НВ-ВМХ, част 71

  • 35 139
  • 726
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: X
Ставало е въпрос за протеина, киселинността и остеопорозата/костната плътност (Краси, четеш ли? Wink) Ами, в днешната си статия (която е на тема "Как да спечелим спор с диетолог") младежът от Authority Nutrition посочва проучвания в подкрепа на факта, че протеините в по-дългосрочен план заздравяват костите, макар и в краткосрочен да водят до намаляване на костната плътност. Така че за здрави кости и за намаляване на риска за развитие на остеопороза всъщност трябва да се консумират белтъчини.

А ето и равносметката на Джими Мур за 10-годишния му опит с нисковъглехидратното хранене: http://livinlavidalowcarb.com/blog/a-decade-of-low-carbing-10-re … resolutions/21529 Накратко по точки:
1. От съществено значение е да се ограничат въглехидратите. Колко точно - това е индивидуално.
4. По-важно е от какви източници идват калориите, отколкото точният им брой.
5. Пълнозърнестите продукти не са толкова здравословни, колкото се е смятало.
6. Повечето реклами на храни са подвеждащи.
7. Не е необходимо да се консумира хляб и паста. Не трябва да се търсят заместители на високовъглехидратните храни, които преди са били основата на храненето ни (напр. нисковъглехидратен хляб), а да се консумират истински, цели храни.
8. Истинската (т.е. природната) храна винаги е по-добра от пакетираната.
9. Качеството на храната има значение.

10. Всеки трябва да намери своя индивидуален хранителен режим.

Чета, чета....     Laughing
Само дето не разбрах как да го "разбирам":
първо, протеините водят до намаляване на костната плътност, т.е. правят костите крехки, рехави и чупливи, а пък после пак ги уплътняват/стягат/заздравяват?    Thinking
А по-добрия вариант не е ли изобщо да не се стига до намаляване на костна плътност в млади години?А това да стане чак на 70-80-90 естествено, предвид възрастта, а не умишлено, чрез протеините?

Втората част абсолютно подкрепям.    Grinning
Неведнъж съм писала същото, а болднатото в червено съвсем скоро.Пак....     Laughing

И по повод качеството на храната:взех от "Метро" за децата пиле, френско, свободно отглеждано и хранено.От любопитство опитах парче от бялото месо, за сравнение с домашните, с които съм отгледана.Да, хареса ми, и няма нищо общо с тричавите бройлери, масово продавани по хипермаркетите.Така че, ако някой иска качествено пиле, това е.Цена за кг-около 15 лв беше.
По принцип избягвам фабрично замразени храни, но мисля, това е по-добрия вариант в случая.

# 61
  • Мнения: 6 346
Ами, разбирай го така, както е написано Rolling Eyes В краткосрочен план се получава леко намаляване на костната плътност. Но в дългосрочен, т.е. в течение на месеци или години, се получава заздравяване. Причината, доколкото знам, е, че протеинът повишава IGF-1, а той стимулира изграждане, т.е. заздравяване, на костите. И в крайна сметка, т.е. в по-дългосрочен план, хората, които консумират повече протеин, са с по-здрави кости от другите Rolling Eyes Много те бива да четеш всичко както дяволът чете евангелието.

# 62
  • Мнения: 100
Ставало е въпрос за протеина, киселинността и остеопорозата/костната плътност (Краси, четеш ли? Wink) Ами, в днешната си статия (която е на тема "Как да спечелим спор с диетолог") младежът от Authority Nutrition посочва проучвания в подкрепа на факта, че протеините в по-дългосрочен план заздравяват костите, макар и в краткосрочен да водят до намаляване на костната плътност. Така че за здрави кости и за намаляване на риска за развитие на остеопороза всъщност трябва да се консумират белтъчини.

А ето и равносметката на Джими Мур за 10-годишния му опит с нисковъглехидратното хранене: http://livinlavidalowcarb.com/blog/a-decade-of-low-carbing-10-re … resolutions/21529 Накратко по точки:
1. От съществено значение е да се ограничат въглехидратите. Колко точно - това е индивидуално.
4. По-важно е от какви източници идват калориите, отколкото точният им брой.
5. Пълнозърнестите продукти не са толкова здравословни, колкото се е смятало.
6. Повечето реклами на храни са подвеждащи.
7. Не е необходимо да се консумира хляб и паста. Не трябва да се търсят заместители на високовъглехидратните храни, които преди са били основата на храненето ни (напр. нисковъглехидратен хляб), а да се консумират истински, цели храни.
8. Истинската (т.е. природната) храна винаги е по-добра от пакетираната.
9. Качеството на храната има значение.

10. Всеки трябва да намери своя индивидуален хранителен режим.

Чета, чета....     Laughing
Само дето не разбрах как да го "разбирам":
първо, протеините водят до намаляване на костната плътност, т.е. правят костите крехки, рехави и чупливи, а пък после пак ги уплътняват/стягат/заздравяват?    Thinking
А по-добрия вариант не е ли изобщо да не се стига до намаляване на костна плътност в млади години?А това да стане чак на 70-80-90 естествено, предвид възрастта, а не умишлено, чрез протеините?

Втората част абсолютно подкрепям.    Grinning
Неведнъж съм писала същото, а болднатото в червено съвсем скоро.Пак....     Laughing

И по повод качеството на храната:взех от "Метро" за децата пиле, френско, свободно отглеждано и хранено.От любопитство опитах парче от бялото месо, за сравнение с домашните, с които съм отгледана.Да, хареса ми, и няма нищо общо с тричавите бройлери, масово продавани по хипермаркетите.Така че, ако някой иска качествено пиле, това е.Цена за кг-около 15 лв беше.
По принцип избягвам фабрично замразени храни, но мисля, това е по-добрия вариант в случая.



Първо, ако може не чак толкова злобничко... Rolling Eyes

Второ, не съм Шоки, но ще ти отговоря доколкото прочетох в статията на Крис Гунарс и ще цитирам дословно:

Цитат
Although it is true that protein can cause calcium loss from the bones in the short term, this effect does not persist in the long term.

In fact, the studies consistently show that protein actually improves bone health in the long run, NOT the other way around. Therefore, the terrible advice to keep protein low is likely to increase the risk of osteoporosis.

Тъй, като филолог смея да заявя, че г-н Гунарс (той има такава склонност) в първия параграф удря едно чисто АЛА БАЛА. Т.е. общи приказки тип "една жена ми каза" без никакви цитирани за доказателство изследвания, а после във втория абзац казва точно обратното на горното твърдение и го подкрепя с изредени изследвания отдолу. Всъщност той НЯМА доказателства и не е чел такива според тази статия за опасност от протеините. А защо го пише изобщо в статията, след като е фактически невярно и той самият го е установил, не знам. newsm78  Той има една склонност да пише и други глупости за НВД напоследък - доста съм стресната от някои от последните му статии, една от които казваше, че било мит, че чов.организъм можел без въглехидрати. Едва ли не всички са длъжни да се тъпчат със сладки картофи и моркови, за да докарат по-висок процент въглени, дори диабетици и хора с ИР. После в коментарите го бяха направили на нищо.  Laughing

Така че всеки автор може да пише страшни глупости!

# 63
  • Мнения: 100
Ами, разбирай го така, както е написано Rolling Eyes В краткосрочен план се получава леко намаляване на костната плътност. Но в дългосрочен, т.е. в течение на месеци или години, се получава заздравяване. Причината, доколкото знам, е, че протеинът повишава IGF-1, а той стимулира изграждане, т.е. заздравяване, на костите. И в крайна сметка, т.е. в по-дългосрочен план, хората, които консумират повече протеин, са с по-здрави кости от другите Rolling Eyes Много те бива да четеш всичко както дяволът чете евангелието.

Шоки, не искам да се заяждам, ама къде го прочете това? Не го пише в статията, няма цитирани проучвания, няма описан механизъм, самият Крис не си вярва какво е написал, защото дори не е намерил изследвания, които да поскрепят "тезата" му.

Освен това няма логика при постоянно наличие на протеин за изграждане и на ИГФ-1 да има обратния процес. Той процесът си тече  целоживотно, особено ако човек никога не се е лишавал целенасочено от протеини, а се е хранил нормално, дори с допълнителен хляб и захар. Просто нашия Криско е написал една голяма глупост и му се случва доста често напоследък.  Wink

# 64
  • Мнения: 6 346
Аги, не съм влизала да чета подробно статията вчера, само ми се стори ценна, видях, че има и по този въпрос, затова я линкнах Embarassed Ще вляза днес. Но си права, че Крис залита повече към палеото.

Ето какво пише в цитираните три статии:
1. Високият прием на протеин способства за по-високо задържане и усвояване на калций в костите, т.е. подобрява костната плътност.
2. Във втората статия се подчертава, че идеята, че животинският протеин повишава киселинността, е изкуствено създадена хипотеза. Но всъщност направените клинични проучвания показват, че ниският (!!!) прием на белтъчини се отразява негативно върху костната плътност. Това се наблюдава включително при възрастни хора - ниският прием на протеин води до повече фрактури. А повишеният калций в урината, който се наблюдава при повишен прием на протеин, се дължи на повишено усвояване на калция. И освен това протеинът повишава ИГФ-1, който влияе положително върху костната плътност. Също пише, че няма доказателства, че растителните протеини действат по-благоприятно от животинските.
3. Повишеният прием на протеин, особено животински, при жени след менопауза се асоциира с по-малко фрактури на тазовите кости.

Краси, хайде вече да забравим за разрушителния ефект на месото върху човешкия организъм и в частност върху костната плътност Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 03 яну 2014, 10:32 от Cioccolata

# 65
  • Мнения: 6 365
Добрютро и за много години!

Нововъведенията са медицинска топка, която трябва да получа тия дни.
Не е достатъчно просто да гориш мазнини като цяло. За да ги ангажираш,
добре е тялото да е "живо", да се движи и трепти почти непрекъснато. От
няколко години забелязвам, че имам този навик, почти винаги съм "навита"
и с готовност, като котка. Това се отразява доста добре на горенето на
мазнини през целия ден, а и на функционалната сила. Съответно започнах да
забелязвам доколко обикновеният човек е отпуснат и не използва доста големи
части от тялото си.

Бях на планина и също така забелязах, че работата на сърцето е въпрос на
мотивация. На първото нанагорнище сърцето ми отказва да бие ефективно,
но ако не обръщам внимание на навика, влиза в съвсем нов ритъм. Просто
трябва да се изтърпят около 3 мин. дискомфорт, защото сърцето все пак
е навикнало на определен "градски" ритъм и трябва да смени програмата.
А програми има много, някои- по-добри от други. Може би най-лошата е
ритмичното и монотонно тиктакане от класическото "кардио". Сърцето трябва
да бие вариабилно, с голям обем. Да видите как преди месеци ЕКГ-то показваше
разни трептения, а сега е като на екшън герой.

Всичко това се отразява и на настроението- като не ти трепка сърцето, не
ти трепка и съзнанието. За мен здравото тяло е най-вече източник на
здраво и правилно осъзнаване. Не го правя за суета, за слаба фигура или
за перфектни мускули. Ако ме видите- още си имам целулит, и то защото
осъзнах, че без него се разболявам и изпадам в лошо настроение. Има си
биологичен минимум. На практика трудно горя мазнини, ако няма известен
"излишен" резерв, който първи да почне да гори. Тялото трудно се лъже.

Но докато имам този малък резерв, ми е много по-лесно да спортувам и
да трупам бавно и полека плътна мускулна маса. Вече съм трайно 60 килограма
при същия размер дрехи. Ръстът, за съжаление, остава 165:) дето се вика-
дребна и все по-смъртоносна:)

# 66
  • Мнения: 6 346
Мамасита, добре си се завърнала! Hug Simple Smile

# 67
  • Мнения: 5 459
ЧНГ. Много щастие, късмет  и радост и много килограми минус...... Simple Smile

# 68
  • Мнения: 6 365
ЧНГ. Много щастие, късмет  и радост и много килограми минус...... Simple Smile

За тези, които имат да свалят "килограми". Не забравяйте, от едно ниво нататък
с всеки свален килограм Майката Природа плаче. Част от теглото ни е активно-
свързано с адаптивни механизми. Не си самоизяждайте ресурса на вътрешните органи,
някои от тях цял живот ще ви трябват:)

Хората, които не се теглят много, имат по-добри резултати.

Винати многото излишни килограми падат бързо, а последните 2-3 са
предизвикателство не просто да "отслабнеш", а да си подобриш качествения
състав на тялото, формата и силуета.

# 69
  • Мнения: X
Честита нова 2014 г. на всички!   
С пожелание за малко прегрешения и много свалени кг!    Simple Smile

Ауууу краси, какви са тези лоши думи
Нали не ги обичаше, а ги пожелаваш ...

Честита и на теб и да ти донесе нови кулинарни подвизи

# 70
  • Мнения: 6 346
На линка с книгите вече има нормални за четене с електронен четец версии на The Vegetarian Myth (epub, mobi). Качих и една любопитна книга, която д-р Дейвис споменава, а съм срещала да я споменават и на други места - Guns, Germs and Steel, в която авторът твърди, че земеделието е било най-голямата грешка на човечеството Wink

# 71
  • Мнения: X
Цитат
.....направените клинични проучвания показват, че ниският (!!!) прием на белтъчини се отразява негативно върху костната плътност. Това се наблюдава включително при възрастни хора - ниският прием на протеин води до повече фрактури.
Лично мнение:мисля, че месото като цяло няма голямо значение за костната плътност.Други фактори са много по-важни.
Един пример: (който не е статистика, но все пак)
свекърва ми цял живот яде месо, всеки ден, с много малки изключения.На 75 години, от дете живее в града.До сега, две фрактури на ръка и една на глезен,  с пирони, пластини и каквото там слагат, за да зараснат правилно натрошените кости.
Яде и много млечни обаче, пак почти всеки ден, яде основно магазинна храна, използва олио.
Баба ми, селска жена, гледала кокошки и прасе всяка година.Месо е яла основно през зимата, като заколят прасето, кокошките основно за яйца, после ги колят и в буркани, пак за зимата.През топлите месеци основно на постни манджички.Всичките й продукти са от градината, млечни почти не ядеше, освен сирене отвреме-навреме, последните 10-на години, преди да почине, на 89 години, от магазина купуваше хляб и олио.До смъртта си не пиеше нито едно лекарство, никога нищо не си е чупила /не е като да не е падала, особено в снега и на лед/, умря си от старост.

И пак уточнявам:аз не съм категорично против яденето на месо.Но, за мен, ядене на месо всеки ден, че и по 2-3 пъти на ден, е много.Според организма и начина на живот, 2-3-4 пъти седмично е пре-предостатъчно.Възрастния организъм вече нито расте, нито изгражда нови мускули, просто не са му необходими толкова много протеини.
И за да не се разгарят нови спорове, това е Моето мнение, не е задължително никой да мисли като мен.    Simple Smile
После, качеството на храната, за което и в линка на Cioccolata пише:имайки предвид, че чисто и качествено месо, поне в Бг, почти не се намира, аз предпочитам /лично аз/, да го избягвам и да си осигурявам протеините от други източници.
Ако мога след време сама да си го отглеждам, за да знам как е гледано и хранено, кой знае, може пак да проям месо.

# 72
  • Мнения: 6 365
Krasi*, възрастният организъм, дори женският, чудесно си изгражда нови
мускули, особено ако има активност и непрекъснато увеличаване на постиженията.
Хората с времето не стават по-мускулести, но стават по-плътни, а това си е натрупване
на аминокиселини.

Но си права, костната плътност зависи повече от функционалното натоварване. Тялото
ни не е епруветка, в която сипваме съставки и става предсказуема реакция. Тялото
ни се оформя най-вече при взаимодействие със средата. Бабата в града седи повече,
движи се по-малко, следователно костите се натоварват по-малко. В града се носят и обувки
на токчета.

Аз ям повече месо в периоди на натоварване, лятото по-малко. Със сигурност няма
нужда от огромните количества а ла Дюкан, но на някои хора им понася.

# 73
  • Мнения: 6 346
Едно си знаеш, едно си баеш Rolling Eyes Хората са констатирали (то не е случайно), че възрастни хора, приемащи повече белтъчини, и особено животински, имат по-здрави кости. Да, фактори има много, но статистически е установено това, а не друго.

А мускулната маса има нужда от протеини цял живот, за да се поддържа и да не се губи. Вярно, има нужда и от физическо натоварване. Но и без градивния материал от белтъчините не може.

# 74
  • Мнения: X
Едно си знаеш, едно си баеш Rolling Eyes Хората са констатирали (то не е случайно), че възрастни хора, приемащи повече белтъчини, и особено животински, имат по-здрави кости. Да, фактори има много, но статистически е установено това, а не друго.

А мускулната маса има нужда от протеини цял живот, за да се поддържа и да не се губи. Вярно, има нужда и от физическо натоварване. Но и без градивния материал от белтъчините не може.
Че за това не го отричам.     Laughing

Хората са констатирали статистически и че:
1.кафето е вредно
2.кафето е полезно
3.млякото е полезно
4.млякото е вредно
5.триците са вредни
6.триците са полезни
7.............
8..............
Най-вероятно за всяка една храна може да се "твърди", че е полезна/вредна и да се намерят, при добро желание, статистически данни.
Моята свекърва обаче е показателен отрицателен пример, т.е., че тя, въпреки всекидневната консумация на животински белтъчини, изобщо не може да се похвали със здрави кости, напротив.


Общи условия

Активация на акаунт