Любимите ни рецепти за любимите ни хора :)

  • 7 178
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 107
Свински ребра и пилешки бедра с кленов сироп
  Продукти:

12 броя свински ребра
12 броя пилешки горни бедра
250 г натурален ябълков сок
60 мл мед или кленов сироп
30 мл олио
30 мл соев сос
2 броя звезден анасон

1 пръчка канела
6 скилидки необелен чесън
Приготвяне:

• В голяма купа или плик се поставят ребрата и бедрата.
• Добавят се начупената на две канелена пръчка и останалите продукти.
• Всичко се разбърква добре.
• Пликът се връзва (купата се похлупва) и се поставя в хладилник.
• Месото се маринова една нощ или за две денонощия.
• Фурната се загрява на 200 С.
• В огнеупорна тава се нарежда месото заедно с маринатата (пилешките бедра се пекат с кожата нагоре).
• Ястието се пече 75 минути.

# 16
  • Мнения: 107
Миш - маш
  Продукти:

100 г кромид лук
400 г чушки
200 г домати
4 яйца
100 г сирене
сол
смлян черен пипер
магданоз
копър

Приготвяне:

• Лукът се обелва и се нарязва на дребно.
• Запържва се в сгорещен тиган до омекване.
• Прибавят се изчистените и нарязани на дребно чушки и се задушават около 20 минути на слаб огън.
• Доматите се нарязват на кубчета и се добавят при чушките.
• Задушават се за още 20 минути.
• Когато се изпари водата, се прибавят натрошеното сирене, разбърканите яйца, ситно нарязаният магданоз и/ или копър.
• Ястието се посолява и се подправя на вкус.
• Сместа се изпържва добре, като често се разбърква.
• Ястието се поднася веднага.

# 17
  • Мнения: 107
Тиквички с гъби и сусам
  Продукти:

2 тиквички
200 г гъби
1 ч л сусам
1/2 ч л захар
1 с л соев сос Light

Приготвяне:

• Тиквичките се нарязват на жулиени (ивички) и се посоляват.
• След 15 минути се измиват от солта и се подсушават.
• Гъбите се нарязват на половинки или четвъртинки.
• Малко олио се налива в тиган (най-добре УОК) и се загрява добре.
• Бързо се запържват тиквичките (2-3 минути) и се изваждат.
• Запържват се гъбите за 2-3 минути и се прибавят тиквичките, соевият сос и захарта.
• Разбърква се добре и се изсипва в чиния.
• Поръсва се със сусам.

# 18
  • Мнения: 107
Пържено сирене с хрупкава коричка
  Продукти:

250 г сирене Моцарела
5 с л брашно тип 500
2 яйца
2 с л прясно мляко
150 г царевично брашно
2 с л ситно нарязан магданоз

олио за пържене
Приготвяне:

• Сиренето се нарязва на кубчета със страна 2,5 см.
• Овалват се в брашно и се изтръскват от излишното.
• Яйцата се разбиват с млякото и се прибавя магданозът.
• Кубчетата се потапят в сместа, след което в царевичното брашно.
• В дълбок тиган се сипва приблизително 2 см мазнина и се довежда до кипване.
• Кубчетата се пържат до златист цвят и се отцеждат с решечеста лъжица.
• Прехвърлят се в чиния, застлана с кухненско руло, за да се отцедят от излишната мазнина.
• По желание при поднасянето се украсява със стръкчета магданоз.

# 19
  • Мнения: 107
Пилешки панирани хапки (Chicken nuggets)
  Продукти:

1 пилешко филе
сол
смлян черен пипер
100 мл прясно мляко
2 с л брашно
6 с л галета

мазнина за пържене
Приготвяне:

• Пилешкото филе се нарязва на кубчета.
• Поставят се в купа и се подправят със сол и черен пипер.
• Заливат се с млякото.
• След 30 минути се отцеждат.
• Панират се в смесените брашно и галета.
• Нареждат се в плоска чиния или купа на един ред.
• След което се оставят във фризера за 30 минути.
• В тиган с дебело дъно се сгорещява мазнината.
• Панираните хапки се изваждат от фризера.
• Пържат се замразени до златист цвят.
• Отцеждат се с решечеста лъжица.
• Поднасят се със сос по желание, пържени картофи и/или зелена салата.

# 20
  • Мнения: 107
 Лимонови палачинки
  Продукти:

100 г брашно
1 с л захар
50 г разтопено масло
4 яйца
300 мл прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон

Приготвяне:

• Брашното се смесва със захарта и с настърганата кора от лимон.
• Прибавя се разтопеното масло и се разбърква добре.
• Яйцата се прибавят едно по едно, като след всяко сместа се разбърква добре.
• Постепенно се влива прясното мляко и отново се разбърква добре.
• Тестото се оставя встрани за 30 минути.
• В предварително загрят тиган с плоско дъно, намазан с парченце масло, с черпак се сипва от тестото и се разклаща, за да се разлее по дъното на тигана.
• Изпържват се палачинките от двете страни до златисто оцветяване.

# 21
  • Мнения: 107
: Шоколадови бисквити Трюфел
  Продукти:

200 г начупен шоколад
90 г краве масло
110 г захар
щипка сол
3 яйца
1 ч л ванилова есенция
210 г брашно
25 г какао на прах (горчиво)
1/2 ч л бакпулвер
3/4 чаша (188 г) пудра захар

Приготвяне:

40 броя биквити

• В неголям съд на водна баня се разтoпява маслото и шоколадът до еднородна маса.
• Маха се от огъня и се охлажда, добавя се захарта. Омесва се всичко добре, докато не се разтвори захарта.
• Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко яйце сместа се разбира хубаво с миксер.
• Добавя се ванилията. Брашното се пресява, какаото, солта и бакпулвера в шоколадовата смес.
• Отново всичко добре се омесва и се оставя за 1 час (или повече) в хладилника. Купата е покрита с фолио.
• Фурната се загрява до 160 С.
• Тавата се намазва с масло или се постила хартия за печене.
• Пудра захар се насипва в неголяма купа (чиния).
• С чаена лъжица се отчупват парченца тесто от които се правят топки ~ 2,5 см диаметър.
• Всяка топка се овалва в пудра захар. Всяка бисквита трябва да бъде покрита с ДЕБЕЛ слой пудра захар.
• Бисквитите се поставят върху хартия на разстояние 4 см.
• Пекат се 10-15 минути (по време на печене се пукат леко - нормално е).
• Готовите бисквите се охлаждат в тавата още 2 минути, след което се изваждат до пълното охлаждане.
• Могат да бъдат съхранявани в затворени кутии.

# 22
  • Мнения: 107
Пиле с 40 скилидки чесън
  Продукти:

1 пиле
40 скилидки чесън
1-2 моркова
1 ч л сух естрагон
1 ч л сушена мащерка
200 мл сухо бяло вино
2 с л коняк
сол
смлян черен пипер
зехтин

Приготвяне:

• Пилето се нарязва на порционни парчета.
• Измиват се и се подсушават.
• Подправят се със сол и смлян черен пипер.
• В тиган се сгорещява зехтинът и парчета пиле се запържват.
• Прехвърлят се в дълбока тава за печене с капак.
• В тигана се запържват почистените и нарязани на кръгчета моркови, необелените скилидки чесън, естрагонът, мащерката.
• Прибавят се към пилето.
• Заливат се с виното и коняка.
• Тавата се захлупва.
• Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за 1 час и 30 минути.

# 23
  • Мнения: 107
 Винен кебап
  Продукти:

500 г свински шол
25 мл олио
1 с л краве масло
75 г кромид лук
или зелен лук
1 с л доматено пюре
1 ч л брашно
50 мл червено вино
1/2 ч л червен пипер
щипка смлян черен пипер
3 зърна черен пипер
дафинов лист
сол

Приготвяне:

• Месото се измива и се нарязва на парченца по 25-30 г.
• Поръсва се със солта, черния пипер и дребно нарязания лук.
• Поставя се в тенджера или тиган със загрято олио.
• Задушава се до изпаряването на отделената от продуктите вода.
• Поръсва се с червен пипер.
• Полива се с разреденото доматено пюре и половината от виното.
• Задушава се на тих огън, докато не остане на мазнина.
• Залива се с малко горещ бульон.
• Щом омекне месото, се прибавят останалата част от виното, дафиновия лист, черния пипер на зърна и запърженото с прясно масло брашно.
• Ястието се слага във фурна и се задушава до окончателното омекване на месото.
• Гарнира се със задушен в масло ориз.

# 24
  • Мнения: 107
Орехови пръчици
  Продукти:

500 г бутертесто
4 с л пудра захар
100 мл галета
2 жълтъка
1 с л вода
2 белтъка

100 г смлени орехови ядки
2 с л стафиди
настъргана лимонова кора
пудра захар за поръсване
канела за поръсване
Приготвяне:

• Тестото се разстила върху леко набрашнена повърхност.
• Нарязва се на лентички 2х6 см.
• Нареждат се в навлажнена с вода тава и се намазват с жълтъците, разбити с малко вода.
• Белтъците се разбиват със захарта и се смесват с орехите, галетата, стафидите и настърганата лимонова кора на вкус.
• С помощта на чайна лъжица се разпределя сместа върху лентичките.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за около 15 минути.
• Изваждат се веднага от тавата и се поръсват с пудра захар, смесена с канела.

# 25
  • Мнения: 107
Запечени картофи с кашкавал
  Продукти:

5-6 бр картофи
20 г краве масло
20 мл прясно мляко
100 г кашкавал
сол
черен пипер
подправки (по желание)

Приготвяне:

• Картофите се измиват добре и се поставят във фурната (предварително загрята на 200 С).
• След 40-60 минути (зависи от големината на картофите) са готови.
• Изваждат се и се разрязват на две половинки.
• С помощта на чаена лъжица се издълбават.
• От това което сте издълбали се прави пюре с масло и ако прецените, че е сухо добавете малко мляко.
• Пюрето се връща обратно в издълбаните половинки и отгоре се настъргва любим кашкавал.
• Поръсете с любима подправка.
• Върнете във фурната и запечете, докато не се разтопи кашкавалът.
• Варианти : в картофеното пюре може да се добавят гъби, лук, кисели краставици и т.н.
Бележки:

** Кашкавалът го омесвам с 1-2 с л майонеза. Подправките които сложих бяха риган и босилек. Картофите не ги пекох, а ги сварих.
*** Когато варите картофи, кората им няма да се напука, ако предварително ги надупчите на няколко места.
**** Ако нямате време за фурна, сложете картофите в микровълнова фурна, докато се разтопи кашкавалът.

# 26
  • Мнения: 107
Картофи запечени на фурна с чесън
  Продукти:

2 кг картофи
2 средни глави червен лук
2 склидки чесън

1 с л мащерка, ситно нарязана
или 1 ч л суха мащерка
60 мл зехтин
1 ч л сол
1/2 ч л смлян на едро черен пипер
Приготвяне:

• Картофите се почистват и се мият и без да се обелват се нарязват на 4 части.
• Всяка глава лук се нарязва на 6 части.
• Чесъна се наситнява.
• Всичко се поставя в голяма тава и се разбърква.
• Фурната се загрява предварително до 220 С.
• Пече се около 1 час като периодично се разбърква с лопатка.
• Докато зеленчуците не станат меки.
• Сервира се горещо или поне със стайна температура.

# 27
  • Мнения: 107
Детски бургери Щастливо семейство
  Продукти:

1 глава кромид лук
1 филия бял хляб без кора
250 г телешка кайма
250 г пуешка или пилешка кайма
щипка суха майорана
1 жълтък
2 с л олио

3 питки за хамбургери
6 листа маруля или салата
1 морков
1 репичка
няколко зелени грахчета
кетчуп
Приготвяне:

• Лукът се почиства и се смила в блендер заедно с хляба.
• Прибавят се и двата вида кайма, жълтъкът и сухият майоран.
• Сместа се разбива добре.
• Оформят се 6 плоски кюфтенца (бургери).
• Изпържват се в сгорещеното олио по 6 минути от всяка страна.
• Всяка питка се разрязва на две.
• Върху всяка половинка се поставят лист салата и бургер.
• От морковите се оформят ушички, от кръгчетата грах и грахчетата - очи, а с кетчуп се рисува устата.

# 28
  • Мнения: 107
Картофи Болонезе
  Продукти:

4 броя (800 г) картофи
40 г настъргано сирене тип Чедър
20 г настърган Пармезан

1 с л зехтин
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
400 г телешка кайма
400 г консервирани домати
2 с л доматено пюре
1 кубче телешки бульон
1 с л ситно нарязан босилек
Приготвяне:

• Картофите се почистват и се обелват.
• Сваряват се и се разрязват на половинки.
• Издълбават се, като се оставят стени 1 см.
• В тиган със сгорещен зехтин се запържват нарязаният лук и пресованият чесън.
• Прибавя се каймата и се запържва, докато стане кафява.
• Прибавят се нарязани на кубчета консервираните домати, доматеното пюре, кубчето бульон и босилек.
• Готви се, без да се захлупва 5 миниту или докато сместа леко се сгъсти.
• Картофената маса (от издълбаването) се прибавя към каймата и се разбърква добре.
• Пълнят се картофите и се поставят в тава за печене.
• Поръсват се с настърганите кашкавали.
• Запичат се в предварително загрята фурна на горна скара за 5-7 минути или докато се разтопи кашкавалът.

# 29
  • Мнения: 107
Пилаф
  Продукти:

20 г краве масло
1 скилидка чесън
250 мл ориз
250 мл пилешки бульон
250 мл вода
60 мл едро нарязан магданоз
60 мл печени филийки бадеми

Приготвяне:

• Маслото се разтопява в тенджерата.
• Добавя се пресованата скилидка чесън.
• Пържи се до мирис около 1 минута.
• Прибавя се измитият ориз (най-добре басмати) и се бърка около 1 минута.
• Излива се 250 мл бульон и 250 мл вода и се довежда до кипване.
• Огънят се намалява, тенджерата се похлупва.
• Оризът се вари на леко къкрене около 20 минути или до готовност на ориза.
• Маха се от огъня и се разбърква с вилица.
• Прибавя се магданозът и запържени на сух тиган филийки бадеми.

Общи условия

Активация на акаунт