Качествен зехтин на поносима цена

  • 34 714
  • 29
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 849
Нека всеки сподели какъв зехтин харесва и на каква цена е горе-долу, също и мястото откъдето го купува...
Всякакви мнения ще са полезни.
Аз наскоро отворих един италиански от Хранскомерс,производител е Сперони, много ни хареса, но за съжаление в същият магазин вече не го продават..

Последна редакция: нд, 22 сеп 2013, 18:01 от Versace_Dreamer

# 1
  • Мнения: 87
Аз лично купувам най-скъпия от Лидъл, около 8-9 лв. беше, за салата и смесен по-евтин за готвене, около 4-5 лв. Имайки предвид, че литър олио е 3 лв. как няма да дам още 2 и да ядем зехтин, па макра и по-евтин. Т.н. скъп според мен пак е смес, защото съм си правила зехтин от събрани от мен маслини във фабрика за зехтин в чужбина и миризмата беше съвсем различно.  Rolling Eyes
Но от друга страна наистина екстра вържина има доста силен мирис и не ми понася, та смесения си ми идва екстра. Peace

# 2
  • Мнения: 805
100 % Екстра върджин на цена 11 лв./ л. , истински гръцки зехтин. Купуваме го от едно магазинче за плод и зеленчук в Овча Купел, на ул. Народно хоро 33 ( в една жълта кооперация) за София. Собстениците на магазинчето често пътуват до Гърция и докарват от там зехтин и маслинки  Wink

# 3
  • София
  • Мнения: 18 679
Аз също си нося от Гърция. Едно тенеке пет литра ме изкарва от лято до лято горе-долу, рядко се налага да си докупувам. Взимам този, който е на промоция в Масутиса преди границата. Толкова е близо, а разликата в цените и качеството е толкова фрапираща, че си заслужава човек да отиде да си вземе, даже да е на почивка в Сандански примерно. Екстра върджин ми излиза 6 до 8 лева. Догодина ще си взема и една тенекия класик за готвене, защото излиза колкото слънчогледовото олио кажи-речи.

# 4
# 5
  • Мнения: 101
За София - от един магазин зад 29-та поликлиника в квартал Гоце Делчев, ул. Славовица 20 е адресът.
Зехтинът не е на добре познати на нашия пазар марки, собственикът го внася директно от Гърция. Хубавото е, че може да се опита, помирише, има 6-7 вида, някои са с по-наситена миризма, други - с по-мека.
Цена: 12-13 лева, мисля.

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 26 383
Истинският зехтин замръзва ли като е на студено?

купих някакъв на промоция,в стъклена бутилка,около 7-8лв.,има много силен аромат на маслини,но забелязах,че не замръзва в хладилника...до сега все съм ползвала домашен или в тенекия от Гърция,не са миришели така силно и са замръзвали на студено,по-точно стават на кристали/като захаросан мед/

# 7
  • София
  • Мнения: 567
Истинският зехтин замръзва ли като е на студено?

и са замръзвали на студено,по-точно стават на кристали/като захаросан мед/
да, точно така трябва да стане, когато се държи на студено - на кристали.

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 26 383
значи купения е смесен сигурно с олио Thinking

# 9
  • Мнения: 678
Чела съм, че при химическа/термична обработка, каквато минават повечето видове олио (зехтин, сусамено олио, ленено, и т.н. видове) се губят полезните за организма качества на олиото и се препоръчва да се купува т.н. студено пресовано - cold-pressed.
На някои места съм и чела, че exra virgin често се преработва по този метод, но не винаги. Не знам до колко е вярно, но понеже не съм специалист, не мога да оборя тази информация. В био магазините, а и в много други, особено по-големите, има и студено пресовано слънчогледово олио, и зехтин.
С оглед на липсата на разлика в цената при extra virgin и студено пресованото (лесно е да се намери за около 11-13 лева на литър) купуваме такова, без значение на марката  Peace

# 10
  • Мнения: 25 620
Аз пък не харесвам гръцкия зехтин. Предпочитам италиански или испански, екстра върджин. Обичам аромата на маслини.
В най-близкия ми хипермаркет от известно време поддържат няколко вида италиански зехтин на прилични цени. Всеки път купувам различна марка и все е хубав.  Simple Smile
Ползвала съм италиански и гръцки домашен, ръчно пресован. Ами пак няма нищо общо между двата, италианският е с пъти по-добър.

# 11
  • София
  • Мнения: 5 729
Аз съм чувала,че екстра върджин не трябва да се използва за готвене, така ли е? Аз купувам Коста Доро,но обикновен ,защото го ползвам и за готвене.Пробвах доста марки,но все към Коста Доро се връщам,до сега не съм намерила друг,който да ми хареса.

# 12
  • Бургас
  • Мнения: 10 827
Ние през няколко месеца пътуваме до Одрин и си пазарим от там. Обикновено в супермаркетите винаги има промоции на зехтин. Купуваме турски зехтин за 22-30 турски лири /15-20лв/ в алуминиеви кутии от 3 литра. Купувам и в бутилки по литър. Допада ми като вкус и го ползвам за всичко. Много рядко използвам олио.

taffi , чувала съм, че екстра върджина не е хубаво да се обработва термично, защото става канцерогенен. Обаче гледам, че масово използват зехтин в разни кулинарни предавания, а и в държавите по Средиземноморието готвят основно със зехтин, а там има доста дълголетници  Wink

# 13
  • София
  • Мнения: 38 515
В Кауфланд редовно пускат на промоция един екстра върджин, внос на Камарко. Към 5-6 лв литър.

# 14
  • Мнения: 1 059
Много ми хареса последния зехтин, който е купил мъжа ми-http://www.oliocirio.it/Cirio_products_olive.htm, мисля, че към 17 лв/л от квартален супер маркет. Коста д`оро
също ми харесва.

Общи условия

Активация на акаунт