептата, като ще е запечатан капака с тесто?
4. И последно - всички месца се слагат сурови, нали така, без предварителна обработка.

# 83
  • Sofia
  • Мнения: 21 722
http://www.bonapeti.bg/recepti/Banska-traditsionna-kapama/

Харесах си тази рецепта за капама. Не съм правила никога и имам няколко въпросчета:
1. Какво пилешко месо е по-удачно за капама - бяло или от бутче.
2. На вентилатор ли трябва да се пече и горе долу на колко градуса?
3. И как да разбера кога е завряла, както пише в рецептата, като ще е запечатан капака с тесто?
4. И последно - всички месца се слагат сурови, нали така, без предварителна обработка.
1. Не какво е удачно за капама, а какво обичате вие.
2. На горен и долен реотан. На колко градуса - личен избор. Аз предпочитам на бавен огън. 100-150гр. 
3. Това със сигурност не мога да кажа, зависи и на колко ще включиш първоначално, но след около 30-40мин. да речем.
4. Да, всичко сурово.

# 84
  • Мнения: 1 232
http://www.bonapeti.bg/recepti/Banska-traditsionna-kapama/

Харесах си тази рецепта за капама. Не съм правила никога и имам няколко въпросчета:
1. Какво пилешко месо е по-удачно за капама - бяло или от бутче. Бутче - гърдите остават много сухи.
2. На вентилатор ли трябва да се пече и горе долу на колко градуса? Включвам първо докато се загреее гърнето  горен и долен реотан, след 20 мин. остава само долен реотан 180 градуса.
3. И как да разбера кога е завряла, както пише в рецептата, като ще е запечатан капака с тесто? _ Стой във фурната 2 часа. Аз засичам време.
4. И последно - всички месца се слагат сурови, нали така, без предварителна обработка. _ Аз ги слагам сурови. Някои ги запечатват на тиган. Аз не се занимавам. Става вкусно. Когато слагам тесто за запечатване на гърнето не се слага вода.

По ваше желание може да сложиш една чаша червено вино, но това е накрая. chef
Да ви е сладко.

# 85
  • Варна
  • Мнения: 433
http://www.bonapeti.bg/recepti/Banska-traditsionna-kapama/

Харесах си тази рецепта за капама. Не съм правила никога и имам няколко въпросчета:
1. Какво пилешко месо е по-удачно за капама - бяло или от бутче. Бутче - гърдите остават много сухи.
2. На вентилатор ли трябва да се пече и горе долу на колко градуса? Включвам първо докато се загреее гърнето  горен и долен реотан, след 20 мин. остава само долен реотан 180 градуса.
3. И как да разбера кога е завряла, както пише в рецептата, като ще е запечатан капака с тесто? _ Стой във фурната 2 часа. Аз засичам време.
4. И последно - всички месца се слагат сурови, нали така, без предварителна обработка. _ Аз ги слагам сурови. Някои ги запечатват на тиган. Аз не се занимавам. Става вкусно. Когато слагам тесто за запечатване на гърнето не се слага вода.

По ваше желание може да сложиш една чаша червено вино, но това е накрая. chef
Да ви е сладко.

Ябълка, в рецептата има червено вино. Там пише щом заври, намалям фурната и пека още три часа. Искаш да кашеж, че ще минат два часа, докато заври, и после още три, така ли  newsm78 newsm78 В рецептата пише също 200 мл вино и 200 вода, и пак се запечатва капака?!?

# 86
  • София
  • Мнения: 1 040
Нашето меню е следното:
 
Салати-Снежанка, руска, печени чушки
Основно-мешана скара-по желание на децата-пържолки, кюфтета и кебапчета
Гарнитура-картофена салата
Баница с тиква
Еклерова торта с боровинки
Ядки

Весело посрещане на всички! Hug

# 87
  • Мнения: 6 713
Мисля това да е и нашето меню, може да добавя още нещо в движение.

Салати/предястия - руска, зелена, млечен пастет за мазане, може и да приготвя запечени сирена на фурна
Пържоли свински, гарнитура - задушени броколи, запечени сладки картофи
Шоколадов сладкиш или руло - още не съм решила (първото ми е по-лесно като опция Mr. Green)
Ядки
Плодове
Баница


Зори, може ли да кажеш как правиш този патладжан, изглежда вкусно? Crazy Peace

# 88
  • Sofia
  • Мнения: 21 722
Лурдес, понеже и аз правя (вече е готово за утре)патлаждан с майноеза... Пека патладжаните (цели) на фурна, обелвам, пускам ги в блендера, посолявам и обърквам с пресован чесън и майноеза. Това е при мен. Страхотно е за намазване на препечена филийка.  Simple Smile

За утре и при мен се оказаха свински вратни пържоли (вместо планираното агнешко) с гъбен сос, печени картофи и бланширани броколи.
   Тъкмо омесих и тестото за питката, оставям го да втасва нощес и утре сутрин ще оформям и пека. Simple Smile

# 89
  • София
  • Мнения: 30 208
И аз да се включа тази година с менюто:

Салати: шопска, Снежанка, туршия

Основно: зелеви сарми, свински пържоли (задушени с вино под фолио) и картофи

Мезета + сирена

Десерти: Френски сладкиш с круши; Кадаиф с ванилов крем

погача, баница с късмети

ядки, плодове

Скрит текст:
Аз питката ще я пека предпоследна, че я обичаме топла. Баницата е последна. Налагам я и я слагам във фурната в разгара на купона (около 22ч.), за да е топла.

Весело посрещане на 2016г.!

Общи условия

Активация на акаунт