Купуване на ЧИСТА ХРАНА

  • 749 744
  • 6 454
  •   2
Отговори
# 3 885
  • Мнения: 18 989
Във фейсбук-групата "Борса домашни хранителни и билкови продукти" видях, че предлагат печива с квас за София. Вероятно може и с пълнозърнесто брашно да се направят.

# 3 886
  • София
  • Мнения: 4 245
Велика е добра откъм базови продукти, но според мен е с високо съдържание на захар.
Аз досега не съм намерила фабрична, която да се доближава до домашно направената.

# 3 887
  • Мнения: 1 953
Soul81, аз много харесах Дилмано Дилберо. Даже питах за нея в някоя от темите къде се продава в София, но още не съм я търсила. Имахме Велика и Марко, но първата си ми остава фаворит. Съдържа:
Скрит текст:
печени чушки 60%, печен патладжан 25%, доматен концентрат 14%, рафинирано слънчогледово олио, захар, сол, подправки; регул. на киселинност - лимонена киселина.
Без консерванти и оцветители.

# 3 888
  • Мнения: 592
“Велика” на Дерони.
Щателно съм изчела етикетите.
———
Относно ЕС, именно когато станахме членове, евро-атлантическите ни партньори ни придадоха техни сортове.
Преди това купувах картофи от Самоков-предполагам “Самоковски”, сега всички са “Холандски” и като ги изпържиш стават като камък. Но пък добивите са двойни!!!

От "Холандските" има поне 10вида /може и повече/ , зависи какви сортове купувате. Лично си садим и са много вкусни за готвене и печене, пържени стават меки .Но така си пише и в сайта им,че са предназначени за готвене, има специално за пържене, ранен сорт и т.н.

# 3 889
  • София
  • Мнения: 1 082
Big 67,
купувам картофи от един човек, който отглежда стар български сорт. Той го отглежда от 20 години. Дребни, но жълти и без много вода в тях.
 Може би не всички, но новите сортове са почти бели, с много вода. Даже тези червените вече не са същите, преди се режеха като масло, сега се цепят като диня.

# 3 890
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Оо, от червените картофи, които навремето сеехме, вече май няма и следа. Бяха сладки, много крехки и нежни. От баба ми бяха останали, те пък от нейната и така.

# 3 891
  • софия
  • Мнения: 25 458
Здравейте!
Има ли някъде в София месни продукти на "Попов"?
На  Черковна  има магазинче точно до Фантастико там има продукти на Попов.
На "Шишман" в 2 магазина - месарницата и за здравословни храни срещу "Ремедиум", в млекарница Костадинови.

# 3 892
  • София
  • Мнения: 1 082
Оо, от червените картофи, които навремето сеехме, вече май няма и следа. Бяха сладки, много крехки и нежни. От баба ми бяха останали, те пък от нейната и така.
---------------------
Потърсете, знаете ли колко много хора се интересуват вече от стари сортове!
Купуват на каквато и да е цена.... но гледат сорта и да е отгледан без химически торове.
А дори само вие да си ядете, пак е много по-полезно, имат повече витамини и минерали от по-новите сортове, които са целулоза и вода.

# 3 893
  • София
  • Мнения: 5 190
Big 67,
купувам картофи от един човек, който отглежда стар български сорт. Той го отглежда от 20 години. Дребни, но жълти и без много вода в тях.
 Може би не всички, но новите сортове са почти бели, с много вода. Даже тези червените вече не са същите, преди се режеха като масло, сега се цепят като диня.

Подкрепям напълно! Купувах доста години червени и обикновени на вид картофи от родопското село Осина, продава ги Цветана на фермерските пазари. Поръчвах си в големи количества. Трябва да подновя организацията Simple Smile
Цветана продава и семе по това време. Тя опазва старите сортове,  никога не е купувала нови семена!
Картофите й са сладки, "мазни", наситени с вкус. Варя на пара и после обелвам само ципата на картофа Simple Smile запазвам розовото оцветяеане. Не овкусявам с нищо подобно на сол, чубрица... Само зехтин евентуално.
Не знам откъде ги купувате тези водни хибриди,  аз само от производители взимам и само плътни и вкусни картофи ям Simple Smile

# 3 894
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
От Сортови семена сме вземали холандски Санте - никакъв вкус. Свеки сее някакви стари, стават дребни, но са много вкусни. Тази година от големите магазини успявах да уцеля български картофи (от Метро и веднъж от Лидъл) - доста неугледни и нетрайни, но бяха вкусни.
При нас по-миналата година сляпото куче извади всичко и се отказахме да сеем. Обаче фирмата на мъжа ми мислят да купят голямо място, където да назначат един човек и да се грижи за градина, да сложат животни и да си имаме наше си производство. Ех, мечти. На първо време ще си вземем кокошки, че курник си имаме.

# 3 895
  • София
  • Мнения: 1 082
ЗаСлон,
дай някакви координати на тази жена, аз търся стари сортове моркови, слънчоглед и царевица.

# 3 896
  • София
  • Мнения: 5 190
Aninica,  пратих ти инф.
Перуника, земя лесно ще намерите, семена,  техника... Човека дето ще се отдаде на тази био работа, сам...това ще е трудното. Препоръчвам ви да търсите и мотивирано семейство!

# 3 897
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Да, така е. Но живеем на село и все се надяваме да намерим хора.

# 3 898
  • Мнения: 19 296
Дано намерите. Ние си купихме къща на село. Докато правехме ремонтите, карахме общ работник от София. Майстори също. За градината с триста зора намерихме местно момче, ама доста го мързи. Миналото лято му вдигнахме заплатата, но ефект нямаше. Все пак съм доволна, защото поне ходи и полива (сиреч пълни бидона за капковото), когато не можем да ходим.

# 3 899
  • Мнения: 416
Знаете ли, че новите сортове пшеница могат да излъжат и техниката, отчитат голям процент глутен, а хляб не става. Не съм инженер -химик, но един такъв ми обясни, че гледа и не вярва на очите си!
Всичко е химия, а ние говорим за чиста храна!!!!!
Впрочем, някой да прави хляб с пълнозърнести брашно и готов квас в пекарна? 5-6 лв. давам за едно хлебче, което четири човека изяждаме за ден. А и ми е далеч.

Преди три години с мъжа ми заради здравословни проблеми и при двамата си направихме квас и оттогава месим хляб с всякакви видове брашна - пълнозърнесто, типово, лимец, ръж. Рецептата включваи малко мед или мусковадо, разработвана е дълго време, с многократни опити. Комбинираме и стават различни хлябове. Квасът не се е загубвал, поддържаме го, правим всяка седмица. Един път миналата година дойде техник да оправя бойлера и го почерпихме - много се впечатли, та  решихме да опитаме да продаваме на познати. Аз имам фейсбук, но не съм му фен и не го поддържам. ММ постна снимки в своя, но нямаше интерес и така. Не сме били напористи да го лансираме Simple Smile
Поствам снимки, този хляб е с много малко сирене, червен пипер и босилек, смес типово и пълнозърнесто брашно от твърда пшеница.

Общи условия

Активация на акаунт