Храни без глутен

  • 18 381
  • 40
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 252
Добре де, на две места виждам, че споменавате ръжта като безглутенова. Аз мисля, че се съдържа глутен в нея. Rolling Eyes
Има ! И аз се зачудих...
Като ще безглутеново - нека е напълно Laughing

Katalinna , пък нали на центъра ... Ще търпиш!

# 31
  • Мнения: 2 973
А глутена в сладоледа по каква линия едва newsm78

# 32
  • Мнения: 1 252
 В състава му влизат и допълнителни вещества – оцветители, ароматизатори, емулгатори, стабилизатори. Доста стабилизатори са от растителен произход, а техният ефект върху тялото стои все още неизяснен. Благодарение на тях сладоледът е пухкав като сняг и се топи по-бавно.

# 33
  • Мнения: 2 755
В сладоледа понякога се слага нишате или гъстители, който го съдържат. Възможно е да се съдържа и в глюкозата на глюкозо-фруктозния сироп, както и в различните топинги.

# 34
  • Мнения: 1 849
Тест за поносимост към глутен (освен теста ЕМА - в педиатрията в София или във Варна) може да се направи и в по-големите лаборатории, например в Цибалаб или др. Също да се направи теста за анти-ТТГ- антитела за тъканна трансглутаминаза. Неговите показатели дават 96% сигурност за такава непоносимост.
http://www.cibalab.com/products.php - хранит. алергии - глутен (f79)
Критични откъм тази непоносимост са хора с остеопороза, диабет (даже лека форма), хашимото, анемия, алергии към мляко или просто нисък ръст или постоянен запек/диария. Също и хора с кожни проблеми, като псориазис, атопичен дерматит и др. При започване на диетата след 2-3 седмично изчистване (пълно спазване на диетата) - се наблюдава бързо подобрение на състоянието.
Проблемът идва от това, че хората в зряла възраст нямат типичните за децата признаци на непоносимост към глутен, а по-скоро - вторичните симптоми - след продължително хапване на глутен. Т.е. признаците са вторични заболявания, които замъгляват общата картина и не се открива от къде идва проблема.

# 35
  • Мнения: 3
здравейте,аз съм нова от седмица разбрахме че детето ми е алергично към гултена и белтъка на млякото.на 1,8 години сме и от бургас имам нужда от съвети как и какво да готвя,как да правя хляб,откъде да пазарувам, виждам че здравната каса отпуска брашна кой трябва да ги изписва  личната не ми каза нищо,да я водя ли задължително на алерголог или гастроентеролог?моля помагайте ми със съвети. какво да правя

# 36
  • Мнения: X
една идея от мен: безглутеновата палачинка, която правя всяка сутрин за 1/2

в 1 с.л. пр. мляко разтварям 1 с.л. царевично или картофено нишесте (оризово нишесте или брашно от елда не се прие добре заради вкуса)
добавям по щипка  ванилена захар и бакпулвер
разбивам с яйце
пека в тиган или гофретник, намазан с масло

1/2 си откри сам по метода на пробите и грешките, че киселините и подутият му корем се дължат на глутена
откакто го спря и  се чувства доста по-добре

# 37
  • София
  • Мнения: 160
ако не е късно предлагам следния хляб-1чаена чаша оризово брашно,1 1/2 ч.ч.царевично брашно от диетичен магазин,2чаени лъжички бакпулвер на д-рйоткер/той няма глутен/,смляно ленено семе,1чаена  лъжица кафява захар,2 яйца,1 1/2 ч.ч. прясно мляко -домашно или диетично или каквото може да консумирате или соево,малко сол-морска смляна илихималайска2-3 супени лъжици разтопено краве масло/истинско или немско/.всички сухи съставки се смесват след това се прибавят тчните една по една и се забърква тесто по-рядко от за кекс.стои 10 минути-през това време печката се слага на 180 градуса.пече се 40 минути.тази рецепта е изпробвана и вече 2 месеца я използвам.

# 38
  • София / Сливен
  • Мнения: 35
Здравейте, мисля  и аз да премина на без глутенова диета подува ми се корема кагото се нахраня и сутрин не се събуждам свежа а все не доспала.
Преди време ходих на един хранителен тест и се оказа че имам не поносимост към глутенови и млечни и още много други храни.
Чета в нета във всички магазини на Фантастико предлагат без глутенови продукти.

# 39
  • Мнения: 109
Здравейте, пиша ви относно моите перипетии във връзка със стомашните ми проблеми. На 27 съм и от около 3-4 години изпитвам стомашен дискомфорт, като в последната година съответният дискомфрот се засили до степен, в която ми пречеше на нормалния работен процес и начин на живот. Изразяваше се главно в страхотно и рязко подуване след обяд, което водеше след няколко часа до болки в ниската част на корема, които бяха почти непоносими от прекаленото подуване. Това бе и моментът, в който разбрах, че това не бива да продължава и започнах да елиминирам храни и напитки, търсейки подобрение (кафе, банани, и т.н.). Започнах косултации и изследвания при лекари като едно от изследванията показа завишени норми, но само на Анти-Глиадин. Докторът откри също и бактерия Helikobakter pylori и се съсредоточи към нейното отстраняване. В същото време друг лекар ми препоръча да пробвам да се храня 2 седмици безглутеново и това до момента доведе до пълното отстраняване на този стомашен дискомфорт. Вече няколко месеца избягвам глутен, а тогава когато хапна повече глутен и веднага се получават тези реакции. Искам да разбера как мога да се изследвам, за да разбера възможно ли е да имам болестта Цьолиакиа или просто по-лека форма на глутенова непоносимост, защото бих искала да имам доказателство за тази непоносимост,а не само на сляпо да ограничавам така храненето си (достатъчно сложно е да се храним без глутен). Благодаря предварително за отговорите.

# 40
  • Мнения: 639
anaestetic, можеш да се присъединиш към тази група - https://www.facebook.com/groups/celiac/ и да попиташ там - със сигурност ще получиш адекватни отговори!.  Hug

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт