За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 4-та Тема

  • 99 105
  • 732
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 8 532
И аз веднъж питах за стерилизация на буркани в миячна машина / това го чух в едно кулинарно предаване/, но никой не отговори newsm78
Изпитана рецепта за сини сливи във фурна?/за първи  път мисля да правя newsm78/

Моят опит от оня ден: 2 кг много сладки сини сливи нарязани с големия нож на пасатора, посипани с 1 кг захар, престояли така около час да се поразтвори захарта и после във фурната на 250 градуса до готовност, добавих около 2 кафени лъжички лимонтозу и затворих горещо в буркани на винт и обърнах до изстиване.

# 61
  • Мнения: 2 974
Лелята, от която си купих сливите ми разправяше да сложа една чаша оцет, което ми се видя много странно..../без лимонтозу/ . Миячката /моята/ има 65 градуса - това не е ли достатъчно за стерилизация на пълни и затворени буркани?

# 62
  • В градината...
  • Мнения: 15 932
Пепчо, в тази тема прочетох за твоята уникална и тарикатска технология за сгъстяване на домати.
Оняден от 50-60 кила, след като ги смляхме и се отделиха семките и люспите, останаха около 40 кила. С твоята идея ги редуцирахме на 22.  Peace
Мерси много  Heart Eyes Heart Eyes

# 63
  • Мнения: 118
Сини сливи правих с фикса 2:1, сложих и няколко карамфилчета за аромат, стана чудно  Laughing

# 64
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Лелята, от която си купих сливите ми разправяше да сложа една чаша оцет, което ми се видя много странно..../без лимонтозу/ . Миячката /моята/ има 65 градуса - това не е ли достатъчно за стерилизация на пълни и затворени буркани?

Глупости. Стерилизацията става при 100 градуса. Дори за пастьоризацията е нужно 80!

# 65
  • Пловдив
  • Мнения: 1 443
Според вас другата седмица ще има ли още голи праскови,че искам да правя компот,но ми привършиха бурканите.

# 66
  • Мнения: 9 144
ще, нашата сега зрее.

# 67
  • Пловдив
  • Мнения: 503
Момичета, дали някоя от вас е правил алдко в тези бурканчета от бебешки пюрета (Ганчев, Хипп и т.н)? Капачките им са за еднократна употреба и миналата година, като пробвах да ги стерилизирам, гръмнаха. Питам ви дали ако купя нови капчки с винт и ги заменя, ще мога да ползвам бурканчетата?

# 68
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Aко диаметърът е същият ще стане с нови капачки, разбира се. Аз на Ганчев си ги ползвам откакто малкият беше бебе (2001 г Simple Smile) и от без да съм сменяла капачки на повечето.

# 69
  • София
  • Мнения: 1 248
Здравейте, неуморни дами, бихте ли ми казали рецепта за млени домати без да стерилизирам. Някъде четох с аспирин или салицил, но се обърках от толкова много рецепти.

# 70
  • Мнения: 0
искам да ви споделя моята рецепта за кьополу от тиквички - количество колкото решите , без да ги белите нарязани на парчета се сваряват до омекване, изцеждат се мтого хубаво, пасират се, слагат се в тиган за се посгъстят на котлона и по някое време се слага препържено олио, когато стане готово, се слага пресован чесън, копър. по желание се слага печена, обелена и нарязана шипка, насипва се в буркани, стерилизира се и е много вкусно.
 Също от това кьополу, със варени  и пресовани картофи, печени нарязани чушки, нарязани пера от праз лук олио и сол става страхотна салатка, намазана на препечени филийки е страхотна вкусотия     

# 71
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
рени и злати, мерси за идеите, копирам си ги. Hug

# 72
  • Мнения: 1 754
Във фурната може да се стерилизира, аз миналата година го правих. Слагаш бурканите в тава, в която наливаш вода, т.е само до 1/4 някъде са потопени във водата. Времето за стерилизация се отчита, когато от буркана започнат да излизат мехурчета към капачката. Аз стерилизирах вече затворени буркани, но ако капачката е с винт, то има вероятност да се отвори. В този случай е удачно отделното им стерилизиране и затваряне веднага след вадене от фурната и обръщане с капачката надолу. Но е по-сложно, заради горещината на капачката и буркана.


да попитам дали съм разбрала - отделно във фурната буркани на винт, да не се смесват с буркани с другите капачки? също така отворени ли се слагат вътре и след колко време се махат, за да се затворят с капачката?

# 73
  • Мнения: 169
Aко диаметърът е същият ще стане с нови капачки, разбира се. Аз на Ганчев си ги ползвам откакто малкият беше бебе (2001 г Simple Smile) и от без да съм сменяла капачки на повечето.
Джемма,не обърквайте момичето!
Огледай хубаво бурканчетата и капачките.И в момента има два вида на Ганчев:тези,като предишните /краищата на капачката седят завъртени навътре/,които стават за многократно ползване и такива с пластмасовите резби вътре,които стават за неща без варене./сладка горещи насипани или чушки също//краищата им са завъртени навън/.   Не може да има заменяемост само на капачки,защото на тези е по ситна резбата/личен опит/.

# 74
  • Пловдив
  • Мнения: 503
mireto , благодаря за разяснението. Тъкмо днес след работа щех да се засиля да купувам капачки за бурканите на Ганчев. Аз нямам 2 вида буркани - всички пюрета, които съм купувала са с един вид капачка, но определено са за еднократна употреба. Аз точно сладко исках да слагам в тях. И казваш, че става, така ли? Да взема да ги напълня със сладко тогава, пък да видим.

Общи условия

Активация на акаунт