Правя си запръжка, в която слагам: лук (може и морков), 1-2 лъжици брашно, червен пипер, сол, бял пипер и доматено пюре. Запръжвам го, но ако сега, след варенето ми е останала повечко вода я изхвърлям. Когато смеся всичко, го оставям да си покъкри още малко - 5-10 мин., като внимавам да не го разваря и бобчетата да се смият. Почти накрая (малко преди да вдигна тенджерата от котлона) стривам малко джоджен. Махам от котлона и слагам малко наситнен чесън - така да се задуши при врелия боб.
Това е.
Ще го оставя на терасата и утре така студен ще го пълня в чушките (предварително попарени), че е по-лесно и не тече/пари. Ето защо не запечатвам чушките...просто боба си е в тях и не ми теква. Редя в тавичка (по-горе нейде описвах как), поливам с малко вода и мазнина и пека до покавеняване на кората на чушките. Бе то почва да се носи едно ухание...ммм...познава се, че са готови