Рататуй по Рататуй

  • 9 313
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
Здравейте,
Гледахме с малката филмчето "рататуй" .
Хареса и много и поиска да направим същото което направи мишката. Постно ядене в тавичка като нареждаше тиквички, патладжани, домати и още нещо нарязано на колелца.
Та приемам съвети и рецепти за нещо такова.

# 1
  • Мнения: 774
Правила съм по рецептата на Звездев, но се прави в тиган, не в тава. Много ни хареса, даже на сина ми, който хич не обича патладжани - най-много. http://www.bonapeti.bg/index.php?recepta=10&id=3562&cat=0&subcat=0

# 2
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
да, ама онова се печеше във фурната и беше подредено вътре в тавата ....

# 3
  • На запад от Сетагая
  • Мнения: 4 582
да, ама онова се печеше във фурната и беше подредено вътре в тавата ....

То онова е като на кино.

"Рататуй" си е точно т.н. летен гювеч. В запечен вариант на фурна не съм го виждала, така както го направи мишлето Реми.
Но пък сигурно ще стане. Нарязваш същите продукти - чушки, тиквички, патладжани, домати на колелца и също така ги "подхвърляш", както мишока в леко намазнена тава, като ги редуваш. Малко подправки (чесън, магданоз, сол, зехтин) и печеш.
Ще имаш и "Рататуй" във варианта на мишокът Реми, но дали ще примират и по него така, както във филмчето - не знам. Успех!

 

# 4
  • Мнения: 22 867
Така съм го правила, а може да се подреди и така -

# 5
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Ето тук съм показвала  рататуй както съм го правила аз вдъхновена от филма. В поста ми има и линк към блога от където с малко изменения съм ползвала рецептата - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=383772.msg10723430#msg10723430
 Наистина си е чист нашенски гювеч, но по-красиво подреден, предупреждавам - рязането на еднакви шайби и подреждането отнема доста време. Но моите деца го ядат с голямо удоволствие когато е подреден така а не искат да погледнат дори гювеча.  Peace

Ако нещо по рецептата не е ясно, пиши - ще помагаме!

Успех!

# 6
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Виж тази рецепта на Йоана http://www.kulinarno-joana.com/2008/06/ratatouille/

# 7
  • Мнения: 29
И малко в италиански вариант.Пържат се тиквички и патладжани на колелца.Нареждат се в тава с пресни домати и моцарела(сирене Дунавия).Поливат се с малко зехтин и се пече.Накрая се запича с пармезан(кашкавал).Става много вкусно,но е играчка голяма.

# 8
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
гледам в едно филмче имат един патладжан дълъг като тиквичка, не тумбест като нашенския. и 2 вида тиквички, едни жълти а другите зелени ....
това от къде се намира?

# 9
  • Мнения: 678
По принцип ги има и на нашия пазар.
Комшийката ни, си сее само от този патладжан дългия и тънък.
А ние сеем този
Тиквички също има различни цветове,дори и такива дълги
Иначе и аз правя Рататуй в големия тиган всичко нахвърлено.

# 10
  • Мнения: 497
Аз го правя по тази рецепта-някъде от нета съм я взимала, извинявам се, че не помня точно откъде е. Важното според мен, което го отличава от нашия гювеч е, че всички продукти се задушават отделно и наистина вкуса е различен и страхотен-щом го яде дори съпругът ми, който не признава ядене без месо.....

Ра-та-ту-ий / Ratatouille
▪ Съставки
  Необходими продукти за 6 порции:
200 гр. кромид лук
400 гр. червени чушки
400 гр. тиквички
500 гр. патладжани
350 гр. домати
1 глава чесън
пресен босилек
пипер от мелничка
зехтин
▪ Приготвяне
Обелете лука като премахнете най-горният слой и го нарежете на полумесеци. Измийте патладжаните и тиквичките и ги нарежете на едри кубчета.
Доматите измийте на течаща вода и заедно с чушките накълцайте на големи груби парчета.
Чесъна обелете, след което махнете зелената сърцевина. Сложете в голям тиган лука и чесъна и ги запържете в малко зехтин. Бъркайте около 5 минути като периодично поръсвате с пипер. След като станат златисти, ги махнете от тигана и направете същата процедура с чушките, после тиквичките и накрая патладжаните. Сложете всичките зеленчуци в тигана, сложете доматите, полейте умерено със зехтин и прибавете накълцаният босилек. Тъй като ястието е от южна Франция, най-добре го поднесете с хубаво червено вино.

# 11
  • Мнения: 25 724
Според мен този вариант се доближава най-много до показания във филма.



Не смея да преведа рецептата, нека някой, който е по на ти с английския да се пробва.  Laughing

# 12
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
Такааа, да отчета напредъка. направих го този рататуй, без реденето.
получи се вкусно, малко се различава от нашенския гювеч по вкус, заради зехтина и пърженето преди задушаването.
Като недостатък отчитам по-голямото плескане което се получи.

# 13
# 14
  • Мнения: 9 123
По принцип ги има и на нашия пазар.
Комшийката ни, си сее само от този патладжан дългия и тънък.


същите тези излизат на пазара и в СЗ едва когато има български, слънчев патладжан.  Бял и черен. Не е горчив, понякога дори не го изцеждам.

# 15
  • Мнения: 143
Рецептата, която е дала Как` Сийка е точната.
Ето тук я има пак и пише, че е на Thomas Keller, създадена специално за филма.
И аз го правих миналата година на децата, много се радваха, но почти не ядоха.   
На мен много ми хареса, заради чушковия сос.  Crazy

# 16
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
и аз предполагам че радостта ще е само докато се реди, после ще се наложи да си го ям, но няма връщане на зад.
ако остане време тази събота ще пробвам да го направя нареден

# 17
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
такааа, редения рататуй беше завършен снощи. използвах зелени тиквички и дребен патладжан. освен домати за основата ползвах домати и малко доматена паста (видях го в едно клипче където се обясняваше за рататуя , но се оказа грешка). Редих в йенска джаджа патладжан-тиквичка-патладжан-тиквичка-домат. Отне 10 мин да го наредя и изглеждаше добре.
(тук също допуснах грешка, защото го наредих плътно и парченцата бяха почти вертикално застанали, но си мислих, че е ще е по-добре за последващото сервиране)
сложих фолиото отгоре и сложих го по средата и след час на 150 градуса беше в отвратително състояние. долната част беше започнала да се задушава а горната си стоеше полусурова . махнах фолиото притиснах малко съдържанието да полегне на 45 градуса, сипах малко вода, сложих капака на съда и включих на грил с вентилиране.
след 2 часа беше готово, водата поизвряла и спомогнала да се задушат нацяло зеленчуците.
Оставих го да изстива до сутринта и го опитах на обяд.
Не ми хареса особено. Предния начин на приготвяне беше по-добре. патладжана получаваше по-добър вкус като се запържи леко предварително.

но ще пробвам още веднъж , като няма да допускам констатираните грешки.

# 18
  • Мнения: X
Labrador , ти да не си объркал вратите?    Laughing
Похвално,все пак...

# 19
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
кое да съм объркал?

# 20
  • Мнения: X
Joy

Останала съм с друго впечатление за теб...       Grinning
Изненадваш ме с готварския си ...ентусиазъм! 

# 21
  • Мнения: 22 867
Joy

Останала съм с друго впечатление за теб...       Grinning
Изненадваш ме с готварския си ...ентусиазъм!  

Хич не се учудвам, щом е Labrador, няма как да му е чужд меракът за вкусно похапване! Grinning Извинявай, нищо лично, просто свързах ника ти с моята черна лакомийка! Joy

# 22
  • Мнения: 1 679
След като гледах филма, веднага потърсих рецептата. Заповядай: Ratatouille a la Ratatouille   /тук е показано стъпка по стъпка как се приготвя/

Рататуй

Използваната във филма Ratatouille, рецепта не е традиционната селска яхния, а истинско произведение на кулинарното изкуство, което е достойно да бъде поднесено и в най-изтънчените френски ресторанти. Неин автор е световно известният готвач Томас Келър, нает от Дисни за консултант към филма. Тя представлява ветрилообразно наредени нарязани зеленчуци изпечени върху фина доматена основа и поднесени със сос Винегрет.

Необходими продукти:

За основата:
1/2 бр. червена чушка
1/2 бр. жълта чушка
1/2 бр. оранжева чушка
2 с.л. зехтин
1 ч.л. счукан чесън
1/2 ч.ч. ситно нарязан лук
3 бр. домати
1 стрък мащерка
1 стрък магданоз
1/2 дафинов лист
сол

За зеленчуците:
2 бр. тиквички (120-150 г всяка)
1 бр. патладжан (120-150 г)
4 бр. домати
1/2 ч.л. счукан чесън
2 ч.л. зехтин
щипка мащерка
сол
черен пипер

За соса Винегрет:
1 с.л. зехтин
1 ч.л. балсамиков оцет
мащерка
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

За основата: Зеленчуците се почистват от семената, а доматите се обелват, нарязват на ситно и им се запазва сокът. Половинките чушки се слагат в предварително загрята до 230 С фурна, с разреза надолу и се запичат за 15 минути докато кожичката им почне да омеква. Изваждат се от фурната и когато са достатъчно изстинали се обелват внимателно и се нарязват на ситно. Смесват се зехтинът, чесънът и лукът малка тенджерка на умерен огън за около 8 минути - докато омекнат, преди да започнат да покафеняват. Добавят се доматите, заедно със сока им, мащерката, магданозът и дафиновият лист. Задушават се на слаб огън докато остане съвсем малко течност за около 10 минути, отново без да се оставят зеленчуците да покафеняват. Добавят се чушките и се задушават докато омекнат. Подправя се със сол на вкус и стръковете подправки и дафиновият лист се изхвърлят. Запазва се 1 с.л. от сместа, а останалата се разпределя равномерно на тънък слой по дъното на тавичка.

За зеленчуците: Зеленчуците се нарязват на тънки кръгчета. Нареждат се в тавата с основата, като се започва от центъра и се оформя спирала. Редуват се застъпващи се кръгчета зеленчуци, като всяко кръгче се слага така, че да покрива 3/4 от това под него. По този начин се запълва цялата тава. Смесват се чесъна, зехтина и мащерката в купа, подправят се със сол и черен пипер на вкус. С тази смес се напръскват зеленчуците. Тавичката се покрива с фолио, като краищата се подгъват за да се запечатат добре и се пече в предварително загрята до 135 С фурна за около 2 часа или докато зеленчуците омекнат. Фолиото се маха и се пекат за още 30 минути. Ако започнат да се запичат, се покриват отново. Ако в тавата има твърде много течност, се слага на котлон на умерен огън, докато течността намалее.
/Зеленчуците трябва да бъдат дълги и тесни, за да се нарежат на тънко и да се наредят равномерно./

За соса: В купа се смесват запазената 1 с.л. от основата, всичките продукти за соса и се подправя със сол и черен пипер на вкус.

Преди сервиране зеленчуците се слагат за малко под грил да се запекат. Реже се внимателно и се слага в чиния с помощта на шпатула, като шпатулата се завърта за да се получи ветрилообразна форма на зеленчуците. В кръг около зеленчуците се залива със сос и ястието се сервира топло.

# 23
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
точно по тази го правих последния път.
само прясна мащерка нямах  Sad

Общи условия

Активация на акаунт