Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 146 896
  • 807
  •   2
Отговори
# 615
  • Edinburgh-UK
  • Мнения: 685
Здравейте Simple Smileзаписвам се да ви следя Grinning

# 616
  • Мнения: 3 609
Здравейте,

Подариха ми квас в една чашка от една пекарна, правих вече 2 пъти хляб, в момента имам половината и искам да го съхраня, четох различни теории- да добавя брашно, за да стане гъсто и да съхранявам в хладилник, или на малки топчета. Нямам идея кое е правилното, затова ще съм много благодарна ако ме посъветвате.
В момента е като тесто. Интересува ме:
- как най-правилно да го съхранявам, искам да го ползвам около веднъж седмично
- как да го "събуждам" -с вода, или с хладко мляко, на едно място четох и с хладка вода с мед и след доливането, колко време се изчаква да се активира.
Благодаря предварително!!

# 617
  • София
  • Мнения: 10 861
Здравейте,

Подариха ми квас в една чашка от една пекарна, правих вече 2 пъти хляб, в момента имам половината и искам да го съхраня, четох различни теории- да добавя брашно, за да стане гъсто и да съхранявам в хладилник, или на малки топчета. Нямам идея кое е правилното, затова ще съм много благодарна ако ме посъветвате.
В момента е като тесто. Интересува ме:
- как най-правилно да го съхранявам, искам да го ползвам около веднъж седмично
- как да го "събуждам" -с вода, или с хладко мляко, на едно място четох и с хладка вода с мед и след доливането, колко време се изчаква да се активира.
Благодаря предварително!!

На предишната страница съм посочила рецептата за "Вечна закваска"!

# 618
  • Варна
  • Мнения: 2 133
Здравейте, опитах да си направя ръжена закваска и всичко изглеждаше ОК (днес е четвърти ден), но по невнимание вместо с ръжено брашно току-що захраних с брашно от лимец. Има ли смисъл да продължавам или няма да стане нищо?

P.S. Сега прочетох, че има рецепти и със смесени брашна, но ако някой има опит, моля да сподели.

Последна редакция: ср, 06 мар 2019, 20:14 от malina_m

# 619
  • София
  • Мнения: 10 861
malina_m, няма проблем, продължавай!

# 620
  • София
  • Мнения: 10 861
Последно правих тези хлебчета с доматено пюре и кашкавал отгоре:





Трябва да съживя и освежа закваската от хладилника до Великден, че съм решила козунаците и тази година да са с нея.

# 621
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Отдавна не съм показвала нищо тук. Преди месец си захванах нов квас левито мадре. Правих хляб, козунак, локумки, канелени кифлички синабон и днес една питка.

https://youtu.be/xJechWsAblI
https://youtu.be/wXtfsevCpgw
https://youtu.be/u06pu9iq8Sw
https://youtu.be/sv4sF4qBm3c
https://youtu.be/cqY5q1AR48M

# 622
  • Мнения: 9 180
Джема окапах се ...
може ли линк, за левито мадре квас или подробно упътване bouquet

# 623
# 624
  • Sofia
  • Мнения: 580
Здравейте ! От десетина дена се боря с таз наука - "квас " Simple Smile  Засега успеха е променлив..след първото доста вкусно хлебче,третото е пълен крах. Та ,се разрових в темата за тънкости за печенето и попаднах на следното -"Печеш в предвсрително загрята до 250*Ц фурна и във йенска тенджера 20мин с капак и 20 без капак, ако немаш йенска  първите 20мин с пара на 230*Ц" 
 И тук се зачудих и се допитвам до опитните в печенето в йенската тенджера. Нали трябва да сложим тенджерата в началото в  студената фурна? Ще се стигне до желаната температура-250 , и тогава в празната,загрята йена слагам оформеното тесто ? Правилно ли съм разбрала? Четох някъде,че празна йена не било добре да стои във фурна...,ама да кажем,че няма да се пръсне , а намазвам ли я и кога с нещо за да не залепне хляба ?

# 625
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Загрявам я празна, ненамазана. Хлябът е върху хартия за печене, заедно с която го пренасям в йената или върху камъка за печене. Сега пека в чугунена тенджера, на същия принцип.

# 626
  • Мнения: 9 180
Правилно си разбрала, загрява се съда 30 мин. и после се слага в него /както и Джемма ти е писала, печивото върху хартията барабар с нея вътре и се захлупва.
Аз до момента съм правила в гювеч с капак, в обикновена неръждаема стомана 18/10 тенджера в силикон форма (няма да я повторя) и в чугунена тенджера ! пека около 30мин. махам капака и пека още 15мин. макс!

Във всички става перфектно Peace без силикона Sick

# 627
  • Sofia
  • Мнения: 580
Мерси много , ще се пробвам днес .

# 628
  • София
  • Мнения: 2 298
..
Аз до момента съм правила в гювеч с капак, в обикновена неръждаема стомана 18/10 тенджера в силикон форма (няма да я повторя) и в чугунена тенджера ! пека около 30мин. махам капака и пека още 15мин. макс!

Във всички става перфектно Peace без силикона Sick
pinko, а защо според тебе не става в силикон ? Аз мини франзели и питки за бургер пека само в силиконови форми, понякога и хлебчета, и ми стават много добре. Пека на пара, не захлупвам.

# 629
  • Sofia
  • Мнения: 580
Да докладвам Simple Smile Стана доста прилично хлебчето ми, даже се разпука като истинско . Не бях подготвена за това с хартията и го сложих както е в силиконовата форма -в йената Simple Smile  Но не посмях да вдигна градусите на 250 (заради силикона ), та го пекох на 220 затворено и на 200 без капак.  Откъм коричка е доста добре-не е твърда , вътре има дупки ,но ми е една идея клисав...то може да си е просто такова тестото ,нали? Не съм опитвала такова ,та може да е станал Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт