Качествен зехтин на поносима цена

  • 34 724
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 354
Пазарувам от Лидл и Пикадили и винаги съм доволна - цената е между 7 и 10 лв. за литър Simple Smile

# 16
  • Мнения: 1 232
За София - от един магазин зад 29-та поликлиника в квартал Гоце Делчев, ул. Славовица 20 е адресът.
Зехтинът не е на добре познати на нашия пазар марки, собственикът го внася директно от Гърция. Хубавото е, че може да се опита, помирише, има 6-7 вида, някои са с по-наситена миризма, други - с по-мека.
Цена: 12-13 лева, мисля.
Аз също купувам само от този магазин.Най-добрият зехтин е Мани Тера- прочетете в гугъла повече за него.Цената му е 13.60 за л., или 62 лв. за 5л.Има ги и във ФБ. Предлагат и много други артикули като,прословутия боб с око,гръцкото козе сирене,което става невероятно на скара,всякакви маслини , нахуд,ориз,леща и др. Собственикът е много точен и обяснява всичко подробно на разбираем български.Магазинът е също номер едно.Най-евтиният зехтин-помис или помаче е 8лв., който е за готвене.От Мани Тера-та слагам в хлебопекарната и хлябът става супер.Препоръчвам.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2014, 22:52 от rainbow2012

# 17
  • Мнения: 24
Само за информация на хората които не харесват Гръцки зехтин а харесват Италиански,40% от зехтина в Италия идва от Гърция,в Италия само се бутилира.
Най-хубавия зехтин в Гърция идва от о.Крит ,така поне казват Гърците.
В зависимост от това къде почивате в Гърция можете да си купите директно от хората зехтин за 3,50-4,00 евро литъра.

# 18
  • Мнения: 124
Аз ползвам зехтин за всичко!!! Но няма точно определена марка, която да купувам постоянно. Гледам да е екстра върджин, да е италиански и да е около 10 лв.

# 19
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 540
Аз съм чувала,че екстра върджин не трябва да се използва за готвене, така ли е? Аз купувам Коста Доро,но обикновен ,защото го ползвам и за готвене.Пробвах доста марки,но все към Коста Доро се връщам,до сега не съм намерила друг,който да ми хареса.

Да, екстра върджин много бързо изгаря. Аз ползвам такъв за салати и за печива/сладкиши, а обикновен за готвене на котлон и печива/сладкиши. Ползвам гръцки от Гърция/Лидл/гръцки магазини, но съм съгласна, че италианският е една степен по- добър. 

# 20
  • София
  • Мнения: 681
На мен много ми харесва "Сан Лазаро за готвене и за салати".
Последния път 1л го купих за около 13 лв. Готвя с него.
А салатите и нещата, които не ги третирам термично им слагам Ленено масло или Шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
Лененото масло е около 3-4 лв на промоция, когато е в Кауфланд (а това е достатъчно често), но иначе извън промоция е около 5-6 лв за 250мл, а шарлана е 4,50лв за 750 мл (и двете са на "Балчо").

# 21
  • Перник
  • Мнения: 4 864
Сан Лазаро и  Коста д'оро купувам най-често. Ползвам го основно за салати.

# 22
  • Мнения: 30
От Лидл ,когато има XXL седмица се запасявам с 2-3 бр. излиза около 6-7 лв за 1 литър.Харесва ми,но и аз не разбирам от зехтини,всичките ми харесват Heart Eyes Blush

Майка ми ходи от време на време на шопинг турове до  Турция и поръчвам тенекиени кутии от 5 литра : екстра върджин - 6-7 /литър, за готвене 4-5 лв/ литър.

Г-ца Калина ми даде добра идея да следа в Кауфланд за Ленено масло и Шарлан  Hug

# 23
  • Мнения: X
Предложете ми за готвене хубав зехтин .
  За помачето съм чела ,че е по - нискокачествен  и от обикновено олио и ненужно е на такава висока цена.Произвежда се от костилки и отпадъци от маслини останали от извличането на качествения / върджин /.

# 24
  • Мнения: 9 991
Този който продават за готвене е от костилки, че и за 2 лева разлика предпочитам качествено олио. С чист хубав зехтин си готви, който ги има в количества, и ние така сме готвили.  Peace

Малки магазинчета за Гърцки или Турски стоки предпочитам да купувам в бг. Иначе ако има кой да ви носи от Турция или Гърция, няма какво повече да искате.  Peace

# 25
  • София
  • Мнения: 500
За София - от един магазин зад 29-та поликлиника в квартал Гоце Делчев, ул. Славовица 20 е адресът.
Зехтинът не е на добре познати на нашия пазар марки, собственикът го внася директно от Гърция. Хубавото е, че може да се опита, помирише, има 6-7 вида, някои са с по-наситена миризма, други - с по-мека.
Цена: 12-13 лева, мисля.
Аз също купувам само от този магазин.Най-добрият зехтин е Мани Тера- прочетете в гугъла повече за него.Цената му е 13.60 за л., или 62 лв. за 5л.Има ги и във ФБ. Предлагат и много други артикули като,прословутия боб с око,гръцкото козе сирене,което става невероятно на скара,всякакви маслини , нахуд,ориз,леща и др. Собственикът е много точен и обяснява всичко подробно на разбираем български.Магазинът е също номер едно.Най-евтиният зехтин-помис или помаче е 8лв., който е за готвене.От Мани Тера-та слагам в хлебопекарната и хлябът става супер.Препоръчвам.
Как се казва магазина, че не се сещам кой може да е. А знам улицата.

# 26
  • Мнения: 1 232
Точно до аптека МАРЕШКИ.

# 27
  • Мнения: 25 697
Иначе ако има кой да ви носи от Турция или Гърция, няма какво повече да искате.  Peace

А, има, има. Ако има кой да ти носи от Италия или Испания.  Laughing

# 28
  • Мнения: 1 232
Мани- Терра е наистина невероятен зехтин.

# 29
  • Мнения: 3 301
Дали един зехтин се харесва на вкус на даден човек и дали е качествен са две съвсем различни неща. Отделно вкуса на всеки е различен, както и предпочитанията му, та като някой каже този е най-хубавия и се смея винаги...
Повечето хора в Бг нямат навика да употребяват и не разбират дали един зехтин е добър или не, като качество.
Има десетки  сортове маслини за зехтин и вкуса е коренно различен между тях, един зехтин е лек и ароматен, други са с със силен, но не натрапчив аромат, има тежки и силени аромати,  има много тръпчиви, както  има и смеси между отделните сортове и т.н. Горе-долу, както има много сортове грозде и много видове вина, така е и при маслините и зехтините. Отделно самото качество е различно, в България половината зехтин по магазините е последно качество  3-то от кюспе, обикновено не пише на български тази подробност, но на оригиналния етикет си го пише. Онзи ден нарочно гледах в Била,  40% бяха от кюспе и марки за Бг пазара.
 Най-общо зехтините се делят на вирхен екстра, вирхен, смес от от вирхен и рафинирано, смес от рафинирано и кюспе  и накрая е само от кюспе, последния го пишат като  помас, орухо и др, зависимост на какъв език е.
Има доста фирми, които са само за нашия пазар, като Сан Лазаро, Дел Алма и т.н., които се продават на доста високи цени, а реално са нищо особено, произведени са  специално за БГ и се продават с 300% надценка.
 Италианците са известни с номерата си, наистина голяма част от зехтина им, не е техен, а е внесен от различни държави, опакован и препродаден с печалба. Разбира се имат и техен, но хубавият е доста скъп дори там.
Освен вида маслини, много важна е киселинността на зехтина, нещо, което обикновено не се пише по етикетите на нормалните зехтини и по-евтините, ако не се пише, това значи, че киселинността е голяма 1-2%. Когато се пише, обикновено за хубавите зехтини е към 0,4-0.5%, има и много хубави където е дори 0,3% и под.
Наскоро пробвах един зехтин, които е от най-високо качество, дори не бях чувал за такъв тип.

Няма никакво пресоване, било студено или топло, просто маслините, след като са набрани се оставят да пуснат от само себе си малко сок и това е. 2,5 пъти повече маслини трябват за 1л сравнено с добиването на високия клас вирхен екстра. Специално този е percolacion (това е метода), не филтриран, екологичен, сбор от сортове и т.н., максимума на максимума и струва в Испания около 5 евро за 500мл. Тук един по-скъп Сан Лазаро, който е за БГ пазара е толкова... newsm78
Напоследък има доста видове и в БГ, препоръчвам да пробвате различни видове вирхен екстра, защото има големи разлики реално във вкуса.
 От скоро срещам в Бг испанския борге от сорта arbequina, който е много интересен. Маслините са дребни и затова зехтина е по-скъп, но е много интересен, лек с нежен вкус. Та колкото повече пробвате, по-добре  Simple Smile Много хубави и интересни са и повечето португалски, но почти не стигат до Бг. Хубавите италински са доста скъпи, дори в Италия, гръцките имат различни видове, общо взето са средна работа, но за парите си стават. Испанските също са добра опция, осбено хубавите им видове и не са прекалено скъпи.

Последна редакция: сб, 14 фев 2015, 11:20 от Alexslav

Общи условия

Активация на акаунт