(Био) зеленчукова градина 15

  • 67 483
  • 777
  •   1
Отговори
# 750
  • Мнения: 8 567
Сезонът на копривата!
Брахме си за хапване. Много ме мъчи въпроса как да консервирам продукти, за да ги имам през цялата година. Дадоха ми много полезна книжка. С много рецепти за готвене на коприва, хлебни неща с коприва, сокове и най-вече - начини на съхранение - сушене, консервиране.
Ако ви е полезно и на вас - моля

За сега ще бера връхчета за ядене, като порасне - ще я окосим и изсуша, за да имам за торене. Има едно голямо празно място в квартала, което е цялото в коприва. Идеално за целта.
Но ми се струва, че и копривата си има сортове. Тази там е по-груба и дебела. Хем са съвсем млади стръковете, хем не са нежни и светло зелени.  newsm78

Благодаря за книжката, супер е.
И аз се сдобих с три торби коприва, млади, млади връхчета, дори не жареха много, обичам да я бера с голи ръце. Laughing
Та ги кипнах, не заемат много обем, и ги наредих в пликчета в камерата.
Във водата, в която ги кипнах, нарочно не сложих сол, та сега съм си я наляла в шишета и в мазето, чудя се, дали става да поливам с нея, като тор? newsm78

Хареса ми това в предговора : За да е здрав човек, трябва поне седем пъти годишно да яде коприва! Точно седем порции съм замразила. Laughing

Последна редакция: ср, 18 апр 2012, 16:09 от нова

# 751
  • Мнения: 854
Ех, много се радвам, когато открия нещо полезно за мен и се окаже полезно и за другите..
Нова, чудно си уцелила точното число!  Laughing

От утре в Метро ще има сушилни за плодове и зеленчуци за 35 лв. Доста е ниска цената, та не знам дали не е някаква много малка или немощна. От миналата година бълнувам за сушилня, та ще идем утре да я видим.

# 752
  • Мнения: 157
vili__66 : Опитай с 10% разтвор на зелен камък.С него се пръскали пътеките и местата около растенията / почвата/. Убивал ги.Пише още ,че не бичат дребни камъчета и можеш да посипеш такива около лехите.Непременно пиши за картофите в слама ,че и аз опитвам това.Изгледах всички руски филмчета по темата и много се запалих по този метод.

И аз намерих за зеления камък и понеже имам, само да спре да вали, ще се заема.

Зеленият камък може да се използва и срещу голите охлюви, като се пръска с 10-процентов разтвор. Употребява се и против голите охлюви в оранжериите, като привечер се напръскват полиетиленът, пътеките и около оранжериите. Използват се и примамки от нарязани парченца моркови и картофи, към които е прибавен зелен камък в количество 1:20. От в. Фермер

# 753
  • Мнения: 8 567
Ех, много се радвам, когато открия нещо полезно за мен и се окаже полезно и за другите..
Нова, чудно си уцелила точното число!  Laughing

От утре в Метро ще има сушилни за плодове и зеленчуци за 35 лв. Доста е ниска цената, та не знам дали не е някаква много малка или немощна. От миналата година бълнувам за сушилня, та ще идем утре да я видим.

Моята е от Метро, миналата година разказвах за нея, много малко количество суши, защото някои неща се сушат 24 часа, други има и по 36 часа.
Аз в общи линии всъщност я ползвах само за домашно приготвена сушена подправка за супа - морков, целина, лук, чушка, магданоз, пащърнак и каквото там се сетите.
Трябва да почнеш от сега, та да я изключиш ноември - декември.
Ще я снимам и кача след малко.

# 754
  • Мнения: 854
Ами то другият начин е слънчеви сушилни. Което е добра идея, но първо трябва да се направят, после - си заемат място и най-вече - не могат да се ползват постоянно. Ако сега искаш да суша коприва - не мога, щото няма слънце.
Има едни суперски, амерички, но са по над 400 лв  Sad
Тия от Метро са като детски играчки пред тях, явно и толкова работа вършат...

# 755
  • Португалия
  • Мнения: 3 957
ааа,моята е от метро и върши работа,но май беше повече от 30тина лв  newsm78
всичко суши-аз предимно бисквити правя,де  Laughing вече обясних защо

# 756
  • Мнения: 8 567
Ето я сушилнята, не казвам, че не върши работа, напротив, върши работа, но не много работа, зависи от количеството, което искаш да сушиш:

http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.26941489

Упътването ми е на вилата, исках и него да ти снимам, да видиш горе-долу колко време отнема сушенето на всеки от продуктите. Моето е на руски,  прочети го първо него, ако ходиш до магазина.

Пробвах да си направя стафиди, но на втория ден се отказах, още малко им трябваше, но ги изядохме и така.
Всъщност, по повод стафидите, гроздето ни никак не беше станало особено сладко, но това, което изсуших беше поне 5 пъти по-сладко от купешките стафиди. Те дали изобщо сушат зряло грозде?



Последна редакция: ср, 18 апр 2012, 21:23 от нова

# 757
  • Мнения: 854
Благодаря ти! Тези именно ги знам и такава исках. Тази, която я има в брошурата от утре е по-малка май. Май е и по-малко ватове. Изхвърлих листовките, а ги няма качени още в сайта новите, за да я покажа.
Колко вата пише на твоята?
А относно времето - те май просто си искат определено технологично време. Дали то зависи от мощността или касае само количеството, което може да изсуши на един път?

# 758
  • Мнения: 8 567
Благодаря ти! Тези именно ги знам и такава исках. Тази, която я има в брошурата от утре е по-малка май. Май е и по-малко ватове. Изхвърлих листовките, а ги няма качени още в сайта новите, за да я покажа.
Колко вата пише на твоята?
А относно времето - те май просто си искат определено технологично време. Дали то зависи от мощността или касае само количеството, което може да изсуши на един път?


С електричеството сме на Вие, пише следното: 220/230 V AC 250W 50Hz   Crazy

Необходимо е технологично време, ако е по-бързо, ще се изпекат, поне при конкретния метод на сушене, проблемът е, че са само 5 тавички. За същото време в много по-голям уред ще може да се изсуши много повече.

ПП. Моята мисля, че също беше по-скъпа, нещо ми ес върти от порядъка на 50-60 лв, но може и да бъркам.

# 759
  • Португалия
  • Мнения: 3 957
същата е моята! и наистина,към 60лв беше   Thinking
ако ще се суши промишлено количество,наистина не е достатъчна Peace
ама ,вие в Бг имате хубаво,сухо време през лятото!ох,каква хубава чубриза ми носи свеки от село  Heart Eyes ,аз тука една лайка,дето си я бера от двора ,не мога да изсуша  Sad
технологично обаче,сушене,със запазване на всички витамини и минерали,става на Тº до 48º -което,за нашата машинка,се постига чрез поставяне на тавучките на горно положение/не да влизат в жлебовете,а  да застават краченцата на горната тавичка над жлеба-така се образува отвор/цепнатина между тавичките и се намалява температурата с още няколко градуса/ в книжката май пишеше,а и в друг форум имаше хора,мерили с нарочни термометри /,защото по описание тя прави около 50-53 ºC

# 760
  • Мнения: 8 567
същата е моята! и наистина,към 60лв беше   Thinking
ако ще се суши промишлено количество,наистина не е достатъчна Peace
ама ,вие в Бг имате хубаво,сухо време през лятото!ох,каква хубава чубриза ми носи свеки от село  Heart Eyes ,аз тука една лайка,дето си я бера от двора ,не мога да изсуша  Sad
технологично обаче,сушене,със запазване на всички витамини и минерали,става на Тє до 48є -което,за нашата машинка,се постига чрез поставяне на тавучките на горно положение/не да влизат в жлебовете,а  да застават краченцата на горната тавичка над жлеба-така се образува отвор/цепнатина между тавичките и се намалява температурата с още няколко градуса/ в книжката май пишеше,а и в друг форум имаше хора,мерили с нарочни термометри /,защото по описание тя прави около 50-53 єC

И аз така ги суших, но с идеята за проветрение, не съм се замисляла за градусите.
Абе, Бушка, купувай я, удоволствие си е някакво да си сушиш собствено производство, на мен ми е приятно да експериментирам.
Ошав ще си правя тази година, дааа. Ще сложа ябълка, слива, дюла...

vili__66 : Опитай с 10% разтвор на зелен камък.С него се пръскали пътеките и местата около растенията / почвата/. Убивал ги.Пише още ,че не бичат дребни камъчета и можеш да посипеш такива около лехите.Непременно пиши за картофите в слама ,че и аз опитвам това.Изгледах всички руски филмчета по темата и много се запалих по този метод.

И аз намерих за зеления камък и понеже имам, само да спре да вали, ще се заема.

Зеленият камък може да се използва и срещу голите охлюви, като се пръска с 10-процентов разтвор. Употребява се и против голите охлюви в оранжериите, като привечер се напръскват полиетиленът, пътеките и около оранжериите. Използват се и примамки от нарязани парченца моркови и картофи, към които е прибавен зелен камък в количество 1:20. От в. Фермер


Това си го записвам, благодаря, ще пробвам. А еко/био ли е, да си знам?

# 761
  • Мнения: 854
 Peace Hug
Ще, ще! Много ми е мерак! Искам да изсуша...всичко  Laughing
Клипове гледах сума ти по тоя повод - сушаха си дори млякото и яйцата  Shocked Чак такъв зор нямам.  #Crazy

п.п. Ошаф половинката много обича! Та ето още нещо за сушене!

# 762
  • Варна-София
  • Мнения: 428
... А еко/био ли е, да си знам?
Железният сулфат - да, еко е.
Въздържах се да пиша, чакам новата тема, обаче щом стана дума, да кажа ...
Концентрацията е такава, че не трябва да попада на растенията.

Заразявате ме с вашия ентусиазъм да сушите. Ще си търся допълнителни скари за моята печка - тя има вентилатор.

А вашата машинка, като се включи отсега до ноември, какъв е разходът на ток? Някаква идея за разходната част?

Последна редакция: ср, 18 апр 2012, 19:59 от amica1

# 763
  • Мнения: 30
Според мен, момичета, много грешите с тези сушилни! Ама аз съм си чешит де, може само така да си мисля Thinking Значи съставки за супа или яхнии, като коприва, лапад, моркови- бера, разстилам върху вестник или кърпа и суша на сянка. Това означава хладна стая, или таван, или навес-кой каквото има. Морковите са настъргани, да се отбележи.
Друго-доматите режа на кръгчета, а черито-на половини, в метални тави на слънце.
Чушките знаете-или на парченца, или на низи-пак проветриво.
Плодовете-сливи, круши, череши, дренки-върху сито, сглобено от който и да е мъж. долницата на ситото е от мрежа за шпакловане.
Всичко това е екологично, без инвестиции, без излишни натурии из шкафове. без да тежи на сметките за тока. Съседката си купи сушилня, ползва я месец, а като и дойде сметката за тока, изрева и прибра уредчето.
В момента в метална купичка върху радиатора суша челядинки. Тръгнаха вече, слабички са, но ги има.

# 764
  • Мнения: 854
Според мен, момичета, много грешите с тези сушилни! Ама аз съм си чешит де, може само така да си мисля Thinking Значи съставки за супа или яхнии, като коприва, лапад, моркови- бера, разстилам върху вестник или кърпа и суша на сянка. Това означава хладна стая, или таван, или навес-кой каквото има. Морковите са настъргани, да се отбележи.
Друго-доматите режа на кръгчета, а черито-на половини, в метални тави на слънце.
Чушките знаете-или на парченца, или на низи-пак проветриво.
Плодовете-сливи, круши, череши, дренки-върху сито, сглобено от който и да е мъж. долницата на ситото е от мрежа за шпакловане.
Всичко това е екологично, без инвестиции, без излишни натурии из шкафове. без да тежи на сметките за тока. Съседката си купи сушилня, ползва я месец, а като и дойде сметката за тока, изрева и прибра уредчето.
В момента в метална купичка върху радиатора суша челядинки. Тръгнаха вече, слабички са, но ги има.
Аз съм "за" този метод, наистина е по-добър. Но си има някои ограничения.
Нямам стая в която да разположа много вестници с коприва примерно (бих брала неограничено количество връхчета точно сега). На вън в момента също не става за сушене.
Мислила съм за нещо като шкаф, на който рафтовете да са от ситна мрежа, както казваш, стените също - да не кацат разни хвръкати гадинки. Но това може да се ползва само когато е сухо и топло.
Та съчетанието между двата метода, си мисля, ще е най-добро.

Общи условия

Активация на акаунт