Дюли

  • 23 139
  • 63
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5
Здравейте,
тази година от вилата имаме много дюли и се чудя какво да ги правя...Освет компоти ,разбира се...
Моля да споделите някакви лесни,нетрудоемки рецепти за сладка,или канфитюри или нещо друго,за да мога да използвам дюлите.
Благодаря предварително

# 1
  • Мнения: 5 001
Желе!
Аз само така мога да ям дюли....Иначе са ми прекалено....зърнести

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=415187.msg13053820

# 2
  • Мнения: 5
Благодаря много за желето!Ще го направя,че  тези кашлици са ми омръзнали....Сега ми хрумна да направя нещо и за палачинките през зимата... Simple Smile

# 3
  • Мнения: 22 867
Желе!
Аз само така мога да ям дюли....Иначе са ми прекалено....зърнести

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=415187.msg13053820

Мастърче, от всички дюли ли правиш желе? Според майка ставало само от (сега не съм сигурна дали така каза) дивачки, а от другите, ашладисаните, не ставало. newsm78 Беше сварила сърцевината на дюли, които сложи в компот и изобщо не се желира, така си стоеше на вода в тенджерата.

# 4
  • Мнения: 5 001
Лабрексче от всички дюли става желе.....Пектинът в семките и корите се извлича докато се вари плода....После се маха плода и сока се подслажда и се вари до сгъстяване(то става бързо).....Накрая се слага малко лимонтозу и се спива по бурканчетата....Абсолютно просто нещо е.

Пак казвам,че ако искаш да е по светло на цвят желето се слагат и няколко ябълки с корите и семките нарязани....Иначе само от дюли е тъмно на цвят желето....

# 5
  • Мнения: 22 867
Лабрексче от всички дюли става желе.....

Сега ще се правя на важна пред майка! Grinning Не знам, тя прави желе от сто години, от детството си го помня, а сега пробира дюлите, и опита и да получи желе от тези хубавите едри дюли се увенча с неуспех. Тя се ядоса, защото знаела, че от тия дюли желе не ставало, ама защо се занимавала........А аз, срам и позор, не съм правила таквоз нещо Embarassed, но иначе скоростно омитам бурканчета. Embarassed

# 6
  • Мнения: 5 001
Опитай по моята рецепта дето съм дала и изненадай майка ти.... Laughing

# 7
  • Мнения: 22 867
Опитай по моята рецепта дето съм дала и изненадай майка ти.... Laughing


Добра ти е идеята, ако взема да го направя, т.е. да стане, ще съм съвсем убедителна! Peace  bouquet

# 8
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
За десерт - нарязани на парченца и опечени в тава с малко водичка на дъното и поръсени със захар.
Правила съм и на пара и веднага след това, докато са топли - поръсени с пудра захар. Като изстинат стават страхотни.
За желето знам, че се прави само от вътрешността и кората на дюлите - там има най-много пектин. А от обелените дюли се прави сладко.
Правя и един сладкиш с настъргани дюли (ябълки, тиква):
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. настъргани ябълки (дюли, тиква)
1 бакпулвер
3-4 ч.ч. брашно
по желание - ванилия или канела.
Разбъркват се течните съставки със захарта, добавят се настърганите плодове и орехите, след това брашното, смесено с бакпулвера, ванилията (канелата). Изсипва се в намаслена тава (аз поръсвам дъното с брашно) и се пече на силна фурна.

# 9
  • Мнения: 836
Дюлите печени във фурна стават разкош. Преди това трябва да се сварят /10 мин/ и после - в тавата, поръсени с кафява захар и канела. Супер бърз и лесен десерт.
В тиквеника слагам настъргана дюля, ако имам, определено е по-вкусен така.
А това желе го помня от детството си. Чудно е Simple Smile

# 10
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Лабрекс, ние преди имахме много дюли. от плодът правехме компоти, а от семенниците желето  Peace
така че, ако ще правиш желе - трябват ти семенниците, за да се желира.
или добавяш пектин  Wink

ние правихме също и сладко от настъргани дюли, става много ароматно.
също сладкишът с карамелизирани ябълки става страхотен като се заменят ябълките с дюли Crazy

# 11
  • Мнения: 22 867
asyalein , точно така прави майка - сладко от настъргани дюли и желе от изрязаните среди. Е, да, ама нещо не и се получи последното желенце, остана на вода. Ще пробвам и аз, може пък да стане. Peace

# 12
  • Мнения: 1 101
И аз миналата година се пробвах Rolling Eyes
изпекох дюли и от вътрешноста опитах желе да направя....но не се желира Cry
Може би  трябва по вече да ври newsm78

# 13
  • Мнения: 5 001
И аз миналата година се пробвах Rolling Eyes
изпекох дюли и от вътрешноста опитах желе да направя....но не се желира Cry
Може би  трябва по вече да ври newsm78
Аз винаги съм правила от целите плодове,не само от семенниците.....Не знам,защо не ти се е желирало....По принцип като започне да се вари то си се сгъстява...Както ,когато правиш сладко....

# 14
  • Мнения: 2 134
И желето и сладкото са чудесни, единственото, което не ми харесва,
че е много трудоемко.Трудно се реже,стърже, но пък вкусът е невероятен !

# 15
  • Мнения: 11
Здравейте , колко от семенниците на дюлите трябва да се сложат и колко да е водата за да се желира? Извинявам се за тъпия въпрос , но никога не съм правила желе а на двора имам много дюли , които всяка година оставям да изгният защото няма какво да ги правя.

# 16
  • Мнения: 5 001
И желето и сладкото са чудесни, единственото, което не ми харесва,
че е много трудоемко.Трудно се реже,стърже, но пък вкусът е невероятен !
Изобщо не е трудоемко... Laughing КОлко му е на разрежеш една дюля на 4 парчета.....Аз така правя....Изобщо не се занимавамсъс ситнене.....Нрязвам ги дюлите на едри парчета после ги заливам с вода,колкото да ги покрие и варя докато започнат да се разваряват.Махам плода и после си подслаждам течността и варя до сгъстяване(както сладката).Накрая слагам малко лимонтозу,разбърквам и сипвам по бурканчетата....

# 17
  • Мнения: 5
Здравейте,
може ли да ми кажете и Вашата рецепта за сладкото от дюли?
Благодаря предварително


quote author=TheNMaster link=topic=619708.msg20124489#msg20124489 date=1320070747]
И желето и сладкото са чудесни, единственото, което не ми харесва,
че е много трудоемко.Трудно се реже,стърже, но пък вкусът е невероятен !
Изобщо не е трудоемко... Laughing КОлко му е на разрежеш една дюля на 4 парчета.....Аз така правя....Изобщо не се занимавамсъс ситнене.....Нрязвам ги дюлите на едри парчета после ги заливам с вода,колкото да ги покрие и варя докато започнат да се разваряват.Махам плода и после си подслаждам течността и варя до сгъстяване(както сладката).Накрая слагам малко лимонтозу,разбърквам и сипвам по бурканчетата....
[/quote]

# 18
  • Мнения: 1 101
И аз миналата година се пробвах Rolling Eyes
изпекох дюли и от вътрешноста опитах желе да направя....но не се желира Cry
Може би  трябва по вече да ври newsm78
Аз винаги съм правила от целите плодове,не само от семенниците.....Не знам,защо не ти се е желирало....По принцип като започне да се вари то си се сгъстява...Както ,когато правиш сладко....

Не съм се изказала правилно Rolling Eyes Варих всичко наведнъж но бях ги разделила за печене и семенниците.След като извадих тези за печенето продължих да варя само изрезките....Еми не се желира ooooh! Стана  си сироп Rolling Eyes макар че го употребих по предназначение ( за кашлица).
 Peace
Може би са важни пропорции newsm78 Аз го правих в малки количества и на око.На 1л вода 2 дюли и захар на сладост беше добре.

# 19
  • Мнения: 5 001
Може би са важни пропорции newsm78 Аз го правих в малки количества и на око.На 1л вода 2 дюли и захар на сладост беше добре.

Да ти кажа честно аз затова не съм дала точни пропорции в рецептата ми.....Защото при теб наистина е било малко съотношението плод-вода.....Затова съм писала,че след като се нарежат и се сложат в тенджерката се заливат с вода,колкото да ги покрие.....Т.Е. Ако сложиш малко дюли-то и водата ще е по малко(дето ще ги покрие).... Hug

# 20
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
И желето и сладкото са чудесни, единственото, което не ми харесва,
че е много трудоемко.Трудно се реже,стърже, но пък вкусът е невероятен !

Ползвай рендето вьорнер, приставката с малките ножчета. Хващаш цялата дюла и стържеш със завъртане в някоя по-дълбока тава. Рендето я изяжда за секунди, в ръката ти остава само семенника. Него го прерязваш веднъж и го хварляш за варене на желе. Ако имаш поизгнили и тях на 3-4парчета и за желе - изгнили дюли или червиви не се хвърлят!!! Вариш и прецеждаш през марля/тензух за желе.

Аз вчера следобед разпарчедосах 1 леген с дюли. Конфитюра си го правя с поне 3 прекъснати варения. Така плодът поема бавно от захарата и се "остъклява". Отпадъците за желето сега се варят. Това е най-любимия ни плод за конфитюри/мармалади/желета, обожаваме дюли!  Grinning

# 21
  • Мнения: 1 101
Може би са важни пропорции newsm78 Аз го правих в малки количества и на око.На 1л вода 2 дюли и захар на сладост беше добре.

Да ти кажа честно аз затова не съм дала точни пропорции в рецептата ми.....Защото при теб наистина е било малко съотношението плод-вода.....Затова съм писала,че след като се нарежат и се сложат в тенджерката се заливат с вода,колкото да ги покрие.....Т.Е. Ако сложиш малко дюли-то и водата ще е по малко(дето ще ги покрие).... Hug
newsm10 Hug

# 22
  • Мнения: 417
У дома харесваме телешко с дюли.
Нямам специална рецепта, ползвам рецепта за телешко със сини сливи, адаптирала съм я като съм заменила канелата със кафява захар. Плодовете режа на по-големи парчета с идеята, че ако някой не хареса вкуса на плода, да хапне от ароматното сосче   chef

# 23
  • Vienna
  • Мнения: 261
inka5, много ме заинтригува...
Дай моля те рецептата. Преди две години пълних едни дюли с агнешко и нищо не се получи. По принцип много си падаме по такива манджи... Ем солени, ем малко сладки.

# 24
  • Мнения: 108
Заитригувахте ме с това желе. Лутнах се днес и го сварих, ама да попитам, то веднага ли се желира или трябва хубаво да изстине. За сега си е сироп и си няма идея да се желира.

# 25
  • Мнения: 5 001
Заитригувахте ме с това желе. Лутнах се днес и го сварих, ама да попитам, то веднага ли се желира или трябва хубаво да изстине. За сега си е сироп и си няма идея да се желира.
Докато се вари се сгъстява.....Като изстине се сгъстява още.

# 26
  • Мнения: 135
Трябва да се внимава, да не се превари желето, защото ще стане много гъсто. Преди години имах такъв случай-не можех да го отлепя от буркана. И в къщи много го обичаме. Аз избирам 3-4 едри хубави дюли със семенниците, нарязвам ги на парчета, наливам вода, колкото да се покрият и варя до омекване. Оставям сока да се избистри 10-12 часа. После прецеждам през тензух. На един литър сок прибавям 800гр. захар. Преди да го сваля от котлона, прибавям чаена лъжичка лимонена киселина. Наливам го докато е горещо в бурканите, и след около половин час вече се е сгъстило. Докато го варя отвреме навреме гребвам с лъжичка малко от желето и капвам в суха чинийка. Като поизстине, ако не се стича, значи е готово.

# 27
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Ето това наистина ми хареса, защото има и пропорция: течност - захар.

Благодаря ти Златна превъзходнаbouquet

Още утре ще опитам да си направя.

# 28
# 29
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Моята пропорция за желето е 1:1 захар : течност, но аз съм си щедра по принцип и не жалим матр`иала  Grinning. Като на Златна превъзходна ми е и пробата с чинията - избирам по - голяма, че кап от едната страна, после от другата...хубавко я накапвам от нетърпение  Grinning

# 30
  • Мнения: 135
Успех ви желая момичета Laughing

# 31
  • Мнения: 417
inka5, много ме заинтригува...
Дай моля те рецептата. Преди две години пълних едни дюли с агнешко и нищо не се получи. По принцип много си падаме по такива манджи... Ем солени, ем малко сладки.

Заповядай една
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=2&t=1870

Нямам точни порпорции. Когато я правя със сушени сини сливи слагам кафява захар и канела след като махна ястието от котлона.
Дюлите са нарязани на едро, защото отстранявам плода при сервирането - никой не го хапва Embarassed, но пък сосчето става супер. Simple Smile

# 32
  • Vienna
  • Мнения: 261
Мерси, само да хвана дюли тука отнякъде ще го пробвам.

# 33
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Моята пропорция за желето е 1:1 захар : течност
И аз така процедирам!   Peace  В момента варя дюлите - 2кг дюли, нарязани на четвъртинки, след това прецеждам сока, добавям захарта и бъркам до сгъстяване на желето. От варените дюли съм правила и мармалад като отстранявам вътрешността, дори не се налага да ги меля, просто намачквам с вилица, добавям захар и бъркам непрекъснато с дървена шпатула до стопяване на захарта, насипвам горещо в сухи бурканчета и обръщам на капачка!

# 34
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Аз тъкмо вчера направих желето.

Сега освен да взема да си направя и мармалад. newsm78

А на мармалада лимонтозу слагаш ли...?

# 35
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Готово. Аз сложих малко оцет. Получи се много хубав мармалад. Благодаря ти stefaniika   Hug  bouquet

# 36
  • Мнения: 108
Мармаладът е също прекрасна идея - като се сварят дюлите много по-лесно се смачкват. Миналата година правих сладко, като стъргах суровите дюли и то с едно долнопробно ренде. Стана страхотно, но си беше голяма мъка. За желето си разбрах грешката - трябвало е още доста да поври, но сега си имаме няколко буркана сироп, който децата много харесаха.

# 37
  • Vienna
  • Мнения: 261
Ето какво намерих в един тукашен вестник:
Нещо като сладки са:
Продукти: 1,5кг дюли и 750 гр. кристална захар
Дръжките се махат и Дюлите се режат на парченца. Слагат се в тенджера и се варят с малко вода до омекване /около 45 мин./ Пасират се. Слага се захарта и се вари при непрекъснато бъркане докато започне да се отлепя от дъното /около 1,5 часа/. Масата се изсипва в тава покрита с пергамент, разстила се на дебелина колкото пръст, слага се и отгоре пергамент. Заглаждате внимателно и оставяте тавата на прохладно място. След около 3 часа масата се е втвърдила. Горния пергамент се маха. Реже се на ромби или с формички за сладки. Съхранява се на прохладно в кутия с дупки. Може месеци да се яде.

Ето и линка Стъпка по стъпка:
http://derstandard.at/1319182374834/EssBar-Rezept-Quittenkaes?sa … ber=1&_seite=

Не съм го пробвала; Много бъркане ми се вижда, но е ефектно и мисля че е ароматно

# 38
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Марѝ, радвам се, че съм била полезна!   Hug

kresmi, права си   Peace  поне 1 час се варят дюлите за желе, аз си ги оставих даже 1 1/2ч, в резултат на това течността при прецеждането си беше гъста и лепкава, даже без захар, а със захарта стана просто разкош, цветът един такъв кехлибарен...

За мармалада - непременно отстранете всички твърди вътрешности на сварените дюли, за да няма счупени зъби след това,   Laughing  люспата пада много лесно, така че почистването и намачкването отнемат не повече от 1/2ч, след това обратно в тенджерата, добавяме захар и бъркаме непрекъснато, накрая добавяме малко лимонтузу иии да ви е сладко!

Равносметката от вчерашният ми труд - 2кг дюли, 1,5 кг захар =  7 малки бурканчета желе и още 7 от същите мармалад! Ето ги:

# 39
  • Мнения: 2 011
Не знам, някой написал ли е вече тази рецепта с дюли. На мен ми е любима. Лесна и много вкусна.

# 40
  • Мнения: 135
И аз си наравих вече желето и сладкото. 7 бурканчета желе, и 17 сладко.
Готвеното с дюли-ще опитам, не съм готвила досега такива ястия.

# 41
  • София
  • Мнения: 360
И желето и сладкото са чудесни, единственото, което не ми харесва,
че е много трудоемко.Трудно се реже,стърже, но пък вкусът е невероятен !
Изобщо не е трудоемко... Laughing КОлко му е на разрежеш една дюля на 4 парчета.....Аз така правя....Изобщо не се занимавамсъс ситнене.....Нрязвам ги дюлите на едри парчета после ги заливам с вода,колкото да ги покрие и варя докато започнат да се разваряват.Махам плода и после си подслаждам течността и варя до сгъстяване(както сладката).Накрая слагам малко лимонтозу,разбърквам и сипвам по бурканчетата....

Колко трябва да се сгъсти като го вариш? Като сладко няма ли да е много?

# 42
  • Мнения: 5 001
И желето и сладкото са чудесни, единственото, което не ми харесва,
че е много трудоемко.Трудно се реже,стърже, но пък вкусът е невероятен !
Изобщо не е трудоемко... Laughing КОлко му е на разрежеш една дюля на 4 парчета.....Аз така правя....Изобщо не се занимавамсъс ситнене.....Нрязвам ги дюлите на едри парчета после ги заливам с вода,колкото да ги покрие и варя докато започнат да се разваряват.Махам плода и после си подслаждам течността и варя до сгъстяване(както сладката).Накрая слагам малко лимонтозу,разбърквам и сипвам по бурканчетата....

Колко трябва да се сгъсти като го вариш? Като сладко няма ли да е много?
Като се вари(сока) се сгъстява....Капвам на суха чинийка и ако капката се задържа,добавям лимонтозуто.....разбърквам и чакам да кипне хубаво...... - махам от котлона,насипвам в сухи бурканчета ,завинтвам капачката и обръщам......Това е!

# 43
  • София
  • Мнения: 360
Благодаря! Тъкмо на време!  bouquet

# 44
  • Мнения: 899
Ето една идея за желирани дюлеви бонбони:

http://www.carina-forum.com/ricette/dispensa/null/0000028_en.php

# 45
  • Gorni Bogrov
  • Мнения: 958
Момичета ,как правите компот от дюли,колко захар слагате.Имам и малко листа казаха ми,че от тях ставало чай за кашлица,но се чудя дали да ги измия и да ги слагам да се сушат или след като ще правя компоти няма смисъм да суша и листа.Искам да направя малко компоти да имам за зимата за кашлицата на малчо,  разбрах че много помагали тези компоти.

# 46
  • София
  • Мнения: 360
След като варих 2 кг. дюли 2.5 часа, ги извадих разпадащи се и в течността прибавих 2 ч.ч. захар. /на вкус/ Варих почти още толкова, течността остана наполовина, но изобщо не се сгъстява. Какво става? Сега я изключих и я оставям до утре когато трябва да реша какво ка я правя. Приемам идеи всякакви, моля!

# 47
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Момичета ,как правите компот от дюли,колко захар слагате.Имам и малко листа казаха ми,че от тях ставало чай за кашлица,но се чудя дали да ги измия и да ги слагам да се сушат или след като ще правя компоти няма смисъм да суша и листа.Искам да направя малко компоти да имам за зимата за кашлицата на малчо,  разбрах че много помагали тези компоти.

Здравей. Този компот наистина помага. Ние имаме една чаша с която мерим захарта, но тя се равнява на 5 супени лъжици. Просто с нея е по-удобно. И все пак зависи от това колко сладко обичате да бъде. Може и повече, може и по-малко. Няма закон. Но има друго нещо. Този компот се вари 2 часа, ако искаш водата му да стане червеникава. Иначе не се оцветява. Това го знам от моята майка.

Успех! Hug

# 48
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Мари, а защо трябва да става червеникав...леле 2ч за един компот...Аз го варя около 15мин. и го оставям в горещата вода да вакумира. Захар - на вкус, у дома предпочитаме да е по-сладко  и да си го разредим с водичка, защото се набляга на пиенето.


mariyka
- ти желе ли искаш да направиш? След като извади плода премери ли си течността - колко беше тя, че си сложила само 2ч захар? При желето и сладката няма "захар на вкус" , захарта си има точна мярка, иначе не се получава. Разкажи повече за намеренията си, колко е била течността , колко е сега и ще измислим нещо.

# 49
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Не знам що Икси. И аз се учудих. Нали ви писах. Това го научих от мама.   33uu

А за желето - аз сложих толкова захар, колкото течност. Както беше писало едно от момичетата по-горе... Peace

Оооо... момичето била ИКСИ... Embarassed Blush Joy Joy Joy

# 50
  • София
  • Мнения: 360
ИКСИ, опитах се да направя желе по указанията в предните постове. Нарязах 2 кг. дюли и вода колкото да ги покрие. В момента остатъкът е 1.100л. с котсистенцията на сироп, но е много далеч от желето. Дали грешката ми не е в това, че прецедих течността преди да я варя? Спомням си от едно врече, че желето беше кристално чисто, затова я прецедих. Ако друго не стане ще го сгъстя с желатин. А  плодовете ще ги почистя от семките и после...?

п.с.
къде съм гледала вчера? май съм пропуснала 2 стр. където си пише течност:захар - 1:1.
Сега късно ли е да добавя още малко захар и да го посваря пак?

Последна редакция: сб, 12 ное 2011, 09:55 от mariyka

# 51
  • Мнения: 24
mariyka, тъкмо щях да ти пиша, че захарта ти е била малко.
Аз имам спомени, че когато моята баба правеше компот от дюли, слагаше карамелизирана захар, за да станел червен компота. Според нея така било по - вкусно и по - красиво  Simple Smile.
И аз имам едно въпросче - донесоха ми една торба с дюли, но са зелени. Дали мога сега да правя желе от тях или да ги чакам да пожълтеят. Засега съм ги наредила на закритата тераса в едни кутии.


# 52
  • София
  • Мнения: 360
Ох! Много въпроси станаха: струва ми се, че ще стане много сладко с повече захар newsm78  така много ми харесва на вкус. Имам пектин и желатин - не мога ли да направя нещо с тях да го сгъстя?

# 53
  • Мнения: 135
След като варих 2 кг. дюли 2.5 часа, ги извадих разпадащи се и в течността прибавих 2 ч.ч. захар. /на вкус/ Варих почти още толкова, течността остана наполовина, но изобщо не се сгъстява. Какво става? Сега я изключих и я оставям до утре когато трябва да реша какво ка я правя. Приемам идеи всякакви, моля!






Учудвам се, че не ти се получава. Много варене си му ударила. За тези два часа и половина трябваше да ти стане на камък желето. В рецептата която имам се слага 800гр. захар на 1л.сок. Ние в къщи не обичаме много сладко и аз слагам по-малко. Последния път сложих на 1л. сок 500гр. захар. Пак си става желето, но става по-малко количество.

Направих си и експеримент:Сварих до омекване семки останали ми от 2кг. дюли. Прецедих сока. Стана около 600мл. Прибавих му 600гр. захар, като завря сиропа, прибавих настъргани дюли около килограм. Варих до необходимата гъстота. Като капна капка на суха чинийка да не тече, след като поизстине. Прибавих чаена лъж. лимонтозу и след 2-3 мин. свалих от котлона и веднага насипах в сухи буркани. Стана чудесно сладко. Вие може да сложите повече захар.

Като правите желе:
Течността за желето се прецежда през сито , или тензух. Избистря се по време на варенето, получава се бистър червен кехлибарен цвят. Колкото повече е семенната част, толкова по-хубаво става.
Успех.




Последна редакция: сб, 12 ное 2011, 12:02 от Златна превъзходна

# 54
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
mariyka - Извинявай, че едвам сега сколасах да седна на компа и да поразсъждавам над казуса с твоето желе. Не ти се е получило, дори и след толкова варене, защото просто захарта ти е малко!
На литър и 100 течност аз слагам кило захар. Сладко е , безпорно, но това е то желе от дюли. Прецеждането си е Ок, мътно е, не се притеснявай, после се избистря. Когато е готово е най-бистро и изглежда като разтопен горещ мед. Капка от желето, капната в студена чинийка след около минута, две става като твърд течен мед....какви определения праскам, ама не се сещам за друго.
Желира се след изстиването. Слагай захар и продължавай да вариш и да пробваш с капките, ще стане, няма къде да иде.

пп. 2чаша захар са били много малко ,щом като сега течността ти е спаднала на половина....трябвало е поне 2кг захар да се сложи. В момента имаш сироп, явно приятен за пиене на сладост, но няма как да получиш желе.

Дано да съм ти била полезна. Пиши какво си направила, ще ми е интересно.

# 55
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Ох! Много въпроси станаха: струва ми се, че ще стане много сладко с повече захар newsm78  така много ми харесва на вкус. Имам пектин и желатин - не мога ли да направя нещо с тях да го сгъстя?

След като течността изстина не се ли посгъсти малко, няма как да стане гъста като сладко, но би трябвало да е като течен мед.   Thinking   Аз също смятам, че захарта е била малко за течността, добавяла съм захар към сладка на по-късен етап, не е имало проблем.   Peace
За желатинът незнам какво би станало, аз го използвам само за бърза консумация, не съм сгъстявала с него и консервирала.
Гел Фикс на Др. Йоткер използвам за желиране на сладка, доволна съм.
Пектинът би трябвало да помогне.
Относно прецеждането на сиропа, след сваряването на дюлите, винаги го правя,   Peace  с пластмасова цедка с финна мрежа.

# 56
  • Мнения: 112
И аз имах едно неуспешно желе, но установих че проблемът беше в марката захар. На другия ден със същите дюли, по същата технология, но с друга марка захар ми се получи.Може и това да е причината Peace

# 57
  • Мнения: 4 303
Някой чувал ли е за сладко без варене?
Странно ми се стори това.Равни части настъргани дюли и захар объркани и така в бурканчета се варят около 20 мин.
Правил ли е някой?

# 58
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Вася - моята леля прави подобни...тя го нарича компоти, но не е това и аз не знам какво е , мислех ,че си е нейна приумица. Тя се води от девиза - "Затварям в буркан така , че като го отворя да го разреждам и да пием" т.е. малко компоти - много сок за пиене през зимата.
През зимата - отваря , пресипва в голяма кана, сипва вода и пуска ножа на миксера - става нещо като нектар. Пробвай с 1-2 бурканчета, виж дали ще ти допадне. С меки плодове не е лошо - рядко и сладко.

# 59
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Мама прави такова сладко от дюли. Настъргани дюли, захар,  слага и лъжичка /кафяна /лимонтозу , обърква всичко това, натъпква в бурканчета, затваря и вари.

Но вари 90 минути.

То си е сладко със варене Grinning, но варенето е един вид стерилизация ли... и аз не знам какво. Thinking Защото е много време.


Трябва да призная обаче, че си заслужава труда. Peace

# 60
  • Мнения: 164
Момичета, току що го направих желето. Стана бистро и с кехлибарен цвят и тъкмо се зарадвах, че нищо не съм объркала и се сетих, че забравих лимонтузу  ooooh!. И сега?

Последна редакция: нд, 13 ное 2011, 20:03 от sneja.v

# 61
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Сложила ли си го в бурканчета?

И да си... изсипи го във съда в който си го варила, сложи лимонтозуто, нека поври 3-4 минути и готово.

Наливай отново в бурканчетата и обръщай.

Ако още не е налято още по-лесно...

Успех.

И пиши... Hug

# 62
  • Мнения: 164
Готово е, оправих го  bouquet. И мармалада стана много хубав  chef.

# 63
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Така се радвам, когато и аз мога да помогна с нещо. Hug

Този мармалад и на нас ни хареса. smile3521

Мисля да направя още една дозичка желе и съответно и мармалад... Grinning

Общи условия

Активация на акаунт