Но и за сома май затова се изкисва. четох в нета. че е хубаво 30 мин. -1.5-2 часа да се остави в лимонов сок.
А шарана е хубаво да е пресен. Да има бистри очи и да няма наранявания по кожата, ако е бит с бомба май така се казваше.
И ние също често ядем риба, но май все една и съща. Навремето дядо ми купуваше често сом от рибарите, но не го оценявах.
Рецепта за сом на фурна
http://kulinar.bg/Сом-на-фурна_l.r_i.12173.html
1 бр.сом
1 ч.ч.вино бяло
4 гл.лук кромид стар
500 гр.зелени чушки
500 гр.червени чушки
600 гр.домати
2 бр.лимон
1 к.л.черен пипер млян
1 ч.л.сол
50 млолио
100 гр.галета
Измиваме и нарязваме сома на шайби.
Слагаме го в купа и го посоляваме със сол и черен пипер.
Заливаме го със сока на единия лимон и го оставяме в хладилника да престои около 1 час.
През това време нарязваме лука на полумесеци, чушките на жулиени и ги задушаваме в мазнина до омекване.
Изсипваме ги в тавичка.
Вземаме парчетата сом и ги овалваме добре в галета.
Редим парчетата в тавичката при лука и чушките, покриваме с резени домат и лимон. (Използвах домат консерва срязан наполовина и полях рибата с малко от сока)
Наливаме бялото вино и печем 40 мин. в предварително загрята на 180-200 градуса фурна.
Стана много вкусен.