Дюли

  • 23 133
  • 63
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 135
Успех ви желая момичета Laughing

# 31
  • Мнения: 417
inka5, много ме заинтригува...
Дай моля те рецептата. Преди две години пълних едни дюли с агнешко и нищо не се получи. По принцип много си падаме по такива манджи... Ем солени, ем малко сладки.

Заповядай една
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=2&t=1870

Нямам точни порпорции. Когато я правя със сушени сини сливи слагам кафява захар и канела след като махна ястието от котлона.
Дюлите са нарязани на едро, защото отстранявам плода при сервирането - никой не го хапва Embarassed, но пък сосчето става супер. Simple Smile

# 32
  • Vienna
  • Мнения: 261
Мерси, само да хвана дюли тука отнякъде ще го пробвам.

# 33
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Моята пропорция за желето е 1:1 захар : течност
И аз така процедирам!   Peace  В момента варя дюлите - 2кг дюли, нарязани на четвъртинки, след това прецеждам сока, добавям захарта и бъркам до сгъстяване на желето. От варените дюли съм правила и мармалад като отстранявам вътрешността, дори не се налага да ги меля, просто намачквам с вилица, добавям захар и бъркам непрекъснато с дървена шпатула до стопяване на захарта, насипвам горещо в сухи бурканчета и обръщам на капачка!

# 34
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Аз тъкмо вчера направих желето.

Сега освен да взема да си направя и мармалад. newsm78

А на мармалада лимонтозу слагаш ли...?

# 35
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Готово. Аз сложих малко оцет. Получи се много хубав мармалад. Благодаря ти stefaniika   Hug  bouquet

# 36
  • Мнения: 108
Мармаладът е също прекрасна идея - като се сварят дюлите много по-лесно се смачкват. Миналата година правих сладко, като стъргах суровите дюли и то с едно долнопробно ренде. Стана страхотно, но си беше голяма мъка. За желето си разбрах грешката - трябвало е още доста да поври, но сега си имаме няколко буркана сироп, който децата много харесаха.

# 37
  • Vienna
  • Мнения: 261
Ето какво намерих в един тукашен вестник:
Нещо като сладки са:
Продукти: 1,5кг дюли и 750 гр. кристална захар
Дръжките се махат и Дюлите се режат на парченца. Слагат се в тенджера и се варят с малко вода до омекване /около 45 мин./ Пасират се. Слага се захарта и се вари при непрекъснато бъркане докато започне да се отлепя от дъното /около 1,5 часа/. Масата се изсипва в тава покрита с пергамент, разстила се на дебелина колкото пръст, слага се и отгоре пергамент. Заглаждате внимателно и оставяте тавата на прохладно място. След около 3 часа масата се е втвърдила. Горния пергамент се маха. Реже се на ромби или с формички за сладки. Съхранява се на прохладно в кутия с дупки. Може месеци да се яде.

Ето и линка Стъпка по стъпка:
http://derstandard.at/1319182374834/EssBar-Rezept-Quittenkaes?sa … ber=1&_seite=

Не съм го пробвала; Много бъркане ми се вижда, но е ефектно и мисля че е ароматно

# 38
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Марѝ, радвам се, че съм била полезна!   Hug

kresmi, права си   Peace  поне 1 час се варят дюлите за желе, аз си ги оставих даже 1 1/2ч, в резултат на това течността при прецеждането си беше гъста и лепкава, даже без захар, а със захарта стана просто разкош, цветът един такъв кехлибарен...

За мармалада - непременно отстранете всички твърди вътрешности на сварените дюли, за да няма счупени зъби след това,   Laughing  люспата пада много лесно, така че почистването и намачкването отнемат не повече от 1/2ч, след това обратно в тенджерата, добавяме захар и бъркаме непрекъснато, накрая добавяме малко лимонтузу иии да ви е сладко!

Равносметката от вчерашният ми труд - 2кг дюли, 1,5 кг захар =  7 малки бурканчета желе и още 7 от същите мармалад! Ето ги:

# 39
  • Мнения: 2 011
Не знам, някой написал ли е вече тази рецепта с дюли. На мен ми е любима. Лесна и много вкусна.

# 40
  • Мнения: 135
И аз си наравих вече желето и сладкото. 7 бурканчета желе, и 17 сладко.
Готвеното с дюли-ще опитам, не съм готвила досега такива ястия.

# 41
  • София
  • Мнения: 360
И желето и сладкото са чудесни, единственото, което не ми харесва,
че е много трудоемко.Трудно се реже,стърже, но пък вкусът е невероятен !
Изобщо не е трудоемко... Laughing КОлко му е на разрежеш една дюля на 4 парчета.....Аз така правя....Изобщо не се занимавамсъс ситнене.....Нрязвам ги дюлите на едри парчета после ги заливам с вода,колкото да ги покрие и варя докато започнат да се разваряват.Махам плода и после си подслаждам течността и варя до сгъстяване(както сладката).Накрая слагам малко лимонтозу,разбърквам и сипвам по бурканчетата....

Колко трябва да се сгъсти като го вариш? Като сладко няма ли да е много?

# 42
  • Мнения: 5 001
И желето и сладкото са чудесни, единственото, което не ми харесва,
че е много трудоемко.Трудно се реже,стърже, но пък вкусът е невероятен !
Изобщо не е трудоемко... Laughing КОлко му е на разрежеш една дюля на 4 парчета.....Аз така правя....Изобщо не се занимавамсъс ситнене.....Нрязвам ги дюлите на едри парчета после ги заливам с вода,колкото да ги покрие и варя докато започнат да се разваряват.Махам плода и после си подслаждам течността и варя до сгъстяване(както сладката).Накрая слагам малко лимонтозу,разбърквам и сипвам по бурканчетата....

Колко трябва да се сгъсти като го вариш? Като сладко няма ли да е много?
Като се вари(сока) се сгъстява....Капвам на суха чинийка и ако капката се задържа,добавям лимонтозуто.....разбърквам и чакам да кипне хубаво...... - махам от котлона,насипвам в сухи бурканчета ,завинтвам капачката и обръщам......Това е!

# 43
  • София
  • Мнения: 360
Благодаря! Тъкмо на време!  bouquet

# 44
  • Мнения: 899
Ето една идея за желирани дюлеви бонбони:

http://www.carina-forum.com/ricette/dispensa/null/0000028_en.php

Общи условия

Активация на акаунт