Рататуй по Рататуй

  • 9 308
  • 23
  •   1
Отговори
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
Здравейте,
Гледахме с малката филмчето "рататуй" .
Хареса и много и поиска да направим същото което направи мишката. Постно ядене в тавичка като нареждаше тиквички, патладжани, домати и още нещо нарязано на колелца.
Та приемам съвети и рецепти за нещо такова.

# 1
  • Мнения: 774
Правила съм по рецептата на Звездев, но се прави в тиган, не в тава. Много ни хареса, даже на сина ми, който хич не обича патладжани - най-много. http://www.bonapeti.bg/index.php?recepta=10&id=3562&cat=0&subcat=0

# 2
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
да, ама онова се печеше във фурната и беше подредено вътре в тавата ....

# 3
  • На запад от Сетагая
  • Мнения: 4 550
да, ама онова се печеше във фурната и беше подредено вътре в тавата ....

То онова е като на кино.

"Рататуй" си е точно т.н. летен гювеч. В запечен вариант на фурна не съм го виждала, така както го направи мишлето Реми.
Но пък сигурно ще стане. Нарязваш същите продукти - чушки, тиквички, патладжани, домати на колелца и също така ги "подхвърляш", както мишока в леко намазнена тава, като ги редуваш. Малко подправки (чесън, магданоз, сол, зехтин) и печеш.
Ще имаш и "Рататуй" във варианта на мишокът Реми, но дали ще примират и по него така, както във филмчето - не знам. Успех!

 

# 4
  • Мнения: 22 867
Така съм го правила, а може да се подреди и така -

# 5
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Ето тук съм показвала  рататуй както съм го правила аз вдъхновена от филма. В поста ми има и линк към блога от където с малко изменения съм ползвала рецептата - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=383772.msg10723430#msg10723430
 Наистина си е чист нашенски гювеч, но по-красиво подреден, предупреждавам - рязането на еднакви шайби и подреждането отнема доста време. Но моите деца го ядат с голямо удоволствие когато е подреден така а не искат да погледнат дори гювеча.  Peace

Ако нещо по рецептата не е ясно, пиши - ще помагаме!

Успех!

# 6
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Виж тази рецепта на Йоана http://www.kulinarno-joana.com/2008/06/ratatouille/

# 7
  • Мнения: 29
И малко в италиански вариант.Пържат се тиквички и патладжани на колелца.Нареждат се в тава с пресни домати и моцарела(сирене Дунавия).Поливат се с малко зехтин и се пече.Накрая се запича с пармезан(кашкавал).Става много вкусно,но е играчка голяма.

# 8
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
гледам в едно филмче имат един патладжан дълъг като тиквичка, не тумбест като нашенския. и 2 вида тиквички, едни жълти а другите зелени ....
това от къде се намира?

# 9
  • Мнения: 678
По принцип ги има и на нашия пазар.
Комшийката ни, си сее само от този патладжан дългия и тънък.
А ние сеем този
Тиквички също има различни цветове,дори и такива дълги
Иначе и аз правя Рататуй в големия тиган всичко нахвърлено.

# 10
  • Мнения: 497
Аз го правя по тази рецепта-някъде от нета съм я взимала, извинявам се, че не помня точно откъде е. Важното според мен, което го отличава от нашия гювеч е, че всички продукти се задушават отделно и наистина вкуса е различен и страхотен-щом го яде дори съпругът ми, който не признава ядене без месо.....

Ра-та-ту-ий / Ratatouille
▪ Съставки
  Необходими продукти за 6 порции:
200 гр. кромид лук
400 гр. червени чушки
400 гр. тиквички
500 гр. патладжани
350 гр. домати
1 глава чесън
пресен босилек
пипер от мелничка
зехтин
▪ Приготвяне
Обелете лука като премахнете най-горният слой и го нарежете на полумесеци. Измийте патладжаните и тиквичките и ги нарежете на едри кубчета.
Доматите измийте на течаща вода и заедно с чушките накълцайте на големи груби парчета.
Чесъна обелете, след което махнете зелената сърцевина. Сложете в голям тиган лука и чесъна и ги запържете в малко зехтин. Бъркайте около 5 минути като периодично поръсвате с пипер. След като станат златисти, ги махнете от тигана и направете същата процедура с чушките, после тиквичките и накрая патладжаните. Сложете всичките зеленчуци в тигана, сложете доматите, полейте умерено със зехтин и прибавете накълцаният босилек. Тъй като ястието е от южна Франция, най-добре го поднесете с хубаво червено вино.

# 11
  • Мнения: 25 655
Според мен този вариант се доближава най-много до показания във филма.



Не смея да преведа рецептата, нека някой, който е по на ти с английския да се пробва.  Laughing

# 12
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
Такааа, да отчета напредъка. направих го този рататуй, без реденето.
получи се вкусно, малко се различава от нашенския гювеч по вкус, заради зехтина и пърженето преди задушаването.
Като недостатък отчитам по-голямото плескане което се получи.

# 13
# 14
  • Мнения: 9 111
По принцип ги има и на нашия пазар.
Комшийката ни, си сее само от този патладжан дългия и тънък.


същите тези излизат на пазара и в СЗ едва когато има български, слънчев патладжан.  Бял и черен. Не е горчив, понякога дори не го изцеждам.

Общи условия

Активация на акаунт