ВМ-НВХ рецепти

  • 467 381
  • 533
  •   2
Отговори
# 510
  • Мнения: 1 115
"Плосък" кекс с лимон

    Яйцa – 4 бр.
    Заквасена сметана – 120 гр.
    Лимонов сок – 4 с.л.
    Лимонова кора – 1 бр.
    Бадемово брашно – 200 гр.
     Бакпулвер – 2 ч.л.
     Еритритол – 40 гр.
    Меко масло – 30 гр.

# 511
  • Sofia
  • Мнения: 26 436
Правите ли си пръжки от пилешки кожички?
Много са вкусни 😋
Събирам кожите от сурово,варено или печено пиле/не ги ядат,освен ако не са добре препечени/,накъсвам ги на парченца,поръсвам с подправки и пека във фурна 😍😋
По същият начин и с рибешката кожа правя и е също много вкусна...и полезна.

# 512
  • Мнения: 16 874
Телешко варено


Нввмх понички



Нввмх чеснова пърленка



Нввмх
Панини за сандвич



Нввмх чийзкейк

# 513
  • Мнения: 2 275
ВМНВ вариант на мързелив щрудел с грис
Суха смес 2-3 чаши: бадемово брашно, кокосово брашно или стърготини, млени орехи/лешници, ленено семе и каквото обичате. Една част да е едро смляна за да играе роля на грис.
Настъргани ябълки 3-4-5 , зависи от големината им, канела и орехи.
В тавичка се редуват суха смес-ябълки. Завършва се със суха смес. Отгоре се поръсва с разтопено масло или зехтин.
Пече се до приятен цвят.
За дечица може малко мед или кленов сироп при сервиране да се сложи отгоре.
За моя вкус беше направо сладко.

# 514
  • Пловдив
  • Мнения: 14 075
Темата е за рецепти.
Ако дебатирате дадена рецепта - имате тема за обсъждане - можете да го правите там и като получите краен вариант да го запишете тук.
Там също може да обсъждате какво сте сготвили днес. Ако решите да споделите рецепта - може да я напишете тук.
Ако искате да редактирате нещо, а вече не можете ми пишете на лични да го направя.
Ако се публикуват рецепти, които не отговарят на режима - пишете ми на лични да ги изтрия.

# 515
  • Мнения: 7 751
цитирам поста от темата за ВМ - НВД, много полезен Flowers Four Leaf Clover
и благодаря на dt и MyWholesome.Life с Петя Hands Pray

Във връзка с порциите и вида храна да споделя няколко публикации на MyWholesome.Life с Петя.За който се затруднява в избора на храна и количества е добра насока.


Скрит текст:
В чинията на снимката има:
🥚 3 рохко сварени яйца
🫀 шишче от 150 г телешко сърце
🦴 запечена говежда кост, от която изгребах ~50 г костен мозък
🥬 кисело зеле (и алабаш) от буркан
🫒 50 г маслини

⚖️Порцията е голяма - има близо 1000 ккал, от които 75% (80г) мазнини, 22% (52г) протеини и 3% (7.4г) въглехидрати.


Скрит текст:
В чинията има 804 ккал - 44г протеини, идващи най-вече от пържолата, 65г мазнини от пържолата, маслото, зехтина в салатата, маслините и шоколада и 4.2г въглехидрати от салатата, маслините и мъничко от шоколада. Фибрите са 6.4г.



Скрит текст:
🥩 100 г домашен "пушен" врат
🥚 2 яйца, разбъркани с 15г гхи
🥒 100 г обелена краставица
🥬 100 г кисело зеле
🥦 100 г ферментирал карфиол
🫒 40 г маслини

⚖️ В чинията има почти 700 ккал, от които 23% (38г) протеини, идващи от месото и яйцата, 72% (53г) мазнини, идващи от месото, яйцата, маслинитe и пречистеното масло. Въглехидратите са 5% (9г) и идват от зеленчуците, маслините и мъничко от яйцата, а фибрите също са почти 9 грама.



Скрит текст:
В чинията имам:
🐔 1 порция пилешки дробчета на фурна
🥑 50 г авокадо
🫒 50 г маслини
🥒 100 г краставица

В цялата пориця има около 560 ккал, от които 75% (43г) мазнини, 21% (27г) протеини и 5% (6.7г) усвоими въглехидрати. Мазнините идват от дробчетата и зехтина в тях, авокадото и маслините. Протеините са от дробчетата, а въглехидратите - от маслините, краставицата, дробчетата и авокадото.
Фирбрите са 7.4 грама и идват от авокадото и маслините.

# 516
  • Мнения: 2 275
Масленки на nosugar

Рецепта тук
https://nosugar.bg/maslenki/?fbclid=IwAR3rPYge8Ns4rVUuY6v8k66J_z … tzmQc_yW8NqvCrpm8
Моите са с кокосово брашно, мляно ленено семе, бадемово брашно, млени орехи и цели тиквени семки.

# 517
  • Мнения: 2 275
Масленки


125 мл кокосово брашно
125 мл смлени бадеми (обелени)
75 г масло
1 лъжица мед
1 яйце
Този път гледах милилитри, че с чашите става голямо разминаване.
Правят се топчета  и дупки в средата, в които се слага конфитюр без захар .
На 180 °C около 15 минути (наблюдавайте).
Правила съм ги и без конфитюр , с нарязани на ситно 3 фурми в тестото вместо мед.

               Кокоски

200 г кокосови стърготини
2 яйца
Отначало се бърка и след това се меси, но е нещо ронливо. Оформят се топчета и се пече  10 минути на 200 °C , но ги наблюдавайте.

Последна редакция: сб, 23 дек 2023, 08:36 от tania6

# 518
  • София
  • Мнения: 5 790
Ето го и моят коледно-новогодишен сладкиш.


Не е Палео, ВМ-НВХ е.


Извара, яйца, сметана, аромати. Подслаждането е по избор - захар, мед, еритритол, стевия и т.н.

# 519
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 762
Таня6, направих меденките. Обелих лично бадемите. Дадоха ми зор, ама бях омесила всичко останало та нямаше накъде да мърдам. Замених половината от кокосовото брашно със слънчогледово. Станаха мекички, съвсем леко сладки.
АРТЕМИС 👏

# 520
  • Мнения: 2 275
И аз с "торта" с извара
От долу и от горе са трохи от смлени ядки и масло,  кокосово брашно е 2-3 лъжици. За подслаждане мед ИЛИ нарязани на ситно фурми. Всичко е приблизително.
Крема е от 250 г извара и 3 яйца.


Следващия път ще бъде в по-голяма тавичка и ще бъде по-красиво.
Забележки
- мед, кленов сироп, фурми са допустими в палеото, както и млечни от дребни животни
- стандартно кето е без никакви подсладители
- "мръсно кето" ( не знаех за такова) там си знаят: по чаша-две естествени изкуствени подсладители. Аз съм пас.

Последна редакция: нд, 24 дек 2023, 20:53 от tania6

# 521
  • Мнения: 4 556
Желатинова баница без брашно
Продукти:
4 яйца, 1 пакет желатин /10 гр/, 200 гр. сирене, 1/2 пакетче бакпулвер и около 30 гр разтопено масло.

Разбиват се яйцата, в тях се добавя желатинът. После се добавя сиренето, бакпулвера и накрая маслото. Разбърква се хубаво, слага се в тавичка и се пече 20-25 мин. на 200 градуса.
Аз я правя в йенаглас с размери 20/20 см.

# 522
  • Мнения: 4 758
От тях известно време правя баница с кори от тапиока и ориз (продават ги в Лидл).

50 гр. кори
3 яйца
150 гр. козе сирене или друго
50 гр. разтопено краве масло
100 мл газирана вода

Начупвам корите на много малки парченца. Отделно разбивам яйцата и към тях добавям разтопеното масло. Към начупените кори слагам натрошеното сирене. Към тях изсипвам яйцата с маслото, изливам газираната вода и добре забърквам. В малка тавичка слагам хартия за печене и изливам сметта. Пека в предварително загрята фурна на 180 гр. за 30-40 минути.

Последна редакция: вт, 02 яну 2024, 20:48 от йоко

# 523
  • Мнения: 27 620
Шоколадова снежинка


-4 яйца
-100 грама масло
-200 грама тъмен шоколад (50 грама от тях са за украсата)
-около 1 с.л. кокосово брашно
-около 2 с.л. кокосови стърготини
-1 ч.л. бакпулвер
-1 ванилия
-декорация с шоколад или по избор

Разтопяват се 150 грама от шоколада и маслото. Аз го правя в тиган на котлона, но може и в микровълнова. Охлажда се леко (аз обаче не чакам) и се добавят ванилията, яйцата, кокосовото брашно и стърготини, бакпулвера. Пече се на 180 градуса за около 30 минути или до готовност според това как пече фурната. Украсява се с разтопен шоколад или по желание. Аз добавих малко кокосови стърготини, портокалова кора, замразени вишни и листенца мента.

* За НГ използвах 60% шоколад, но е желателно да се използва шоколад поне 70%.

Последна редакция: вт, 02 яну 2024, 16:19 от dolce miele

# 524
  • Мнения: 27 620
Кокосови бисквити с глазура

Скрит текст:





 
Продукти:

-100 мл кокосово мляко (пълномаслено, само от гъстата част отгоре- около 7 с.л.)
-1 яйце
-100 грама кокосово брашно
-60 грама масло или кокосово масло (използвах масло)
-2 грама ксантанова гума (може да се замени с 4 грама хуск, подходящо количество смес от златно ленено семе, желатин или др.)
-2 с.л. лимонов или портокалов сок (портокалов при мен)
-50 грама кокосови стърготини
-1 с.л. сметана 30% (или вода- ако има нужда, или още една с.л. кокосово мляко)
-5 грама бакпулвер
- ванилия
-40-50 грама тъмен шоколад за глазурата

*аз не съм използвала подсладител, достатъчна ми е сладостта от шоколадовата глазурата, но може да се добави по желание.
*Оригиналната рецепта беше с опция за веган, моите не са.

Приготвяне:

Маслото и кокосовото мляко се разтопяват. Охлаждат се леко и се добавя яйцето, разбърква се. Пресяват се сухите съставки (аз не го направих) и се добавят към мокрите. Ако се използва подсладител, той се разтваря в топлото кокосово мляко или се използва подсладител на прах. Омесва се топка "тесто". Моделира се с ръце, а после се разточва между два листа хартия за печене (аз използвах силиконова подложка отдолу и един лист хартия за печене отгоре, но с металната ми точилка също нищо не залепваше- "тестото" се оформя много лесно и с ръце). Бих казала, че бисквитките се изрязват и моделират по-лесно от стандартни бисквити, усещането е много приятно. Нежни и крехки са, но не се деформират, докато се поставят в тавата. Ако има нужда, преди да се редят в тавата с хартия за печене, се минава с пръст по долния край на резеца, за да не стърчат кокосови стърготини. Ако разточеното "тесто" се напуква във външните краища, лесно се съединява напуканото дори и с ръка. Разточва се няколко пъти, докато свърши цялото количество. Последната бисквита оформих с ръце на правоъгълник, иначе може да се сложи в резеца и да се притисне до сърце, сместа го позволява. Бисквитките се пекат на загрята на 175-180 градуса с вентилатор фурна за 8-10 минути. При мен 180 градуса с вентилатор и точно 10 минути. Украсяват се с разтопен тъмен шоколад и кокосови стърготини или по желание. Могат и да се слепят с ганаш, нвх течен шоколад или др.
Получи се впечатляващо количество продукция🙂 (използвах малък резец сърце)- 49 бисквити. Макроси- около 30 калории за бисквита, 1,2 грама вгх (глазурата добавя още малко вгх и калории- използвах 40 грама тъмен шоколад за всичките бисквити, та не е много).
*В оригиналната рецепта липсваха яйце, кокосови стърготини, ванилия, 1 с.л. сметана, глазура. Предполагам, че ще се получи добре и без ксантановата гума, защото аз реално почти удвоих количеството на продуктите, а използвах само 2 грама ксантанова гума. А и добавеното яйце също допринася за спойката на продуктите.

Общи условия

Активация на акаунт