Любимите ни рецепти за любимите ни хора :)

  • 7 179
  • 32
  •   1
Отговори
  • Мнения: 107
Нека всеки който желае да сподели какво обича да приготвя за празнични поводи или просто ей така за любимите си хора  Hug

# 1
  • Мнения: 107
Курабиите на баба

Необходими продукти: 3 яйца, 1 чаена чаша захар, 1 чаша кисело мляко, 1/2 чаша олио (даже може и малко по-малко), 1 лъжичка сода, кората на един лимон, 1 разбит жълтък и малко захар за най-накрая

Начин на приготвяне: Първо се разбиват много добре яйцата и захарта. След това се прибавят олиото, киселото мляко, содата и настърганата кора на лимона. Меси се тесто по познатия мисля на всички начин.Разточва се на не много дебел пласт, около 1 пръст и се оформят курабийките с формички или, ако нямате формички с чаша.  Редят се в леко намаслена тавичка, като не трябва да са наредени много на гъсто, защото при печенето доста се уголемяват. След като се наредят в тавата, всяка една по отделно се намазва с разбития жълтък и се поръсва със захар. Изпичат се в загрята фурна при температура 180-200 градуса.

# 2
  • Мнения: 107
Руло Стефани

Необходими Продукти :
•1 кг кайма
•1 бр. яйце
•30 г галета
•5 г чубрица
•1/2 връзка магданоз
•1 глава кромид лук
•1 с.л. (10 г) сол
•1 с.л. (10 мл) олио

За плънката :
•100 гр. грах
•2 бр. кисели краставички
•2 бр. моркови
•2 бр. яйца
•галета за поръсване
•50 г кашкавал

Каймата се омесва с яйцето, магданоза, настъргания на ренде лук, галетата, солта и чубрицата и се оставя да отлежи 10 минути. Морковите се варят в подсолена вода 10 минути и се нарязват на пръчици. Двете яйца се сваряват, обелват се и се нарязват на четвъртинки.
Каймата се поставя върху влажна кухненска кърпа (алуминиево фолио) и се разстила в овална форма с дебелина 1 см. В единия край се редят моркови, яйца и нарязана на ивички кисела краставичка. Чрез повдигане на кърпата внимателно се оформя руло. Поставя се в тава, така че да лежи върху страната, където е затворено. Поръсва се с галета. В тавата се наливат 2 пръста вода и олиото. Пече се 45-50 минути в предварително загрята на 180 С фурна. Поръсва се с кашкавал и се запича още 10 минути.

# 3
  • Мнения: 107
Зимни гювечета 

 •свинско месо
•суджук
•кромид лук
•сирене
•гъби
•доматено пюре или лютеница
•картофи
•моркови
•яйца
•кашкавал
•черен питер
•чубрица
•масло

Начин на приготвяне
На дъното на гювечето се поставя малко масло, и се редят продуктите - най-отдолу се слага лука, след това свинското месо - което трябва да е нарязано на хапки, след това суджука - нарязан на колелца, после се редят гъбите, нарязаните моркови, сиренето - може да е на плочка или надробено, добавя се доматеното пюре или лютеницата, и най-отгоре се поставят картофите, нарязани като за печене. Поръсва се с малко черен пипер и чубрица. Гювечетата се пекат в добре загрята фурна около 40 минути на 180 С. Когато са готови, във всяко гювече се счупва по едно яйце и се връща във фуртата за още 5 минути. След това се изваждат и докато са още топли, се поръсват с кашкавал.

# 4
  • Мнения: 107
Маков сладкиш

Необходими продукти :
 ‎- 3 ч. ч. брашно
- 1, ½ ч. ч. захар
- 2 бр. маково семе
- ½ ч. ч. олио
- 2 ч. ч. прясно мляко
...- 1 бр. бакпулвер
Заливка:
- 10 с. л. прясно мляко
- ½ п. масло
- 6 с. л. захар
- 3 с. л. какао

Начин на приготвяне :
Първо се разбъркват сухите продукти, след което се добавя млякото и олиото. Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава.
Млякото се затопля и последователно се слагат маслото, захарта и накрая какаото.

# 5
  • Мнения: 107
Питка Слънце със сирене

Необходими продукти :
•около 1-1.2 кг брашно
•14 г суха мая или 40 г прясна
•1 ч.л. захар
•1 ч.л. сол
•300 мл прясно мляко
•250 мл топла вода
•3 бр. яйца
•200 г сирене (по желание)
•150 г масло (или олио, маргарин или свинска мас)
•1 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява, в него се поставят сухата мая, солта и захарта и се разбърква добре (ако маята е прясна се размива с малко топла вода, посипва се с малко захар и брашно, разбърква се и се оставя да втаса на топло докато шупне, след това се изсипва при брашното). Прави се кладенче и в него се изсипват две от разбитите яйца и белтъка на третото, млякото, водата и олиото. Меси се докато стане меко тесто, което да не лепне по ръцете. Поставя се в поръсена с брашно купа и се оставя да втаса на топло докато удвои обема си. След това тестото се премесва с малко брашно и се разделя на три топки. Кръгла тава се намазва и се поръсва с брашно. Всяка топка се разточва на кръг с големината на тавата. Поставя се първата кора в тавата, намазва се обилно с мазнина (масло, олио, маргарин или свинска мас), по желание може да се наръси натрошено сирене. Поставя се втората кора и отново се намазва с мазнина и се поръсва със сирене. Накрая се поставя третата кора. В средата на тавата се поставя чаша с по-голям отвор и се притиска до дъното. Останалото около чашата тесто се реже на триъгълници, всеки един се взима с обилно намазнени ръце, навива се на кифличка от острия към дебелия край и се връща обратно в тавата със затворения ръб надолу. Когато са наредени всички кифлички се маха чашата.
Тавата с питката се оставя да втаса още веднъж на топло. След като увеличи обема си се маже с разбития с малко олио и прясно мляко жълтък на третото яйце и се поставя в загрята на 200 С фурна, след пет минути фурната се намалява на 160 С и питката се пече до готовност, около 40 минути (проверява се с дървено шишче). При необходимост ако започне твърде рано да се зачервява доста отгоре се поставя парче алуминиево фолио.


# 6
  • Мнения: 107
Арменски сладки 

Необходими продукти:
•1 ч.ч. олио
•1 ч.ч. вода
•1 малка щипка сол
•3 ч.ч. брашно
•1 ч.л. сода
•200 г орехови ядки
•150 г локум
За овалване:
•150 г пудра захар
•ванилия

Начин на приготвяне:
Водата и олиото се слагат да заврят. След това се прибавят содата и солта и сместа се отмества от котлона. Прибавя се брашното наведнъж и се бърка с дървена лъжица. Получава се топка тесто, която се оставя да се охлади. Взимат се топчета тесто и се разстилат леко на дланта. В средата се поставя парченце локум и орехче и се оформя топче. Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 180 С, докато се зачервят. Изваждат се от фурната и още горещи се овалват в пудрата захар.

# 7
  • Мнения: 107
Вкусно бисквитено саламче

Разбиваме 100 гр. масло и прибавяме 1 лъжица какао, 1  чаша пудра захар, 3 добре разбити яйца, 200 гр. натрошени бисквити, 1 чаша нарязани орехи и 1 прах ванилия.

Всичко добре замесваме, завиваме в пергаментова хартия и оставяме да престои на студено няколко часа, след което нарязваме вкусното саламче на филийки

# 8
  • Мнения: 107
Плодов кейк

Разбийте 3 жълтъка с 1/2 чаша захар. Прибавете 1 чаша кисело мляко, 6 лъжички мазнина и две чаши брашно, пресято с две лъжички бакпулвер. Разбийте много добре сместа и прибавете два белтъка, разбити с 1/2 чаша захар и настъргана лимонена кора или пък ванилия.

Разбъркайте леко сместа и я изсипете в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс.

Наредете отгоре изчистени от костилките  череши, вишни, оваляни с по две лъжички сухар и захар. Опечете кейка в умерено силна фурна.

# 9
  • Мнения: 107
Лазаня с патладжани и гъби

  Продукти:

1 глава кромид лук
4 скилидки чесън
800 г патладжани
400 г гъби печурки
1 червена чушка
850 г консервирани домати

1 ч л сух риган
1 ч л суха мащерка
сол
смлян черен пипер
щипка захар
зехтин
сухи кори за лазаня
300 г извара или Рикота
200 г настъргано сирене тип Ементал или Пармезан
15 г (1 с л) краве масло


Приготвяне:

• Фурната се загрява на 200 С.
• Патладжаните се нарязват на кръгчета и се намазват с мазнина от двете страни.
• Огнеупорна тава се застила с хартия за печене.
• Нареждат се патладжаните на един ред.
• Пекат се 20 минути.
• Гъбите, чушката, лукът и чесънът се почистват.
• Нарязват се на дребно.
• Доматите се намачкват с вилица или се пасират с ръчен пасатор.
• В голям, дълбок тиган се сгорещява 1 с л зехтин.
• Запържват се лукът и чесънът за 3-4 минути.
• Прибавя се чушката и се пържи още 2 минути.
• Доматите се изсипват в тигана, след което сосът се подправя със сол, черен пипер и захар.
• Кипва се и огънят се намалява.
• Сосът се вари 10 минути.
• Междувременно в друг тиган се сгорещява 1 с л зехтин.
• Добавят се гъбите и се пържат до златист цвят.
• Дълбока, огнеупорна тава се намазва с доматен сос.
• Отгоре се нареждат в следният ред : корите за лазаня, изварата, патладжаните, гъбите и сиренето.
• Повтаря се до изчерпване на продуктите, като се завършва с доматен сос и сирене.
• Отгоре се разпределя кравето масло, нарязано на дребни кубчета.
• Лазанята се пече 40 минути.

# 10
  • Мнения: 107
Спагети alla carbonara

Продукти:

1 с л зехтин
250 г панчета или бекон
100 г краве масло
150 мл сухо бяло вино
4 яйца
2 жълтъка
100 г сирене Пармезан

400 г спагети
сол
смлян черен пипер
допълнително Пармезан



• Зехтинът се загрява в голям тиган.
• На среден огън се изпържва нарязаният на кубчета бекон или панчета до златист цвят.
• Прибавят се половината от кравето масло и цялото вино.
• Отделно в купа се разбъркват яйцата с жълтъците и настърганото сирене Пармезан.
• По желание се подправят със сол и черен пипер (трябва да се внимава със солта, тъй като беконът или панчетата вече са солени).
• Спагетите се сваряват според указанията на опаковката.
• Отцедените спагети се изсипват в тигана и се разбъркват.
• Добавят се яйцата с Пармезан.
• Всичко се разбърква и се добавя останалото масло.
• Спагетите се разпределят по чинии.
• Поръсват се с допълнително настърган Пармезан.
• Поднасят се с хрупкава салата.

# 11
  • Мнения: 107
Омлет greek style


Продукти:

4 яйца
60 г замразен спанак
5 броя коктейлни домати
30-40 г сирене Фета
сол
смлян черен пипер
зехтин


Приготвяне:

• В тиган се сгорещява мазнината.
• Добавя се спанакът, който е размразен и отцеден.
• Когато изври течността, се прибавят нарязаните на половинки домати.
• Запържват се до златист цвят.
• В купа се разбиват яйцата и натрошеното сирене.
• Подправят се на вкус със сол и черен пипер.
• Сместа се изсипва в тигана.
• Омлетът се изпържва на силен огън.

# 12
  • Мнения: 107
Тройно шоколадови бисквити  Party



Продукти:

320 г (2 ч ч) брашно тип 500
60 г (1/2 ч ч) какао на прах
2 ч л бакпулвер
1/2 ч л сол
450 г тъмен полусладък шоколад
4 яйца
2 ч л ванилова есенция

2 ч л разтворимо кафе
150 г краве масло със стайна температура
300 г (1 1/2 ч ч) кафява захар
350 г (2 ч ч) шоколадов чипс


Приготвяне:

• В купа се пресява брашното заедно с какаото, бакпулвера и солта.
• Шоколадът (450 г) се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна.
• В друга малка купа се разбиват яйцата с разтворимото кафе.
• В друга голяма купа се разбива маслото със захарта.
• Постепенно се сипва яйчната смес.
• Разбивайки към сместа се сипва на тънка струйка разтопеният шоколад.
• Добавя се брашното и се разбърква за кратко, колкото да се получи тесто.
• По желание се прибавя шоколадовият чипс.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Огнеупорна тава се застила с хартия за печене.
• За всяка бисквита се взима 3-4 ч л тесто, след което се оформят топчета.
• Нареждат се на разстояние в тавата и се притискат отгоре.
• Бисквитите се пекат 10 минути.
• Охлаждат се в тавата.

# 13
  • Мнения: 107
Задушени свински пържоли

Продукти:

800 г свински пържоли от врат
5-7 скилидки необелен чесън
2 с л захар
60 мл бял винен оцет
200 мл сухо бяло вино
1 с л олио зехтин

сол
смлян черен пипер

Приготвяне:

• Фурната се загрява на 160 С.
• Свинските пържоли се начукват.
• Подправят се със сол и черен пипер на вкус.
• Нареждат се в огнеупорна тава заедно с леко намачкани, необелени скилидки чесън.
• Напръскват се с олиото.
• Пържолите се поръсват със захар и се заливат с оцета и виното.
• Тавата се похлупва с алуминиево фолио или капак.
• Пекат се 90 минути, след което се маха фолиото.
• Пържолите се оставят да се зачервят, след което се обръщат.
• След като зачервенеят и от другата страна се изваждат.
• Поднасят се топли с гарнитура : задушен ориз, пържени картофи, пържено кисело или брюкселско зеле.
• Много подходящо е към пържолите да се поднесе и резен лимон.

# 14
  • Мнения: 107
Продукти:

4 филии хляб
4 кръгли питки
40 г краве масло

ВЕТРИЛО

2 кръгчета шпеков салам
2 кисели краставички

МАРГАРИТКА

1 твърдо сварено яйце

ГРОЗД

сол
зърна консервиран грах
магданоз

МОМИНА СЪЛЗА

пилешки пастет
стръкчета див чесън (шнитлаух)
меко масло

ЛИЦЕ

филийки салам
черни маслини без костилки
домат
морков
Приготвяне:

ВЕТРИЛО

• Взима се малка кръгла питка и се разрязва хоризонтално на две.
• Всяка половинка се намазва с краве масло и отгоре се поставя кръгче шпеков салам.
• Върху него се поставя една малка кисела краставичка, предварително нарязана на ленти по дължина и се нарежда като ветрило.

МАРГАРИТКА

• Половинките от кръгла питка се намазват с краве масло.
• От твърдо сварено яйце се изважда цял жълтъка.
• Разрязва се на точно две половинки и се поставя едната в средата на филийката.
• От белтъка се изрязват листенцата и се нареждат наоколо.

ГРОЗД

• Филийка хляб се намазва с краве масло.
• Поръсва се със сол.
• Нареждат се зърната от консервиран грах във форма на грозд.
• С листенце магданоз се имитира дръжката на грозда.

МОМИНА СЪЛЗА

• Филийка хляб се намазва с пастета.
• Отгоре се поставят стръкчетата див чесън (шнитлаух) едно над друго.
• С малък шприц (пош) се изстисква масло на точици, колкото грахово зърно, за да имитира момина сълза.

ЛИЦЕ

• Филийката се намаслява с краве масло.
• Поставя се кръгче салам.
• Отгоре се украсява с две половинки от маслина за очички и резенче домат за уста.
• Косичката се прави с малко майонеза, а нослето се изрязва от парче морков.

Общи условия

Активация на акаунт