За оцетните гъби

  • 14 236
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 9 123
може да пробвате  моята рецепта за домашен ябълков оцет

# 16
  • София
  • Мнения: 388
monii ,благодаря,чакам с нетърпение  smile3508 .

пеп-4o и на теб голямо благодаря за рецептата. Аз смлях ябълките в робота и това,което се получи е една доста мътна течност,която хич не ми мяза на оцет и вече 5-6 месеца я чакам да се избистри  smile3515

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 12:33 от cveta3

# 17
  • Мнения: 1
Аз пък си мислех, че нещо ще се хапва Simple Smile но нали съм си чревоугодница

# 18
  • Мнения: 5 760
Момичета,ето я и обещаната рецепта на моята майка за домашен ябълков оцет.Тя е подобна май на тази на пеп-4o.

4 кг.настъргани ябълки,без да се белят,заедно със сърцевината и семките
5 л. топла преварена вода
500гр. захар
50 гр. хлебна мая
200 гр. сух черен хляб

Всичко се смесва добре и се поставя в стъклени съдове,отвора на които се покриват с тензух(майка ми ги слага в трилитровите буркани).Съхраняват се на тъмно и топло(около 20-25 градуса) към 15 дена,като два-три пъти на ден сместа се разбърква с дървена лопатка.След тия 15 дена, сместа се прецежда през марля и към сока се прибавя 300 гр. мед.Разбърква се добре до пълното разтваряне на меда.Отново сока се поставя в стъклените съдове покрити с марля за да продължи ферментацията.Поставят се пак на тъмно и топло.Не трябва съдовете да са пълни много,защото течността ври и може да изтече.Оцетът е готов когато сместа се избистри и престават да излизат мехурчета на повърхността.Прехвърля се в удобни за съхранение стъклени шишета и се затварят с коркови тапи.
Целият процес трае около 50-60дни.
Имайте на предвид ,че получения оцет не е много силен,но пък емного полезен!
Успех на тези ,които са решили да го правят,а на неуспелите ще им изпратя по едно шишенце от моя оцет Laughing!

# 19
  • София
  • Мнения: 816
Това е супер момичета Hugно да ви питам.Какъв хляб използвате/марка/аз отскоро забелязвам едни буци в хляба #Crazy.Мисля,че е от превтасало тесто или останал хляб и те са го слагали в новия табан.Освен това е и като зебра нашарен. newsm78

# 20
  • Мнения: 5 760
Черният хляб и маята се слагат за да се ускори ферментацията.Мисля,че не е от голямо значение каква марка хляб се слага.

Последна редакция: пт, 21 май 2010, 18:09 от monii

Общи условия

Активация на акаунт