Готварски рецепти за бъдещи майки

  • 3 323
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 3 675
Повод да пусна тази тема е видяната супа с коприва на Бъни, за която пише че е полезна за бъдещи майки.
Моля, споделете рецепти, които са хем полезни, хем вкусни и лесни за приготвяне, тъкмо за такъв "пишман кулинар" като моя милост.

# 1
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
..... "пишман кулинар" като моя милост.
И аз тъй  bowuu

# 2
  • Мнения: 3 675
Че съм пишман кулинар пишман съм, но ако дадете рецепти поне ще мога да се ориентирам какво точно да ям.
Като гледам какви вкусотии готвите и снимате тук ще стана доста едрогабаритна, пък и така ми текат слюнките вече, имайте милост момичета.

# 3
  • Мнения: 3 641
Първо да си кажа за вредните. Да се намали количеството н атестените изделия, сладкото и пърженото Peace
Полезна е рибата/макар самата аз да не я яам много/ Съдържа незаменими омегатри мастн окиселини
От месото -пилешкото.
Много плодове и зеленчци. Аз с тях вечерям ,нищо друго. Може да правиш всичко с тиквички, спанак, зеле. Чувствам се добре и съм качила 2 кг.
Полезни са храни са сирнето и млякото, но добре пастьоризирани.
Бобовите храни (боб, леща, соя), ядките и семената са добър растителни източници на белтъци.
Важни съвети:

Да се консумират повече пълнозърнест хляб, сурови зеленчуци и плодове;

Да се пият повече течности като вода, мляко, плодови сокове, супи.
Храната да се пече или задушава, вместо да се пържи;

Храни, които са добри източници на фолиева киселина са всички зелени листни зеленчуци като салати, марули, спанак, брюкселско зеле, броколи, зеле, зелен лук, праз лук, както и пълнозърнест хляб, леща, боб, соя, грах, зелен фасул, карфиол, репички, магданоз

# 4
  • Мнения: 804
За бременните са полезни:плодове,зеленчуци,кисели млека и производните им,от месата-нетлъсти и леки-пиле,риба,телешко,черен дроб.Много течности-сокове,айряни,студени чайове,особено сега ,когато започват жегите.Не бива да се изключват напълно и сладкото,кафето...............аз си позволявах и торта,и сладолед,и сладкиши.Зависи и от вкуса,но важното е всяка бременна да яде толкова,че да се засити,а не да яде като за последно,дето викат "ядеш за двама".По малко,но често.

# 5
  • Мнения: 3 675
На пазара имаше някаква поредица към вестник или списание май беше, където имаше книжка с рецепти за бременни, хранене на бебето, на детето над 3.Моля, някой ако я има, да пусне някоя рецептичка.Благодаря ви за отговорите, момичета.

# 6
# 7
  • София
  • Мнения: 12 554
Най-важното според мен е да не спираш нищо, но и да не прекаляваш с нищо. Всички плодове и зеленчуци са полезни, леките меса и риба. И хляб. Макар и по една филийка, но трябва да се яде.

# 8
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
гита, като стара форумка,мога ли да 4еститя бъдещо май4инство? много пъти съм заси4ала твои постове, но на такава  приятна тематика не беше писала! надявам се да има добър прием темата, за повода- лека бременност!

# 9
  • Мнения: 7 420
И хляб. Макар и по една филийка, но трябва да се яде.
   ЗАщо? newsm78

# 10
  • Мнения: 9 973
нищо специално не готвя

# 11
  • Мнения: 784
Не бъркайте диетичното и здравословно хранене с храненето по време на бременност. Това, което е полезно за небременната жена, понякога влиза в разрез с хранителните нужди за развитието на плода.
Холестеролът например е основен елемент за развитие мозъка на детето, а според вас трябва да се набляга на "леките" меса и т.н.
Бременността е най-неподходящия момент за преминаване към "здравословно" хранене, особено ако до момента сте се хранили по-безразборно. Една такава промяна на хранителния режим би стартирала процес на детоксикация или изчистване на организма на майката, което крие рискове за плода.
Така че (като изключим алкохола и цигарите, разбира се) хранете се както и досега и не преживявайте толкова няколкото килограма в повече.

# 12
  • Мнения: 3 641
Да така е, но после как се смъкват килограмите, особено в по-вече .Ами да си призная ограничавам се доста, особено вечер само плодове. А меса просто ен мога да ям и да искам Rolling Eyes

# 13
  • София
  • Мнения: 3 581
Не бъркайте диетичното и здравословно хранене с храненето по време на бременност. Това, което е полезно за небременната жена, понякога влиза в разрез с хранителните нужди за развитието на плода.
Холестеролът например е основен елемент за развитие мозъка на детето, а според вас трябва да се набляга на "леките" меса и т.н.
Бременността е най-неподходящия момент за преминаване към "здравословно" хранене, особено ако до момента сте се хранили по-безразборно. Една такава промяна на хранителния режим би стартирала процес на детоксикация или изчистване на организма на майката, което крие рискове за плода.
Така че (като изключим алкохола и цигарите, разбира се) хранете се както и досега и не преживявайте толкова няколкото килограма в повече.

напълно съм съгласна с това мнение
обикновено се получава липса на желязо в организма, което се набавя най-вече чрез месото, и то не леките меса
също така се препоръчват храни богати на калций - като мляко, сирене и т.н
не се лишавай и от сладкото - може спокойно да си позволиш шоколад, много е полезен
Задължително пий много течности - така няма да получиш оттоци и яж много плодове и зеленчуци, но да не са ти основното хапване

# 14
  • Мнения: 3 621
gitadam честито, пожелавам ти лека и спокойна бременност и здраво бебче на края
Аз докато бременеех много ми падна хемоглобина, всеки ден си варях червено цвекло и го ядях или с настъргана ябълка или морков или на салата настъргано сварено цвекло, сирене, счукан чесън и кисело мляко /по принцип рецептата е с майонеза, но аз не я понасях докато бях бременна/

Иначе и моя съвет е да не се лишаваш от нищо, но не прекалявай с нищо

# 15
  • София
  • Мнения: 5 606
Аз толкова зелени неща, колкото съм изяла през тази бременност не съм яла през живота си сигурно, непрекъснато само това ми се яде, та нацелих няколко много сполучливи рецепти с лапад, спанак и коприва.

Супа от лапад
около 400 г. лапад
4 с.л. кисело мляко
1 яйце
1 глава лук
1 шепа фиде
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
Задушавам лука за няколко минути и прибавям нарязания на ситно лапад. Задушавам за още около 10 минути. След това прибавям брашното, червения пипер, сол, заливам с около 2 л. вода и оставям да кипне. Добавям и фидето и оставям да ври около 15 минути. Накрая правя застройката от млякото и яйцето и след като поври още 5 мин. свалям от котлона.

Каша от коприва
Сварява се 500 гр. коприва в 2 л. вода / ври 5 мин./ и после се пасира.
В друг съд се задушава 1 глава кромид лук, нарязан на дребно, добавят се 4-5 с.л. брашно и 1 ч.л. червен пипер. Сместа се разрежда с пасираната с водата коприва. Ври така около 15 мин.
Разбиват се 2 яйца и се прибавят към копривата. Слага се джоджен.
Преди да се свали от котлона се добавя около 200 гр. сирене.
Поднася се с кисело мляко.

Спаначена супа
400 гр.  спанак
1 глава лук
1 морков
1/3 ч.ч. ориз или също толкова фиде
3-4 с.л. олио
черен пипер, сол
за застройката
2-3 с.л. кисело мляко
1 яйце
Лукът и спанакът, нарязани на ситно, се задушават в олиото.
Прибавя се и настъргания морков. Долива се вода.
Оставя се супата да заври, след което се добавя оризът и се подправя със сол и черен пипер. Оставя се да къкри до готовност на ориза.
Застройва се с яйце, разбито в киселото мляко.

Доки ми каза, че щом ми се яде зелено да ям колкото искам, само да не прекалявам със спанака и на лапада задължително да изчиствам дръжките. Надявам се да съм ти била полезна.

# 16
  • Мнения: 2 110
Готово спаначено/коприва/ пюре ,леко се задушва със сирене. Прави се едно яйце на тиган/може без олио/. Сервира се в плоска чиния ,слага се от пюрето и отгоре яйцето на очи.
Приятен апетит .

# 17
  • София
  • Мнения: 5 606
Готово спаначено/коприва/ пюре ,леко се задушва със сирене. Прави се едно яйце на тиган/може без олио/. Сервира се в плоска чиния ,слага се от пюрето и отгоре яйцето на очи.
Приятен апетит .
Laughing Отивам да готвя.

# 18
  • Мнения: 3 675
Благодаря ви момичета за пожеланията. PeaceАз като цяло гледам да ям сега повече млечни продукти като кисело мляко, сирене, плодове, краставици, домати.Мъжът се опитва да ме откаже от сладкото и настоява да хапвам предимно плодове.Аз не мога да издържа на изкушението и от време на време си вземам по някое вафле.И мисли за шоколад също са минавали през главицата ми, но съм си обещала да не се тъпча като за световно.Гледам да пия повече сокчета, студено чайче, минерална вода.
И аз май ще имам проблем с месото, защото не обичам да ям такова, само пиле понякога. Crossing Arms

Последна редакция: пт, 05 юни 2009, 13:48 от gitadam

# 19
  • Мнения: 11 607
Значение на храненето на жената по време на бременността

Ще следя темата с интерес........,



Бих препоръчала фреш от плодове.......

# 20
  • Мнения: 3 641
Сиси, откъде може да се купи това готово спаначено пюре? Hug

Вечерята може да се замества с препечена филийка със сиренце,ако съвсем не може без нея. И череши или диня Peace

# 21
# 22
  • Мнения: 11 607
Интересни неща за храненето:

1. Ако сте под 20г. - дневната ви калорична норма трябва да е между 3200-3500 калории, с изкл. предимство на калция

2. Ако работите тежък физически труд - 3200-3600 калории

3. Ако сте раждали много пъти - 3000 калории

4. Ако чакате близнаци - през втората полонива трябва да увеличите калориите, и да увеличите протеините



На 100 калории трябва да се съдържат от-до:

 - 15-20 калории от белтъчини
 - 30-35 калории от мазнини
 - 50-55 калории от въглехидрати

Бъдещето бебе консумира 9г белтъчини първия месец, 9г. седмично до 3-я месец и по 9г. дневно към края на бременността. Белтъчини от животински произход(ж.пр.) има в - месо, риба, яйца, вмляко и млечни. 2 яйца се равнавяват на 100 гр. пържола. Белтъчини от растителен произход(р. пр.) има в - житни растения, сухи зеленчуци, ориз и хляб.

Въглехидратнитните мазнини са градивен материалза организма. Особено важни за нервната система. Съдържат се от ж.пр. - месо, тлъсти риби, жълтък, мляко, масло. От р.пр. - фъстъци, орехи, лешници, бадеми. Да не се прекалява с животинските мазнини. Да се приемат сурови във вид на мляко, масло, сирене, тъй като са по-лесно смилаеми.

Ако сте склонна към напълняване(както моя милост) намалете въглехидратите, с изкл. на пресните плодове. Има ги . въглехидратите - в захар, мед, конфитюр, макарони, юфка, сухи плодове и зеленчуци, пресни плодове.

Минералните соли трябва да бъдат на определено равнище и нараства необходимостта от тях с напредване на бременността - калций, натрий, магнезий, калий,, фосфор.

Калций - мляко и млечни, кисело мляко, твърди сирена, кашкавал, яйца, черен хляб, спанак, зеле и цикория.

Желязото се съдържа в спанак, леща, магданоз, зрял фасул, сухи плодове, жълтък, черен дроб от юница или агне, шоколад. Желязото е важна съставка за изграждането на кръвни клетки на бебето.

Вит. А - мляко и млечни, прясно масло, рибени масла, магданоз, спанак, марули, домати, моркови.

Вит. В - сушени зеленчуци, картофи, плодове, люспи на житни култури, фини трици, нелющен ориз.

Фолиева киселина - пилешки черен дроб, марули, спанак, меки сирена, портокали, мандарини, грейфурти, лимони. ФК е важна за тъканното израстване на бъдещето бебе, за костния мозък, нарастване на матката, образуване на плацентата.

Вит.С -  само ще препиша,че за дневната доза се осигурява от 2 портокала.


Трябва адсе редуват различни видове меса - варени и печени. Не забравяйте яйцата, млечни порзукти и сирена. На всяко хранене при възможност консумирайте зеленчуци и салати.

Изхвърлете - сосове, задушени ястия, остри подправки, животински мазнини, колбаси, пържени гозби, пушени риби, дивеч и карантия, много сладко.

Програма:

Не прескачайте хранене
Хранете се 3-4 пъти дневно, но леко и балансирано.
Не яжте между храненията.
За залъгване на глада - хапнете морков или ябълка.

До 6-я месец няма страшно ако сте наддали 6 кг. След 6-я месец не бива да качвате повече от 1,200кг. на месец. През бременността е нормално да наддадете между 9-12кг.

Из: Мари-Клод Дьолае - Книга за бъдещата майка

# 23
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Да се запиша за темичката,че и мен ме интересува. Mr. Green

# 24
  • Мнения: 3 675
Ризото с гъби - всички рецепти са от книгата на Бон Апети

за 2 порции

2 глави лук
4 скилидки чесън
200 г.пресни печурки
2 с.л.зехтин
80 г. ориз
200 гр. зеленчуков бульон
40 г.настърган кашкавал
2 ч.л. краве масло, сол и черен пипер

Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а гъбите на филийки.Всичко се задушава в зехтина, прибавят се оризът и горещият бульон и се вари 20 минути при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.Добявят се кашкавалът и маслото, разбърква се и се подправя със сол и черен пипер.

Супа с телешко месо - 4 порции

400 г. телешко месо
1 стрък праз
2 моркова
1 литър зеленчуков или телешки/костен/ бульон
200 г. зеле
1 ч.л. сол /може и морска/
20 г. овесени ядки
400 г.картофи
2 стръка керевиз

Празът, морковите и керевизът се нарязват наситно, заливат се с водата или бульона и се кипват. Прибавя се месото и се остава да ври на слаб огън.След това месото се изважда, а бульонът се претрива през сито./това аз лично не мога да го вдяна hahaha/
Зелето се нарязва на ивици и се задушава с половин чаена чаша вода за 5 минути, оставя се да изстине и заедно с овесените ядки се прибавя към бульона. Вари се 10 минути.През това време картофите се сваряват в подсолена вода и заедно с нарязаното месо се прибавят към супата.

Ориенталска плодова салата

1 резен диня
2 праскови
100 г.череши
2 с.л. лимонов сок
2с.л. сметана
3 с.л. захар
2 с.л. сусамено семе

Прасковите и месестата част на динята се нарязват на кубчета, а черешите, след като се махнат костилките на половинки.Прави се сос от лимоновия сок, сметаната и захарта, който се смесва с плодовете и отгоре се поръсва със сусаменото семе.

По-късно ще пусна и други рецепти, ще гледам да са пак така по 3 - супичка, основно и десерт Mr. Green




Последна редакция: вт, 09 юни 2009, 08:35 от gitadam

# 25
  • Мнения: 3 675
Задушено агнешко със зеленчуци

2 порции

200 г. агнешко
2 ч.л. олио
500 г. зеле
100 г. лук
250 мл. зеленучуков или месен бульон
черен пипер и сол на вкус

Месото, картофите и зелето се нарязват на едро.Месото се задушава в тенджера с олиото и нарязания на шайби лук и върху него се редуват пластове зеле и картофи.Подправя се, посолява се и се сипва бульона.Остава се да ври 45 минути на тих огън под капак.

Млечен крем с боровинки

2 яйца
2 ч.ч. нискомаслено прясно мляко
половин ч.ч. боровинки
2 ч.л. захар
половин ч.л. ванилова есенция

Яйцата се разбиват, докато побелеяти заедно с млякото, ваниловата есенция и захарта се сипват в тиган.Сместта не трябва да се оставя да ври силно, а само да къкри докато се сгъсти.Разпределя се в 4 десертни купички и се слага в хладилник.След като изстине боровинките се разпределят поравно и купичките се връщат обратно в хладилника.Кремът се поднася напълно охладен и сгъстен.Може да поръсите с ядки или ситно нарязани бадеми.

Зелена салата с печурки

1 зелена салата
100 г печурки
1 глава лук
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л.зехтин
20 мл.лимонов сок
2 филийки пълнозърнест хляб
50 г. сирене ементал или кашкавал

Салатата се почиства и нарязва.От киселото мляко и лимоновия сок се прави сос и с него се залива салатата.Печурките се нарязват на филийки, лукът се нарязва наситно и заедно се задушават за 5 мин в зехтина.Горещата смес се сипва върху салатата, поръсва се с кашкавала.От хляба се режат кубчета, които се пекат или може да използвате готови крутони.Хубаво е салатата да се консумира веднага.

Последна редакция: вт, 09 юни 2009, 13:16 от gitadam

# 26
# 27
  • Мнения: 7
благодаря qitadam, звучи примамливо една седмица след раждането да си си на същите кила, дай боже всекиму ...

# 28
  • Мнения: 3 675
Ето една свежа идея за лятна супа, взета от списание Журнал за жената.

Крем супа от краставици

2 скилидки чесън
сол на вкус
2 краставици
1 с.л. нарязан копър
1с.л. лимонов сок
половин ч.ч айрян
още толкова кисело мляко
бял или черен пипер по желание

Чесънът се обелва и се нарязва много на ситно.Добавя се солта.
Краставиците след като се измият се нарязват на кубчета.
В купа се смесват краставиците и чесъна и се смилат с пасатор.Добавят се лим. сок, айряна и млякото, още малко сол по желание и пипера и сместа се разбива добре.
Супата се охлажда да 30 минути и се поднася с тънки резени краставица и клонки копър.

Може да използвате повече кисело мляко като добавите малко вода към него, тази рецепта доста се доближава до таратора.

# 29
  • Мнения: 11 607
3 топрецепти от сп. 9 месеца:

За сила, красота, отслабване, добър сън, добро самочувствие

Приготовление: От вечерта залейте 5 с.л. овесени ядки с 5 с.л. вряла вода. Захлупете ги. На сутринта към ядките прибавете 3 с.л. прясно мляко със стайна Т, 2 ч.л. мед, 2 с.л. счукани орехи. Разбъркайте и яжте много добре като ги сдъвквате внимателно и много добре. Ако 15-20 дни закусвате само това, ще намерите голяма разлика в кантара. Проверете и хемоглобина си - той ще е добър. Ще спите дори и на пълнолуние.


За следобедна закуска, за запек, анемия и стомашен дискомфорт

Приготовление: За 15-20 мин. залейте с гореща вода 3-4 с.л. овесени ядки. След това прибавете 150гр. кисело мляко, 1ч.л. лимонов сок, 1 ч.л. мед. Обелете и нарежете по желание 2-3 средно големи круши и ги добавете към овесените ядки.


Ябълков сняг с овесени ядки - изключително полезен за бременни и малки деца

Приготовление: Настържете на ренде 2-2 големи ябълки. Разбийте на сняг 2 белтъка(внимавайте яйцата да са пресни) с 1 с.л. мед и го прибавете към ябълките. Предварително накиснете във вряла вода 3 с.л. овесени ядки, след което ги прибавете към ябълките. Добавете - 1 ч.л. лимонов сок, кората на 1 лимон, 2-3 счукани ореха, 1 ванилия и украсете с пресни плодове - банан, киви, смокиня, ягода, малина, касис или плод от сладко.


И съвет от списанието - намалете царевицата и продуктите и(без олиото), защото са трудносмилаеми. Консумирайте жито по-радко, също така и ръж.

# 30
  • София, Борово
  • Мнения: 1 773
Привет на всички.  bouquet
При мен е наложително да се набляга на белтъчини, и менюто ми се състои основно от млчени, постни меса, риба и т.н
Редовно си правя чушки с яйце сирене и извара.
Като добавка към салати ползвам сурови ядки, предимно бадеми.
Телешко месо - от него си правя кюфтенца без никакви примерси. Само мляно телешко, оформям и пека на скара или фурна.
Ориз със спанак. Много обезсолено сирене и извара.

Общи условия

Активация на акаунт