Ти какво сготви? Снимай, покажи! - 103-тa тема

  • 171 580
  • 735
  •   1
Отговори
# 690
  • гр.София
  • Мнения: 2 761
Аз никога не бях правила меденки, бях решила, че са висш пилотаж  Mr. Green и не се наемах, но до скоро, реших се и направих меденките на Джема, еми вълшебни са топят се в устата  Grinning направих вече няколко дози, слепени със сладко и украсени с шоколад, и по-двата начина са уникални мекички са от първия момент, като ги пека стоя до тях само да видя, че крайчетата се зачервяват и вадя веднага  Flutter

# 691
  • Мнения: 368
Мишоче,привет и тук мила.Време беше да се появиш.  bouquet
Ми то мЪ е срам бе, Диде  Mr. Green Гледай на 103-та тема, пък тук момичетата творят всякакви неща, на мен постоянно ми текат физиологични сокове, ерго - лиги, като чета, а аз само едни сладкиши...

# 692
  • София
  • Мнения: 2 521



Та въпроса ми е към теб и към другите правещи меденки - как се отразява това на меденките -

масло или олио?





Много дълго време търсих различни рецепти в нета за меденки. Много пъти и ги тествах. Едни бяха с масло, други с олио, но тези с масло преобладаваха. Почти всички твърдяха, че след време престой стават по-хубави и меки. Голямото ми разочарование, че всичко това беше лъжа. Така и не разбрах дали аз винаги съм бъркала някъде или просто все съм попадала на несполучливи рецепти. Детския ми спомен за меденки беше една приятелка на мама да направи доза-две и да ги донесе у дома веднага. Мекички, мънички топченца слепени с мармалад. Тя замина за Гърция и дълги години меденки не бях яла. Мама не беше си записала рецептата. Така започна ходенето ми по мъките с въпросните рецепти. Докато в един ден ме осени мисълта, че нейната дъщеря може би има рецептата. Само, че не се оказах права на 100% - нямаше я, но можела да провери в рецептите на майка си. Все си беше светлинка в тунела. Така след седмица, две рецептата беше при мен. И от тогава всичките си сладки, които в последствие искам да украсявам правя по тази рецепта, защото са си мекички още от самото начало. С тестото се работи много лесно, а и ми се получи от първия път. Та за това си мисля, че не само дали е масло или олио е въпросът. И все пак залагам на олиото. Нека обаче и други се изкажат.
Успешен ден ви желая!



Може ли да споделиш рецептата?

# 693
  • Мнения: 1 352
Аз меденки съм правила само с олио, по една и съща рецепта, като брашното ми е на око. Стават си супер, само че аз слагам амонячна сода, чела съм, че с нея омекват по-бързо. С масло и питки и сладки ми стават ронливи и сухи и не бих го сложила в меденки.

# 694
  • Мнения: X
Бесито,благодаря за линка към рецептата на Джемма! Hug
Пети,пълнените ти питки са невероятно апетитни! Crazy
Дитсан,много свежа,цветна и красива торта! Peace

медальони с лимон и маслини :

# 695
  • Мнения: 431
Oх, и аз се ослушвам за меденки! Толкова информация вече изчетох, дано се справя и аз.

Междувременно минавам да ви покажа чийзкейк орео-мъфини -- абе можеха и по-добре да се получат, но нищо Simple Smile



Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 13:14 от Меичка

# 696
  • София
  • Мнения: 2 702
Благодаря ви много за милите думи!! Честно казано не се стигна до зелето...само на питка се наблегна..стана с неустоима коричка..сега търся рецепта за питка с хубави конци,че такава не съм правила Cry
Дано не бъркам но мисля че Болярската питка е такава newsm78

# 697
  • София
  • Мнения: 346

Междувременно минавам да ви покажа чийзкейк орео-мъфини -- абе можеха и по-добре да се получат, но нищо Simple Smile


Крема от бисквитките какво се прави и ако се хвърля не може ли да се ползват друг вид какаови бисквити?

# 698
  • Мнения: 88
Аз тази година за 1 път бях решила да правя меденки , но малко се усъмних в способностите си след като почетох тук.Ще пробвам де Simple Smile А от вчера се опитвам да си кача снимка на зелника с кайма и праз, който правих и ей на:
и още

Относно питките и коричките им:) за да ми е хрупкава коричката на някоя питка или тутманик ж малко олио разбърквам брашно и сол и мажа преди печене питката.

# 699
  • Мнения: 431
Междувременно минавам да ви покажа чийзкейк орео-мъфини -- абе можеха и по-добре да се получат, но нищо Simple Smile
Крема от бисквитките какво се прави и ако се хвърля не може ли да се ползват друг вид какаови бисквити?

Aко имаш предвид бисквитките, които се слагат на дъното на мъфините -- не, се изхвърля, бисквитките се слагат целите. Единствено 2-3 се натрошават и се слагат (без белия крем, с който са слепени) - в чийз-сместа отгоре. Simple Smile

Предполагам, че спокойно могат да се заменят с други подобни -- на мен Орео са ми доста сладки.  bouquet

# 700
  • София
  • Мнения: 15 486
  Едни солени кексчета с пълнозърнесто брашно, праз, салам,сирене,яйца, кашкавал.

# 701
  • Мнения: X
Тайна,прекрасни са ти кексчетата,златисти и бухнали! Peace

Аз отново се включвам днес,за да ви покажа един разкошен кремест сладкиш,направен от Венетта,с който ми гостува в блога и имам съгласието й да го споделя тук.

Омайващ бутер еликсир :



# 702
  • Пловдив
  • Мнения: 40 858
Еликсир,само за глазурата неразбрах как става Rolling Eyes Само се разтваря пудрата захар,ама как само с няколко капки и после да напръскам newsm78 А и рязането на кората се отнася само за горната,нали?И тогава се нарежда или натрошава?

Дали няма да стане в обикновенна тава?

# 703
  • София
  • Мнения: 1 950
И аз се включвам в инициативата "Предай нататък - питка за здраве"



и парченце

# 704
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Еликсир,само за глазурата неразбрах как става Rolling Eyes Само се разтваря пудрата захар,ама как само с няколко капки и после да напръскам newsm78 А и рязането на кората се отнася само за горната,нали?И тогава се нарежда или натрошава?

Дали няма да стане в обикновенна тава?

Към пудрата захар се прибавят само няколко капки течност. Трябва да се внимава, че много бързо се разрежда и глазурата става течна. Получава се кашичка, която вече по ваше решение се оставя по-гъста или малко по-рядка. Аз вземам с лъжичка и така сипвам или на капки нагъсто една до друга или на линии от единия до другия край и обратно и така се получава мрежа.
Нарязва се само горната кора ако искате да остане горе като плочка да го наречем. Иначе може да се изпече цяла и да се натроши отгоре, както аз съм направила. Който желае, може да направи и мрежа с бял или нормален шоколад, но отгоре препоръчвам да има нещо сладко, защото иначе, като изключим солта, тестото е безвкусно и сухо.
Сладкишът може да се направи и в откопчаваща се форма. Тогава отгоре корите ще се натрошат и е същото, но формата на отделните парчета ще е триъгълници, не като моите квадрати, но мисля това е без значение. Може и в нормална тава да се направи, но после при изваждането на първото парче поне на едно може да се развали външният вид, което сигурно пак няма да е проблем. Иначе аз ползвах тази рамка, за да ми е по-удобно да я сваля.

Последна редакция: сб, 01 дек 2012, 00:20 от Venetta

Общи условия

Активация на акаунт