Как се прави гъбена каша??

  • 113 620
  • 34
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Купих гъби и ми се хапва каша като от приказката за Маша и трите мечки (нали си помняте колко ароматно беше описанието??).

# 1
  • Мнения: 1 777
Купих гъби и ми се хапва каша като от приказката за Маша и трите мечки (нали си помняте колко ароматно беше описанието??).
Simple Smile

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=333273.msg8711642;topicseen#msg8711642

# 2
  • Варна
  • Мнения: 2 078
гъбите се задушават с малко лук, после запържваш 2-3 супени лъж. брашно и бързо добавяш вода+мляко,сол, чер пипер и магданоз.
Бон апети!

# 3
  • Мнения: 804
Каша-гъби -    Задушавам гъбите в масло и малко олио.Като поомекнат добавям 3-4с.л.брашно,запържвам и него и наливам студена вода,да се разреди соса.Подправям със сол,чубрица и чер пипер.Това е моята рецепта.   chef

# 4
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Благодаря Ви момичета.   bouquet
Тъй като обичаме гъби, ще пробвам всички рецепти  Hug

# 5
  • София
  • Мнения: 12 554
Аз пък я правя малко по-различно. Предварително си сварявам гъбите в една тенджера.
В друга запържвам масло и няколко лъжици брашно до златисто. След това с черпак започвам да наливам от водата, в която са вряли гъбите. Добавям и самите гъби, слагам сол и черен пипер и накрая малко чубрица.

# 6
  • София
  • Мнения: 1 832
Аз пък я правя малко по-различно. Предварително си сварявам гъбите в една тенджера.
В друга запържвам масло и няколко лъжици брашно до златисто. След това с черпак започвам да наливам от водата, в която са вряли гъбите. Добавям и самите гъби, слагам сол и черен пипер и накрая малко чубрица.
и аз така я правя, но освен водата слагам и прясно мляко 50 на 50/ и накрая копър, вместо чубрица. Понякога слагам и червен пипер и малко люта чушка или лют пипер.

# 7
  • София
  • Мнения: 3 581
Аз пък я правя малко по-различно. Предварително си сварявам гъбите в една тенджера.
В друга запържвам масло и няколко лъжици брашно до златисто. След това с черпак започвам да наливам от водата, в която са вряли гъбите. Добавям и самите гъби, слагам сол и черен пипер и накрая малко чубрица.
И аз така я правя, но вместо чубрица слагам копър и натрошавам и малко сирене

# 8
  • София
  • Мнения: 10
Моята свекърва прави една различна каша, която е характерна за северна България. Нейната каша е с плътна консистенция и накрая добива една леко подгоряла коричка, която прави манджата най-вкусна. Но досега я е правила само с пиле. Жалко само, че моите опити до сега не са имали успех. Някой може ли да сподели тайната?

# 9
  • Мнения: 857
Аз правих, но останах много разочарована от крайния резултат - изобщо не беше това, което си представях.

# 10
  • Мнения: 1 777
Аз правих, но останах много разочарована от крайния резултат - изобщо не беше това, което си представях.
По коя рецепта я направи?

# 11
  • Мнения: 857
Аз правих, но останах много разочарована от крайния резултат - изобщо не беше това, което си представях.
По коя рецепта я направи?

Тази, където гъбите се задушават, добавя се брашно, бульон и подправки - никак не ми допадна. Стана лигаво и изобщо не ми хареса.

# 12
  • France
  • Мнения: 726
Явно малко брашно си сложила....

# 13
  • София
  • Мнения: 12 554
Явно малко брашно си сложила....

И не го е изпържила добре до златисто. Остане ли брашното сурово - нищо не става.

# 14
  • Мнения: 65
Ето как я правя аз

250 гр гъби
3-4 с.л. масло
3-4с.л. брашно
сол
черен пипер

Изчиствам гъбите и ги накисвам 30 мин в студена вода.
Нарязвам ги на филийки, които варя в 3 чаши подсолена вода.
Изваждам ги с решетъчна лъжица.
В маслото запържвам брашното, разреждам с бульона от гъбите, докато се получи умерено гъст сос.
Щом заври сосът прибавям и гъбите.
Ври около 10 минути.
Накрая поръсвам с черен пипер на вкус.

Става много хубава гъбена каша. Вкъщи много я обичаме и я правя доста често, дори и като сос към пържолите понякога.

# 15
# 16
  • Мнения: 398
Аз пък я правя малко по-различно. Предварително си сварявам гъбите в една тенджера.
В друга запържвам масло и няколко лъжици брашно до златисто. След това с черпак започвам да наливам от водата, в която са вряли гъбите. Добавям и самите гъби, слагам сол и черен пипер и накрая малко чубрица.

ех ,nana77  имаме общи черти в готвенето......и аз я правя така,но и Блонди я прави по сходен начин Peace

# 17
  • София
  • Мнения: 12 554
Аз пък я правя малко по-различно. Предварително си сварявам гъбите в една тенджера.
В друга запържвам масло и няколко лъжици брашно до златисто. След това с черпак започвам да наливам от водата, в която са вряли гъбите. Добавям и самите гъби, слагам сол и черен пипер и накрая малко чубрица.

ех ,nana77  имаме общи черти в готвенето......и аз я правя така,но и Блонди я прави по сходен начин Peace

Супер  Simple Smile У дома така я правят и баба и мама  Wink

# 18
  • Стара Загора
  • Мнения: 5 550
А може ли да се направи със стерилизирани гъби от буркан или непременно трябва да са пресни.

# 19
  • София
  • Мнения: 12 554
А може ли да се направи със стерилизирани гъби от буркан или непременно трябва да са пресни.

Може, но лично за мен стерилизираните гъби имат неприятен вкус.

# 20
  • France
  • Мнения: 726
По-добре със сурови.

# 21
  • Мнения: 221
Каша-гъби -    Задушавам гъбите в масло и малко олио.Като поомекнат добавям 3-4с.л.брашно,запържвам и него и наливам студена вода,да се разреди соса.Подправям със сол,чубрица и чер пипер.Това е моята рецепта.   chef

И аз я правя така. Става супер.   chef

# 22
  • До морето
  • Мнения: 7 086
toni nikolova, малко лаишки въпрос, но да питам с колко сол да подсоля водата? newsm78 и на какъв огън се приготвя всичко? Моля ви не ми се смейте, аз съм нова в кулинарията  Embarassed

# 23
  • София
  • Мнения: 12 554
toni nikolova, малко лаишки въпрос, но да питам с колко сол да подсоля водата? newsm78 и на какъв огън се приготвя всичко? Моля ви не ми се смейте, аз съм нова в кулинарията  Embarassed

Не съм Тони Николова, ама да ти отговоря.
Водата можеш да я подсолиш с една равна чаена лъжичка сол.
Кашата се прави на слаб огън. Моята печка има 6 степени и аз я правя на 4

# 24
  • Мнения: 5 001
Каша-гъби -    Задушавам гъбите в масло и малко олио.Като поомекнат добавям 3-4с.л.брашно,запържвам и него и наливам студена вода,да се разреди соса.Подправям със сол,чубрица и чер пипер.Това е моята рецепта.   chef

И аз я правя така. Става супер.   chef
И аз така я правя....
Айде..довечера ще пусна снимка,че това ще ни е вечерята май...Подпалихте ми фитила,отивам за гъби в гората  Mr. Green(пардон-на пазара)  hahaha hahaha hahaha

# 25
  • София
  • Мнения: 12 554
Каша-гъби -    Задушавам гъбите в масло и малко олио.Като поомекнат добавям 3-4с.л.брашно,запържвам и него и наливам студена вода,да се разреди соса.Подправям със сол,чубрица и чер пипер.Това е моята рецепта.   chef

И аз я правя така. Става супер.   chef
И аз така я правя....
Айде..довечера ще пусна снимка,че това ще ни е вечерята май...Подпалихте ми фитила,отивам за гъби в гората  Mr. Green(пардон-на пазара)  hahaha hahaha hahaha

Внимавай какво късаш  Mr. Green hahaha Joy

# 26
  • До морето
  • Мнения: 7 086
nana77bouquet

# 27
  • Мнения: 27 524
А може ли да се направи със стерилизирани гъби от буркан или непременно трябва да са пресни.

Може, но лично за мен стерилизираните гъби имат неприятен вкус.

Също  Peace

Ех, горските гъбки колко са вкусни  Blush

# 28
  • Мнения: 5 001
Каша-гъби -    Задушавам гъбите в масло и малко олио.Като поомекнат добавям 3-4с.л.брашно,запържвам и него и наливам студена вода,да се разреди соса.Подправям със сол,чубрица и чер пипер.Това е моята рецепта.   chef

И аз я правя така. Става супер.   chef
И аз така я правя....
Айде..довечера ще пусна снимка,че това ще ни е вечерята май...Подпалихте ми фитила,отивам за гъби в гората  Mr. Green(пардон-на пазара)  hahaha hahaha hahaha

Внимавай какво късаш  Mr. Green hahaha Joy
Тъй вярно!!!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Купих кралки печурки(с кафевите шапчици),че те са по-ароматни от белите....Довечер очаквайте включване със снимка

# 29
  • Мнения: 27 524
Чакаме  Grinning И аз харесвам кафявите повече. Аз им казвах горски, не знаех, че са кралски.  Simple Smile

# 30
  • Мнения: 5 001
Блондич...ето тези са кралските.
Те пак са култивирани,като белите,но са по-ароматни...Пък горските....нямам думи,всеки знае,колко са вкусни...

# 31
  • София
  • Мнения: 12 554
Каша-гъби -    Задушавам гъбите в масло и малко олио.Като поомекнат добавям 3-4с.л.брашно,запържвам и него и наливам студена вода,да се разреди соса.Подправям със сол,чубрица и чер пипер.Това е моята рецепта.   chef

И аз я правя така. Става супер.   chef
И аз така я правя....
Айде..довечера ще пусна снимка,че това ще ни е вечерята май...Подпалихте ми фитила,отивам за гъби в гората  Mr. Green(пардон-на пазара)  hahaha hahaha hahaha

Внимавай какво късаш  Mr. Green hahaha Joy
Тъй вярно!!!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Купих кралки печурки(с кафевите шапчици),че те са по-ароматни от белите....Довечер очаквайте включване със снимка

А покана и купичка с каша за бедните, ааааа!?  newsm03

# 32
  • Мнения: 5 001

А покана и купичка с каша за бедните, ааааа!?  newsm03

Ето бееее....Заповядай!

Позапържих нарязаните гъби в олио+масълце.Добавих 2-3 с.л. брашно,разбърках и налях студена вода до нужната гъстота.Посолих на вкус и ръснах млян черен пипер и малко чубричка и като клокна -готово!

# 33
  • Мнения: 65
idealno_loshata , аз слагам една равна супена лъжичка, но то си е до вкус. Задължително обаче я правя на по-слаб огън.

# 34
  • Мнения: 145
Аз пък я правя малко по-различно. Предварително си сварявам гъбите в една тенджера.
В друга запържвам масло и няколко лъжици брашно до златисто. След това с черпак започвам да наливам от водата, в която са вряли гъбите. Добавям и самите гъби, слагам сол и черен пипер и накрая малко чубрица.

И аз така я правя Peace

Сега като чета темата и ми се дояжда каша от гъби, та може да се юрна през уикенда да сготвя тази вкуснотийка Wink

Общи условия

Активация на акаунт