Как приготвяте зимнина?

  • 181 618
  • 756
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 0
ПЪРЖЕНИ ЧУШКИ

1 Л ОЛИО, 5 КГ ЧУШКИ
МАРИНАТА :6 Ч.Ч. ЗАХАР, 5 Ч.Ч. ОЦЕТ, 5 С.Л. СОЛ ,25 АСПИРИНА

ЧУШКИТЕ СЕ НАБОЦКВАТ НА 3-4 МЕСТА С ВИЛИЦА.ПЪРЖАТ СЕ ДОКАТО ЛЮСПАТА ПОБЕЛЕЕ И СЕ СЛАГАТ В МАРИНАТАТА.ПРЕСТОЯВА 24 ЧАСА.СЛАГАТ СЕ В БУРКАНИ,КАТО НАЙ-ОТГОРЕ СЕ СЛАГА МАЛКО ЧЕСЪН И МАГДАНОЗ.ЗАЛИВАТ СЕ С МАРИНАТАТА И СЕ ЗАТВАРЯТ.


ПЕЧЕНИ КАМБИ

КАМБИТЕ СЕ БУШАТИ СЕ ПЕКАТ ВЪВ ФУРНАТА ЗА 5 МИН ,КАТО ТУК-ТАМ СЕ СЛАГА ЧЕСЪНЧЕ.В КОМПОТЕН БУРКАН СЕ СЛАГАТ 5 С.Л. ОЛИО , 5 С.Л. ОЦЕТ ,1 С.Л. СОЛ ,1 С.Л. ЗАХАР И ПО ЖЕЛАНИЕ МАГДАНОЗ И ЦЕЛИНА.КАМБИТЕ СЕ НАТЪПКВАТ В БУРКАНА,ЗАТВАРЯТ СЕ И СЕ ОБРЪЩАТ С КАПАЧКИТЕ НА ДОЛУ ЗА 1 НОЩ.

# 31
  • София
  • Мнения: 6 099
Много обичам домашните туршии, но никак не се справям с приготвянето им. Затова се записвам и ще се уча от вас.
Миналата година се провалих с лютеницата  Embarassed, но направих чудесни камби.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=433474.0

# 32
  • Мнения: 0
спунк и на мен не винаги ми се получава  Sad  но не се отказвам!предлагам ти да пробваш лютеницата на ива-тя не е трудна и се получава добре.казвам ти го от личен опит-не се предавай лесно.дано тази година ти се получи всичко,което решиш да пробваш .успех  newsm10   

# 33
  • София
  • Мнения: 5 606
g_simeonova, благодаря за рецептата, ще ги пробвам тази година така да ги направя и ще пиша резултата Simple Smile

# 34
  • Мнения: 18 000
ХРУПКАВА ТУРШИЯ

зеленчуци - червени и зелени, месести камби, моркови, карфиол
оцет 6%
морска сол
захар
аспирин
целина
черен пипер
чесън
бахар
изсушен копър


--------------------------------------------------------------------------------
 
   Предварително измитите камби се почистват от семките и се нарязват на парчета, морковите на колелца, карфиолът на розички. На дъното на компотен (1 л) буркан се налива до ръбчето оцет (до ръбчето в долната част на буркана), слага се 1 с.л. морска сол, 3 с.л. захар, 2 счукани аспирина. Бурканите се напълват със зеленчуците слагат се и подправките и всичко това се залива със студена вода. Запечатват се. Обръщат се с капачките надолу. И така обръщането се редува всеки ден. Това се прави общо около 1 седмица.

За 3 л буркан пропорцията е: оцет до ръба (долния), 4 с.л. морска сол, 12 с.л. захар и 6 счукани аспирина.
       

Правя тази туршия от години- невероятно хрупкава става  Peace

# 35
  • Мнения: 702
Здравейте и от мен!
При нас винаги свекитата са приготвяли всичко,но тази година с мъжо решихме всичко да си правим сами и смея да кажа,че това което приготвихме до сега се получи много добре.

Сладка направих от череши,ягоди,малини(това няма да го повторя,защото плода пуска много семки и децата не го харесват),и от сини сливи.

Компот правих от ягоди,малини и тези дни ще правя и от белени праскови,и това ще е,от други плодове не обичаме.

Направих и доста буркани белени домати за готвене на кубчета и цели.Една доза кис.краставички вече са готови,получиха се 21 буркана,но ще повторим,защото станаха просто разкошни,отворихме едно бурканче да го пробваме и много ги харесахме хрупкави и апетитни,предполагам,че като поемат още от маринатата ще станат още по хубави.

Предстои да правя,пукани чорбаджийки и пукани рибки,лютеница,салата Ропотамо и Царска туршия.

# 36
  • Мнения: 118
Здравейте ,аз направих сладко от вишни само.Пускам пропорциите на медената туршия ,която правя всяка година и в къщи много се харесва.

       зеленчуци нарязани (карфиол,камби,морков,зеле,краставичка-пожелание)
       оцет до резката на компотен буркан, 1с.л.мед, 1с.л захар, 1с.л сол
       натъпкват се зеленчуците,заливат се с вода и най-отгоре се слага клонче целина и 2 аспирина.
       10 дни се бурканите се въртят на горе с капачката и на долу.

# 37
  • Мнения: 0
привет!Gali D може ли да пуснеш рецептата на салата ропотамо,защото много съм слушала за нея и се каня да я пробвам тази година предварително благодаря

# 38
  • София
  • Мнения: 5 606
Gali D, дай моля те рецепта за пуканите рибки. Момичета и за лютеницата искам да ви попитем - в старата тема почти всички рецепти са с доматено пюре, това значи ли, че просто белите суровите домати или курувате и ползвате доматено пюре?  newsm78 newsm78 Тъп въпрос, ама като за новачка ... Embarassed

# 39
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Мастер благодаря   bouquet

# 40
  • Мнения: 1 902
Лесни камби,които аз правя всяка година:
Камбите се изчистват,измиват и се нареждат в тава.Във всяка камба слагам 1ч.л сол ,1ч.л. захар,1 ч.л.олио и 1ч.л. оцет.Слагам ги да се пекат във фурната.На дъното на буркана -компотен с винт слагам 2 счукани аспирина.Опечените камби тъпча в буркана още докато са горещи,затварям и обръщам.Много са вкусни!

# 41
  • Мнения: 702
Салата Ропотамо

1 кг сварен бял боб
1 буркан доматено пюре или лютеница
1-2 буркана мариновани краставички
2 кг печени чушки
1 буркан грах
1 кг моркови нарязани на колелца
магданоз и черен пипер пожелание

за маринатата
450 мл олио
450 мл оцет
250 гр захар
3 супени лъжици сол

Маринатата завира и в нея се слагат морковите докато омекнат.Всички продукти се омесват и се добавя и маринатата.Пълни се в буркани и се стерилизира 40 минути.Салатата е готова за консумация зя зимата като не е нужно да се овкусява.


Ето по-тази рецепта ще правя и чорбаджийските чушки и рибките

200 г захар
8 с.л. сол
500 мл оцет
200 мл вода
180 мл олио
чесън и магданоз пожелание

Водата, оцета, олиото, солта и захарта се слагат на котлона да заврат. Чушките леко се запичат на скара или огън. Нареждат се в буркани и между редовете пожелание се слагат цели скилидки чесън и наситнен магданоз, заливат се с горещата марина и се стерилизират 5мин,след което се обръщат с капачките надолу до пълното им изтиване.

Последна редакция: чт, 11 авг 2011, 18:23 от Gali D

# 42
  • Мнения: 702
Gali D, дай моля те рецепта за пуканите рибки. Момичета и за лютеницата искам да ви попитем - в старата тема почти всички рецепти са с доматено пюре, това значи ли, че просто белите суровите домати или курувате и ползвате доматено пюре?  newsm78 newsm78 Тъп въпрос, ама като за новачка ... Embarassed
Ето по тази рецепта ще правя аз лютеницата
http://silvermountain.wordpress.com/2008/09/14/domashna-lyutenitsa/
аз също ще правя за първи път Simple Smileдоматите ще ги кара мъжа ми на една машина тук в Марково която ги мели заедно с обелките и семките и от тях не става и помен и става много гладък доматен сок,но предполагам,че обелени може да се смелят и с друга обикновена машина и след това да се изваряват

# 43
  • София
  • Мнения: 5 606
Gali D, това Марково да не е онова пловдивското Марково  Laughing

# 44
  • Мнения: 702
Gali D, това Марково да не е онова пловдивското Марково  Laughing
Да точно то е  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт