Домашен пастет от пилешки дробчета

  • 59 343
  • 62
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 10 861
Искам да споделя с вас любимата ми рецепта за пастет. По-точно - от пилешки дробчета.

Разбира се, изобщо няма място за сравнение между този и купешкия.

Много е лесен за приготвяне, със съвсем обикновени продукти, а по-точно:

800 - 1000 г пилешки дробчета
1 глава лук
2 моркова
2 с.л. олио
100 г масло
магданоз
черен пипер
сол

Дробчетата се почистват, измиват се, поръсват се със сол и черен пипер и се оставят за 15 минути.

Морковите се настъргват на едро ренде и се запържват в олиото. След 7-8 минути се добавя нарязаният лук.

След като зеленчуците омекнат, се добавят дробчетата и нарязаният магданоз.

Оставя се на котлона, докато се изпари течността. След това всичко се пасира заедно с маслото.

Преди консумация е добре да престои няколко часа в хладилник, за да стегне.

По желание, може да се напълнят различни формички или купички. След като пастетът стегне достатъчно, се изважда много лесно.

Ами, това е всичко! Бърз и много вкусен. Ще се радвам, ако съм била полезна.

Да ви е сладко!


Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 09:29 от Редактор*

# 1
  • София
  • Мнения: 10 861
Момичета, надявам се да останете доволни!  Grinning

# 2
  • Лондон
  • Мнения: 403
Vanja77   bouquet

Така.Да ви споделя, допуснах голяма грешка ,че направих пастетчето ,НООО  половин доза.
Не правете като мен.Така и така  ще се занимавате , поне да са  1 килограм дробчетата .

Пастета е ЧУДЕСЕН.  Много е вкусен.  Heart Eyes
Моите дробчета не пуснаха вода и аз им сложих 2-3 супени лъжици .
Накрая , след като  опитах няколко пъти готовия продукт ,реших  че е гъстичък и сложих сока на един лимон.

Ммммм  newsm64

п.п.Следващият път ,ще сложа и червена чушка.

# 3
  • София
  • Мнения: 10 861
ЕМСИ, радвам се че ти е харесал пастетът.  Grinning  Даде ми добра идея за лимоновия сок. Другия път и аз ще сложа.  Hug

# 4
  • Мнения: 1 355
Страшен пастет! Ако намеря как и да го консервирам ще си направя мнооого, за да имам под ръка. Изключително лесно за изпълнение. Благодаря за идеята!

# 5
  • София
  • Мнения: 10 861
Радвам се, че ти е допаднала рецептата. Пастетът наистина е много вкусен.  Simple Smile

# 6
  • Мнения: 22 867

Vanja77, с благодарности за лесната и с много вкусен резултат рецепта.  Heart Eyes Отдавна се канех да я пробвам, най-сетне снощи ѝ дойде времето. Малко повече ароматизирах, добавих индийско орехче и кимион, чудесен е пастетът.  bouquet


# 7
  • София
  • Мнения: 10 861
labrex, оценката ти означава много за мен! Благодаря за доверието!  Hug

# 8
  • Мнения: 1
Много вкусен пастет ,лесно се приготвя и определено ще си правя сямо от него!!!

# 9
  • Мнения: 2 280
А дали може да се консервира някак си?

# 10
  • Мнения: 1 906
Угоен патешки дроб дали може да се ползва за пастета? Имам цял пакет, а не знам какво да го правя  Thinking

# 11
  • София
  • Мнения: 3 789
Правих го миналата седмица. Утре пак.
Много е вкусен.
Аз добавям риган, мащерка и кимион. Много ароматен става.

# 12
  • София
  • Мнения: 10 861
Радвам се, че ти е харесал пастетът. Да ти е сладко!  Simple Smile

Последния път, когато го правих, сложих и няколко скилидки чесън.  Heart Eyes

# 13
  • София
  • Мнения: 3 789
Радвам се, че ти е харесал пастетът. Да ти е сладко!  Simple Smile

Последния път, когато го правих, сложих и няколко скилидки чесън.  Heart Eyes
И чесън сложих, но пропуснах да го напиша.
Сутринта го правих, едното бурканче вече замина..... Simple Smile

# 14
  • Мнения: 2 141
Записвам си да взема дробчета и ще направя пастета. Малкия само това яде за следобедна закуска и се радвам, че ще имам възможност да му го приготвям у дома. Не знаех, че е толкова лесно. Благодаря за рецептата. Hug

# 15
  • Русе
  • Мнения: 2 153
а дали ще стане със свински дроб?

# 16
  • София
  • Мнения: 38 488
За лесно консервиране предлагам /свеки всичко консервираше така/: още топло се насипва в бурканчета с винтови капачки и се затваря. От топлината капачките хлътват.

# 17
  • Мнения: 13
звучи интересно и вкусно и определено ще пробвам. Синът ми обича пастет надявам се да му хареса   Wink

# 18
  • Бургас
  • Мнения: 1 986
а дали ще стане със свински дроб?
Когато сме си купували цяло прасе, от главата, дроба /а може би  и още карантии/ сме правили пастет-много хубав беше.

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Аз го правя още по-просто (и малко по-здравословно, без пържене). Сварявам дробчетата в подсолена вода с 1 гл. лук, разрязан на 4 и 1 с.л. уиски. Отцеждам ги, добавям сол, черен пипер и 250 гр. размекнато масло (на 1 кг дробчета) и пасирам. Разреждам с водата, в която са врели. Консистенцията трябва да е като средно гъста боза. Наливам в буркани и охлаждам.
И да, става от свински дроб.

# 20
  • София
  • Мнения: 10 861
Момичета, пишете след като го приготвите, как ви се е получил. Ще се радвам, ако качите и снимки. Надявам се да ви хареса! Наистина е много лесен за приготвяне.  Hug

 Ако се прави със свински или телешки дроб, при задушаването ще е необходима повече мазнина (най-добре е с разтопена сланина), за да не се пресуши. След това при пасирането се слага по-малко масло.  Peace

# 21
  • Мнения: 5 127
Днес реших да купя пастет, но сега попадам на тази тема и рецепта. Точно навреме  Peace. Ще пробвам и ще пиша  Hug

# 22
  • Мнения: 653
Много, много вкусно се получи! Благодаря за рецептата!!!  bouquet

# 23
  • Мнения: 2 653
Vanja77, благодаря за рецептата!
Получи ми се и е много вкусно! Отделих за мен в една купичка и го напоих обилно с портокалов сок. Сега тайно хрупам сухарче с пастет.  Grinning

# 24
  • Plovdiv
  • Мнения: 303
И аз благодаря за рецептата  Hug
Направих го и снощи обрах овациите, но наистина е страхотен. ММ каза, че имал вкус на дроб (беше с телешки) и се чудеше, защо купешкия нямал такъв вкус  Joy

# 25
  • София
  • Мнения: 10 861
Чудесно е, че освен на вас, пастетът е допаднал и на близките ви!

Този пастет, веднъж направен, става любим (на тези които обичат пастет) и се забравя за купешкия. Също като с домашната горчица.  Peace

# 26
  • Мнения: X
Vanja77 благодаря и от мен за рецептата, вкусно  bouquet

# 27
  • Мнения: 769
Получи се чудесен пастет.Благодаря за рецептата!
От мен си добавих соев сос и малко вино.

# 28
  • София
  • Мнения: 2 411
 Cry А пък моят не се получи много добре - май го пресуших и маслото ми дойде по-малко  Cry Но не се отказвам. Следващият път ще е по-добре, пък и ММ ме окуражава да се науча, защото много обичаме пастет  Grinning

# 29
  • Мнения: 13
Аз опитах пастета дами хубав е и сина ми и мъжа ми го харесаха.  Wink

# 30
  • Мнения: 2 653
Earth80, махнах го от котлона преди да е останал без сосче, после в част от него добавих портокалов сок, после смесих двете части. Въпреки това, при престой в хладилника се стяга и беше труден за мазане директно върху меки филийки. На сухарите обаче се размазваше добре.

Моята пълна дози издържа 3 дни в хладилника, преди да свърши. Колко е максималното време за съхранение според вас, без да консервирам? Дали ще се получи 50:50 свински и пилешки дроб?

# 31
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Oще сега ще го направя и ще пиша как е станал, мисля да го сложа още горещ в нчколко бурканчета с надеждата да се консервира, но можи и във фризера да сложа малко, зависи колко излече, че не мога да преценя по дробчетата. Освен това мисля да добавя малко кимион и чесън на прах, звучи адски вкусно  bouquet

# 32
  • Русе
  • Мнения: 2 153
така, моя пастет от свински дроб - 500гр. по половин от всичко и цялото масло. Подправките са ми други и малко вино сложих.  Стана някак зърнест но вкусен - като го опитах топъл. Наистита има вкус на дроб Grinning. Стигна за две малки бурканчета и половин купичка. като истине ще кажа как е.

# 33
  • Мнения: 13 545
така, моя пастет от свински дроб - 500гр. по половин от всичко и цялото масло. Подправките са ми други и малко вино сложих.  Стана някак зърнест но вкусен - като го опитах топъл. Наистита има вкус на дроб Grinning. Стигна за две малки бурканчета и половин купичка. като истине ще кажа как е.

И аз съм решена да го пробвам през почивните дни.
Споменаваш бурканчета, ще го стерилизираш ли? Или просто така го разпредели?
Въпрос към вече правилите рецептата- Може ли да се съхранява по-дълго.
Вкъщи една опакова от Т....м се изяжда за около 7 дни.

# 34
  • Русе
  • Мнения: 2 153
Нямам такава идея. Сложих го топъл, затворих и в хладилника - незнам дали ще се стерилизира така. Нямах други съдинки - затова в бурканчета, а и ми е по хигиенично като са затворени.

# 35
  • Plovdiv
  • Мнения: 303
Аз го направих в четвъртък и го затворих топъл в бурканчета. Вчера отворих второто. Беше се стерилизирал, защото капачката изпука. Беше си същия и грам не беше почернял отгоре.

# 36
  • Мнения: 13 545
Нямам такава идея. Сложих го топъл, затворих и в хладилника - незнам дали ще се стерилизира така. Нямах други съдинки - затова в бурканчета, а и ми е по хигиенично като са затворени.

Благодаря ти за отговора.

# 37
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Направих пастета и стана адски вкусен, следващия път може би ще добавя и малко месо и пилешка кожичка за да стане малко по-лек. Смелих го в блендера и стана разкошно копринен, но оставих малко повече течност за да се смели добре там. Сега го чакам да изстине за да си намажа препечена филийка с кисела краставичка или маслинка  Mr. Green Mr. Green

# 38
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Здравейте. Направих пастета в събота вечерта - много ни хареса! Но... цялото семейство ни натръшка грип и от неделя сутринта не можем да хапнем нищо, камо ли пастет... Имам един голям и един малък буркан, вече стоят 3 дни в хладилника. Не са консервирани. Как да го запазя? Във фризера? Много ме е яд, буквално само опитахме по една хапка и решихме в неделя да закусваме препечени филийки с пастет Sad

# 39
  • София
  • Мнения: 10 861
Без да се консервира, пастетът може спокойно да изкара в хладилника 1 седмица. Трябва обаче, да се затваря плътно, за да не изсъхва и хваща коричка.

Може да се комбинират няколко вида дроб, но тогава, трябва предварително да се свари всеки вид поотделно. Не трябва да се преваряват. След това, се добавят към вече задушените лук и моркови и се оставят още малко заедно на котлона.

# 40
  • Мнения: 13 545
Пастета е много хубав. Като зная, че в него няма никакви Е-та или други добавки съм много доволна, че го направих.
Дозата я намалих /използвах 500гр. дробчета/, следващия път ще сложа около 250гр. за семейството ми тази доза ще е добре. Прибавих маслинова паста.
Благодаря на авторката за споделената рецепта   bouquet

# 41
  • София
  • Мнения: 3 789
Издържа и 2 седмици в плътно затворена стъклена кутия.
Изпробвано е!

# 42
  • Мнения: 13 545
Издържа и 2 седмици в плътно затворена стъклена кутия.
Изпробвано е!

Ок. Благодаря.

# 43
  • Русе
  • Мнения: 2 153
Моят е от 02-ри - до днес в бурканче - нищо му няма. Другото бурканче още не е отворено, но първото като го отворих изпука. така че предполагам, че и на другото няма да му има нищо. В хладилника стоят. Отзивите на домашните са, че можело повечко зеленчуци да се сложат. Твърде им бил дробен - и го смесват с купешкия.Simple Smile

# 44
  • Мнения: 7 418
   Разкошна рецепта! Много благодаря на авторката!  bouquet

# 45
  • София
  • Мнения: 3 789
Подсетихте ме за тази приятна рецепта, правех я редовно до миналата зима, когато я правех често на тате. Но него вече го няма  Cry и съответно и рецептата позабравих, а толкова много я харесвахме. Особено с джоджен, кимион  и градинска чубрица.
Трябва пак да го направя, през зимата пастетчето върху пресечена филийка е мммммм мммммм......

# 46
  • София
  • Мнения: 2 298
 Аз тази рецепта я правя, но дробчетата са ми 500 гр., и слагам около 800 гр. птиче месо - пилешко, пуешко или патешко, редувам ги. Месото го сварявам предварително. Когато смилам - някой път на блендер за да е фино, някой път на мелачка с фина решетка, слагам 2 яйца и 200 мл прясно мляко или течна млечна сметана, насипвам в бурканчета и варя около час и половина, за да са трайно консервирани. Когато правя с патешко месо, купувам бутчета, при варенето се отделя патешка мас и нея я слагам вместо маслото.
Божествени са тези пастети, особено с патешкото месо.

# 47
  • Мнения: 11
http://digital-bushman.com/?p=565

Адски траен и адски вкусен. В по-старите теми съм описал и рецептура със свински дроб.

# 48
  • София
  • Мнения: 10 861
Радвам се, че ви харесва пастетът. Тези дни и аз ще го приготвя, че ми се дояде.  Heart Eyes

# 49
  • Мнения: 2 653
Имам последно бурканче в хладилника. Правя отвреме на време с около 1 кг и затварям горещ в малки бурканчета. Съхранявам в хладилник. Най-много са се задържали неотворени буркани 2 седмици, може би и по повече издържа.
Благодаря за рецептата!

# 50
  • София
  • Мнения: 10 861
fiona, радвам се, че си намерила начин да го съхраняваш за по-продължително време. Да ви е сладко!  Hug

# 51
  • Мнения: 1 906
Пастета е чуден. Мисля да го използвам за напълване на солени тарталети. Колко време преди сервиране е удачно да ги напълня, за да не изсъхне?

# 52
  • София
  • Мнения: 10 861
Пастета е чуден. Мисля да го използвам за напълване на солени тарталети. Колко време преди сервиране е удачно да ги напълня, за да не изсъхне?

Според мен, не повече от 2 часа.  Peace

# 53
  • Мнения: 3 546
Мноооого обичам пастет и непременно ще опитам рецептата.

# 54
  • София
  • Мнения: 10 861
И няма да сбъркаш.  Peace После пиши за резултата.  Hug

# 55
  • Мнения: 308
Взех и аз да пробвам рецептата - много вкусно се получи Simple Smile
Само дето малко в повече ми идва аромата на дробчета (аз по принцип не обичам)...та се чудех може ли по някакъв начин да се поприкрие?  newsm78

# 56
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Взех и аз да пробвам рецептата - много вкусно се получи Simple Smile
Само дето малко в повече ми идва аромата на дробчета (аз по принцип не обичам)...та се чудех може ли по някакъв начин да се поприкрие?  newsm78
В моята рецепта се слага 50 мл уиски при варенето на дробчетата точно с тази цел. Или можеш да го направиш от дробчета и пилешко месо в каквото искаш съотношение.

# 57
  • Мнения: 308
 Shocked Мерси! Ще взема да пробвам и двата варианта  Rolling Eyes

# 58
  • Мнения: 1
Видях рецептата, пробвах я и мога да кажа само ....   ммммммммммм вкусотия ....Yum

# 59
  • София
  • Мнения: 10 861
Влади, много се радвам, че си опитал рецептата и пастетът ти е харесал! Да ти е сладко!

# 60
  • Русе
  • Мнения: 763
Много лесна и сполучлива рецепта. Този път я направих с праз вместо лук и добавих 1 с.л. от домашна сушена подправка (лук, морков, пащърнак, чушка, целина), стана по-ароматен и с по-ненатрапчива миризма на дробчета.

# 61
  • В полите на Витоша :)
  • Мнения: 1 330
А случвало ли ви се е пастетът да се раздели на пластове в буркана? При мен така се получи на 2-3 ден.

# 62
  • В полите на Витоша :)
  • Мнения: 1 330
А случвало ли ви се е пастетът да се раздели на пластове в буркана? При мен така се получи на 2-3 ден.

Общи условия

Активация на акаунт