За оцетните гъби

  • 14 235
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 27 524
Момичета, кажете - има ли начин да не ми се появяват тия оцетни гъби в шишето? Много са ми гнусни  Sick Прецеждам ги, но пак се появяват. Сипвам си и оцет в едно много красиво за олио и оцет във вид на грозд и като се появи и там гъба и се запушва цялото. Не държа бутилките на светло. Или не могат да се избегнат?  Tired

# 1
  • Мнения: 81
Хм, не ми се е случвало от години да видя такова нещо в бутилките оцет.
Купувай малки разфасовки и смени видът на оцетът. И на мен ми е интересно от какво се получава, може би от контакта с въздухът, защото в магазините не е с гъби......

# 2
# 3
  • Мнения: 385
Блонди, сигурно е неприятна тази гъба,но бъди сигурна ,че ползваш хубав оцет ,а не химия.

# 4
  • Мнения: 27 524
Благодаря  Hug

# 5
  • Мнения: 5 001
Блонди, сигурно е неприятна тази гъба,но бъди сигурна ,че ползваш хубав оцет ,а не химия.
Peace Peace Peace Peace Peace

Блондич..завижд,завижд  Hug.....Тука няма как да видим оцетна гъба,освен ако само не сме направили оцета  Mr. Green

# 6
  • Мнения: 27 524
Не знаех аз и се видях в чудо, всякакви марки смених - и скъпи, и евтини и само дни след отварянето гадинките започваха да се появяват. Но щом не било лошо няма да им се дразня вече.  Blush
Не излизат в Балсамикото  Grinning

# 7
  • Мнения: 483
Аз за това си купувам само био суров ябълков оцет (не пастьоризиран и не филтриран), като се появи гъбата просто отстранявам по големите парчета, но малките изобщо не ги отделям. И мен малко ме е Sick ама знам колко по-добре е от това да ядем някаква химия.

# 8
  • Мнения: 93
Не че нещо, но аз да питам с кои марки оцет излизат гъбите?  Blush Rolling Eyes

# 9
  • Мнения: 27 524
В България май само с Био  Confused

# 10
  • Мнения: 5 760
Не че нещо, но аз да питам с кои марки оцет излизат гъбите?  Blush Rolling Eyes
На домашно приготвения оцет.Моята майка ми прави ябълков оцет и винаги ми се появява тази гъба.Но на мен не ми е гнусен,просто го отделям е продължавам да си го ползвам.

# 11
  • София
  • Мнения: 388
monii ,моля те , питай майка си как го прави- аз си изрових някаква рецепта от нета,но нещо не стана-ни гъби,ни чудо,нито ми докарва на оцет,а много искам да си направя истински . Извинявам се, че не е по темата, но не можах да се сдържа -чакам го няколко месеца да стане.

# 12
  • Мнения: 5 760
monii ,моля те , питай майка си как го прави- аз си изрових някаква рецепта от нета,но нещо не стана-ни гъби,ни чудо,нито ми докарва на оцет,а много искам да си направя истински . Извинявам се, че не е по темата, но не можах да се сдържа -чакам го няколко месеца да стане.
Ще я питам и ще ти я напиша рецептата,обещавам!

# 13
  • Мнения: 27 524
И аз искам, за да мога да го пия с гореща вода и малко мед сутрин. За пречистване Blush Нали за ябълков става дума? Или няма значение?  Thinking

# 14
  • Мнения: 5 001
И аз искам, за да мога да го пия с гореща вода и малко мед сутрин. За пречистване Blush Нали за ябълков става дума? Или няма значение?  Thinking
Блондич,ябълковия оцет е за пречистване....Другия(винения) е по-остър...

# 15
  • Мнения: 9 123
може да пробвате  моята рецепта за домашен ябълков оцет

# 16
  • София
  • Мнения: 388
monii ,благодаря,чакам с нетърпение  smile3508 .

пеп-4o и на теб голямо благодаря за рецептата. Аз смлях ябълките в робота и това,което се получи е една доста мътна течност,която хич не ми мяза на оцет и вече 5-6 месеца я чакам да се избистри  smile3515

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 12:33 от cveta3

# 17
  • Мнения: 1
Аз пък си мислех, че нещо ще се хапва Simple Smile но нали съм си чревоугодница

# 18
  • Мнения: 5 760
Момичета,ето я и обещаната рецепта на моята майка за домашен ябълков оцет.Тя е подобна май на тази на пеп-4o.

4 кг.настъргани ябълки,без да се белят,заедно със сърцевината и семките
5 л. топла преварена вода
500гр. захар
50 гр. хлебна мая
200 гр. сух черен хляб

Всичко се смесва добре и се поставя в стъклени съдове,отвора на които се покриват с тензух(майка ми ги слага в трилитровите буркани).Съхраняват се на тъмно и топло(около 20-25 градуса) към 15 дена,като два-три пъти на ден сместа се разбърква с дървена лопатка.След тия 15 дена, сместа се прецежда през марля и към сока се прибавя 300 гр. мед.Разбърква се добре до пълното разтваряне на меда.Отново сока се поставя в стъклените съдове покрити с марля за да продължи ферментацията.Поставят се пак на тъмно и топло.Не трябва съдовете да са пълни много,защото течността ври и може да изтече.Оцетът е готов когато сместа се избистри и престават да излизат мехурчета на повърхността.Прехвърля се в удобни за съхранение стъклени шишета и се затварят с коркови тапи.
Целият процес трае около 50-60дни.
Имайте на предвид ,че получения оцет не е много силен,но пък емного полезен!
Успех на тези ,които са решили да го правят,а на неуспелите ще им изпратя по едно шишенце от моя оцет Laughing!

# 19
  • София
  • Мнения: 816
Това е супер момичета Hugно да ви питам.Какъв хляб използвате/марка/аз отскоро забелязвам едни буци в хляба #Crazy.Мисля,че е от превтасало тесто или останал хляб и те са го слагали в новия табан.Освен това е и като зебра нашарен. newsm78

# 20
  • Мнения: 5 760
Черният хляб и маята се слагат за да се ускори ферментацията.Мисля,че не е от голямо значение каква марка хляб се слага.

Последна редакция: пт, 21 май 2010, 18:09 от monii

Общи условия

Активация на акаунт