За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 4-та Тема

  • 99 023
  • 732
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 9 118
трябва да отвориш сдруг браузър, различен от ИЕ.и на мен понякога така ми прави, 
в шкафовете я държа, до скоро има от нея, точно солта я държи, да не се разваля. 
Слага се по 1-2 лъжици в яденето, без да му се  прибавя друга сол. Може и малко сол, ако ще прибереш във фризера, но там място трябва.  Същите долу горепродукти + доматен сокмайка прави в бутилки от сокчета - капи,теди и ги заварява 10 мин. Но за мен вече са сварени и няма да пуснат аромат в яденето и си правя тази, солената.
копирам
(
Всички зеленчуци и подправки са ситно нарязани. Ако се смелят - ще се "изгубят" в яденето, както и ефектността им при ориз и други гарнитури.
магданоз, целина и копър - по 1 голяма връзка;
1 глава лук, половин (или един) стрък праз и 1 глава чесън;
4-5 средни моркова, 3-4 зелени чушки и 3-4 червени чушки;
1 глава целина и 2 пащърнак
сол - около 250-300гр.

Всичко се обърква добре със солта, пълнят приготвените бурканчета и притиска добре - отделя се сок, който същосе налива в тях.
Не се заваряват.
Солта ги държи до следващото лято без проблем.


Може да се прибави и дивесил и други зелении, или изключат такива, които не са любими.

Тук солта е много, но exclaimexclaim не слагам друга сол в яденето. Първоначално е важно да се хване "цаката" с количеството - ако се готви малко ядене - 3-4 порции, 1 супена лъжица, каквато слагам аз на тенджера е много. Трябва да се намали. Ако пък се готви в голяма тенджера (поне 3л., имам такива приятели), тогава е малко. Затова се започва по малко и с опит се достига нужното количество от нея, което трябва да се прибави.
Защото и количествата на подправките и зеленчуците е ориентировъчен - аз поне никога не меря солта, съвсем на око.
Подходяща и за фризер е. Стига да има място. Осолява се малко, колкото да не сбива съвсем продуктите. Така вече не посолява цялото ядене Simple Smile

снимка http://4.bp.blogspot.com/-ZScbcepC7Zk/Tn4fEBAF9fI/AAAAAAAADZQ/H_ … /Picture+8788.jpg

сега няма още пъщърнак, затова или направябез него, а когато има - изсипвам, рибавям и пак връщам, или просто я правя в по късно време (сепмтември/октомври

# 46
  • София
  • Мнения: 2 435
пеп-4o, благодаря, записах си я и ще я направя сега, но без пащърнак /аз не съм и виждала /, че трябва да си употребя магданоза .... жал ми е да го съсипя, един такъв свеж и зелен е ....

# 47
  • Пловдив
  • Мнения: 503
С помощта на пеп-40 и с благодарности към нея   bouquet направих сладко от ягоди. Само имам един въпрос: каква е разликата между Гелфикса 1: 1 и 2:2 освен в количеството захар? Има ли значени кой фикс ще избера спрямо плодовете? Сега искам да направя сладка от праскови и от боровинки.
Имам намерение да правя и рецепрата на Джемма за "Десетката".
Някой стерилизирал ли е бурканите си във фурната? На моята имам такава функция, но никога не съм я ползвала, а оък нямам голяма тенджета за стерилизиране.  Cry  Бихте ли споделили опита си?

# 48
  • Мнения: 5
Стасита аз съм правила сладко и с двата фикса и разлика  не намерих,само в количеството захар  Peace Правила съм сладко от праскови и кайсии с фиксовете и не знам за другите плодове,но мисля,че няма значение кой фикс ще ползваш  Wink

# 49
  • Мнения: 2 822
Джемма, твоята Салата "Десятка" ми взе акъла, много апетитно изглежда, а и продуктите ми допадат. Непременно ще я направя  Peace
Миналата седмица правих сладко от диви ягоди и боровинки, много е вкусно. Друг е въпроса, че два-три дена не си чувствах кръста от лазенето да ги бера.

# 50
  • Мнения: 9 118
Стасита аз съм правила сладко и с двата фикса и разлика  не намерих,само в количеството захар  Peace Правила съм сладко от праскови и кайсии с фиксовете и не знам за другите плодове,но мисля,че няма значение кой фикс ще ползваш  Wink

двойно по-сладко е, как да няма разлика  Laughing

# 51
  • Пловдив
  • Мнения: 503
Нищо не казвате за консервирането във фурна ...  Tired а аз май нямам друга алтернатива  ooooh!
Да се пробвам ли?

пеп-4о, наистина е два пъти по-сладко, но само това ли е разликата? Защото аз мисля за сладки плодове, като прасковите, пак да си взема 2:1

# 52
  • Мнения: 5
Стасита аз съм правила сладко и с двата фикса и разлика  не намерих,само в количеството захар  Peace Правила съм сладко от праскови и кайсии с фиксовете и не знам за другите плодове,но мисля,че няма значение кой фикс ще ползваш  Wink

двойно по-сладко е, как да няма разлика  Laughing
Ами така де,нали и аз това съм написала-разликата е в количеството захар,съответно е по-сладко  Wink

Последна редакция: вт, 06 авг 2013, 12:31 от zuzka@

# 53
  • Мнения: 1 110
пеп-4о, пържолките в буркан станаха разкошни. Снощи ги приготвих на фурна. Невроятно крехки, вкусни и ароматни бяха.  Grinning

# 54
  • Мнения: 9 118
Стасита аз съм правила сладко и с двата фикса и разлика  не намерих,само в количеството захар  Peace Правила съм сладко от праскови и кайсии с фиксовете и не знам за другите плодове,но мисля,че няма значение кой фикс ще ползваш  Wink

двойно по-сладко е, как да няма разлика  Laughing
Ами така де,нали и аз това съм написала-разликата е в количеството захар,съответно е по-сладко  Wink

ами така де, следователно  значение кой фикс ще ползва  Peace  щом с единия е много сладко, с другия - не толкова.

Стасита, 2/1 е добър за всякакви плодове  Peace само смокини не съм правила с него, защото оставям цели, а те не сам много дребни.
Във фурна - засипи плодовете със захар, в дълбока тава и печи във фурната. Разбъркваш от време на време и обираш пяната. Когато решиш, че е готово - сложи лимонтозу, върни за още 2 мин. да ври и насипвай в бурканчета.

# 55
  • Пловдив
  • Мнения: 503
пеп-40, май не съм се изразила добре за фурната. Въпросът ми беше вече напълнените буркани с да речем рецептата "Десетка" дали мога да ги сложа в дълбока тава с вода, одупени с капачките във водата, и да ги стерилизирам там - да речем, като заври водата, да врат 10 минути. Нямам голяма тенждера за тази цел.

# 56
  • Мнения: 9 118
ооо, аз помислих за сладкАта питаш  Blush
За "десетката" не знам, аз не се престрашавам да "варя" буркани въвфурната, карамси класик, някой друг  да каже, ако е правил

# 57
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Днес отново консервирах домати за готвене. За няма и час, с помощта на робота (около 10 кг, 20 големи буркана):
http://www.youtube.com/watch?v=iayKbK0-Zm0&feature=c4-overvi … tzPoTa_PVXfxFSV8Q

# 58
  • Мнения: 2 962
И аз веднъж питах за стерилизация на буркани в миячна машина / това го чух в едно кулинарно предаване/, но никой не отговори newsm78
Изпитана рецепта за сини сливи във фурна?/за първи  път мисля да правя newsm78/

# 59
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
И аз веднъж питах за стерилизация на буркани в миячна машина / това го чух в едно кулинарно предаване/, но никой не отговори newsm78


За какви буркани става въпрос- за празни или вече затворени, пълни буркани? Защото първото е по-приемливо, но пак няма да е стерилизация. Но второто е пълен абсурд. Joy

Във фурната може да се стерилизира, аз миналата година го правих. Слагаш бурканите в тава, в която наливаш вода, т.е само до 1/4 някъде са потопени във водата. Времето за стерилизация се отчита, когато от буркана започнат да излизат мехурчета към капачката. Аз стерилизирах вече затворени буркани, но ако капачката е с винт, то има вероятност да се отвори. В този случай е удачно отделното им стерилизиране и затваряне веднага след вадене от фурната и обръщане с капачката надолу. Но е по-сложно, заради горещината на капачката и буркана.


Сини сливи на фурната, ако става въпрос за сладко правя 1:1:1. т.е килограм сливи, килограм захар и литър вода. пече се, бърка се от време на време до нужната гъстота. Лимонена киселина не ползвам, не се захаросва.

Общи условия

Активация на акаунт