Проблем с почистването на миди

  • 16 620
  • 18
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 037
Здравейте! Отдавна ви чета и се уча от вашите рецепти, но едва сега имам повод да пиша. Днес купих пресни миди с идеята да ги направя на New England Clam Chowder. Когато ги взех, всички миди бяха здрави и затворени. Също така съм сигурна, че са пресни.
Обаче понеже правя пресни миди от черупка за пръв път, обърках почистването. Т.е. вместо да прочета първо как се почистват, смело ги пльоснах във вода с малко сапун - да се почистят уж добре, и започнах да чета как да процедирам нататък. В моя защита да кажа, че не знаех, че мидите са живи  Embarassed , предположих, че не са, защото на щанда бяха сред кубчета лед и доста студени. Та, макар че ги държах в сапунената вода ок. 3 минути и бързо си разбрах грешката, поне половината от тях измряха и се отвориха. В много сайтове чета да не се консумират мъртви миди, защото може да са опасни, но пък тези е ясно, че не са стари или болни, а безмилостно убити от мен... Та питането ми е дали смятате, че е безопасно да готвя с тях?

# 1
  • Мнения: 441
Сигурна ли си, че искаш да сготвиш умрели миди, при това киснати в сапунена вода?
Изгубила си пари, но ще изгубиш още повече да си оправиш хранителното натравяне.

# 2
  • Мнения: 122
Честно казано, аз на твое място бих ги изхвърлила. Вярно, че не са стари, т.е. не са мъртви отдавна, но след като толкова бързо са се отворили не са имали време да се прочистят от пясъка и другите морски отпадъци. Принципно мидите не са много крехки създания, но след като за 3 минути са се отворили, предполагам водата е била порядъчно гореща и сапуна порядъчно агресивен.  Wink
Ако не искаш да го изядеш и ти тоя сапун, заедно с пясъка - хвърляй!  Twisted Evil

Аз обичам да експериментирам с всякакви непознати за мен продукти, и като нямам достатъчно търпение, ми се случва да хвърлям...ама, така после ставам майстор в материята  Laughing Пък и мидите сега не би трябвало да са скъпи...

Ето тук една много добра статия за миди - почистване, съхраняване, изобщо всичко.

# 3
  • Мнения: 5 037
Благодаря много за съветите!   bouquet Хвърлих ги, наистина... макар че май сапунът не ги беше довършил напълно, защото след като ги изплакнах и подържах във вода, всички без две се затвориха плътно и здраво. Ама страх лозе пази. Другата седмица ще се опитам да ги сготвя lege artis без да ползвам сапун с аромат на лимон като подправка.  Crazy

# 4
# 5
  • Мнения: 385
Добре си направила,с мидите шега не бива.Успех за следващия път!

# 6
  • Кьолн
  • Мнения: 1 220
Момичета, и аз днес си купих миди с черупка,но сега като четох ми те са отворени. Да ги хвърлям ли? Уплаших се да не натровя всички с тях. Можете ли да ми кажете как се чистят миди? С четка ли ? Как? Благодаря предварително!

# 7
  • Мнения: 441
Отстраняваме всички миди с отворени черупки или със счупени черупки.
Накисваме мидите за 30 минути във вода. Така пада голяма част от пясъка и солта.
Измиваме мидите, отстранявайки колкото се може повече по черупките. По възможност, с твърда четка с къс косъм.
"Брадата" на мидите премахваме, дърпайки разко, но към задния край на мидите. Ако дърпаме към края, който се отваря може да разкъсаме и да убием мидата.

# 8
  • Мнения: 5 037
След като вчера имах неуспешен опит с мидите се зачетох из нета и се ограмотих. Та миди, които са отворени, не е редно да се ядат, тъй като вероятно са мъртви, а не се знае от кога. На едно място беше даден съвет ако мидата се е отворила да се докосне до отвора, т.е. да се подразни по някакъв начин. Ако е жива, ще реагира на стимула и ще се затвори доста здраво. Ако не - значи не мъртва и негодна за консумация.
Дори прясно убити миди не е добре да се ядат. Те се накисват във чиста или леко подсолена вода, за да се филтрират. По този начин сами изхвърлят морската вода и песъчинките от вътрешността си. Затова ако са мъртви и са се отворили преди да се филтрират е рисковано да се ползват.
Та пробвай да ги стимулираш да се затворят и ако не стане - мятай. Моите вчера се затвориха повечето след инцидента със сапуна, но пак ме хвана страх и ги метнах. Wink

# 9
  • Кьолн
  • Мнения: 1 220
Благодаря ви за отговорите момичета! Не се затвориха и ги хвърлих. TiredВече ще знам да си отварям очите когато купувам миди!

# 10
  • Vienna
  • Мнения: 261
Аз ги задушавам със зехтин и бяло вино и изхвърлам само тези, които след топлинната обработка са затворени. Някой пъти са много някой са малко. Иначе е нормално да се отварят във вода и да се затварят навън.
Чистенето при мене е накисване в няколко студени води, четкане на мърсотиити от черупките и късане на брадата. Тя по принцип не пречи, но аз обичам да си топя с хлебче соса и не искам "космите".

# 11
  • Мнения: 122
Не винаги и не всички видове миди са мъртви ако са отворени. Има едни surf clams, (мида петел май на български), които си дишат и си се отварят, даже могат като охлюв да се тътрят по масата, ако ги оставиш Simple Smile
Просто трябва да се почука по черупката, за да видите дали реагират. Ако има реакция - свиват се, и даже понякога рязко захлопват черупките, очевидно са живи. Ето тук можете да се ограмотите - много добра статия за мидите

# 12
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 605
Привет момичета! Дано не сгреша като подновя тази тема, но ме интересува темата с мидите. Днес ми донесоха миди от ферма, но са малко отворени, но и не миришат на лошо. Гарантираха ми, че са хубави, но като чета че трябва да са плътно затворени и се притеснявам да ги сготвя.

# 13
  • Мнения: 5 037
Сложи ги в студена вода и ги почакай. Може да ги почукаш леко по черупката или лекичко да ги докоснеш отвътре. Ако обаче не реагират на такива стимули, вероятно вече не са живи, т.е. са негодни за готвене.

П.С. След неуспешния ми първи опит се специализирах с мидите  Simple Smile

# 14
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 605
Стояха 30 мин. в студена вода но си стоят все така, леко полуотворени, не реагират и на почукване. Тези дето ми ги донесоха, ме увериха че те все така ги купуват и стават да ядат стига да не миришат. Сварих ги и се отвориха, което ме навежда на мисълта че все пак стават за ядене.   newsm78Паживьом увидим  Mr. Green

Но сега като ги чистя виждам, че някои са се свили, както трябва, а други си стоят по дължина на мидата и не се отлепват, което ме довежда на мисълта че май са негодни  newsm78 Вие как смятате?

Последна редакция: ср, 25 апр 2012, 17:21 от dannyny

Общи условия

Активация на акаунт