МАШИНА ЗА ХЛЯБ-50-та тема

  • 48 488
  • 755
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 198
Най-любимото ми хлебче е:
300 мл. вода
500 гр. брашно
1 л. сол
1/2 л. захар
2 л. олио
1 и 1/2 мерителна малка лъжичка мая.
Програма за бял хляб. 
[/quote]

Супени или чаени лъжички - някак си не ми се връзва да са еднакви и за сол и за захар newsm78

# 736
  • Мнения: 32
Да, определено не следя тестото, но вече ще го правя. Прочетох, че бъркалките трябва да се вадят преди да се пече хляба! Но как това да стане?

# 737
  • Мнения: 7 779
преди да се опече не хляба , а тестото.  newsm78
прави се не преди печене , а преди последното втасване на тестото. как ? - вадиш тестото , вадиш бъркалките , оформяш тестото , връщаш го в контейнера и процеса си продължава - втасва и се пече.   bouquet

# 738
  • Sofia
  • Мнения: 1 062
Влизам в темата, защото имам нужда от помощ!
Преди 1 месец ни подариха машина за хляб на Мулинекс. Това е между другото много дългоочакван подарък. Направих първият хляб и много се разочаровах, а слагах всичко както е по рецепта и грамаж. На вкус стана много добре, но на вид ужасен. Не се наду в средата, а потъна надолу. Помагайте! Какво не правя както трябва?
Според мен е превтасал. Сега е горещо. Не се доверявай на програмата през лятото. Следи си тестото след последното разбъркване и като се надигне, пускай на печене. Когато е горещо пускам програма за тесто 1.30 часа и после програма печене 1.00 час. Пълната програма за хляб е 3.20 часа и превтасва.



# 739
  • Мнения: 7 779
Супени или чаени лъжички - някак си не ми се връзва да са еднакви и за сол и за захар newsm78
никой не казва ,че са еднакви по количество. същото е и с чашите използвани за мярка.
чаени са , но грамажа течност и брашно са различни

# 740
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Да, определено не следя тестото, но вече ще го правя. Прочетох, че бъркалките трябва да се вадят преди да се пече хляба! Но как това да стане?
С мокри ръце ,избутваш тестото ,вадиш бъркалките ,това се прави преди да започне да втасва.

# 741
  • Мнения: 7 779
Когато е горещо пускам програма за тесто 1.30 часа и после програма печене 1.00 час. Пълната програма за хляб е 3.20 часа и превтасва.
сега е момента да намалиш маята и да се включиш във времето.  Laughing

# 742
  • Мнения: 7 779
С мокри ръце ,избутваш тестото ,вадиш бъркалките ,това се прави преди да започне да втасва. (за последно)
[/quote]
защо да е с мокри ръце ? мисля ,че не е удачно.

# 743
  • Мнения: 32
Научавам много от вас, но това поражда нови въпроси! Значи не е нужно да пускам цялата програма, а първо програма за втасване и после за печене! Прочетох и как да намаля маята, но това няма ли да попречи на процеса на втасване, тоест да не втаса достатъчно?

# 744
  • Sofia
  • Мнения: 1 062
Когато е горещо пускам програма за тесто 1.30 часа и после програма печене 1.00 час. Пълната програма за хляб е 3.20 часа и превтасва.
сега е момента да намалиш маята и да се включиш във времето.  Laughing
bongo, Simple Smile за къде повече? Слагам 5 гр. прясна мая на 700 гр. брашно

# 745
  • Мнения: 7 779
мислиш ли ,че тестото ще се разсърди ако му сложиш 4 гр   newsm78
все пак човек действа както му изнася и можеш да използваш и 2 и 3 програми. но намаляването на маята с още малко също е решение. както казват може и солта да увеличиш за да забавиш действието на маята.

# 746
  • Мнения: 7 779
Научавам много от вас, но това поражда нови въпроси! Значи не е нужно да пускам цялата програма, а първо програма за втасване и после за печене! Прочетох и как да намаля маята, но това няма ли да попречи на процеса на втасване, тоест да не втаса достатъчно?
не е задължително да се използват повече програми за един хляб. но така по-точно уцелваш момента кога тестото е втасало както трябва  и може да пуснеш да се пече директно на програма печене.
ти винаги може да спреш машината по време на някоя програма и да преминеш на друга.

# 747
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
С мокри ръце ,избутваш тестото ,вадиш бъркалките ,това се прави преди да започне да втасва. (за последно)
защо да е с мокри ръце ? мисля ,че не е удачно.
[/quote]

За да не полепват за тестото разбира се, но -кой както знае...

# 748
  • Мнения: 7 779
защо да е с мокри ръце ? мисля ,че не е удачно.

За да не полепват за тестото разбира се, но -кой както знае...
[/quote]
с набрашнени ръце мисля, че е по-удачно. дори с омазнени.

# 749
  • София
  • Мнения: 7 970
Влизам в темата, защото имам нужда от помощ!
Преди 1 месец ни подариха машина за хляб на Мулинекс. Това е между другото много дългоочакван подарък. Направих първият хляб и много се разочаровах, а слагах всичко както е по рецепта и грамаж. На вкус стана много добре, но на вид ужасен. Не се наду в средата, а потъна надолу. Помагайте! Какво не правя както трябва?

В началния пост има една табличка и там по фигурката на хлътналия хляб ще разберете какви да причините за това. Същата таблица я има и в упътването към машината. Тъй като аз не мога да я отворя от началния пост, ето тук я копирам:

Последна редакция: нд, 07 юли 2013, 13:27 от дядо хаджия

Общи условия

Активация на акаунт