МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

  • 65 122
  • 742
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 1 176
Само гол запис,че съвсем ви изпускам вече  Embarassed надявам се в събота да стигна до машината най накрая

# 31
  • Мнения: X
 А да ви питам как става това с отложения старт-слагаш вътре яйца, мая, мляко и там другите неща сутринта и вечерта е готово, така ли? Малко ми е странно защото като е 30 градуса тези продукти не се ли развалят като не са в хладилника  newsm78.

Само маята трябва да е отделно от течностите (независимо дали е жива или суха мая). Не ми се е случвало да се развали нещо при отложения старт. Обикновено ми се получава отлагане на старта с около 6-7 часа и то през нощта, когато е по-хладно. Също така помещенията, в които се пече хлябът, са ми по-хладни.

NEO не е изобщо лоша машина.Не е задъллжително да се бръкнеш много,че да ства хубав хляба Peace Моята е евтина и съм много доволна,ако се повреди пак евтина ще си взема Grinning

А каква марка е твоята машинка? NEO ли е?

# 32
  • Кукуландия
  • Мнения: 106
Вчера най-накрая успях да тествам Ронсън-а. Доволна съм. Направих два типови хляба по тази рецепта - веднъж с вода и веднъж с мляко вместо вода... няма смисъл да казвам, че втория е по-вкусен  Grinning
Днес опаковах машината отново и е готова за подаряване.  Sunglasses

# 33
  • Мнения: 0

Не ! Живата мая не е химическа.

Бирената мая е за производство на бира според мен (способства за ферментацията на бирата) произвежда се от хмел (който е съставка и на живата мая), но не съм я пробвал и нямам представа дали може да се използва в хлебопроизводството. Освен това нямам идея какво съдържа бирената мая, която се продава по аптеките.

Може би трябва да се насочите към домашните закваски, за които има специална тема, линк към която може да намерите в началния пост на всяка част на тази тема.

Благодаря много. За мен беше важно, че живата мая не е химическа  Hug

# 34
  • София
  • Мнения: 153
Ами благодаря на всички които ми отговориха. Сега като ми преведат заплатата ще мина през техномаркет да си взема една да пробвам. Ще разгледам още малко разликите между скъпите и евтините, но за сега май клоня към НЕО. До сега винаги съм  купувала скъпа техника, но всичко е до късмет. Почти всичките ми ел.уреди се развалиха и давах луди пари за ремонти. Сега съм решила нова тактика евтина марка - като мине гаранцията и се развали хвърлям и си купувам нова Mr. Green
 Е разбира се ако стана редовна в правене на дом.хляб ще я заменя със по скъпа и тогава пак ще искам помощ от Вас разбира се  Laughing Още веднъж мерси за отговорите

# 35
  • Мнения: 0
Здравейте, искам да споделя и моите впечатления от хлебопекарните с марка Нео, на мен ми я подариха преди 2 години за рожденният ми ден и съм много доволна от нея, ползвам я почти всеки ден и за правене на хляб и за месене на тесто. Дано да продължи да си работи така без проблеми уредчето.
Ето какво хлебче правих вчера, хляба е с кино, бяло, пълнозърнесто и ръжено брашно, овесени ядки, пшенични трици и маково, ленено и сусамово семе. Става много вкусен и здравословен хляб.

# 36
  • Пловдив
  • Мнения: 12
Привет и от мен.
Може да не е купена от много отдавна, но аз да си похваля и моята машинка - Rohnson - прави страхотни хлебчета, а струва 120 лв. (мисля, че все още е толкова в Метро) - смятам, че добър компромис между качество и цена.
Ето и последното ни хлебче - правих го по рецептата от предния ми пост, само че сложих суха мая, и то изсипах цялото пакетче (11 гр.), защото не я бях ползвала преди, а на опаковката пишеше, че 1 п. е за 500 гр. брашно. Дали от това, но "малкото" (винаги правя малкия размер) хлебче щеше да бутне капака на машината. А на вкус стана страхотен и се цепеше като козунак, при това без да се рони като го режеш.

Формата малко не я докарах, ама изпуснах момента и реших да не махам бъркалките  Blush


# 37
  • Мнения: 7 779
Ето и последното ни хлебче - правих го по рецептата от предния ми пост, само че сложих суха мая, и то изсипах цялото пакетче (11 гр.), защото не я бях ползвала преди, а на опаковката пишеше, че 1 п. е за 500 гр. брашно. Дали от това, но "малкото" (винаги правя малкия размер) хлебче щеше да бутне капака на машината.
1 пак. мая за 500 гр  е на доктора. там така пише , но то е 7 гр.
11 гр. мая мисля че е турската yova , но не е за 500 гр  със сигурност smile3511

# 38
  • Пловдив
  • Мнения: 12
И на мен ми изглеждаше странно, но - факт
Е, вярно е, че пише от 500 до 1000 гр. - кой колкото иска да слага Rolling Eyes

# 39
  • Мнения: 22
Не знам дали ми е тук въпроса, но понеже в темата пишат и мъже се надявам да ми помогнете. Проблема ми е следния - имам хлебопекарна Филипс и от известно време много трудно ми се върти бъркалката, с ръка се опитвам да я раздвижа, но не се върти свободно като в началото. Като пусна хлебопекарната си работи, но се притеснявам да не я разваля. Има ли начин да се смаже и с какво, за да се движи свободно? Благодаря предварително.
 

# 40
  • Мнения: 7 779
Не знам дали ми е тук въпроса, но понеже в темата пишат и мъже се надявам да ми помогнете. Проблема ми е следния - имам хлебопекарна Филипс и от известно време много трудно ми се върти бъркалката, с ръка се опитвам да я раздвижа, но не се върти свободно като в началото. Като пусна хлебопекарната си работи, но се притеснявам да не я разваля. Има ли начин да се смаже и с какво, за да се движи свободно? Благодаря предварително.
 
ако е лагерче... да го смажеш. но не е. а пък при смазване може да смажеш и хляба  Joy
най-вероятно оста на бъркалката минава през втулка (вероятно силиконова). от топлината целостта на тази втулка се е нарушила (спекла се е) и за това се върти по-трудно. изхода е да се сменят втулките и на двете бъркалки .

# 41
  • София
  • Мнения: 7 900
И на мен ми изглеждаше странно, но - факт

Е, вярно е, че пише от 500 до 1000 гр. - кой колкото иска да слага Rolling Eyes

Ами няма нищо странно. Значи имаме различни видове теста (наречени от мен леки и тежки). Когато в тестата няма много мазнини и захар тогава е достатъчно малко мая. Когато обаче са тежки теста (например козуначеното или пък тестото със свинска мас или много масло) тогава маята се увеличава, защото тя ще работи на половината си капацитет.

Същото е положението и в зависимост от това с какво време разполагаме, например ако искаме ускорено втасване например ще увеличим маята.

Още по интересна е ситуацията ако живеем в райони с много висока надморска височина или при студен и много влажен климат. В тези райони задължително маята се увеличава поне с 30 % спрямо обикновената рецепта.

За пример погледнете рецептата на гърба на опаковката. Виждате ли ? Там рецептата е с 1000 гр. брашно, но маята е само 2 чаени лъжички (иначе пакетчето е приблизително 4).

# 42
  • Мнения: 2 641
Споделете рецепта за хубав козунал моля. Praynig

# 43
  • София
  • Мнения: 7 900
Споделете рецепта за хубав козунал моля. Praynig

Отидете в блога на темата и там ще намерите. Линк към него има в началния пост на всяка тема.

# 44
  • Мнения: 62
Записче

Общи условия

Активация на акаунт