Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

  • 208 532
  • 1 064
  •   2
Отговори
# 1 005
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Оххх, имам 1 дилема!  newsm78
Много ми се иска да си купя хубава тенджера за готвене. Нещо от типа "веднъж, но за цял живот". Тух някои хора бяха писали за нещо, в което може и да се готви и да се пече. Тази точно тенджера се наричала: ФРЕНСКА ЧУГУНЕНА ФУРНА на фирма Le Creuset.

Така и не разбрах какво и е преимуществото пред другите тенджери/загрявала бавно и залепвала/, а цената не и е никак малка. За това искам да знам защо толкова ги предпочитате?????? Какво толкова има в тях, че да сте супер доволни?
Питам тези, които имат.




Дори не знам дали тази френска фурна изглежда така, като на снимките.
Моля ви дайте малко повече инфо за "френската чугунена фурна", че е доста скъпа, а искам да знам точно с какво се захващам преди да давам толкова пари.

# 1 006
  • Мнения: 2 241
За пръв път чувам да ги наричат "фурна"  Crazy
Аз имам чугунена тенджера на Le Creuset и смятам, че това е най-добрата придобивка в кухнята ми.
НЕ залепва, нагрява се равномерно, мие се изключително лесно и я ползвам както като тенджера, така и във фурната. Дори пека хляб в нея  Peace Не мога да кажа дали загрява бавно, понеже котлоните ми са индукционни и водата в тази тенджера завира за 2 минути  Thinking
Иначе си изглежда като на снимките...

# 1 007
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Диамантче, вчера за 2-3 мин./само толкова можех, че бързах/ питах продавачката им от МОЛ-а за тях.
Тя ми каза, че не можели да се пъхат във фурна.... Само на котлона се слагали, но загрявали целите и за това се наричали "ФРЕНСКА ФУРНА". И на мен ми стана интересно, когато някой по-напред ги беше писал с това име - ФРЕНСКА ФУРНА на Le Creuset.
Иначе за мен е тежка тенджера, която би трябвало да може да се сложи цялата в печката.  newsm78
Цената и е 450лв. с намалението, обаче май някъде съм я виждала на цена 360лв. Или пък от АМАЗОН-а си я купували по толкова.

# 1 008
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Това не е вярно. Може да се готви и в пещ с тях, на който, както му харесва (котлон + индукционен, фурна, газ, на кутиите са обозначени).
Аз ги ползвам за всичко - абсолютно всичко, включително пека козунаци, хляб и други печива, тави отдавна нямам в кухнята.
Не залепват, тигана ми е залепвал 1-2 пъти.

Последна редакция: пн, 10 мар 2014, 10:28 от Vermilion`

# 1 009
  • Мнения: 92
Тенджерите Le Creuset се ползват категорично и във фурна, и на котлон. Аз лично я препдочитам защото храната в чугунени съдове става по-вкусна, поне аз определено усещам разлика във вкуса. Лесно се почиства. При мен залепва ако е по-висока температурата на котлона, сътоветно не ми харесва да пържа в нея.
От време на време в амазон има много добри намаления на тези тенджери, моята дойде май излезе под 200лв

# 1 010
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Ох, да сте живи и здрави момичета за хубавите коментари.   bouquet    bouquet   bouquet
Значи точно от Амазон ще купувам/още не съм се регистрирала там де/ иначе в Ибей имам регистрация.
Момичета, какви са размерите на най-голяма ФРЕНСКА ФУРНА-тенджера? Или са винаги стандартни по размер?
Тази, която ми показа жената на 450лв.(с намалението, не ми се стори голяма) беше в огнен цвят.
Имам котлони и на газ и на ток, но обичам повече да работя на газ. Само ме е страх да не би да трябва да я чакам 1/2 час докато загрее, защото имам лош опит с 1 виетнамска тенджера на фирма ZVILLING.

# 1 011
  • Мнения: 92
Според мен не загрява по-бавно от стоманена тенджера ако са на еднаква температура, просто чугунената я ползвам на по-слаб котлон и оттам идва забавянето. По-бавно изстива обаче Simple Smile

# 1 012
  • Мнения: 6 713
А някой ползвал ли е чугунените съдове на Икеа?  newsm78

# 1 013
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Момичета харесах си тенджера на Le Creuset черна от серията Сатен Блек. Обаче има различни сантиметри. Видях тенджери от 28 см, 29 см, 30 см, 34 см .....
Какво бихте ми препоръчали? Вашите какви са? По-дълбока или по-разлята да си купя? Знам, че е много относително и си зависи и от големината на фурната ви/щом я слагате и в нея/, но все пак какво бихте ми препоръчали от ваш собствен опит?

# 1 014
  • Мнения: 2 241
Моята е овална. Тази- http://www.amazon.co.uk/Le-Creuset-Cast-Casserole-Volcanic/dp/B0 … st+Iron+Casserole
В началото малко се колебаех, но беше на страхотна промоция и се възползвах  Crazy
В нея готвя супи, варя паста, пека хляб във фурната, скоро пекох цяло пиле със зеленчуци... Лично за мен е мултифункционална.
Не мога да сравня с другите видове и размери, но на мен ми върши отлична работа.
Прецени за какво ще я използваш най-често. Измери размера на съдовете в които готвиш най-много сега и на тази база можеш да прецениш каква да купиш  Peace

Едит: Мисля, че с капак не може да се пече на повече от 180 градуса заради дръжката.

# 1 015
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Не може, ако дръжката на капака е от старите, но от няколко години дръжките са стоманени.

# 1 016
  • Мнения: 2 241
Vermilion` , кои са новите?
Моята е черна  Thinking

# 1 017
  • Мнения: 92
Черните дръжки са пластмасови и следва да се нагряват до 180*С, другите са стомана - сребристи. Продават се и отделно дръжки, така че може да си я смениш. Simple Smile

# 1 018
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Vermilion` , кои са новите?
Моята е черна  Thinking

Просто дръжките са стоманени, има и тенджери с леко нов дизайн на капаците, но моите са класически, само дръжките са стоманени.
Забравих за тази подробност, но Katerina R. спомена, че има възможност да се подменят.

Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 21:54 от Vermilion`

# 1 019
  • Мнения: 762
Сега като ровя в Амазон за съдове и видях, че има и само стоманени дръжки, ако искате да си ги смените.
Да се похваля, от вчера съм горд собственик на грил тиган на Le Creuset http://www.amazon.co.uk/Le-Creuset-Square-Grillit-Volcanic/dp/B0 … ywords=Le+Creuset

Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 22:26 от Зузи

Общи условия

Активация на акаунт