Почти 4 години и никакъв "пост" ?!
Е, аз ще напиша моето мнение за ЛЮТЕНИЦАТА, не "картофеница", нито "морковеница", а съвсем не за "нишестеница" !
Когато попитали Хенри Форд за "най-добрият автомобил", той противно на очакванията отговорил "новият" ...
... и аз така "Най-хубава беше лютеницата на леля Сийка", но никой така и не взе рецепта докато беше с нас.
А аз ОБОЖАВАМ лютеница и сега на "стари години" се разтърсих да открия класически рецепти.
За мен лично "лютеницата" трябва основно да се състои от червен пипер "капия", добре узрели (презрели) червени домати, може патладжан (пак си е "домат"), слънчогледово олио и подправки.
Дали това е "класика", не мога да кажа, какво пише в БДС 2022-74 ... също (прословутото "Хорце" от едно време се правеше по него), но мога да подкрепя с факти ...
"БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ" - ГОТВАРСКА КНИГА или наставления за всякакви гозби
ЗЕМИЗДАТ - СОФИЯ - 1978
д-р Л. Петров, д-р Н. Джелепов,
д-р Е. Йорданов, инж. техн. С. Узунова
Страхотна книжка (може да се намери в Нета) и там дадените рецепти са със същия основен състав.
Етикети на лютеница по стандарта от 74 г.
На първия етикет (износ за тогавашния СССР) трудно се чете състава, но в превод е пиперково пюре, доматено пюре, слънчогледово олио, готварска сол, магданоз и други подправки.
... СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ !