МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

  • 65 156
  • 742
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 2 435
Да ви попитам, когато вадите бъркалките, за да не се получават дупки, изключвате ли машината и от къде - от контакта или спирате програмата  newsm78 , а цялото казанче ли изваждате навън   newsm78
При тази ситуация просто изместваш тестото на една страна и изваждаш едната бъркалка, после на другата страна и изваждаш другата бъркалка. След това го позаглаждаш леко отгоре да придобие някакъв вид и готово.

извадих бъркалките точно преди печенето, но си обезформих целия хляб ooooh!  следвах инструкцийте,наддигнах тестото първо от едната страна,после от другата, уж полека, обаче хлябът както си беше втасал и набухнал хубаво - спихна, освен това ми лепнеше по ръцете тестото и се обезформи....иначе тестото беше на конци,меко и гладко...но вече не е Sad
Дядо хаджия, благодаря  Hug аз ще я ползвам машината за първи път от 3-4 години насам, така, че може би в началото ще ги оставям, докато се "ошлайфам"  Laughing

# 16
  • Мнения: 7 779
извадих бъркалките точно преди печенето, но си обезформих целия хляб ooooh!  следвах инструкцийте,наддигнах тестото първо от едната страна,после от другата, уж полека, обаче хлябът както си беше втасал и набухнал хубаво - спихна, освен това ми лепнеше по ръцете тестото и се обезформи....иначе тестото беше на конци,меко и гладко...но вече не е Sad
е така стават побойщата  #2gunfire
кой ти каза да вадиш бъркалките преди печенето? кажи да му издърпам ушите.
вадят се след последното МЕСЕНЕ . ако помислиш за какво ли са ти бъркалките когато тестото втасва. ами не ти вършат никаква работа. така че спокойно може да ги махнеш.
кеф ти направо от машината да ги извадиш , кеф ти да си извадиш казанчето ,после тестото и след това бъркалките. оформи си тестото и го върни в казанчето, а самото казанче го върни в машината за да втасва тестото и след това да се пече. няма нищо страшно и сложно. ще ти отнеме 1-2 мин , а през това време машината не върти , но си отмерва времето.
другият вариант е както го казва дядото - вадиш бъркалките директно от машината.
всичко е много лесно и елементарно. у дома и детето го прави.   bouquet

# 17
  • Мнения: 276
Запис в новата темичка и благодарности към  Бонго!  Hug

Днес направих козунак по следната рецепта:


Козунак на mari_eta


125 мл. пр. мляко
3 яйца
125-150 мл. разтопено масло
500 гр. брашно
150 гр. захар
2 пак. ванилия
настърганата кора на 1 лимон
1 пак суха мая/ползвам на д-р Йоткер/
стафиди и орехи по желание
жълтък за намазване
захар за поръсване
бадеми или орехи за декорация

Процедирам така -
1. Към леко разбитите яйца /със стайна температеура/ прибавям топплото мляко и изсипвам в кошничката на машината.
2. Пресятото брашно + захар + лим. кора + ванилия изсипвам върху яйчената смес.
3. Отгоре в кладенче изсипвам маята.
4. Пускам машината да меси и като оформи тесто наливам по малко маслото, докато го поеме. /ако изсипваш по много малко почти не пръска/
5. Стафидите и орехите добавям при звуковия сигнал, предварително оваляни в малко брашно, за да не паднат на дъното.
6. Преди цикъл "печене" намазвам с жълтък, поръсвам със захар и украсявам с орехови ядки.


Стана много голям, започна да опира в капака и се наложи да отгреба, защото преливаше. Иначе е много вкусен и вече свърши  Mr. Green Имате ли идея защо се получи така?  newsm78

# 18
  • София
  • Мнения: 7 938
Да ви попитам, когато вадите бъркалките, за да не се получават дупки, изключвате ли машината и от къде - от контакта или спирате програмата  newsm78 , а цялото казанче ли изваждате навън   newsm78
При тази ситуация просто изместваш тестото на една страна и изваждаш едната бъркалка, после на другата страна и изваждаш другата бъркалка. След това го позаглаждаш леко отгоре да придобие някакъв вид и готово.

извадих бъркалките точно преди печенето, но си обезформих целия хляб ooooh!  следвах инструкцийте,наддигнах тестото първо от едната страна,после от другата, уж полека, обаче хлябът както си беше втасал и набухнал хубаво - спихна, освен това ми лепнеше по ръцете тестото и се обезформи....иначе тестото беше на конци,меко и гладко...но вече не е Sad

Значи аз съм писал следния текст:


Трябва да си уверена, че повече няма месене
(тоест бъркалките няма опасност да се завъртят по време на ваденето). ...

Което означава, че бъркалките се вадят след последното месене, а не след последното втасване.

# 19
  • Мнения: 166
Имаме си вече от няколко месеца машинка за хляб, намерих брашно тип 700 и мисля да направя хляб тип Добруджа. Някой да има изпитана рецепта за него?

Иначе белия и пълнозърнестия съм ги осъвършенствала напълно, но стават значително по-вкусни с прясно мляко, вместо вода.

# 20
  • Мнения: 1 111
ясно,де....разбрах още в самото начало,но изпуснах момента и докато прочета и направя-беше дошъл именно моментът на печене,та затова....Бонго,моите уши трябва да дърпаш Confused

Иначе белия и пълнозърнестия съм ги осъвършенствала напълно, но стават значително по-вкусни с прясно мляко, вместо вода.
             
да,така е...и аз ползвам прясно мляко

# 21
  • София
  • Мнения: 153
 Здравейте, искам да Ви питам тука вещите дами в темата. Ако повтарям нечии въпрос се извинявам ама темите са много не мога всичко да изчета.
 Искам да ви питам каква машина за хляб да си купя като имам следните претенции:
 - да има малък грамаж за хляб /ние сме 2 възрасти и едно дете, може би 0,500кг ще е идеално за нас за два дена?/
- да има отложен старт /да слагам нещата сутринта и вечер към 17,30 хляба да е готов/
- да е възможно най-евтината /защото не знам дали ще я ползвам изобщо, просто много ми е мерак да пробвам, чувала съм че хляба бил по-хубав/

 Е разбира се ако може да ми дадете и друго съвети или полезна информация много ще се радвам
 Благодаря Ви предварително  Hug

# 22
  • София
  • Мнения: 1 936
gfrty, аз препоръчвам Kenwood BM 450! В БГ цената й е висока, но поръчана от Амазон УК излиза 230 лв с доставката!

# 23
  • Мнения: X
Здравейте, искам да Ви питам тука вещите дами в темата. Ако повтарям нечии въпрос се извинявам ама темите са много не мога всичко да изчета.
 Искам да ви питам каква машина за хляб да си купя като имам следните претенции:
 - да има малък грамаж за хляб /ние сме 2 възрасти и едно дете, може би 0,500кг ще е идеално за нас за два дена?/
- да има отложен старт /да слагам нещата сутринта и вечер към 17,30 хляба да е готов/
- да е възможно най-евтината /защото не знам дали ще я ползвам изобщо, просто много ми е мерак да пробвам, чувала съм че хляба бил по-хубав/

 Е разбира се ако може да ми дадете и друго съвети или полезна информация много ще се радвам
 Благодаря Ви предварително  Hug

Половин кг хляб ви стига за два дни #Crazy newsm78 Wink. Всички машинки имат тази опция, както и отложен старт. Най-евтините сигурно са Аляска и подобни. Какъв хляб правят обаче не знам. Със сигурност знам каква машинка НЕ бих ти препоръчала - Мулинекс. Някои работят добре, но на повечето казанчетата сдават бързо, а едно ново казанче е на цената на половин Аляска. Ако наистина искаш хубава машина за хубав хляб, безшумна при това (което е много важно), това е Панасоник. Цената е около 300 лв. Това сигурно са три-четири други машинки. Имам и Мулинекс, и Панасоник. Ами правят съвсем различен, на вкус, хляб. В Мулинекс слагам мляко и яйце, за да стане вкусно, а в Панасоника само вода и пак е страшно вкусно.

# 24
  • Мнения: 0
Здравейте,

Наскоро ходих да си правя Вега-тест и според резултатите няма проблем да консумирам бяло брашно, захар, сол. При маите обаче, не стои така въпросът. Според теста не се позволява консумация на "химическа" мая. Казаха ми, че това се отнася до сухата мая. За бирена мая няма проблем, но не и бира.
Тъй като вие сте спецове по хлябовете и всичко, свързано с тях (изпробвала съм доста рецепти от темата, особено хлябът с айрян, невероятен е), МОЛЯ помогнете ми. Въпросът е, хляб с бирена мая ще стане ли и от къде да си взема такава (в аптеките продават на таблетки, дали е подходяща)? Важно е да НЕ се използва бира! И още, дали живата мая е "химическа"?
Ако сте пробвали с бирена мая, моля споделете опит. От скоро следя темата, но виждам рецепти само с бира. Съжалявам, ако се повтарям  4470 Благодаря предварително  Hug

# 25
  • София
  • Мнения: 153
 Май няма смисъл да питам за отзиви за НЕО от 70лв примерно. Аз съм наясно че за хубава машина трябва да се бръкна повече пари, но все още не знам дали да го правя.  Имам познати с различно мнение за хлебопекарните, едни казват че много я ползват, други казват че само им заема място и е излишна, за това ми се щеше да взема нещо по евтино поне да не ме е яд ако седи в шкафа.
 А да ви питам как става това с отложения старт-слагаш вътре яйца, мая, мляко и там другите неща сутринта и вечерта е готово, така ли? Малко ми е странно защото като е 30 градуса тези продукти не се ли развалят като не са в хладилника  newsm78.

# 26
  • Мнения: 2 126
NEO не е изобщо лоша машина.Не е задъллжително да се бръкнеш много,че да ства хубав хляба Peace Моята е евтина и съм много доволна,ако се повреди пак евтина ще си взема Grinning

# 27
  • София
  • Мнения: 7 938
Здравейте,

Наскоро ходих да си правя Вега-тест и според резултатите няма проблем да консумирам бяло брашно, захар, сол. При маите обаче, не стои така въпросът. Според теста не се позволява консумация на "химическа" мая. Казаха ми, че това се отнася до сухата мая. За бирена мая няма проблем, но не и бира.
Тъй като вие сте спецове по хлябовете и всичко, свързано с тях (изпробвала съм доста рецепти от темата, особено хлябът с айрян, невероятен е), МОЛЯ помогнете ми. Въпросът е, хляб с бирена мая ще стане ли и от къде да си взема такава (в аптеките продават на таблетки, дали е подходяща)? Важно е да НЕ се използва бира! И още, дали живата мая е "химическа"?
...

Не ! Живата мая не е химическа.

Бирената мая е за производство на бира според мен (способства за ферментацията на бирата) произвежда се от хмел (който е съставка и на живата мая), но не съм я пробвал и нямам представа дали може да се използва в хлебопроизводството. Освен това нямам идея какво съдържа бирената мая, която се продава по аптеките.

Може би трябва да се насочите към домашните закваски, за които има специална тема, линк към която може да намерите в началния пост на всяка част на тази тема.

# 28
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Само се записвам, да не ви изпусна Flutter.
Десет дни не съм правила никакъв хляб, че бяхме на почивка, но от утре машинката ще започва да бърка Wink.

# 29
  • София
  • Мнения: 2 435
Нещо "странно" се пече в машината ми  Rolling Eyes прилича на осморка с балон в единия край  Rolling Eyes. Понеже ми се стори, че е малко брашното, реших да сложа 1-2 лъжички, ама нещо не уцелих по кое време да е и се оказа, че точно след последното месене, преди втасването съм го сложила  Embarassed, наложи се да спра машината и пуснах отново програмата и започна пак с месене .....

Общи условия

Активация на акаунт