Сушени чушки пълнени с боб...как?

  • 4 235
  • 41
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 924
Здравейте кулинарни майсторки!

Миналата Коледа ядох Сушени чушки пълнени с боб и страшно ми се осладиха. Тази година няма да сме в България за Бъдни Вечер, но много ми се иска да приготвя такива. Помогнете с рецепта! И Мерси на всички предварително.

# 1
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Нищо сложно няма и няма да се зутредниш.
Трябват ти сухи червени чушки, сварен боб с подправки, но да не е много разварен. Слагаш му лук, може и праз, става още по-добре. пълниш чушките, слагаш в тенджера /за котлон/ или в тазав/ за фурна, наливаш малко вода и вариш/печеш. Може би не повече от половин час

# 2
  • Мнения: 1 399
Ето една тема от миналата година. Там съм писала любимата ми рецепта, а има и други варианти

# 3
  • Мнения: 750
Чушки с боб! Повтарям! Чушки с боб!  Mr. Green

ПОСТНИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С БОБ

Сварявате боб, като спазвате правилото на 4-тата вода (след всяко завиране първите три ги изхвърляте).
Нарязвате 1 голяма глава лук на ситно и я задушавате в мазнина. Добавяте боба и продължавате да пържите, като разбърквате периодично. Добавяте 2-3 равни супени лъжици доматено пюре и подправки (джоджен, дивисил, чубрица, магданоз, мащерка, риган и каквото още обичате) и сол. пържите още малко.
С тази смес пълните чушките (ако са сухи, трябва предварително да се потопят във вряла вода, за да омекнат и да се раздуят до оригиналния си размер), нареждате в тавичка, сипвате още 1-2 супени лъжици мазнина и вода, която да покрие около 1/3 от чушките. Печете.

# 4
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Мммм - любимия ми специалитет. Мъж ми го обожава!
Значи правиш си стандартен боб, само че да е по-гъст. Т.е слагаш и по 1-2 лъжици брашно. Оставяш го да преседи поне няколко часа. Аз го правя предната вечер и на другия ден само пълня чушките. Редя ги в тавичка, поливам с мако вода и сол и пека да зачевяване  #Crazy(покафеняване) на чушките.
Това е цялата философия на чушки с боб  chef

# 5
  • Мнения: 924
Момичета, много много благодаря за рецептите  Hug Имам само още един въпрос. Понеже не съм в БГ и няма от къде да купя сушени чушки и ще трябва да си суша сама. Живея близо до океана и въздуха е доста влажен, та се чудех...не знам от къде съм го чула, но дали ще стане ако сложа чушките на много ниска температура във фурната? И колко ли време да ги държа? Само да кажа, че и печен пипер имаме само от буркан и леко киселее...така че и това не е вариянт.
И много много мерси на всички!!! Grinning Потекоха ми вече лигите  Laughing

# 6
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Мисля си, че не е проблем да напълниш и пресни сурови чушки. Само вкусът няма да е същият, но пак ще е вкусно - предусещам го   chef.
За жалост не знам никакви методи за правене на сушени чушки в екстремни ситуации... Confused

# 7
  • Мнения: 677
Нищо няма да стане с това сушене на печка. Имаш време да ти ги пратят от БГ, моите пристигнаха за 4 дни.
Моята рецепта за пълнени сухи чушки е много проста, и много вкусна - смея да твъря, че от дадените е най-вкусна Simple Smile
Повечко лук се запръжва, прибавя се сваареният боб и се бърка непрекъснато. Трябва много боб, защото от бъркането той се "смива". Нарязани скилидки чесън се добавят след като се е поохладило и освен солта другата подправка е чубрицата.
в гореща вода се потапят чушките да поомекнат и се пълнят. Нареждат се в тава и се поливат с много олио, ама много!
Пекат се в средно силна фурна - 220 целзий или около 450 фаренхайт докато горната част започне да причернява.
Приятелите ни които никога "не ядяли боб" само питат за тези чушки.

Да добавя - никакви подправки и добавки при варенето на боба!

# 8
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
офф  Blush
 Дебора - от кой град си в Бг-то?

Нещо не ти е ясна чушково-бобената манджа  Simple Smile

# 9
  • Мнения: 1 399
Защо бе, Шани и при моята рецепта боба се вари без подправки  newsm78
И след това като се отцеди се слага голямо количество запържен лук и подправките. Само чесън няма.
И наистина са страшно вкусни.

# 10
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148

Щот' тази гозба не е измислена по твоите географски ширини Wink (според моето инфо)

# 11
  • Мнения: 1 399

Щот' тази гозба не е измислена по твоите географски ширини Wink (според моето инфо)
Ама прочети темата, която съм дала като линк и виж рецаптата ми от кои географски ширини се оказва че е Wink

Последна редакция: сб, 17 дек 2005, 14:20 от stella

# 12
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148

Щот' тази гозба не е измислена по твоите географски ширини Wink (според моето инфо)
Ама прочети темата, която съм дала като линк и виж рецаптата ми от кои географски ширини се оказва че е Wink

хахаха Laughing, знам я аз таз тема. И е точно така, както съм го казала Wink
Стеле - аз чушки с боб правя от 5-6 години насам, но ям от поне 30-тина. Нещо като дърт краставичар ще да съм  Flutter Айде, каня те в нас на чушки с боб, а ти донеси твоите, да си ги "мериме" Laughing Laughing Laughing
  bouquet

# 13
  • Мнения: 1 399
Приемам поканата Peace
Ама като гледам как всеки е влюбен в рецептата си, май аз ще си ям моите, пък ти твоите Crazy

# 14
  • Мнения: 5 228
Аз като един лаик в чушкопълненето, да попитам колко боб и колко чушки приготвяте? Решила съм да направя за Бъдни вечер.

# 15
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Ми 10-15бр, чушки, но понеже ги правя превъзходни  Flutter и все не ни стигат, тази година си взех 20 броя да напълня!

# 16
  • Мнения: 2 142
Аз пълня, такива чушки не само за бъдни вечер, ние много ги харесваме и когато нямам сухи чушки пулня или замразени сурови, или замразени печени, направо си облизваме пръстите! всеки път правя по 10-15чушки.

# 17
  • Мнения: 5 228
Мерси! Шани, май ще пробвам твоята рецепта - ако не станат превъзходни,  идвам във вас да ти изям двайсетте чушки  eat

# 18
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
...идвам във вас да ти изям двайсетте чушки  eat

Става  Peace. Пък и Стелла ще си донесе нейните, та все ще ни стигнат  Laughing

# 19
  • Мнения: 264
момичета, имам питане: някоя от вас правила ли е пълнени сушени чушки с леща?  Thinking Laughing аз похапнах на гости миналата година и си умрях от вкуснотия ;о) пъки аз съм голям любител на лещата и предпочитам да сготвя чушките с нея , отколкото с боб..ама не мога да намеря рецепти Thinking помощ!  Laughing

# 20
  • Мнения: 6 472
Абе и аз съм ги яла тия чушки с леща, ама незнам точно как се правят. Пробвах се веднъж, но май много преварих лещата и не се получи точно желаният резултат.

Иначе от 2 години насам правя чушките пълнени с боб и картофи. Сварявам боба и го запържвам с 1 глава ситно нарязан лук (народа нагоре вече е описал технологията). Отделно сварявам картофи. Омешвам двете неща и хубаво ги намчквам с вилица. Пълня чушките, поливам с мазнинка и пека. Най- вкусно става ако чушките са от сухите (разбира се предварително попарени), но доста добре се получава и с пресни от фризера.

# 21
  • Мнения: 5 228
Ето тук има рецепта за чушки с леща, но не съм я пробвала:
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=1989

# 22
  • Мнения: 264
10x за линка, обаче рецептата е за обикновенни чушки, а аз търся със сушени ;о( ама ако не намеря до петък, ще си остана на леща по индийски  Sunglasses Laughing

# 23
  • София
  • Мнения: 847
Звучи много вкусно - тази година съм решила да се представя по-достойно в гозбите, а чушки с боб ми звучи постижимо!
А откъде в София да потърсим сушени чушки?

Мишел, а с печени, но белени чушки дали ще стане? (имам такива стерилизирани)

# 24
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
queenmabb - по всички пазарища има. Има от началото на декември.
Малко са солени цените - 3.50лв. за 10-15 бр.

Аз си купих 20бр. за 4.00лв., но са хем сухи чушките, хем имат месесто Wink

# 25
  • София
  • Мнения: 847
queenmabb - по всички пазарища има. Има от началото на декември.
Малко са солени цените - 3.50лв. за 10-15 бр.

Аз си купих 20бр. за 4.00лв., но са хем сухи чушките, хем имат месесто Wink
Чудесно, Шани, ще потърся! Благодаря!

# 26
  • Мнения: 5 228
В Била (Хаджи Димитър) има хубави сушени чушки - 20 за 4 лв.

# 27
  • Мнения: 2 655
Поствам ти тази рецепта супер е.


Ако имаш време пробвай!

ЧУШКИ С БОБ
на  TANETO

Необходими продукти:
1.   1 1/2 ч.ч. боб;
2.   4-5 глави лук;
3.   1 с. л. брашно;
4.   1 ч. л. червен пипер;
5.   1 с. л. стрит джоджен;
6.   1 с.л. нарязан магданоз;
7.   1 ч. л. чубрица;
8.   1 к. л. млян черен пипер;
      9. сол на вкус.


Начин на приготвяне:

Сварява се една супена купичка боб с много вода и на тих огън и без никакви подправки /обикновено боба го накисвам от предната вечер в студена вода и при варенето на сутринта изхвърлям първата вода като заври. Това е свързано с избягването на "неприятния стомашен дискомфорт", който по принцип причинява боба/
След като се свари се отцежда от водата. 4-5 глави лук /това е поне два пъти повече отколкото за едно обичайно готвене, но мисля че е една от тънкостите на рецептата/. Та тези 4-5 глави лук се нарязват и се пържат в олио. Когато лукът стане златист, се добавя 1 супена лъжица брашно и се пържи също до златисто.Слага се една чаена лъжичка червен пипер, обърква се и се добавя сварения боб. Отстранява се от котлона. Прибавя подправките и сол на вкус.
Сухите чушки предварително са почистени от семето и престояли в хладка вода, за да се отпуснат. Всяка чушка се пълни с бобената смес, но не се препълва. Краищата се превиват навътре и се потапят в брашно. Чушките се подреждат в тава, като краищата леко се задигат нагоре. Заливат се сняколко супени лъжици олио, 1 чаена чаша вода и 1 кафейна лъжичка сол, разтворена във водата. Пекат се в умерена фурна, докато останат на мазнина. Изваждат се от тавата като изстинат.
Аз лично по-често използвам печен пипер, вместо сушен. Според мен стават по-вкусни, само малко по-трудно е пълненето, защото по-лесно се разкъсва. В този случай като ги напълня само леко ги запичам с малко вода


Последна редакция: пт, 23 дек 2005, 12:51 от Пела

# 28
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Ми точно така си е рецептичката, Пела. Аз слагам и домати в запръжката обаче...
Но никога не "запечатвам' с брашно чушките, нито навивам краища.
Редя в една тава с отвора към стената, а тънкия край на чушката е в средата. Ве нещо като "цвете" става Wink

# 29
  • Мнения: 1 399
Ми точно така си е рецептичката, Пела...
Абе Шани, я кажи боба последно с подправки или без подправки го вариш newsm78
Защото рецептата на Пела е точно тази, която и аз ползвам.
Дори що ми се струва, че този постинг е мой Simple Smile По печените чушки, които лесно се разкъсват си го познах Laughing Laughing

# 30
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Аз сега в момента го варя боба!  Grinning
Правя си запръжка, в която слагам: лук (може и морков), 1-2 лъжици брашно, червен пипер, сол, бял пипер и доматено пюре. Запръжвам го, но ако сега, след варенето ми е останала повечко вода я изхвърлям. Когато смеся всичко, го оставям да си покъкри още малко - 5-10 мин., като внимавам да не го разваря и бобчетата да се смият. Почти накрая (малко преди да вдигна тенджерата от котлона) стривам малко джоджен. Махам от котлона и слагам малко наситнен чесън - така да се задуши при врелия боб.
Това е.

Ще го оставя на терасата и утре така студен ще го пълня в чушките (предварително попарени), че е по-лесно и не тече/пари. Ето защо не запечатвам чушките...просто боба си е в тях и не ми теква. Редя в тавичка (по-горе нейде описвах как), поливам с малко вода и мазнина и пека до покавеняване на кората на чушките. Бе то почва да се носи едно ухание...ммм...познава се, че са готови   chef

# 31
  • Мнения: 5 228
Вчера правих пробно чушки, да не се изложа утре, и станаха страшни. Малко разварих боба, но пак беше хубаво.

# 32
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Вчера правих пробно чушки, да не се изложа утре, и станаха страшни. Малко разварих боба, но пак беше хубаво.

Бравооооооо  Party

То не е кой знае каква философия, но все пак не е хубаво боба да е на каша. Или поне за мен не е добре!

# 33
  • Мнения: 5 228
Да, по-хубаво ще е ако не е толкова разварен, но и така не останаха. Шани, отърва твоите чушки.  Laughing

# 34
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
...Шани, отърва твоите чушки.  Laughing

нямаше грижи бре  Hug....току-що направих боба и утре само ще тъпча  Laughing

# 35
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
Аз си направих боба с чушките. Малко тъпо се получи, но майка ми ме изработи.  Twisted Evil Каза ми, че част от боба трябва да се пасира и да се смеси с останалия, преди да се пълнят чушките. Така стана малко кашалотина...  Confused Не че не са вкусни, даже много, ама яд ме хвана!  Close Отделно като ги сложих да се пекат, боба изтече в тавата, та пак ги пълних, повдигах тавата от едната страна... Егати пишман готвачката съм!  Embarassed ooooh!

# 36
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Сега да ви кажа и аз за мойте чушки, понеже никога не съм правила и като ви четох как си облизвате пръстите тука реших да пробвам и аз. Взех някакви сухи чушки в пакети, които като попарих във вода изобщо не си показаха "месото", сварих си боба както си го правя обикновенно, но със значително по-малко вода, запекох го малко и напълних чушките, които пропуснах да спомена, че са много дребни. В рецептата на Тането четох за завиване на крайчетата, за да не се разтичат, но това незнам как да стане с мойте чушки, аз ако ги завия трябва по едно бобено зрънце да им сложа само. В момента са подредени в тавата и мисля утре да ги запичам, освен малко мазнина и малко вода какво друго да сложа? Хич не ми изглеждат апетитни, явно някъде съм объркала рецептите  #Cussing out

# 37
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Опааааа, още 2 нови кандидат гостенки за у дома  newsm53

Зъхи ве, не е ли каш'лотина (макар, че и така си звучи достатъчно гадно  Sick)??? Щот кашалота си е достоен за възхита звяр  Sunglasses

Пък и ти няма да се снимаш с чушките, та да им търсиш фасон, а ще ги папаш!  Party


Валко - нищо друго освен сол, вода и олио. И ги мяташ да ги пекнеш! Сложи ги с отвора към стената на тавата, а в средата им събери дупетата на чушките. И плътно една до друга. А "месо" нямаш, щото много са пресъхнали, но все нещо ще изчоплиш утре, надам се  Simple Smile

# 38
  • Мнения: 1 399
Значи, в мойта рецепта /и на Тането/ бобът не се разтича, защото като се свари/без подправки/ се отцежда и не остава грам вода. След това вече му се прави запръжка и т.н.
Стават и много ароматни, защото подправките /джоджен, магданоз, чубрица, черен пипер и солта/ се слагат накрая, без да се подлагат на никаква термична обработка.
Аз пак ще повторя, че стават страшно вкусни, пък може и да "навия" някой да ги направи по този начин Laughing Laughing

# 39
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Валко - нищо друго освен сол, вода и олио. И ги мяташ да ги пекнеш! Сложи ги с отвора към стената на тавата, а в средата им събери дупетата на чушките. И плътно една до друга. А "месо" нямаш, щото много са пресъхнали, но все нещо ще изчоплиш утре, надам се  Simple Smile
Каква сол бе Шанко, на хемодиализа ще минем аз нали сол слагах като варих боба  Rolling Eyes
А за чопленето яко ще е казвам ти няма грам месо само люспи  Close
Ще идваме у вас то се е видяло  Hug ама ако ще ти е по-удобно мини през нас да ми наготвиш  Crazy Mr. Green

# 40
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Малко солчица само наръсваш в/у тавата. Загадъчно. Айде чакаме ви с подаръците  Mr. Green

Стелла, тя рецептата си е една и съща по същество  Grinning. И аз слагам подправките съвсем на края Wink и запържвам почти "сух" боба...

# 41
  • Мнения: 299
И на мен боба не ми се разтича, но като се свари веднага го отцеждам. Аз боба го правя с печени белени мариновани чушки от буркан (например на "Дерони"). Чушките леко киселеят и на мен така ми е по-вкусно.

Общи условия

Активация на акаунт