БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 38 870
  • 729
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 3 020
Валенце, а с мед и ябълки, без никакво мляко?! Simple Smile
Много хубав кекс!


Привлече ме рецептата и днес го направих, наистина е много хубав, но да попитам - тестото ми стана много гъсто, така ли трябва?, като за питка  Grinning , разредих го с пр. мляко. Със сигурност съм спазила рецептата с точност, защото имам везна...
И все не мога да намеря "точното" печене на кекс в моята фурна  ooooh!
Стана ми за 30 мин., а спазих и това да е 180C без вентилатор. Леко се надигна и после си остана такъв - 2 пръста. Толкова ли ти става на теб? Тавичката ми е с диаметър 26см.
И отвътре е малко по-влажен заради ябълките, нали?
Изпече се, въпреки, че не се надигна много. Обаче, ако го бях оставила още, щеше да изгори, беше тръгнал вече...
Не мога да разбера - питките досега са ми ставали перфектни, блатовете за торта - също... кекса, бая му, бая му, е не става така, както трябва.. или моята фурна е по-силна, или нещо аз греша  ooooh!
Изяде се, де,  Laughing оставих малко утре за закуска на голямата.
Пак ще го пробвам, но с вентилатор.  Praynig

# 676
  • Sofia
  • Мнения: 21 688
6tastliva mama, така е, влажен е и не е висок по принцип, само с 200г брашно е. Ако имаш, пробвай друг път в по-малка форма.
Щом е бил изпечен, нямам представа защо само два пръста се е получил. В загрята фурна ли го сложи да се пече?

# 677
  • Мнения: 3 020
Да, в загрята - стана за 30 мин.  Rolling Eyes
Много гъсто ми стана тестото, така ли трябва?

# 678
  • Мнения: 76
Здравейте момичета,дадоха ми преден бут от сърна и не знам какво да го правя.
Дайте рецепта за нещо си,моля ви..
Благодаря

прати го на мен, аз знам  Wink
http://pep-4o.blogspot.com/search/label/%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0 тук за сърна, а после виж глиган - почти всичко от глиган става и със сърна. Ако е дива, слагай месото в студена вода да се изкисва.
С удоволствие ще ти  го пратя,защото хич не ми се занимава,но местожителството ми е зад океана...та,незнам как по бързо може да ти го доставя Grinning
П.п. Ще прегледам блога ти,благодаря.

# 679
  • Велико Търново
  • Мнения: 1 288
Благодаря за рецептите, ще си ги запиша за друг път, че ги видях късно. Иначе ги направих с топено сирене, гъби и заквасена сметана и без това имах в хладилника. Сложих ги в една йена с капак, сипах малко бяло вино и станаха мозък.

# 680
  • Sofia
  • Мнения: 21 688
Да, в загрята - стана за 30 мин.  Rolling Eyes
Много гъсто ми стана тестото, така ли трябва?
Не съм го правила скоро, не помня точно колко е гъсто.
Предлагам ти, да увелишиш малко набухвателя (на 1/2ч.л.  например и дори 1 цяла) и да печеш на по-ниска Т, ако смяташ, че е силна фурната ти.
Моят, на снимката също не е висок. Ето и темата тук.

# 681
  • Мнения: 397
Здравейте момичета, наскоро по 24 kitchen в предаването Кулинарното бягство на Джейми, приготвяше гръцки кекс с мед и шам-фастък. Потърсих из интернет, но не успях да я намеря. Моля ви , ако я има някоя от вас да я сподели ( изглеждаше ужасно вкусно:)).Благодаря предварително!

# 682
  • гр. София
  • Мнения: 395
Aprile, намерих този кекс с шамфъстък и мед. Дано е този, който търсиш. Ако има нужда от превод, ще помогна.

# 683
  • Мнения: 397
Aprile, намерих този кекс с шамфъстък и мед. Дано е този, който търсиш. Ако има нужда от превод, ще помогна.

Ако може, ще ти бъда много благодарна!  bouquet

# 684
  • гр. София
  • Мнения: 395
Ще сложа превода в скрит текст. Не е идеален и дословен, но ще може да се направи кекса. Провери все пак мерките, да съм объркала някоя без да искам  Simple Smile

Скрит текст:
Съставки:
225 г пудра захар
75 г смлени бадеми
150 г брашно
200 г грис/ полента/ царевично брашно
1 ч. л. бакпулвер
щипка сол
настъргана кора на 1 лимон
настъргана кора на 1 портокал
225 г кисело мляко
5 яйца
200 мл зехтин
150 г шамфъстък
100 мл пчелен мед
сокът на 1 лимон
сокът на 1 портокал

1. Загрейте фурната на 180 градуса.
2. Смесете захарта, бадемите, брашното, полентата и бакпулвера в купа. Прибавете яйцата, корите от лимона и портокала, киселото мляко и зехтина. Разбъркайте добре.
3. Изсипете сместа във форма за кекс или в тавичка.
4. Печете в продължение на 30 мин. Добре е да се провери с клечка за зъби дали е готов (клечката трябва да излезне суха).
5. Оставете да се охлади за 1 час.
6. В сух тиган запечете шамфъстъка като леко го намачкайте с дървена лъжица.
7. В тенджера загрейте меда и сока от лимона и портокала. Прибавете към тях шамфъстъка.
8. Когато кексът е напълно изстинал, пробийте го на няколко места отгоре с нож и изсипете медената смес отгоре. Трябва да попие в кекса добре.
9. Сервирайте с кисело мляко и ягоди. Преди това, оваляйте ягодите в портокалов сок и пудра захар.
10. Насладете се!

Последна редакция: вт, 14 яну 2014, 11:53 от Илима

# 685
  • Мнения: 397
Илима, благодаря ти много! Hug Още утре се захващм да го приготвя! Simple Smile

# 686
# 687
  • Варна
  • Мнения: 208
Здравейте Simple Smile

Ще правя Банофи пай и ми трябва кондензирано подсладено мляко Дъч лейди. Обаче в Пикадили са  спрели продажбата му. Други магазини наблизо няма. В Пикадили продават някакво на тяхна марка в стъклено шише. Въпроса ми е ако го отворя, сипя в в някаква съдинка и варя в микровълновата дали ще се получи като карамелизирания крем (като Дъч лейди след като се свари)  Mr. Green

# 688
  • Мнения: 22 867
Здравейте Simple Smile
...........Въпроса ми е ако го отворя, сипя в в някаква съдинка и варя в микровълновата дали ще се получи като карамелизирания крем (като Дъч лейди след като се свари)  Mr. Green


Не ми се е налагало да го правя, но погледни Съвети на Котка за нетърпеливи домакини в темата. В първия пост е. Peace

# 689
  • Мнения: X
 labrex дали с неподсладеното кондезирано мляко ,което има в Лидл може да се направи сгущьонка или пък течната сметана + захар на котлон. /В близост до нас не се продава подсладено кондензирано /Кауфланд ми е на далеч/.
 И още един въпрос в коя консерва няма добавени растителни мазнини ?В Дъч  Лейди има -специално огледах кутия в един близък супермаркет /кутийката беше само една и леко ръждясала /.
 За това което е в Кауфланд не знам ,но вземайки в предвид по-ниската му цена ........
 Гледах и доста клипчета в ютуб /руски / за сгущьонка и там се споменаваше ,че и в руското производство прибавяли раст.мазнини /палмово масло/.
 

Общи условия

Активация на акаунт