Разкошна спаначена торта

  • 85 270
  • 269
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 555
Taзи рецепта ми е една от любимите вече ( блатовете вече са част от "новият проект" всеки път щом реша да правя торта) Крамът малко го променям според наличностите ... Ама как върви сега зелено; бяло и ягодииии Simple Smile

# 226
  • Бургас
  • Мнения: 79
Здравейте!  Hug

Имам няколко въпроса:
* какви плодове най-добре биха се вързали с тази торта?
* какъв крем повече й отива - леко кисел или по-сладък?
* наистина ли 1 ч.ч. олио й идва в повече (четох мнения, че е прекалено много)
* ситно смлени орехи в блата - добра идея ли е или е излишно?
* спанакът може ли да се пюрира с пасатор?
Благодаря предварително!   bouquet

Последна редакция: чт, 21 юни 2012, 16:49 от kzbsn

# 227
  • Мнения: 906
kzbsn, ето отговори на въпросите, според моето скромно мнение:
*пробвала съм с ягоди. Хареса ми.
*на мен ми харесват кремовете със заквасена сметана, хем кисел, хем сладък вкус. Все пак зависи колко захар ще сложиш - аз пробвам.
*относно олиото - мисля, че си е ОК.
*за орехите - не съм пробвала, но според мен биха били излишни.
*спанакът го пюрирам с пасатор. Peace

# 228
  • Бургас
  • Мнения: 79

gretacvetina

Благодаря за отговорите Hug ,
ще послушам съветите ти...
и най-вече - няма да слагам орехи!   Peace

# 229
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Здравейте!  Hug

Имам няколко въпроса:
* какви плодове най-добре биха се вързали с тази торта?
* какъв крем повече й отива - леко кисел или по-сладък?
* наистина ли 1 ч.ч. олио й идва в повече (четох мнения, че е прекалено много)
* ситно смлени орехи в блата - добра идея ли е или е излишно?
* спанакът може ли да се пюрира с пасатор?
Благодаря предварително!   bouquet
Модификацията на пеп-4о ще отговори на въпросите ти. Лично аз, ако реша да правя тортата повторно ще я направя по нейната рецепта  Peace.

# 230
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
  • Мнения: 504
Здравейте!  Hug

Имам няколко въпроса:
* какви плодове най-добре биха се вързали с тази торта?
* какъв крем повече й отива - леко кисел или по-сладък?
* наистина ли 1 ч.ч. олио й идва в повече (четох мнения, че е прекалено много)
* ситно смлени орехи в блата - добра идея ли е или е излишно?
* спанакът може ли да се пюрира с пасатор?
Благодаря предварително!   bouquet

* За плодовете зависи от вкусовите предпочитания, според мен, на лекия сметанов крем вървят горски плодове. Аз слагах в крема и портокалови корички и много ми хареса.
* Слагах комбинация от заквасена сметана и извара.
* Мисля, че бях от тези, за които 1 ч.ч. олио е множко. Даже, за разлика от Пепчо, която май смесваше масло и олио, вторият път, когато правих тортата сложих само 1/2 ч.ч. олио и мисля, че беше достатъчно.
* Единият път бях слагала ок. 1 ч.ч. ситно смлени орехи в блата и много ми хареса
* И аз пюрирах с пасатор.

# 231
  • Мнения: 9 123
да  на мен беше много. при мен е всичко 180 (100 мл. олио  + 80 гр. масло ) вместо 240.
обаче. Ако сложиш ситно смлените орехи, ще трябва да намалиш брашното. Ако са по-едро смлени, няма да се отрази на гъстотата на тестото, но ситно смлените  - да.

# 232
  • Бургас
  • Мнения: 79
Solar Wind, Ferda Valkyriata, пеп-чо - благодаря ви за отговорите!!!  Hug

И този вариант на спаначетана торта ме заинтригува, но първо мисля да пробвам по рецептата на lichtstrasse и после на пеп-чо, за да мога след това да си преценя как ми допада повече.  Crazy

* Слагах комбинация от заквасена сметана и извара.
* Мисля, че бях от тези, за които 1 ч.ч. олио е множко. Даже, за разлика от Пепчо, която май смесваше масло и олио, вторият път, когато правих тортата сложих само 1/2 ч.ч. олио и мисля, че беше достатъчно.
А какъв вкус има комбинацията от заквасена сметана и извара - слагаш захар, нали?  Rolling Eyes
Дали ще се получи добре, ако кремът е от заквасена сметана и крема сирене.... на 800 гр сметана.... колко крема сирене да сложа?
Ще последвам примера ти и ще сложа по-малко олио!  Hug

Ако сложиш ситно смлените орехи, ще трябва да намалиш брашното. Ако са по-едро смлени, няма да се отрази на гъстотата на тестото, но ситно смлените  - да.

Попринцип обичам едно смлени ядки, когато направя тортата по твоята рецепта... ще сложа точно такива ядки.  Hug Но исках да те попитам - по твоята рецепта бадемите са ситно смлени, нали? Преценено ли е количеството брашно за такива ядки... предполагам, че да, но аз за всеки случай да попитам.

Благодаря отново!   bouquet

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 13:31 от kzbsn

# 233
  • Мнения: 9 123
да, преценено е. бадемите са фино смлени, Брашното е 2ч.ч. от по 200мл, но е посочено в грамове.

и всъщност това е разликата в моето изпълнение, освен мазнината. Всичко друго си е по рецепта

# 234
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
  • Мнения: 504
да  на мен беше много. при мен е всичко 180 (100 мл. олио  + 80 гр. масло ) вместо 240.
обаче. Ако сложиш ситно смлените орехи, ще трябва да намалиш брашното. Ако са по-едро смлени, няма да се отрази на гъстотата на тестото, но ситно смлените  - да.

Ами, да си призная, никак не съм от домакините, които са особено сръчни, търпеливи и разбиращи и не се церемоня особено, така че без да се съобразя със съотношението на брашно и ситно смлени орехи, което споменаваш, ги комбинирах... То пък, взе че стана - може да е било случайност (при мен често нещата стават случайно, а при повторението - гаф)... Embarassed

* Слагах комбинация от заквасена сметана и извара.
* Мисля, че бях от тези, за които 1 ч.ч. олио е множко. Даже, за разлика от Пепчо, която май смесваше масло и олио, вторият път, когато правих тортата сложих само 1/2 ч.ч. олио и мисля, че беше достатъчно.
А какъв вкус има комбинацията от заквасена сметана и извара - слагаш захар, нали?  Rolling Eyes
Дали ще се получи добре, ако кремът е от заквасена сметана и крема сирене.... на 800 гр сметана.... колко крема сирене да сложа?
Ще последвам примера ти и ще сложа по-малко олио!  Hug

Има захар, разбира се - но се старая да не е много сладко, често слагам по-малко захар, отколкото е в рецептите и пак, когато го ям ми идва в повече... И сирене крема съм добавяла в сместа за крем - но не само сирене крема, защото ми се струва доста гъсто и тежко, както и не само извара защото самостоятелно не е така вкусна (макар че е полезна). Изварата беше експеримент, за да не е много сметанено, да е по-леко. Добре смеси съставките, за да се получи хомогенен крем и си наблегни на тази, която ти допада най-много. Ако ще ползваш и извара наистина добре я смеси, може би с миксер, за да стане пухкава.

П.П. Смлени орехи сложих в блата с идеята, че при консумация ще създават измамната илюзия на шам фъстък - зелено и леко хрупкащо. Иначе също предпочитам по-едро смлените, но не знаех, че могат да се ползват за блата...

П.П.П. Уф, сетих се още нещо - аз по принцип се дразня от миризмата на олио (мъжът ми, например, не я усеща, но на мен чак ми призлява)... Така че би ми било любопитно, дали не може изцяло да се замени (масло, масло за сладкиши - това второто не го знам, доколко е полезно, обаче)...
Пепчо (или друг знаещ), дай съвет, моля!  Praynig

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 14:25 от Ferda Valkyriata

# 235
  • Пловдив
  • Мнения: 616
Невероятна рецепта - аз сложих Маскрапоне и заквасена сметана - мисля че това е "моята" комбинация - прекрасно - благодаря за идеята!

# 236
  • Мнения: 9 123

П.П.П. Уф, сетих се още нещо - аз по принцип се дразня от миризмата на олио (мъжът ми, например, не я усеща, но на мен чак ми призлява)... Така че би ми било любопитно, дали не може изцяло да се замени (масло, масло за сладкиши - това второто не го знам, доколко е полезно, обаче)...
Пепчо (или друг знаещ), дай съвет, моля!  Praynig

само масло - не, но има олио от гроздови семки и още едно беше  newsm78 (като се сетя ще допълня) които са подходящи з а сладкиши и нямат  дъха на олиото. Купи си едно такова и ползвай за сладкиши.

ПП: Малко подир дъжд качулка, но сега ти видях въпроса

# 237
  • моята мила родна страна
  • Мнения: 563
Страхотна торта! Поздравления за авторката!  smile3501
Според вас, ягодите с какъв друг плод могат да се заменят, но така че да тортата да не загуби от вкуса си?  newsm78

# 238
  • Мнения: 9 123
тя е спаначена, ягодите са само декорация. Не влияят на в куса  Peace

# 239
  • Мнения: 21
Днес ще направя блат, а утре ще сглобя със сметана /течна и заквасена + захар/. Ще ми се за празника да имам хубава зелена торта с шоколадови яйчица за украса   smile3503

Общи условия

Активация на акаунт