А ето и равносметката на Джими Мур за 10-годишния му опит с нисковъглехидратното хранене: http://livinlavidalowcarb.com/blog/a-decade-of-low-carbing-10-re … resolutions/21529 Накратко по точки:
1. От съществено значение е да се ограничат въглехидратите. Колко точно - това е индивидуално.
4. По-важно е от какви източници идват калориите, отколкото точният им брой.
5. Пълнозърнестите продукти не са толкова здравословни, колкото се е смятало.
6. Повечето реклами на храни са подвеждащи.
7. Не е необходимо да се консумира хляб и паста. Не трябва да се търсят заместители на високовъглехидратните храни, които преди са били основата на храненето ни (напр. нисковъглехидратен хляб), а да се консумират истински, цели храни.
8. Истинската (т.е. природната) храна винаги е по-добра от пакетираната.
9. Качеството на храната има значение.
10. Всеки трябва да намери своя индивидуален хранителен режим.
Чета, чета....
Само дето не разбрах как да го "разбирам":
първо, протеините водят до намаляване на костната плътност, т.е. правят костите крехки, рехави и чупливи, а пък после пак ги уплътняват/стягат/заздравяват?
А по-добрия вариант не е ли изобщо да не се стига до намаляване на костна плътност в млади години?А това да стане чак на 70-80-90 естествено, предвид възрастта, а не умишлено, чрез протеините?
Втората част абсолютно подкрепям.
Неведнъж съм писала същото, а болднатото в червено съвсем скоро.Пак....
И по повод качеството на храната:взех от "Метро" за децата пиле, френско, свободно отглеждано и хранено.От любопитство опитах парче от бялото месо, за сравнение с домашните, с които съм отгледана.Да, хареса ми, и няма нищо общо с тричавите бройлери, масово продавани по хипермаркетите.Така че, ако някой иска качествено пиле, това е.Цена за кг-около 15 лв беше.
По принцип избягвам фабрично замразени храни, но мисля, това е по-добрия вариант в случая.